Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nanna Rosengård: "Man får inte säga vad som helst, inte ens i bibelns namn"

Kristinestad Jättesorgligt och tragiskt på många sätt. Det tycker Nanna Rosengård om kyrkoherdens och kaplanens uttalanden.

Nyhetsbild

Anders Österback: "Ingen människa har rätt att döma"

Kristinestad Om man är herde för församlingen ska man sköta om församlingen och då ska man i kärlek ta hand om alla människor, säger Anders Österback.

Nyhetsbild

Diana Lillhannus: "Jag hoppas på en mogen diskussion"

Diana Lillhannus tar avstånd från kaplanens och kyrkoherdens uttalanden. Nu hoppas hon att alla tar tid på sig att tänka igenom vad man säger och hur.

Nyhetsbild

Stig Kronlöf: "Jag ser med sorg att vi hamnat i detta läge"

Sydin vände sig till fyra medlemmar i nyvalda församlingsrådet för att be om deras åsikter gällande kyrkoherde Daniel Norrbacks och kaplan Markus Engströms uttalanden om homosexualitet. Viktigast är att den som uttrycker sig gör det på ett sådant sätt att det inte kränker andra människor, anser Stig Kronlöf.

Nyhetsbild

Medlemsflykten från kyrkan accelererar i Kristinestad

Under tio dagar i januari i år har lika många Kristinestadsbor skrivit ut sig ur kyrkan som under tidsperioden januari-november 2018.

Nyhetsbild

Skolorna i Kristinestad fortsätter samarbetet med församlingen i enlighet med "värdegrunden"

På fredagen gick ett brev ut från skolväsendet i Kristinestad där man deklarerar vilka som ska hålla morgonsamlingar och andra evenemang. Daniel Norrback och Markus Engström nämns inte.

Nyhetsbild

Dockningen av Wasa Express drar ut på tiden – "Säkerheten går först"

VASA Wasa Express är ur trafik fram till den 25 januari, uppger Wasaline.

Nyhetsbild

Kaplan Engström: ”Jag borde kanske inte vara överraskad”

Markus Engström, vars insändare har polisanmälts, poängterar att han fördömer homosexuella handlingar. Han anser inte att han stämplar människorna i sig.

Nyhetsbild

Åbopräst polisanmälde Sydins insändare: "Ord är lika effektiva som fysiskt våld"

KRISTINESTAD Professor Peter Nynäs, ursprungligen från Jakobstad, anser att Markus Engströms insändare i Syd-Österbotten smäder och förtalar homosexuella.

Nyhetsbild

Nu är utbildningen av närvårdare i Kristinestad i gång – inte omöjligt att det blir fler utbildningar

Tretton blivande närvårdare från vitt skilda bakgrunder satte sig på skolbänken på sjukhusbacken i Kristinestad på torsdagen.

Kaskö köper tjänster för administration

Gruppen som ska se över sparåtgärder för Kaskö inleder sitt jobb. Redan nu förverkligas en punkt i sparprogrammet.

Nyhetsbild

160 år sedan "röde hanen" härjade i Kristinestad – hotade hela samhället

För 160 år sedan kom elden lös i Kristinestads centrum. När branden var släckt hade elden härjat på 23 tomter. Det var den största branden i stadens historia.

Nyhetsbild

Han skrev avhandling om den största branden i hemstaden

Det finns många muntliga berättelser om branden men den har egentligen aldrig undersökts vetenskapligt. Så förklarar Mikko Ulfves varför han valde att fördjupa sig i stadsbranden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Sex kandidater blev tre – ÅA väljer ny rektor senast i mars

Sex kandidater har intervjuats för jobbet som rektor för Åbo Akademi. Tre av dem går nu vidare till nästa valomgång.

Nyhetsbild

SFP i Kristinestad ännu utan riksdagskandidat – överläggningar förs

Närpes har två, Österbotten totalt 13 SFP-kandidater i vårens riksdagsval – Kristinestad är fortfarande utan.

Nyhetsbild

Nya hvc-köket snart klart för inflyttning

Efter en rejäl försening börjar det nya hvc-köket i Närpes vara klart för inflyttning. I februari är det meningen att det splitternya storköket ska kunna tas i bruk.

Nyhetsbild

Ingen omprövning av retroaktiv lön för Kasködirektör

KASKÖ Grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks fick ett retroaktivt lönepåslag om 260 euro. För lite anser hon, men stadsstyrelsen står fast.

Nyhetsbild
1

Ungdomar reagerar på homosexuttalanden – upplever sig kränkta

Gymnasiestuderande Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenback har absolut ingen förståelse för kyrkoherden och kaplanens åsikter utan finner dem oerhört kränkande.

Nyhetsbild

Kaplanen står bakom sin insändare till 100 procent – tycker att biskopen borde granskas

KRISTINESTAD Kaplan Markus Engström ser ingen orsak att backa på sina uttalanden om homosexuella trots massiv kritik.

Nyhetsbild

Skolan bryter samarbetet med prästerna

KRISTINESTAD Lärarna vid Kristinestads svenska högstadieskola och gymnasium tar avstånd från kyrkoherde Daniel Norrbacks och kaplan Markus Engströms uttalanden om homosexualitet. Skolan vill inte längre samarbeta med dem.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Norrback: Ledsamt om folk går ur kyrkan

Kristinestad Kyrkoherden Daniel Norrback erkänner att det var ett kraftigt språkbruk i kaplan Markus Engströms insändare. Det var onödigt tillspetsat, säger Norrback.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Lisa Enckell: "Debatt om sexualitet bör vara respektfull"

Enligt biskopskandidat Lisa Enckell måste man också kunna diskutera känsliga frågor. Men debatten ska bygga på ömsesidig respekt.

