De nya coronarestriktionerna är nödvändiga, men de kommer flera veckor för sent. Det anser Heikki Kaukoranta som är Vasa stads ledande överläkare. Men att tolka de nya restriktionerna är inte helt lätt och Kaukoranta har full förståelse för att de kan verka förvirrande.

Men Kaukoranta känner sig förhållandevis lugn. Och det är vaccinationsgraden i Vasa och i Vasa sjukvårdsdistrikt som gör att han ändå känner en viss julefrid. Nästan 25 procent av befolkningen i Vasa har fått den tredje vaccindosen. 

– Min syn på det hela är att alla som fått en, två eller tre vaccindoser är skyddade mot allvarligare former av corona. Trots omikron känner ser jag med positiva ögon på situationen och tror att vi kanske inte går i lika djupt dike som i Helsingfors och Nyland, säger Kaukoranta i podden. 

Men det är också södra Finland som medför en viss oro. Många kommer upp till Österbotten för att fira jul och det kan innebära fler omikronfall också här. Coronasituationen kastar en skugga över jul- och nyårsfirandet ännu en gång, men Kaukoranta berättar också varför han trots omikronvarianten känner hopp inför 2022. 

Lyssna på årets sista Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnarsajtSpotify och Apple podcasts.

 

Listen on Apple Podcasts