Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Studerande: Det blir dyrt att gå i gymnasiet

Datorer, kurslitteratur … att gå i gymnasiet är dyrt. Det konstaterar representanter från studerandekårens styrelse i Närpes gymnasium.

Nyhetsbild

Gymnasierektorn: Vi lägger pengarna på fler kurser i stället för datorer

Studerande i Närpes gymnasium skaffar sin dator på egen hand. Skolan satsar i stället på att kunna erbjuda ett bredare kursutbud.

Nyhetsbild

Äntligen, säger Carlsros alltiallo om att åtminstone det läckande taket ser ut att få pengar

Kristinestads stads enda museum, Carlsro mår inte bra. För att sätta fastigheten i skick krävs det åtminstone 675 000 euro. Nu föreslås det mest akuta fixas, det läckande taket. Äntligen, säger Erkki Kallio.

Nyhetsbild

Korsnäs skola får fjärrvärme – 35 000 euro satsas för att spara pengar

KORSNÄS Det är aktuellt att ansluta Korsnäs kyrkoby skola och hyreshuset Bredblick till fjärrvärmenätet. Uppvärmningskostnaderna väntas då bli lägre för kommunen.

Nyhetsbild

Kaskö förhandlar med tre daghemsbyggare – "Det här är ett sätt att undvika problem"

Kaskö stad har gått in för att inte bygga ett nytt daghem i egen regi. I stället skulle en entreprenör bygga huset, där staden sedan hyr in sig. Också hälsovården och socialbyrån ska enligt planerna finnas i samma byggnad.

Nyhetsbild

Diakoner i Närpes byter tjänstgöringsort – och kantorn i Övermark kan bli församlingsmusiker

Från och med september har det skett ommöbleringar inom diakonitjänsterna i Närpes församling. Anställda har både slutat och bytt plats.

Nyhetsbild

Kristinestad söker ny projektledare till Lafo

Kristinestad söker ny projektledare för "Lafo 2.0" då nuvarande projektledaren har fått ett annat jobb.

Nyhetsbild
1

Femkampen mellan bydelarna i Yttermark bjöd på dramatisk vändning

Det ena laget vann fyra av fem grenar, men det var den sista grenen som kom att avgöra hela bykampen i Yttermark.

Nyhetsbild

Internet är källan till inspiration i Emma Rosengårds inredning

TEMA: Hus & hem. Årets trendigaste växt? Mattsvarta kylskåp i Finland? Det går att fråga internet vad som helst. Det är också där som Emma Rosengård hittar all inspiration till sin inredning – inget internet, inget hem.

Nyhetsbild

Nu har de fått flytta in i drömhuset på Muliberget – stockstuga var ett självklart val

TEMA: Hus & hem. Efter många och sena kvällar klädda i byggkläder har makarna Valtakari nu slagit ner bopålarna i drömhuset på drömtomten – Solsidan.

Nyhetsbild

Efterlyses: bilder till nästa års Sydinalmanacka

Det hjälps inte, hösten är här och året går mot sitt slut. Men det betyder också att det börjar vara dags att fundera på ett nytt år. Och bilder till en ny Sydinalmanacka!

Nyhetsbild

Lite missnöjd med pumporna – men nästa år går hon in för revansch

Hon hade hoppats på mer – eller rättare sagt tyngre. Om HSS Media ordnar pumpatävling nästa år igen är Manuela Tigerstedt säker på sin sak. Då går hon in för revansch.

Nyhetsbild

Grönviks hus byter skepnad och kan bli högre

Det så kallade Grönviks hus mitt i Näsby kommer enligt de planer som finns att få ett helt nytt utseende. Dessutom har den nya ägaren planer på att bygga till huset med en våning. Här kan du se en skiss på planerna.

Nyhetsbild

Ny hinderbana får tummen upp av Pörtombarnen – men i vinter får den maka på sig för skidåkarna

Ivern är stor när Pörtombarnen får bekanta sig med den nya hinderbanan vid spånbanan. De klättrar, hänger, kryper och springer. På söndag öppnar banan för allmänheten.

Nyhetsbild

Behöver 2,4 miljoner euro mer i budgetanslag

Nästa års budget i Närpes väntas öka med 2,4 miljoner euro. Det kommer att krävas mera pengar för skola, daghem och vård. Och tekniska centralens utgifter för byggnaderna ökar.

