Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Polisen på plats när bildäck brändes vid kyrkan

Anmälan om inbrott och skadegörelse i Pörtom har flera gånger gjorts till polisen. Polisen var senast på plats då ett bildäck bränts på parkeringen vid kyrkan förra fredagen.

Nyhetsbild

Ofog och okynneskörning oroar och irriterar – "De unga borde förstå bättre hur man beter sig"

Eldning av bildäck, störande av boende, okynneskörning med moped... Det är stökigt i Pörtom centrum kvälls- och nattetid, och ortsbor har tröttnat på allt ofog.

Nyhetsbild

Hemlig lista i Kristinestad förklaras med ”oklarheter”

Kristinestads finska församling fortsätter hemlighålla namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Förklaringen är att det fyra dagar senare fortfarande finns oklarheter om kandidaternas valbarhet och vilka som gett sitt samtycke till kandidatur

Nyhetsbild

Vindkraftspark med 26 turbiner planeras i Tjöck

Norra Kristinestad och södra Närpes blir minst sagt vindkraftstätt om samtliga projekt förverkligas – totalt 67 turbiner planeras i Tjöck, Böle och Pjelax. I dag snurrar fem i Svalskulla.

Nyhetsbild

Nytt daghem största investeringen i Kristinestad 2019

Gamla daghemmet i Kristinestad rivs, det nya byggs. Åldersro förstoras och idrotten får sitt. Investeringarna landar på drygt 7,35 miljoner euro netto i samhällsbyggnadsnämndens budgetförslag för nästa år.

Nyhetsbild

Full fart på möllorna när Ömossa vindpark invigdes

Kraftverken fick visa vad de duger till när Finlands största vindkraftspark invigdes. Här kan Kristinestads elbehov gånger sex produceras.

Nyhetsbild

André Linman rockade loss med symfoniorkester – Helt najs, tyckte åhörare

KRISTINESTAD Kombinationen hårdrock och symfoniorkester gick hem hos skoleleverna i Kristinestad och Närpes. Skolkonserten i Kristinahallen med André Linman och Vasa stadsorkester var en lyckad show.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad nu häktad för fjärde gången

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad lyckas inte bli frisläppt trots ihärdiga försök. Orsaken är en oro för hur hon ska klara sig i samhället.

Nyhetsbild

Den här hösten behöver svampplockaren inte gå besviken från skogen

NÄRPES I år finns det gott om svamp. Hösten har bjudit på lämpliga mängder regn och Karl-Johan tackar. Svampkonsulten Birgitta Eklund i Övermark kan inte låta bli att ta sin korg och gå på svampjakt ut i skogen.

Nyhetsbild

Monolas planer på kaffekiosk prövas i högsta rättsinstans

Milla och Petri Monolas planerade kaffekiosk söder om strandpromenaden i Kristinestad prövas av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Staden vidhåller att det var rätt och riktigt att hyra ut marken.

Nyhetsbild

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild

Problem med inomhusluft också i kommungården i Korsnäs

Det är inte bara boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs som har drabbats av problem med golven. Också i kommungården finns problem med golven. Det kan gå så att kommungården överges helt. Ett alternativ är att flytta förvaltningen till före detta kurscentret, men också ett nybygge kan bli aktuellt.

Nyhetsbild

Frågetecknen hopar sig kring finska församlingen - Herden mörklägger kandidatlista

Kristinestads finska församling vägrar fortfarande ge ut namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Det strider mot offentlighetslagen. Orsaken uppges vara att kompletteringar behövs. Men åtminstone två tongivande sannfinländska lokalpolitiker i Kristinestad är kandidater.

Nyhetsbild

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild

Val på två skilda dagar måste ordnas i Kstads svenska församling

Församlingsråd väljs i normal ordning i Kristinestads svenska församling på valdagen 18 november. Därefter måste nyval utlysas för att få ihop till ett kyrkofullmäktige, eftersom det nu finns för få kandidater för att fylla de platserna.

Nyhetsbild

Folk beredda stöda ny köpman i Töjby

Om man lyckas få någon som tar över bybutiken i Töjby är kunderna beredda att stöda den nya köpmannen. Det visar den förfrågan som har gjorts bland byborna och sommargäster.

