Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Algerna är borta från Töjby badstrand

I Töjby är det åter säkert att bada, men vid Molpe badstrand finns alger fortfarande kvar.

Nyhetsbild

Målet: Ett levande och funktionellt Salutorg

Salutorget ska vara levande, trevligt, funktionellt och säkert. Det hoppas torgkommittén i Kristinestad att deras arbete ska resultera i. Allmänheten har också möjlighet att komma med idéer.

Nyhetsbild

Kaffeparlamentet: ”Största problemet är att locka folk”

Torget ska reserveras för människor och parkering. Det stora problemet är hur man ska locka folk dit. Det påpekar "kaffeparlamentet" i Kristinestad.

Bil började brinna under körning

En personbil totalförstördes vid en brand i Dagsmark på fredagen.

Nyhetsbild

Maxhastighet 30 gäller vid Lappfjärds skola - "Folk kör som tok"

Kristinestad Den nya gång- och cykelbanan i Lappfjärd är klar. Men även om arbetet slutförts och trafiksäkerheten i ett slag har förbättrats kommer den sänkta hastigheten från 40 till 30 kilometer att fortsättningsvis gälla vid Lappfjärds skola.

Nyhetsbild

Rikligt med alger i Pjelaxfjärden

Rikligt med blågröna alger har observerats i Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes rapporterar NTM-centralen

Nyhetsbild

Klassisk festivalintro till lunch i Kristinestad

Ett smakprov på vad som serveras under Kaskö musiksommar fick lunchgäster i Kristinestad på torsdagen. Folkdanser varvades med musik av Sibelius och Mozart.

Nyhetsbild

Fågel flög in i elledning – orsakade markbrand

NÄRPES En liten markbrand bröt ut i Pörtom på torsdagen. Enligt räddningsverket orsakades branden troligen av en död fågel.

Nyhetsbild

Algblomningen i Töjby och Molpe följs upp

Det råder inga badförbud vid badstränderna i Molpe eller Töjby trots konstaterade blågröna alger – åtminstone inte än. Men att ta sig ett dopp där är ändå inte att rekommendera.

Nyhetsbild

Julisolen skiner också över Muliberget på Molnmossvägen

Sommarserie – del 2. På Muliberget på Molnmossvägen i Finby är tallarna höga och blåbären redan mogna. Från att ha varit ganska tomt har allt fler familjer hittat till området, men få har koll på bergets historia.

Nyhetsbild

Skrapar ihop både hö och halm åt biffdjuren i torkan

Torkan har lett till att vallskörden blir mindre än normalt i sommar. Sören Fållbäck i Övermark har ändå lyckats få ihop tillräckligt med foder åt sina biffdjur till vintern. Däremot kan det bli problem att få ihop tillräckligt med halmströ.

Mindre mängd och sämre kvalitet – inga toppskördar att vänta

Det är nog klart att skörden kommer att bli mindre än vanligt i år. Torkan ställer till det.

ÖSP-ordförande: "Vi hoppas på någon form av kompensation"

På grund av den extrema väderleken i sommar försöker man få loss extra stöd till jordbrukarna. Berörda parter ställer sitt hopp till både EU-pengar och nationella stöd.

Nyhetsbild

Hundratals med i jubileumsparaden genom centrum

VIDEO. Svettigt värre blev det för de marscherande musikanterna och drillorna under onsdagens jubileumsparad genom Närpes centrum. Några hundra "gamyler" deltog i paraden, och för många blev det ett kärt återseende.

Nyhetsbild

Blågröna alger vid Molpe badstrand

KORSNÄS Enligt en mätning gjord den 16 juli förekommer det blågröna alger vid badstranden i Molpe. Det är inte rekommenderat att simma i vatten med blågröna alger.

Frivilliga hittade försvunnen man död i Östermark

I tisdags begärde polisen tips om en medelålders man som cyklade iväg från sitt hem i Östermark (Teuva) den 3 juli. Ingen hade sett honom på två veckor. På onsdagen hittades han död.

Nyhetsbild

Kristinestad får sin nionde hedersmedborgare

Nionde hedersmedborgaren utses nästa vecka i Kristinestad. Vem hen är avslöjas då personen får sig ett tidigt dopp i Stadsfjärden på sjusovardagen den 27 juli. Företagarnas morgonkaffeklubb för traditionen vidare.

Nyhetsbild

Beundrar kvinnoflit för vackrare vardag

En vacker blus och mamelucker hör till de senaste tillskotten i Lebellska köpmansgårdens textilkammare i Kristinestad.

Nyhetsbild

Publiken strömmar till vridläktaren - Lemmy publiksuccé i Närpes

Närpes "Lemmy badade aldrig i Närpes å" är en publikfavorit och biljetterna går åt som smör i solsken. Årets publiksiffra väntas stiga till långt över 4.000 personer.

Nyhetsbild

Lastbil i diket vid Vargberget

NÄRPES En lätt lastbil körde av okänd orsak av vägen vid riksåttan i Närpes på onsdagsmorgonen. Chauffören fördes till sjukhuset med ambulans.

Nyhetsbild

Cirka 0,4 hektar brann i Övermark – nu är det släckt

ÖVERMARK Markbranden som bröt ut på ett kalhygge i Svartnäs i Övermark är nu släckt. Omkring 4000 kvadratmeter brann.

Nyhetsbild

Polisen söker man som försvann för två veckor sedan

Lasse Johannes Leppinen cyklade iväg från sitt hem på Kaarlontie i Östermark (Teuva) den 3 juli. Sedan dess är det oklart var han finns. Polisen hoppas nu på tips.

Nyhetsbild

Vattennivån fortsätter att sjunka i regionens åar

Vattennivån blir allt lägre på grund av det varma vädret och bristen på regn.

