Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vapensamlaren ratar kopior och gevär byggda av bysmeden

Remingtonrevolvrarna från 1860 har fyra skåror i kolvarna, lika många offer som de skördat. Det berättar Janne Salmenaho som samlar på antika vapen. Säkrare än aktieplaceringar, säger han.

Nyhetsbild

Vals från Mörtmark på repertoaren när spelmän samlas till stämma i Tjöck

Spelmansstämman återvänder till Sydösterbotten. I augusti bjuder Tjöck spelmanslag in Svenskfinlands spelmän och på programmet står musik med lokal anknytning. Och då ska alla spelmän framföra bland annat Vals från Mörtmark.

Nyhetsbild

SFP:are i Kstad vill ha försök där kommuner tar hand om vägunderhållet

Statens vägar skulle skötas bättre om kommunen tog hand om underhållet, menar lokalavdelningen SFP i södra Kristinestad i en motion till partidagen. Att överföra övervakningsansvaret från entreprenören till NTM-centralen vore bättre, kommenterar stadens vägmästare Niklas Brandt.

Nyhetsbild

Nu ska Hanna rappa mer på dialekt

Kulturfondens utdelning. Hanna Lagerström kommer att ge ut nya raplåtar på dialekt. I höst blir det dags för en ny EP med 3 eller 4 låtar.

Nyhetsbild

Lafo fick 200 000 i fondpengar för projektutveckling

Kulturfondens utdelning. Den största enskilda fondpotten i Sydösterbotten går till Lappfjärds folkhögskola. 200 000 ska användas till att utveckla musiklivet i Österbotten, där Lafo ska vara navet.

Nyhetsbild

Här är de i Sydösterbotten som får bidrag och stipendier av fonden

Kulturfondens utdelning. Svenska kulturfonden delar ut 21,6 miljoner euro i vårens omgång, och av den summan kommer cirka 650 000 till Sydösterbotten. Här har Sydin sammanställt kommunvisa listor på privatpersoner, arbetsgrupper och föreningar samt kommuner i Sydösterbotten som får ta del av stipendier och bidrag.

Nyhetsbild

Västra Närpes skola får stor förskolegrupp i höst

I höst börjar 97 barn på ettan i skolorna i Närpes. 88 barn är hittills inskrivna i förskolan för nästa läsår.

Skoleleverna blir färre i Kaskö

Eleverna i de båda skolorna i Kaskö blir färre nästa läsår. 

Nyhetsbild

Få förskolebarn inskrivna i Korsnäs

Antalet förstaklassare i Korsnäs nästa år blir lika många som i fjol. Korsnäs kyrkoby skola får enligt elevinskrivningen dubbelt så många elever på ettan, men Taklax och Molpe får färre nybörjare.

Nyhetsbild

Ensamkommande asylsökande om Svenska klubben i Övermark: "De är vår finländska familj"

När samhället bromsar dem – hjälper några bybor i Övermark dem vidare i livet. För två år sedan kunde de säga några fraser på finska och svenska. Nu har de jobb, lägenhet och många snart körkort, mycket tack vare de frivilliga insatserna.

Nyhetsbild

Kommundirektören fick punkan lagad i ungdomarnas "skruvarverkstad"

Sedan hösten har ungdomarna i Korsnäs en egen verkstad. Här har de också hunnit serva kommundirektörens cykel mot en billig peng.

Nyhetsbild

Korsnäs vill satsa på försökscentrum för blivande företagare

I Korsnäs befaras att antalet företag kommer att minska. För att motverka trenden lanseras företagsamhetens år i år. Ett par av idéerna är att skapa ett försökscentrum och nyckeln i hand-företag.

Nyhetsbild

Landhöjningen har gjort sitt i Långvik hamn – muddring planeras

Det är grunt i hamnen i Långvik, Rangsby och som bäst smids planer på muddring. Hamnbassängen skulle muddras för att nå ett vattendjup på maximalt 1,5 meter.

Nyhetsbild

Lappfjärd växer och Härkmeri krymper

De tre svenska lågstadieskolorna i Kristinestad får 32 nybörjare när skolorna börjar i höst, den finska skolan 17.  Kristinestads skola kommer att ha flest förstaklassare av de svenska skolorna, visar uppgifterna om inskrivna elever.

