Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nytt projekt ska fylla Kristinestad: "Vardagen i småbarnsbubblan är så mycket enklare här"

Kristinestad har jobbat hårt för att profilera sig som turistort – nu gäller det att ta steget vidare och jobba för in- och återflyttning, säger projektledaren Anthony Hannus som själv valde hemorten framför Åbo.

Harrström daghem får en lärare till

I Korsnäs går kommunen in för att varje enhet ska ha en behörig lärare inom småbarnspedagogik. Därför har en behörig lärare till valts till Harrström daghem.

Misstänkt rattfyllerist i Närpes fick böter och körförbud

En person misstänks för rattfylleri för att ha framfört ett fordon under påverkan av alkohol längs Strandvägen i Närpes på måndagen.

Extra höstlovsdag i Korsnäs

Skoleleverna i Korsnäs kan nästa läsår räkna med lite längre höstlov.

Nyhetsbild

Kommunen sålde mark på Halsön – och hembygdsfonden fick mer att dela ut

Korsnäs kommun har sålt mark på Halsön i kyrkbyn. Intäkterna går till hembygdsfonden.

Nyhetsbild

Bröder lägger ner lagerbutik: "Vi nådde inte målet"

I januari i fjol öppnade bröderna Magnus och Mathias Wester­lund en lagerbutik i Närpes. Nu upphör försäljningen i både butiken och på nätet.

Nyhetsbild

Minns bomberna över Tjöck – "Jag ser fortfarande bilden framför mig när de vände mot Påskmark"

Onsdag 29 januari. Det är på dagen 80 år sedan Tjöck bombades. Ett upphittat brev beskriver händelserna, när 17-åriga Hilda Nylund träffas av en stor jordklump.

Nyhetsbild

Ur arkivet: 70 år sedan Tjöck bombades

29 januari 1940. En klar och kall förmiddag. En helt vanlig krigsvinterdag även i Tjöck tills plötsligt 15 bombplan dyker från skyn och fäller sin last av trettio 50 kilos bomber över byn och järnvägen. (Den här artikeln publicerades första gången i SÖ 28.1.2010)

Nyhetsbild

Korsnässtyrelsen väntar – har inget att ta ställning till än

Kim Sebbas (SFP) måste få ge sitt svar först. Det var det enda beslutet kommunstyrelsen i Korsnäs kunde ta i det här skedet. Ärendet om felaktigt förfarande i förtroendeuppdrag fortsätter.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Snart kan man skida längs "Folklinjon" – och prinsessan delade ut tapperhetsmedalj

Ur Historiska arkivet januari/1995. Gammalt skidspår från Finby till Vargberget snart klart för användning, rådhusklockan i Kristinestad på reparation och prinsessan Diana ger Kari tapperhetsmedalj. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–31.1.1995.

Nyhetsbild

Hjälpmedel som talande våg underlättar vardagen vid synnedsättning

Eftersom vi lever i ett informationssamhälle har alla rätt att kunna ta del av samma information som alla andra. För dem som har en synnedsättning finns hjälpmedel som kan underlätta och hjälpa till att klara vardagen. En talande våg är ett exempel på ett hjälpmedel.

Nyhetsbild
1

Snart hittas hjärtstartare i 112-appen – "Ett viktigt, stort steg"

Registret över hjärtstartare tas med i nödcentralens 112-app i vår. Men än är det inte aktuellt för nödcentralerna att börja använda registret.

Nyhetsbild

Robert skaffade hjärtstartare till kontoret: "Vi vet aldrig när någon kan behöva den"

Uppdaterad. Att vad som helst kan hända när som helst kan Robert och Anna Simons skriva under. Sedan ungefär ett år tillbaka har de en defibrillator på kontoret i Finby.

Nyhetsbild

Hoppas på mer verksamhet i ungdomsgården – "Kanske ett café"

Ungdomsgården är en bra plats för att samlas och umgås. Det anser ungdomsfullmäktige i Kristinestad som under ledning av sin nya ordförande vill få fart på verksamheten igen.

Nyhetsbild

Se karta: Här finns hjärtstartare i Sydösterbotten – har vi missat någon?