Nyhetsbild

Deras frontmannahus har mognat fram under flera års tid

Tema TEMA: Hus & hem. Fem år. Så lång tid har det tagit för Kim och Sofia Ahlström att renovera ett gammalt frontmannahus i Krigarbyn i Övermark – och ännu är inte allt klart. Jag vet inte hur många gånger vi har hört frågan "hur går det med bygget", säger Sofia Ahlström.

Nyhetsbild

Snabbt skulle det gå och billigt skulle det vara – frontmannahus gav bostadslösa tak över huvudet

TEMA: Hus & hem. Frontmannahusen minner om en efterkrigstid då många finländare ropade efter boende.

Nyhetsbild

Ordnar hälsoevent till förmån för barn i Indien

Ett tiotal damer tog tag i saken. Man ordnar ett hälsoevenemang som besökare samt barn i Indien ska ha nytta av.

Nyhetsbild

Plats för fler flyktingar finns i Kristinestad – "Det finns ett behov då det finns en mottagningscentral"

Om Kristinestad erbjuder kommunplatser för flyktingar kan staden få inflyttare. En förfrågan från NTM-centralen tas upp på stadsstyrelsens möte på måndagen.

Nyhetsbild

Taket får vänta på förstorade Finby daghem

Det blir inget nytt tak på Finby daghem i år. Pengarna för att förnya vattentaket läggs i stället på ombyggnaden av en del av byggnaden för att få rum med en avdelning till.

Nyhetsbild

Länken fick anbud på restaurangbyggnaden

IF Länkens försök att avyttra restaurangfastigheten på Bötombergen rönte intresse i form av ett anbud. Nästa vecka behandlar föreningen offerten.

Krockskadad älg avlivades

En lastbil kolliderade med en älg fyra kilometer söder om Pörtom centrum på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Parkatti fick ny utmärkelse – valdes till påverkare av läkemedelssäkerheten

Närvårdaren Tarja Parkatti från Bötom valdes på torsdagen till årets påverkare av läkemedelssäkerheten för sina insatser när hon lyfte upp bristerna på vårdhemmet Ulrika i Kristinestad.

Närpes bidrar med 31 000 euro till nya broar

En bro i Pörtom och en i Övermark ska förnyas. Närpes stad deltar med 31 000 euro i projekten.

Nyhetsbild

Närpes stad sköter gärna äldreomsorg själv

Ett nytt arrangemang får inte rasera den goda vård och omsorg som kommunerna byggt upp, säger Närpes som vill ha möjlighet att sköta till exempel äldreomsorg själv i en ny österbottnisk samkommun. Och staden varnar för brådska. Man bör inte heller ha för bråttom med hela omorganiseringen av social- och hälsovården.

Nyhetsbild

Nu har de äntligen flyttat hem igen – två år efter branden

TEMA: Hus & hem. När hon hörde ljudet av utryckningsfordonen som körde förbi visste hon redan vart de var på väg. Stunden innan hade sambon Fredrik Grönlund ringt till Ann-Christine Ingves på jobbet på Andelsbanken i Kristinestad. Han sa: Huset brinner. Kom hem.

Nyhetsbild

Branden i Malax fick sin start i köket – tolv enheter kallades till platsen

UPPDATERAD Vid 19-tiden på torsdagen ryckte räddningsverket ut för att släcka en brand i ett hus på Strandvägen i Yttermalax. Hela tolv enheter körde till byggnaden. Även polisen fanns på plats.

Nyhetsbild

Närpes vill utvidga handeln på Högback

Högback-Nixback affärsområde i Finby är redan utbyggt till största delen. Nu siktar Närpes stad in sig på en utvidgning av området.

Nyhetsbild

De här företagen ska bygga hälsohuset på Mosebacke

Det nya hälsohuset på Mosebacke ska enligt planerna börja byggas i höst. Nu är entreprenörerna för bygget valda.

Nyhetsbild
1

Extramormor kan behövas då föräldrarna separerar

En separation kan innebära att det sociala nätverket förändras eller begränsas. Då kan en extramormor komma in i bilden som en trygg vuxen.

Nyhetsbild

Knepigt att locka medlemmar till ungdomsföreningen – "Vi behöver mer folk så att vi vågar satsa"

Många ungdomsföreningar kämpar med medlemsrekryteringen, så även Yttermark uf. Fler aktiva behövs – och ett sätt är att förena krafterna som man gör på lördagens skördefest, då bykampen mellan östra och västra sidan återuppstår.