Nyhetsbild

"Författarsnack med Hanna" lyfter fram finlandssvenska böcker

Nu vill Luckan lyfta fram finlandssvensk litteratur. Den prisbelönta författaren Ellen Strömberg besökte Närpes på tisdagen, och besöket var det första i raden av nio "Författarsnack med Hanna" som ska ordnas under året i Sydösterbotten.

Metti Salminen föreslås till förvaltningschef vid Kstads församling

Kyrkorådet föreslår att Metti Salminen väljs till ny förvaltningschef vid samfälligheten. Kenneth Bergqvist valdes till fastighetsskötare.

Nyhetsbild

Årets konstnär hämtar inspiration från naturen – och snabbt ska det gå när hon målar

Konstintresset har funnits med Eva Bergman så gott som hela livet. Nu kan hon titulera sig Årets konstnär i Närpes.

Röklukt skrämde hotellkund i Närpes

Räddningsverket fick larm om en brand i Närpes centrum sent på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Efter islossningen tros skarvarna återvända till Sideby – men besked om bekämpning dröjer

I fjol fanns fler än 3 000 skarvar utanför Sideby. NTM-centralen krävde kompletteringar i ansökan om bekämpning och fiskeriområdet hoppas på beslut innan årets invasion.

Nyhetsbild

Vill röja kantzonerna i Tjöck å på ruttna träd

Ruttna alar längs Tjöck å bör tas bort, anser ortsbon Kaj Thomasfolk. Skifteslaget kommer att behandla frågan.

Nyhetsbild

Nybliven pensionär tipsar: Förbered dig mentalt och spika pensionsdatumet ett år på förhand

Närpes Håkan Westermark, före detta Mr Dynamo, trivs i sin roll som pensionär. Man måste inse att framrutan är större än backspegeln, säger han.

Nyhetsbild

Efter 27 år är första bron uttjänad

Det dröjde 15–20 år innan vägbygget med en bro över Kallbådsundet på Fagerö i Rangsby kunde förverkligas. Nu har trafiken över sundet pågått i 27 års tid och bron börjar vara undermålig. Den ersätts som bäst med en ny i stål.

Körde 131 kilometer i timmen på riksåttan i Närpes

Böter och förlorad körrätt blev följden när en bilist körde 131 kilometer i timmen längs Riksväg 8 i Kallmossen.

Nyhetsbild
1

Forststyrelsen polisanmälde, HFD utfärdade verkställighetsförbud – ingen muddring i vår

På måndagen lämnade Forststyrelsen in polisanmälan mot Kristinestads stad för olovlig röjning av 0,31 hektar mark för körvägar. Åtgärden sätter sannolikt stopp för vårmuddringarna i Lerviken i Tjöck å.

Nyhetsbild
1

Pennan på pappret för fyra miljoners daghem i Kstad

Efter en process på drygt sex år sattes punkt i rådhuset på måndagen. Astora-Rakennus sätter i gång daghemsbygget i slutet av mars – och 13 månader senare ska stå klart.

Nyhetsbild

Vår sångbok har digitaliserats – Lions delar ut till boenden

Delar av den välbekanta sångboken Vår sångbok har digitaliserats. Lionsklubben i Närpes önskar nu dela ut materialet till äldreboenden.

Nyhetsbild

Damkörer vill integrera invandrare genom körsång

I Sydösterbotten har man redan tidigare gjort försök att rekrytera invandrarkvinnor till damkörerna. Nu vill Finlands svenska damkörsförbund att också resten av Svenskfinland ska satsa på integration via körsång.

Nyhetsbild

Oscarsvinnarna uppskattas också av biobesökarna i Närpes

Är hyllade filmer som belönats på Oscarsgalan alltid populära bland publiken? Både ja och nej, säger Johnny Södergård som driver biografen i Närpes.

Nyhetsbild

Nu grottar forskarna ner sig i växthusallergierna – fyra anläggningar i Närpes har redan undersökts

Projektet som ska undersöka orsakerna till allergier bland personer som jobbar i växthus har nu gjort sina första forskningsbesök. Fyra anläggningar i Närpes har haft besök.