Nyhetsbild

Diakonen som blir präst: ”Den som har alla svar har inte ställt alla frågor”

NÄRPES Livets stora frågor, de som inte nödvändigtvis har något svar, triggade diakonen Patrica Strömbäck i Nämpnäs att bli präst.

Nyhetsbild

CPC fick förlängt bygglov i Kstad

CPC Finland har beviljats två års förlängning för byggloven på åtta vindkraftverk i de östra delarna av Kristinestad.

Nyhetsbild

Ingen får rösta i valet i Korsnäs – det blev sämjoval

KORSNÄS Det blir inget regelrätt val i Korsnäs församling den här gången. Eftersom det var 15 kandidater och det finns 15 platser i kyrkofullmäktige blir det sämjoval. Därmed vet man redan nu vilka som sitter i nya kyrkofullmäktige.

Nyhetsbild

Återvinnaren Rita vill börja sortera plastavfall

Rita Backman i Kristinestad är för återvinning och återbruk. Därför vill hon gärna sortera plast också så att den kan användas igen. Nu går plasten i soptunnan. Men snart kan det bli ändring på det.

Nyhetsbild

Plastjippon bra men kunderna önskar fortgående insamling

Botniarosk fick bra feedback då plastförpackningar togs emot under årets jippodagar. Kunderna påpekade dock att insamlingen borde pågå hela tiden.

Nyhetsbild

Biljakt genom Närpes centrum gav inget straff

I fjol somras jagade polisen en bilist som körde vådligt i centrum av Närpes. Tingsrätten utdömer inget straff för mannen med hänsyn till hans hälsa.

Nyhetsbild

Garaget länsades – inbrottstjuvarna tog till och med barnens leksaker

NÄRPES Tjuvarna tog det mesta som gick att bära ut, till och med barnens leksaker. När Chris Donaldson i Övermark skulle hämta verktyg från uthuset för att fortsätta renovera huset möttes han av ett tömt garage.

Nyhetsbild

Landskap på västkusten: Hela riksväg åtta måste bli del av stomnätet

Fem landskap på västkusten går nu samman och kräver att hela riksväg åtta blir en del av stomnätet.

Nyhetsbild
1

Skyddsnät och beckolja håller älgflugorna på avstånd

Närpes Med svampkniven skramlande i ett zinkämbar hålls både björn och varg på avstånd. Men metoden biter inte på älgflugorna. De kommer ändå. Och i år finns de i stora mängder, mycket mer än normalt, har svampkonsulent Birgitta Eklund erfarit.

Nyhetsbild

Kristinestad kräver att riksväg 8 ingår i stomnätet

Kristinestad sällar sig till kommunerna som kräver att Riksåttan mellan Björneborg och Nykarleby ska ingå i stomnätet. Därtill bör två trafikfarliga korsningar i kommunen åtgärdas, omedelbart.

Nyhetsbild

Fet last bromsade trafiken

NÄRPES En stor cistern transporterades genom Ivars korsning i Näsby på tisdag förmiddag och fick en lång kö av bilar i släptåg.

Nyhetsbild

Kristina Medi får uppskov på återbetalning av lån igen

Kristinestad beviljar förlängning på delägarlånet till Kristina Medi för andra gången. Bolaget visar nu också plussiffror för första gången.

Nyhetsbild

Falsklarm om brand i Dagsmark

KRISTINESTAD Räddningsverket i Kristinestad larmades tidigt på tisdagsmorgonen om en medelstor brand på Dagsmarksvägen. En förbipasserande hade sett rök intill en växthusanläggning.

Nyhetsbild

Kvinna som antastades fick rätt – uppmanar alla som drabbas att polisanmäla

Vårvintern 2016 blir en kvinna sexuellt antastad under en promenad i Kristinestad. Nu, 18 månader senare, är ärendet avklarat. Kvinnan som ville statuera exempel är glad över domen.

