Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Polisen grep fortkörare på riksåttan i Övermark

En person misstänks för likgiltighet för trafiksäkerheten efter att ha körs 140 kilometer i timmen på riksåttan i Övermark.

Nyhetsbild

Svårt få tag i personal till daghemmen: "Ännu fler grupper kräver också mera personal"

Det är svårt att hitta behörig personal till daghemmen. Chefen för småbarnspedagogik i Närpes konstaterar att det gäller för alla kommuner inom K5. Alla rycker i samma arbetstagare.

 

 

Vikarie för diakon vald i Närpes

En diakonvikarie har utsetts i Närpes församling.

Nya städare valda i Närpes

Två nya städare har valts i Närpes bland ett 15-tal sökande.

Nyhetsbild

Inga EU-pengar till gångbro i Pörtom – projektet blir inte av i år

Byggandet av Mattlars åbro i Pörtom har stött på patrull. Två gånger har Närpes stad fått avslag på sin ansökan om EU-pengar för projektet. Det är osäkert om ett tredje försök görs.

Nyhetsbild

Oro över utebliven karantän efter semesterresan – Inget "straff" för dem som inte följer rekommendationer

Struntar personal i Statsrådets rekommendation om frivillig karantän efter semesterresan? Det är inget som har nått mina öron, säger dagvårdschefen Ann-Christin Häggblom från Närpes stad. Men det är också stor skillnad på karantän beordrad av myndigheter och frivillig karantän.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad

Ur Historiska arkivet vecka 32/1970. Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad, fler funktionärer än deltagare i distriktstävlingar i Korsnäs och sekundatomater packas i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5-8.8.1970.

Nyhetsbild

Pampasquiz 7: Vad var det Carl von Linné sa om Österbotten?

I dag ställer Kjell Herberts frågor om både Ole Norrback och Carl von Linné. Hur mycket vet du om Österbotten?

Nyhetsbild

Eld i grillen hotade tända eld på sommarstuga i Närpes

NÄRPES Brandkåren fick rycka ut när det brann lite för bra i en gasgrill.

Nyhetsbild

K(l)obbören kan åter bli Kobbören: "Prima om det lyckas"

Holmen Kobbören i Pjelax som på nyare kartor fått namnet Klobbören föreslås få tillbaka sitt rätta namn. Sommarstugeägaren Birgitta Schlichting har retat sig på att namnet ändrats.

Nyhetsbild

Klassiskt och modernt – Närpes nya högstadieskola fångar blicken med svart fasad

Placerad på Mosebackes högsta ställe kommer Närpes nya högstadieskola fånga blicken i landskapet. Det stora träbygget kommer med sin svarta fasad att sticka ut bland byggnaderna på skolcentrum – och det är också arkitekternas ambition.

Nyhetsbild

Ljudisolering och akustik utmaningar när skola byggs i massivt trä: "Som helhet är det ett stort projekt"

Att bygga i trä har sina fördelar men även sina utmaningar. Hur hanteras brandrisken, och vilka åtgärder har man tagit för att skydda byggnaden från vatten, snö och fukt? Det är frågor som arkitekterna har svar på.

Nyhetsbild

Spannmålsbonden Torolf satsade på foderärt: "Det är jag glad för i dag"

Sädessorterande maskiner och överskott av spannmål sänker priserna. Dålig lönsamhet lockade den tidigare spannmålsbonden Torolf Sjögård in på proteingrödan foderärt.

Nyhetsbild

Lilli och andra katter svårt sjuka – veterinär polisanmälde misstänkt förgiftning

Flera katter har på några veckor råkat illa ut vid Granskogsvägen i Kristinestad. De förlorar balansen, krampar och blir medvetslösa. Veterinären som tagit hand om två katter har nu gjort polisanmälan.

Nyhetsbild

Folkdräkten firade 135 år – "Jag kommer leta efter dräkter på loppisar nu"

Med varsin picknickkorg under armen åkte Carola Backholm och Tharanga Hellberg för att fira folkdräktens dag i Närpes. För Tharanga Hellberg är folkdräkter en ny erfarenhet. I Sri Lanka finns nämligen ingen motsvarighet.

Nyhetsbild

Planeraren om Härkmeribäcken: "De skulle ha nytta av rensningen"

Ju längre tiden går desto sämre blir chanserna för att beviljas statligt stöd, säger projektplaneraren Tomas Pått. Enligt honom vore det lönsamt att sätta igång med projektet kring Härkmeribäcken så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Fortsatt badförbud vid Vedholmen – cyanobakterier vid åtminstone två stränder i Sydösterbotten

Badförbudet vid Vedholmens badstrand i Sideby fortsätter att gälla tills vidare. Och i veckan har cyanobakterier påträffats vid åtminstone två badstränder i Sydösterbotten, meddelar Västkustens miljöenhet.

Nyhetsbild
1

Ser fram emot att lära sig nya rollen – en kort men viktig ordförandeperiod väntar

Johanna Borg (SFP) tar över ordförandeposten i Närpesfullmäktige från och med augusti. Hon ser med spänning fram emot uppdraget.

Nyhetsbild

Ärevarvet är tillbaka på Mosedal – Bo är med för 35:e gången

På måndag kan alla prova Mosedals nya löparbanor. Då är det dags för det IF Krafts årliga evenemang Ärevarvet. Bo Bäckström kommer att delta för 35:e gången.