Nyhetsbild

Effekterna av övergödsling har börjat minska – "I dag beaktas miljöaspekten mycket mer"

God hantering av gödsel är ett sätt att minska på belastningen av våra vattendrag. Och för bästa effekt gäller det att veta hur mycket gödsel växterna behöver och vid vilken tidpunkt. Bland annat det här diskuterades i Pörtom på torsdagen.

Nyhetsbild

Närpes vill avvakta med egen vårdreform: "Det kommer för hastigt på"

Redan tidigare hade man i Närpes betänkligheter mot att man går för snabbt fram med en egen vårdreform i Österbotten. Farhågorna med den snäva tidtabellen har inte minskat utan tvärtom ökat i och med att den nationella vårdreformen faller.

Nyhetsbild

Frantz: Nu kör vi på med Österbottens vårdreform

Nu börjar allvaret med den österbottniska vårdreformen, säger Hans Frantz som är Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Nyhetsbild

Titanskivor i ögonhålan efter misshandel på dansplats

Ett offer fick titanskivor inopererade i ögonhålan efter att ha blivit misshandlad på Fagerö. Åklagaren yrkar på böter.

Nyhetsbild

Närpeskocken tog hem pizzabronset – "Konkurrensen var hård"

På torsdag korades årets pizzamästare i Finland. Närpesbon Martin Harmina var en av fyra finalister som jagade pizzaguldet. Det blev inget förstapris men en bronsplats och utmärkelse för bästa ordning i köket.

Personbil skadades i möte med lastbil på viadukten i Tjöck

En personbil fick ytliga skador i ett möte med en lastbil på viadukten på riksåttan i Tjöck på torsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Service och anställda blir kvar vid en fusion mellan Kaskö och Närpes

Skolor och hälsostation hör till de serviceformer som blir kvar i Kaskö även efter en fusion med Närpes. Det framgår i utredningarna som börjar vara klara.

Nyhetsbild

Ronnie Grandell lär ut hur vi ska vara snälla mot oss själva

Kristinestad Att acceptera sig själv med fel och brister är viktigt för vårt välbefinnande. Men det är inte lätt. Tempot är högt. Kraven är höga. Nu om någonsin behöver vi självmedkänsla för att må bra, konstaterar arbetsplatspsykolog Ronnie Grandell.

Nyhetsbild

Ekonomiexpertens råd: Dra nytta av samhällsutvecklingen

När pappersindustrin i Finland satsade på kopieringspapper satsade de i Sverige på toalettpapper i stället. I grannlandet insåg de nämligen att det mesta som tidigare hade krävt utskrifter på papper framöver kommer att ske i den digitala världen. Hos oss tände det lite långsammare.

Nyhetsbild

Kampanjledare: Det bästa är när man lyckas ordna events med bra diskussioner

Kampanjarbetet inför vårens riksdagsval är i full gång. I Närpesfullmäktige sitter två riksdagskandidater – och två kampanjledare.

Nyhetsbild

Härvan av missförhållanden inom vården utreds av lokala polisen

Den härva av missförhållanden som avslöjats vid Esperi Cares vårdhem undersöks av den lokala polisen. Det blir ingen centraliserad undersökning i detta skede. Härvan började i Kristinestad.

Bakläxa då Kaskö ville ändra tjänst

Det gick inte rätt till då stadsstyrelsen i Kaskö ville ändra en tjänst som byråsekreterare till en befattning som kanslist. Ärendet tas upp på nytt.

Ungdomsfullmäktige får 40 euro i mötesarvoden

Nu kommer även ledamöterna i ungdomsfullmäktige i Kristinestad att ersättas för sitt jobb. Mötesarvodet fastställdes till 40 euro.

Nyhetsbild

Kaskö får egen läkare igen

Inte sedan 2014 har Kaskö haft en läkare i egen anställning. Nu blir det ändring på det här.

Nyhetsbild

Kaskös tekniska direktör söker nytt jobb igen

Jarmo Latikka söker ännu ett nytt jobb. Denna gång som kommundirektör i Lappajärvi.