Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Bästa bokslutet någonsin i Närpes – resultatet över 5 miljoner euro

Bokslutet 2020 är det bästa i Närpes stads historia. Det blir så mycket pengar över att staden kan reservera 4 miljoner till högstadiebygget för att hålla skuldbördan nere.

Nyhetsbild

Missnöjd klient: "Förnedrande att inte få prata sitt modersmål med läkaren"

Vesa Urpunen, tidigare mångårig lokalpolitiker, är kritisk till hur vården nu fungerar i Kristinestad. Servicen är inte vad den borde vara och det är rent ut förnedrande då man inte kan prata sitt modersmål med läkaren, säger han – som skulle ha fått läkartid snabbare om han varit svenskspråkig.

Nyhetsbild

"Tillfälligt problem" säger vd:n om haltande språklig läkarservice

Den finskspråkiga läkarservicen vid Bottenhavets Hälsa i Kristinestad har kritiserats av klienter. Enligt bolagets vd är problemet tillfälligt. I sommar blir det bättre, lovar hon.

Nyhetsbild

Kraft och TWD Länken fick stöd från staten

Kraft fotboll var en av de föreningar som fick utdelning när Undervisnings- och kulturministeriet fördelade nästan två miljoner euro i "coronaunderstöd".

Nyhetsbild

Hittills tolv bävrar fällda i Lappfjärdsnejden – intresset för jakten ökar

Den här jaktsäsongen blev Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening beviljad 18 licenser på europeisk bäver. Intresset för bäverjakt verkar öka.

Nyhetsbild

Sista knycken efter årsskiftet – därefter är åarna i Lappfjärd och Tjöck rensade

Beslutet om muddringslov i Lappfjärds nedre lopp gläder stadens vägmästare Niklas Brandt som nu ser slutet på rensningarna av åarna i Kristinestad. Här ser du en karta över det område där muddringar ska ske.

Nyhetsbild

Kristinestad behöver personalchef på heltid – och förstärker löneräkning

Ett år efter omorganiseringen av arbetsuppgifterna för ledande tjänstemän blir det en nyanställning till centralförvaltningen i Kristinestad. Nu behövs en personalchef. Även ICT-avdelningen och lönekontoret ska få nya ordinarie anställda.

Nyhetsbild

Över 200 bryggplatser väntar på båtar – muddringsförbud fördröjer ny brygga

När isen ger med sig startar jakten på bryggplats. Kristinestad har totalt 200 platser att fördela, de flesta redan tingade.

Nyhetsbild

Ammoniakläcka inne i Korsnäsfabrik – "Hela hallen var full av gas"

Uppdaterad. Natten till tisdag började ammoniak läcka inne i Nykos fabrik i Korsnäs.

Nyhetsbild

Öjskogsspåret ska få nytt underlag och breddas – ny förening sköter spåret

Elljusspåret i Öjskogsparken ska förbättras. Spåret ska få nytt, stabilt underlag och breddas på de smalaste avsnitten. Och talkojobbarna har grundat en förening efter drygt 40 år.

Nyhetsbild

Lakiakangas byggs i sommar, Lappfjärd snart aktuell – efter tio år växer CPC även i Kristinestad

Kristinestad får mer vindkraft. Bolaget CPC fattar investeringsbeslut för vindkraftsparken i Lappfjärd inom de närmaste dagarna. De åtta turbinerna i östra Kristinestad, som är en del av Lakiakangas-projektet, reses redan i sommar.

Nyhetsbild

Myndighet gav lov att muddra Lappfjärds ås nedre lopp

Lappfjärds ås nedre lopp får muddras. Regionförvaltningsverket har på vissa villkor beviljat tillstånd för muddringen, som minskar risken för översvämningar i centrala delar av Lappfjärd.

Nyhetsbild

Vill ha snabbare process för åtgärdstillstånd mot skarv

En uppdatering av den regionala åtgärdsplanen för skarv är aktuell i Österbotten och Mellersta Österbotten. Syftet med den uppdaterade planen är bland annat att stödja den som söker om undantagstillstånd för att att bekämpa skarv.