Nyhetsbild

Hittills hemlig givmild donator bekostar gymnasieelevers datorer

Vem är den ännu hemlige donatorn som köpte bärbara datorer åt gymnasieettorna i Kristinestad?  Nästa vecka kan dimmorna skingras.

Kaskö vill utreda om det går att föda upp yngel med ny teknik

I Kaskö vill man utreda om det är möjligt att föda upp fiskyngel med så kallad vattencirkulationsteknik. Avsikten är att i så fall hitta en intresserad aktör som ska driva anläggningen.

Bildningsdirektör fick ny ersättare i Kristinestad

En ny ersättare för bildningsdirektören har utsetts i Kristinestad, eftersom tidigare ersättaren rektor Minna Vanhamäki har har bytt jobb.

Nyhetsbild

Föreningar i Korsnäs får del av fondpengar

Flera föreningar i Korsnäs samt biblioteket och Lärknäs åldringshem får del av fjolårets avkastning ur Korsnäs kommuns hembygdsfond. Här är de som får bidrag.

Nyhetsbild

Kaskö ställer tuffa sparmål – 10 procent ska skäras bort

I Kaskö har man ett tufft sparmål framför sig. Alla stadens avdelningar åläggs att spara in 10 procent på nästa års budget jämfört med årets.

Nyhetsbild

Kaskö stad avstår gärna all vård till ny samkommun

Det är nödvändigt för Kaskö stad att överföra vården till Österbottens välfärdsområde. Rekryteringen av personal, de växande behoven av service och stadens dåliga ekonomi talar för en överföring av all vård till samkommunen.

Nyhetsbild

Kristinestadsborna fick njuta av värmebölja – väl svalt tycker Tuula Camilleri

Det var rejält varmt vid tretiden på tisdag eftermiddag i Kristinestad. Då visade termometern 25,2 grader. Väninnorna Inga Nikula-Sjöqvist och Tuula Camilleri njöt av sommarens sista dag på strandpromenaden. Men det kunde ha fått vara varmare, tyckte Camilleri.

Nyhetsbild

Flislager fattade eld i Yttermark

Uppdaterat. Vid tvåtiden på tisdag eftermiddag började det brinna i ett flislager invid ett egnahemshus i östra Yttermark. Det visade sig att branden hade startat från pannan, och därifrån hade elden spridit sig till flislagret.

Nyhetsbild

Korsnäs fick inga pengar för att utveckla näringslivet – hoppas på en ny pott att söka pengar från

Det här året har man företagandet som skilt temaår i Korsnäs. Kommunen har sökt projektpengar för att kunna satsa på området, men det blev avslag.

Nyhetsbild

Hedrar 75-årsminnet av den hemliga och lyckade operationen i Nämpnäs

Världshistoriens mest lyckade evakuering av ett lands underrättelsetjänst. Så beskrivs operation Stella Polaris, som genomfördes i Nämpnäs för 75 år sedan. Det här ska nu uppmärksammas med ett två dagar långt evenemang.

Nyhetsbild

Nästan dagliga vargattacker på pälsfarm i Pörtom – "Vi ska tydligen leva med vargar"

Förra veckan kom vargen tre gånger till Matts och Per-Ole Långs rävfarm i Pörtom. Vid varje besök dödade den tre, fyra rävar.

Nyhetsbild

Österbottens förbund efterlyser mera handling i vargfrågan

Mycket snack och lite verkstad. Så kan man summera Österbottens förbunds åsikt om förvaltningsplanen för vargstammen.

Nyhetsbild

Kanslihuset släcks ner – fortfarande oklart vad det ska bli av byggnaden

Värmen och vattnet kopplas bort liksom elen. Därefter väntar rivning, försäljning, renovering... Kanslihusets framtid är fortfarande oskriven. Och det finns fler obehövliga hus som Kristinestads beslutsfattare snart bör ta ställning till.

Nyhetsbild

Ovanligt besvärlig gatstump i Närpes – Biblioteksvägen är inte helt klar än

NÄRPES Att förbättra några hundra meter gata i Närpes centrum blev invecklat. Biblioteksvägen skulle ha varit färdig för ett år sedan. Ett bra vägprojekt, säger vägmästaren.