Nyhetsbild

Korsnäs vill slå vakt om både Strandvägen och riksväg 8

Kustområdet har de flesta arbetsplasterna den mesta exporten i Finland. Bland annat därför bör riksväg 8 mellan Åbo och Uleåborg ingå i stomnätet, anser Korsnäs i sitt utlåtande.

Nyhetsbild

Här är kandidaterna i församlingsvalet – 21 ställer upp på lista för kvinnliga präster

Här är namnen på kandidaterna i församlingsvalet i Sydösterbotten. Undantaget är den finska församlingen, vars kyrkoherde valde att hemlighålla de offentliga uppgifterna. I Närpes blir valet högintressant, listan som talar för kvinnliga präster har 21 kandidater av totalt 41 nominerade.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska utreda varför växthusarbetare insjuknar i allergier

En del växthusarbetare insjuknar i allergier som är så pass allvarliga att de måste söka sig till nya branscher. Men hur vanliga är allergier egentligen bland växthusarbetare? Och varför uppstår de? Det vill man kartlägga i ett nytt projekt.

Nyhetsbild

Han fick astma efter nio år i växthus – "Efter två timmar där blev jag sämre"

Närpes Nio år men inte längre. Petar Crnobrnja trivdes att jobba i växthus men då han drabbades av astma tvingades han sadla om.

Nyhetsbild

Biblioteket tillbaka i Lappfjärds centrum – "Hoppas platsbristen är löst för all framtid"

På måndagen återöppnade biblioteket i Lappfjärd, hemma i centrum igen efter tio år inhyst i skolan. Carita Nygren prisar närheten till annan service och rymligheten på den nya adressen.

Nyhetsbild

57-årig Närpesbo misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

NÄRPES På fredagskvällen stoppade polisen en 57-årig manlig Närpesbo som körde i grov överhastighet genom ett tättbebyggt område.

Nyhetsbild

20 år sedan Kristinestad bytte ängsmarker mot järnvägsområdet

Det senaste tillskottet på det gamla järnvägsområdet i Kristinestad är två radhus - på en tomt som ligger ungefär där järnvägsspåren gick. Nu har det gått 20 år sedan stadens bytesaffär med staten, som innebar att gamla hus fick nya ägare och området kunde bebyggas med nya hus.

Nyhetsbild

Öppnar upp nytt bostadsområde öster om inre hamnen

Nitton småhustomter och fyra radhustomter öppnas efter årsskiftet öster om inre hamnen i Kristinestad. Det här det första skedet – detaljplanen ger möjlighet till närmare 60 tomter för egnahemshus.

Nyhetsbild

Ett förbud mot all mopedkörning är inte aktuellt – "Vi vill inte ha det fängelselikt"

På Mosebacke i Finby är man inte beredd att förbjuda all mopedkörning på skoltid med hänvisning till att det är tillåtet i lag att köra moped. Däremot är skolområdet avstängt för mopedtrafik så långt det låter sig göras.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Nu övervakar tolv kameror skolområdet på Mosebacke

För ett år sedan var gymnastiksalen i Närpes simhall utsatt för ofog. Som en följd av det har staden nu låtit installera tolv övervakningskameror på skolområdet.

Nyhetsbild

Nu tillsattes gruppen som ska träda in om epidemier bryter ut

KRISTINESTAD Vid misstanke om en matförgiftningsepidemi, eller då befolkningen smittats av dricksvatten eller badvatten, är det speciellt en grupp i kommunen som aktiverar sig. Epidemiarbetsgrupppens viktigaste uppgifter är att förhindra att smittan sprider sig och att utreda varifrån den härstammar.

Nyhetsbild

Staden tackade nej - nu är idrottsplanen i Dagsmark till öppen försäljning

Nej, Länken har ingen förståelse för stans agerande att vägra köpa och äga sportplanen i Dagsmark, i likhet med övriga planer i kommunen. Nu lägger föreningen ut den till allmän försäljning.

Nyhetsbild

Norrnäsköpmän stänger butiken sista oktober: "Man måste ju sluta någon gång"

Håkans närköps ägare Elisabeth och Håkan Maris tackar för sig och går i pension efter många år i butiksbranschen. De har fortfarande hopp om att hitta någon som vill köpa verksamheten.