Nyhetsbild

Matlagning orsakade utryckningar på söndagen

En spisfläkt som fick kortslutning och ett automatalarm som slog på under matlagning orsakade utryckningar på söndagen i Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Planerar för att teater, karneval och marknad ska bli av – "Det blir säkert under vissa restriktioner"

Närpes Teater utgår från att de ska kunna spela pjäsen Robin Hood i sommar. Likaså planerar arrangörerna av Tomatkarnevalen i Närpes och av sommarmarknaden i Kristinestad för att evenemangen ska bli av. Det är regeringens plan för uppluckrade restriktioner som inger hopp.

Nyhetsbild

Rekordmånga deltagare i årets Konstrunda – två Närpeskonstnärer är med

Nu har arrangören presenterat årets medverkande konstnärer i Konstrundan, som arrangeras första veckoslutet i september.

Ett nytt coronafall i Kristnestad under veckoslutet

Ytterligare en person testade under veckoslutet positivt för covid-19 i Kristinestad. Saldot förra veckan var totalt fyra fall.

Nyhetsbild

Två nya fall i Närpes på veckoslutet – Ett har koppling till Pörtom dagis

UPPDATERAD. Två nya coronafall rapporterades under veckoslutet i Närpes, ett på lördagen och ett på söndagen.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Här hittar du vår direktrapportering om corona.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kraft stod för en smärre "sensation" på lerig plan – och i Kristinestad drar bygget av busstationen igång

Ur Historiska arkivet vecka 14/1971. Kraft slog namnkunniga motståndare på deras hemmaplan, Finby skolcentrum byggs om för 4,5 miljoner mark, i Kristinestad kan busstationen börja byggas och i Norrnäs fick kossan Mona en jättekalv. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 6–8.4.1971.

Nyhetsbild

Korsnäs får egen bildningschef från hösten

En tjänst som bildningschef ska inrättas i Korsnäs. På samma gång får kommunen en skild tjänst som daghemsföreståndare. Föreståndaren ska ansvara för själva verksamheten i daghemmen.

Nyhetsbild

Tore Appel mår bäst när han är sysselsatt: "I dag lever jag som jag vill leva"

Tore Appel i Sideby är en av de 16 000 finländare som drabbats av Parkinsons sjukdom. Han mår bra när han sysslar med något. Fotografering är en viktig livlina. I april uppmärksammas Parkinsons sjukdom i hela världen.

Nyhetsbild

Han har färdats på Kristinestadsvattnen i 60 år – i mitten på maj åker båten i sjön igen

Oron i kroppen börjar göra sig påmind runt valborg – ett par veckor senare ligger "Majsan" i blötan. Fast helst kör Jan-Erik Rosenberg bil.

Nyhetsbild

Motorbåten nummer ett i Sydösterbotten – men vattenskotrarna kommer starkt

I fjol registrerades 28 nya vattenfarkoster i Sydösterbotten, det är exakt samma antal som året innan. Vattenskotrarnas andel av registreringarna bara växer.

Nyhetsbild

Fler vill testa sig i Närpes efter exponeringsrisk på HVC

Telefonen gick varm och fler vill testa sig efter att besökare på hälsovårdscentralen kan ha exponerats för covid-19.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall i Kristinestad – Smittspårningen för gästarbetarna visade sig vara utmanande

På fredagen kom besked om ett nytt fall av coronasmitta i Kristinestad. Tjänsteläkaren säger att smittspårningen vållar problem.

Nyhetsbild

Snöfall försämrade väglaget – flera avkörningar

Flera mindre trafikolyckor rapporteras från Sydösterbotten under fredagen. Det finns inga uppgifter om skadade.

Nyhetsbild

Friluftsleder och motionstrappa fick slant från staten

Friluftsleder, motionstrappa och elljusspår. För sådana satsningar fick de sydösterbottniska kommunerna bidrag när staten delade ut understöd för närrekreationsområden. Och arbetena inleds redan i vår.

Tre nya intresserade av timlärartjänst i Kristinestad

En timlärartjänst i Kristinestad fick tre nya sökande då tiden förlängdes.