Uppdaterad. Många hörde av sig i uppropet om var defibrillatorer finns i Sydösterbotten. Här kan ni se en karta på var de finns. Nu är vi uppe i 33 stycken.

Nyhetsbild

Singelolycka i Närpes – halkan ställde till det

NÄRPES Tidigt under måndagsmorgonen körde en skåpbil av riksåttan i Närpes. Båda chaufför och passagerare klarade sig undan allvarliga skador.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Ungdomar önskade eget diskotek i Kaskö – "Det skulle rädda fritiden"

Ur Historiska arkivet vecka 4/1970. Eget diskotek önskemål bland Kaskö-ungdomarna, över 100 på danskurs i Kristinestad och grönmjölsfabrik startar i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 20–24.1.1970.

Flera hundra skolelever fyller skidspår på Vargberget – "Kanske enda gången de kan åka skidor i Närpes i vinter"

På tisdag och onsdag kommer cirka 400 skolelever från lågstadierna i Närpes att ha skidkul på Vargberget.

Nyhetsbild

Gratis halkskydd till seniorer i Kristinestad - ”Få tackar nej”

För två år sedan fick Kristinestadsbor som fyllt 70 år en julklapp av staden - gratis halkskydd. Hittills har cirka 1 150 halkskydd delats ut.

Närpes behöver ytterligare en förskollärare

Både Mosebacke skola och Stenbackens skola har så många barn i förskolan de kommande fem åren att det behövs två förskollärare på vartdera stället.

Nyhetsbild

Flyttrörelser ger plus i Närpes – Kristinestad är den största förloraren

Flyttrörelserna är ganska livliga i Sydösterbotten, både inom landet och till och från utlandet. För Närpes och Kaskö landade saldot på plus i fjol, medan Kristinestad och Korsnäs hade en större utflyttning än inflyttning.

Nyhetsbild

Rekordfå asylsökande i Kristinestad – "Visst är de anställda oroliga för sina arbetsplatser"

Allt färre asylsökande hotar verksamheten vid mottagningscentralerna som stänger i allt tätare takt. I Kristinestad är beläggningsgraden historiskt låg.

Nyhetsbild

Affärslokaler får ändras om för församlingsverksamhet

Nu ska lokaler ändras om inför Närpes församlings flyttning till Torghuset i centrum. Målsättningen är att de nya loka­lerna  ska kunna tas i bruk i vår.

Nyhetsbild

Planering krävs inte för växthus i Pjelax

Utbyggnaden fortgår inom växthusnäringen i Närpes. Nu är ett projekt aktuellt i Pjelax.

Bibliotekschef går i pension i Lappfjärd

Bibliotekschefen vid Lappfjärds bibliotek blir pensionär i slutet av året. Hon är den enda som jobbar vid biblioteket i Lappfjärd.

Ledare måste också betala simhallsavgift i Kristinestad

Det blev avslag på en begäran om befrielse från simhallsavgift i Kristinestad. Pensionärer anhöll om att deras gruppledare inte skulle behöva betala avgiften.

Nyhetsbild

Revisionsnämnden utan ordförande – Gröna vägrar ta emot platsen

Efter kommunalvalet enades partierna i Kaskö om att ordförandeposten i revisionsnämnden tillhör De gröna. Men de grönas nya ledamot vill inte ta emot uppdraget.

Nyhetsbild

Kristinestad får mest statsandelar i Sydösterbotten, Kaskö minst

Kristinestad ligger i topp i Sydösterbotten i fråga om skattefinansiering. Kristinestad får mest statsandelar och samtidigt har Kristinestad hyfsat bra skatteinkomster per invånare.

Nyhetsbild

Fem närvårdare valda till Villa Rosa

Fem närvårdare har fått ordinarie anställning på Villa Rosa i Närpes. Arbetet har tidigare skötts med hjälp av vikariat. Här är namnen.

Nyhetsbild

Trenden bruten – arbetslösheten ökar i Österbotten

I december ökade antalet arbetssökande för första gången sedan 2016. Samtidigt är antalet lediga jobb många och hälften av företagen rapporterar om brist på arbetskraft.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa i Kristinestad och Kaskö

För första gången på tre år har antalet arbetslösa ökat i Österbotten. I Sydösterbotten har antalet arbetslösa minskat i två kommuner och ökat i två.