Nyhetsbild

Elden är lös nära Frönäs

NÄRPES En markbrand har brutit ut nära gränsen mellan Närpes och Korsnäs, i närheten av Frönäs by på Aspbäckvägen. Enheterna är för tillfället på plats.

Nyhetsbild

Tog saken i egna händer – skapade eget koloniområde i centrum

Närpes. Ett koloniområde har växt fram väster om Åvägen i Närpes centrum. De som använder området, som har växt undan för undan, har tagit saken i egna händer och skapat sina egna kolonilotter, med grillplats och odlingslotter. Något formellt tillstånd finns inte.

Nyhetsbild

Hon vårdar sin inre trädgård genom konsten

Närpes Efter en period utan målande längtade konstnären Sanna Ek efter att få uttrycka sig själv kompromisslöst igen. Svårast har varit att låta sitt konstnärskap förändras.

Nyhetsbild

Härligt på stranden – men ta det försiktigt i värmen

Närpes Trettio grader och solsken – man kunde nästan tro att man hamnat i södern. Det varma vädret gör att det nästan är outhärdligt uppe på land så ett dopp i det blå är ett välkommet inslag tycker besökarna på den långgrunda och barnvänliga Tjärlax badstrand.

Nyhetsbild

Bakterierna trivs i värmeböljan

Vad har semesterfirare och bakterier gemensamt? Jo, båda trivs i det varma vädret som sveper över landet. SÖ berättar vad du ska tänka på när du äter och kokar i sommar.

Nyhetsbild

Nu går en pråm lastad med virke från Harvungön

På måndagsmorgonen anlände pråmen som ska köra virke från gallringarna på Harvungön. Det kan bli tolv lass.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart varför fiskaren omkom

KORSNÄS Fiskaren som hittades död vid sina nät i Korsnäs på söndagen var en Taklaxbo i 60-årsåldern. Polisen vet fortfarande inte varför mannen omkom.

Nyhetsbild

Återflyttardrive lockade 50-tal - "Finns i bakhuvudet att återvända en dag"

KRISTINESTAD

Över 50 personer var intresserade av att få höra om möjligheter till jobb och aktuellt i Kristinestad. De deltog i den träff för presumtiva återflyttare, som näringslivscentralen ordnade. Intresset var betydligt större denna gång än vid motsvarande träff i fjol.

Nyhetsbild

Summer Fest lockade över 2000 besökare

KRISTINESTAD Drygt 2000 personer besökte festivalen Krs Summer Fest på fredag och lördag, uppger arrangören Sami Rönnlund. Han siktar nu på att göra festivalen till ett återkommande evenemang.

Nyhetsbild

Nordautomation moderniserar sågverk i Skellefteå

Kristinestad Kristinestadsföretaget Nordautomation Oy ska modernisera timmerhanteringen vid Norra Timber, Kåge såg i Kåge i Skellefteå.

Älgkrock i Tjärlax – inga skador uppstod

Närpes. En älgkrock som skedde runt tvåtiden natten till söndag anmäldes i efterhand. Inga personer kom till skada i krocken.

Mopedbil i diket på Björnösundsvägen i Kristinestad

Under söndagsförmiddagen kanade en mopedbil i dike längs Björnösundsvägen i Kristinestad. Föraren klarade sig utan allvarliga skador. En trampolin utsattes för skadegörelse under sommarmarknaden.

Nyhetsbild
1

Bilbåt överraskade marknadsbesökare: "I brist på annat bygger man en båt av en bil"

På sommarmarknaden stod flertalet båtar vid gästbryggan bredvid strandpromenaden i Kristinestad. En båt stod dock ut från mängden på lördagen, nämligen en bil.

Nyhetsbild
1

Nytt rekord säger arrangör: 60.000 besökare på sommarmarknaden

Enligt arrangören slogs rekord slogs vid sommarmarknaden i Kristinestad. Sammanlagt över 60.000 besökare räknades in under de tre dagarna. Superlivligt var det på lördagen, säger marknadsansvarige Ari Kallas.

Nyhetsbild

Fiskare hittades död i vattnet utanför Storkors fiskehamn

KORSNÄS En fiskare hittades död vid sina nät i Korsnäs på söndag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Rattfylla i Vasa och fortkörning i Närpes

Polisens saldo efter lördagen är tre fall av misstänkt rattfylla. Under eftermiddagen och kvällen ertappades tre män onyktra bakom ratten i Vasa. I Närpes körde en man alldeles för fort och blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Brandmän sökte orm i Fischars

KRISTINESTAD Strax före midnatt på lördagen fick brandkåren larm om en orm som eventuellt tagit sig in i ett hus på Fischarsvägen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestads brandmannaklubb kammade hem marknadsrodden

Den återkommande marknadsrodden i Kristinestad gick av stapeln på lördagen. Som vinnare stod Kristinestads brandmannaklubb.

Nyhetsbild

Storträsket försåg grannländerna med rudor

Det var blötare längs med Skata-Mjödträskvägen förr i världen. Ännu i början av 1930-talet fanns det nämligen ett träsk på omkring 1,6 kvadratkilometer söder om Skatabacken.

Nyhetsbild

Inget mjöd – men nog vatten

Närpes Ursprungligen fanns det två gårdsgrupper längs med Skata-Mjödträskvägen, på Skatabacken och på Mjödträsk. Men det är inga fåglar eller drycker som gett gårdsgrupperna deras namn.

Nyhetsbild

Här finns det gott om skrönor och historier

Har du hört om skräddaren som spetsade möss med gaffeln? Eller om rigubbarna som började slåss då den enes ria brann ner? Det är historier som kan höras på Skata-Mjödträskvägen i Nämpnäs.