Nyhetsbild

Så här ska restriktionerna luckras upp – månad för månad

Restauranger får öppna i april, hobbygrupper för barn och unga utomhus  i maj, publikevenemang med fler deltagare i juni... Här kan du se regeringens plan för hur restriktionerna ska luckras upp månad för månad – såvida inte coronaläget försämras.

Nyhetsbild

Coronasmittad besökte Närpes hvc – besökare kan ha exponerats

En person som besökte Närpes hälsovårdscentral flera gånger förra veckan har varit smittad av covid-19. Det finns en viss risk att andra besökare exponerats.

Nyhetsbild

Birgitta är nöjd med sin elcykel: "Skonsammare för lederna på långa turer"

Hon har cyklat mycket hela livet, men sedan hon skaffade elcykel är det ännu roligare och framför allt lättare. Birgitta Skräddar i Yttermark är inne på tredje säsongen med elcykel.

Nyhetsbild

Pörtom skola får endast två förskoleelever i höst – små klasser också framöver

I höst börjar sammanlagt 101 barn i förskolan i Närpes. Av dem finns endast två i Pörtom skola. Om ingen inflyttning sker blir det också framöver små grupper där.

Nyhetsbild

Pandemin ökade vårdkostnaderna med över 200 000 euro

Den pågående coronapandemin ökade under fjolåret kostnaderna för hälso- och sjukvården i Närpes med över 200 000 euro. Det är bland annat utgifterna för skyddsutrustning som steg med över 80 000 euro.

Nyhetsbild

Tomma Ulrika alternativ för Attendo i Kristinestad

Det tomma Ulrika-hemmet på Östra sidan i Kristinestad kan igen bli serviceboende. Attendo Kristiina har problem med inomhusluften i nuvarande lokal och söker andra lösningar – och vill gärna ha med staden på ett hörn.

Nyhetsbild

Stopp för bussar söderut till sommaren – "Ohållbart köra med så få passagerare"

Bussförbindelserna söderut från Sydösterbotten avbryts då Onnibus drastikt minskar på sina turer från nästa vecka. Enligt bussbolaget är passagerarna så få att man nu måste ta en paus.

Person utan körrätt äventyrade trafiken

Bilisten körde 136 på 100-väg och misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten. Dessutom saknade personen körrätt.

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall i Närpes – två i Kristinestad

Uppdaterad. Elva nya fall av covid-19 har bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Av dessa är fyra i Närpes och två har registrerats i Kristinestad. I det senare fallet handlar det om gästarbetare som inte befinner sig i staden.

Nyhetsbild

240 000 euro i potten – de här föreningarna får bidrag

Fritidsnämnden i Närpes har fördelat 239 500 euro i bidrag till kultur-, idrotts- och ungdomsverksamhet. Här är de som får bidrag.

Ingen ville bli ledande tandläkare

Sökandet efter en ledande tandläkare till Närpes hälsovårdscentral har ännu inte gett resultat.

Nyhetsbild

Nu är det bekräftat: Astrid Qvist i Närpes är äldst i Finland

Finlands äldsta levande person är Astrid Qvist i Närpes som nyligen fyllde 109 år. Färska uppgifter bekräftar att hon är äldst.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet: 16 har dött på grund av coronaviruset

I Vasa sjukvårdsdistrikt har 16 personer dött till följd av sjukdomar orsakade av coronaviruset sedan pandemins början. Det totala antalet coronainfektioner är 2 331 – varav en tiondel i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Tre av fyra lärartjänster i Kristinestad lockade fler sökande

Nya ansökningar kom in till tre av fyra lärartjänster i Kristinestad då tiden förlängdes.

Nyhetsbild

Podcasten Bakom rubrikerna: Stora variationer i hur unga mår under coronaepidemin

Ungas välbefinnande är samtalsämnet i Bakom rubrikerna som gästas av Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

Eskilsövägen får ny beläggning – staden deltar i kostnaderna

Eskilsövägen ska få ny ytbeläggning. Arbetet utförs enligt planerna i sommar.