Nyhetsbild

Hus med fyra våningar kan byggas på Starören – men markägaren överlåter byggandet åt någon annan

Två flervåningshus kan byggas på bostadsområdet Starören i Korsnäs i framtiden. Det är möjligt tack vare en ändring av detaljplanen, men markägaren H­enry Backlund har själv inga byggplaner.

Nyhetsbild

Ulrika tomt ett år efter vårdskandalen – framtiden för huset oklar

För ett år sedan började en vårdskandal nystas upp i Kristinestad. Den gav eko i hela landet och ledde till att Ulrika-hemmet stängdes. Husets framtida öde är ännu oklart.

Nyhetsbild

Kaskö säljer industritomter nära hamnen – men SFP-arna ville utreda mer

Uppdaterad. Ett industriområde som stått öde i snart tio års tid kommer få ny ägare. Kasköfullmäktige godkände på torsdagskvällen ett intentionsavtal om försäljning av två industritomter på 4,5 hektar, som man hoppas ger fler jobb och ökad hamntrafik. Men flera SFP-are och De gröna ville remittera ärendet på grund av dålig beredning.

Nyhetsbild

Sju års väntan över när daghem får flytta hem – "Vi har haft bra tålamod men nu är vi äntligen snart under samma tak"

På torsdagen firades taklagsfest vid Kristinestads daghem. Det ska stå klart redan den 14 april, då är sju års ökenvandring över.

Nyhetsbild

Bara Närpes fick fler invånare i fjol – i Kaskö föddes endast ett barn

Kommunerna i Sydösterbotten gick in i 2020-talet med dystra befolkningssiffror. Närpes är det enda undantaget, där ökade folkmängden något under 2019.

Nyhetsbild

Högstadiets rektor går i pension

Närpes högstadieskolas rektor slutar. Han går i pension.

Nyhetsbild

Hur ska en förtroendevald uppföra sig? – nu tar Korsnässtyrelsen upp frågan

Polisanmälan mot en fullmäktigeledamot och skrivelser till kommunen gör att Korsnäs kommunstyrelse agerar. "Den första riktiga diskussionen blir nu på styrelsemötet", säger ordförande Sven-Erik Bernas (SFP).

Nyhetsbild

Mild vinter riskera laka näringsämnen ur åkern – men det går ingen nöd på växterna

Vi närmar oss slutet av januari. Termometern har parkerat på plussidan. På åkrarna ser man traktorer som plöjer. Hur klarar växtligheten värmen?

Nyhetsbild

K5-direktör vill vara tjänstledig under två års tid

Jarkko Pirttiperä vill ha tjänstledigt från sitt jobb som direktör för vårdsamkommunen K5. Han ska jobba med ett projekt inom sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

"Utomeuropeiska" köpare intresserade av kraftverket i Kristinestad

PVO Lämpövoima river som bäst det gamla kolkraftverket på Björnön. Bolaget hoppas fortfarande på att hitta en köpare – och intresse finns.

Nyhetsbild

"Skona oss från monstret" – fem anmärkningar mot vindkraft utanför Skaftung och Sideby

Södra delen av kommunen har redan bidragit i form av stora markområden för landbaserad vindkraft och gjort sin del, menar Skaftung skifteslag som motsätter sig vindkraft utanför kusten. Fyra andra anmärkningar har inkommit hittills.

Nyhetsbild

Psykologen och tv-profilen Anna Bennich deltar i Akademiforum om ensamhet

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Svenska psykologen Anna Bennich deltar i Akademiforum för att prata om hur vi tillsammans kan vinna över ensamheten.

Interna lösningar i Kristinestad då teknisk chef är tjänstledig

Med interna lösningar och omfördelning av jobben sköts tekniska direktörens uppgifter i Kristinestad då ordinarie direktör är tjänstledig. Enda sökande är inte behörig.

Nyhetsbild

Allt från banktjänster till robot på välbesökt digimässa

På onsdagen kunde man förkovra sina digitala kunskaper i stadshuset i Närpes. Det var många, speciellt äldre, som tog tillfället i akt att lära sig mera om allt från digitala banktjänster till e-böcker på den digimässa som ordnades. Se bilder här.