Nyhetsbild

Kristinestadsbor reagerade mot uttalanden – fler än vanligt har skrivit ut sig ur kyrkan

Uppdaterad. Årets första utträde ur kyrkan i Kristinestad registrerades 9 januari. Sedan dess har nya utträden noterats i en veckas tid - och det sammanfaller tidsmässigt med prästernas fördömande av homosexualitet.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Sixten Ekstrand om kaplanens insändare: "Ordvalet är mycket olämpligt"

Biskopskandidat Sixten Ekstrand anser att kaplan Markus Engstrand insändare i frågan om homosexualitet är problemtisk och delvis står i konflikt med prästlöftet.

Nyhetsbild

Biskopen: Undvik språkbruk som kategoriskt fördömer och förnedrar vissa människor

Kaplan Markus Engström i Kristinestad får snart förklara sig för biskopen och domkapitlet. Biskop Björn Vikström beordrar en utredning med anledning av att Engströms språkbruk och kränkande uttalanden i offentligheten om homosexuella. Han har även en hälsning till de i församlingen som nu är upprörda.

Nyhetsbild

Biskopskandidater kritiserar kaplan efter insändare om homosexuella

UPPDATERAD Kyrkoherden Bo-Göran Åstrand, som även kandiderar till biskop, anser att kaplanen Markus Engström i Kristinestad uttrycker sig högst olämpligt och nedlåtande om homosexuella i en insändare i tidningen Syd-Österbotten.

Nyhetsbild

Kristinestad drar nytta av nätverk med 55 städer – Delar med sig av "hemligheter"

Sedan 2012 ingår Kristinestad i det så kallade regionstadsnätverket som består av 55 städer. Regelbundna träffar med maktens män och kvinnor, utbyte av erfarenheter ger mervärde för mindre kommuner.

Nyhetsbild

Brandkåren ryckte ut för att hjälpa fastklämd hund

KORSNÄS Klockan 13.30 kom larmet om att en hund blivit fastklämd i Korsnäs kyrkby. Räddningsverkets personal ryckte ut för att hjälpa djuret. Uppdaterad 15.30.

Nyhetsbild

Saneringsrådgivarens tips: "Det är aldrig så bråttom att man inte hinner sova på saken"

Saneringsrådgivare Harri Hietikko på Centralförbundet för de gamlas väl suckar igenkännande när jag presenterar mitt ärende. Det har blivit allt vanligare att speciellt äldre personer får påhälsning av saneringsfirmor som vill sko sig på snabba avtal.

Nyhetsbild

Skrämselmetoder fick äldre par att skriva på avtal om elsanering – i hus som ska rivas

Försäljarna ritade streckgubbar som fick elstötar då de vidrörde lamporna, allt för att övertyga paret om hur farliga elanslutningar de har.

Nyhetsbild

Försäljarna blev obekväma då de fick frågor från en som kan branschen

En granne som behärskar elbranschen är bra att ha när man får påhälsning av kringresande som vill granska elinstallationer och utföra elsaneringar för dyra pengar.

Nyhetsbild

Sotare: "Vi och brandmyndigheterna granskar brandsäkerheten, inte dörrknackarna"

Brandsäkerheten är en annan tråd som påstridiga hantverkare kan dra i för att sälja sina tjänster. Sotaren Erik Svahn har fått höra talas om många underligheter på sina hembesök.

Nyhetsbild

Ännu inget behov av nattvård i daghem i Närpes

I 1,5 års tid har det varit möjligt att även få nattvård i Skogsdungens daghem i Kalax. Men ännu har man inte haft något barn som haft behov av vård på natten.

Nyhetsbild

Havreexporten växer över Björnön – avsättning och pris talar för Mellaneuropa

I november inleddes exporten över Björnön och på måndagen lastades tredje fartyget, Baltic carrier, med 2.700 ton livsmedelshavre med destination Lübeck, Tyskland.

Nyhetsbild

Över tusen har fått gratis halkskydd i Kristinestad

1 020 Kristinestadsbor har fått halkskydd sedan staden i fjol började dela ut gratis halkskydd till personer som fyllt 70 år.

Soteld orsakade utryckning i Tjöck

Kristinestad En enhet ryckte ut för att se till att en soteld i Tjöck inte skulle sprida sig till byggnaden.

Nyhetsbild

Han tävlar om att bli årets pizzamästare – "Jag har ingenting att förlora"

Närpeskocken Martin Harmina tog sig vidare i tävlingen om att bli årets pizzamästare i Finland. Snart väntar semifinal och i den ska han bland annat bjuda på pizza toppad med grynkorv.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Bageriminnena lever kvar hos Jonna Olsio – "Det har alltid varit en hård bransch med små marginaler"

Skarpt bröd som kunde få hjälmprydda soldater att stjälpa, skorpor som transporterats till Uleåborg bakpå en buss – och blodbröd, som varit ett givet inslag. Mycket har hänt under Närpes brödfabriks drygt 89 år långa historia.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Ett positivt besked: Solveig får tillbaka en del av sina stulna smycken

Närpes

Hon blev så glad att hon knappt fann ord. Solveig Bylund har precis fått veta att polisen har hittat en del av de smycken som stals hemma hos henne fredagen efter nyår.

Nyhetsbild

Närpes lyser upp mest i Finland

Helsingfors ligger långt efter. Närpes är den kommun i Finland som lyser upp mest av alla under dygnets mörka timmar.

Nyhetsbild

Fyra gripna för intrång och stölder hos äldre

Närpes Polisen har gripit fyra personer som misstänks ligga bakom den senaste tidens stölder hos äldre personer, bland annat i Närpes och Teuva.