Nyhetsbild

Nu firas Cittaslow-veckan för tredje gången – "Vill lyfta fram stadens goda sidor"

Något beprövat populärt och något nytt ingår i årets program när Cittaslow-veckan firas i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestads högstadieskola med i treårig skrivsatsning – "Det är ett omfattande projekt"

Bland tjugo intresserade valdes Kristinestads högstadieskola som en av åtta finlandssvenska skolor till att få medverka i det treåriga projektet Skrivande skola.

Nyhetsbild

Från 0 till 12 sökande – här är namnen på de som vill marknadsföra Korsnäs

"Vi kastade ut bollen, den föll i träsket och sjönk", säger Christina Båssar. Att Korsnäs sökte en projektchef druknade i coronaträsket i mars. Nu har det gått bättre.

Nyhetsbild

Färre skarvbon i Sideby i år – "Stammen har stabiliserat sig"

Sidebyborna befarade i våras att skarvkolonin utanför Kilen skulle växa sig ännu större. Men enligt de officiella siffrorna fanns det färre bon på holmarna.

Nyhetsbild
1

Hon tar över ordförandeklubban efter Björklund – SFP-gruppen enig i sitt val

Nu är det klart vem som blir ny fullmäktigeordförande i Närpes. Två var intresserade, men det blev ingen omröstning.

Tre ansökningar till jobbet som fastighetschef i Kristinestad

Två personer söker jobbet som fastighetschef i Kristinestad – och även ett företag erbjuder sig att sköta uppgifterna via köptjänstavtal.

Nyhetsbild

Kansli övertar Kårkullas lokaler – blir granne med kursgården Kristina

Kristinestads välfärdskansli flyttar i höst. Flytten går till före detta finska skolan, till lokaler där Kårkulla varit hyresgäst.

Nyhetsbild

Med vindens hjälp förädlades säd till mjöl – förr stod väderkvarnarna på rad

Förr var de en naturlig del av landskapsbilden, väderkvarnarna som stod på rad på den österbottniska landsbygden och där säd maldes till mjöl. Men i dag finns bara ett fåtal kvar. Sydin har besökt några av dem.

Nyhetsbild

Som mest fanns 20 000 väderkvarnar – "Rädda de som finns kvar”

Väderkvarnarna är en viktig del av vårt kulturlandskap men många har på ett sekel försvunnit. Krigsåren, då det var förbjudet att använda privata kvarnar, blev en vändpunkt. För att bevara det som finns kvar pågår Rädda väderkvarnarna-projektet.

Nyhetsbild

Dagverksamheten bytte namn och flyttade in i nybygge: "Det är prima!"

Nytt och spännande – men skönt att äntligen kunna ta i bruk det nya, säger både personal och brukare om nybygget dit Kårkullas dagverksamhet i Kristinestad nu flyttat in.

Nyhetsbild

Hoppas på fler besök i gårdsbutikerna: "Kartan hjälper folk hitta fram"

49 österbottniska gårdsbutiker finns nu sammanställda på ny karta. Tanken är att kartan ska underlätta för kunderna att hitta fram till alla de små gårdsbutiker som finns runtom i Österbotten.

Nyhetsbild

Gammelbron i Finby förstärks med sprängsten

Den nybyggda bron i Finby förstärks med sprängsten. Perioder med högt vattenstånd i Närpes å har visat att de här åtgärderna måste vidtas.

Nyhetsbild

Polisens statistik visar: Stor ökning av narkotikabrott i Kristinestad

Det var fler narkotikabrott och fler rattfyllerister men färre fall av misshandel och inbrott i Sydösterbotten under det första halvåret jämfört med motsvarande period i fjol.

Nyhetsbild

Närpes nya stadsdirektör får högre lön än sin företrädare

I mitten av augusti tillträder Mikaela Björklund som ny stadsdirektör i Närpes. Hon får betydligt högre lön än sin föregångare på posten.

Nyhetsbild
1

Antalet vargar tros ha ökat: "Folk tycker det är onödigt att rapportera när inget händer"

Vargar rör sig konstant i Övermark. De har snarare blivit fler än färre. Det konstaterar rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman, som säger sig veta om ett fall i Närpes där folk flyttade på grund av varg.

Nyhetsbild

VIDEO: Hör Beethovens musik som inspirerade Tolstoj

Under tisdagens konsert hörde vi violinsonaten som ger en hemsk känslomässig eld hos huvudpersonen i Leo Tolstojs bok "Kreutzersonaten". Vi hörde också utdrag ur själva romanen.

Nyhetsbild

Kristinestadspar sålde tiotals kilo amfetamin hemifrån – näst största droghärvan i Österbotten någonsin

KRISTINESTAD Ett egnahemshus i ett lugnt område i Lappfjärd har fungerat som nationell drogcentral. Kristinestadsparet har sålt många tiotals kilo amfetamin.

Varg strövade omkring i Övermark – "Tänkte genast att jag måste få en bild"

En varg rörde sig i Övermark på måndagskvällen. Vargen, som betecknas som ganska stor, observerades på både Källmossvägen och Sjolvallsvägen.

Nyhetsbild

Trä, eld, jord, vatten och metall – de fem elementen finns med i nya Centrumparken

Den upprustade Centrumparken i Näsby med blommor och planteringar lockar folk att promenera, umgås eller varför inte spela schack där. Också Lisette Nissén, som har ritat parken, är så här långt nöjd med hur det blev. Ännu återstår arbetet med lekparken.

Nyhetsbild

Kejsarens besök i Närpes blev vuxenäventyr – "Inte så bra för Närpes om han skulle mördas"

Året är 1819. Kejsar Alexander besöker Närpes och gästgiveriet på Ivars hemman. Men det finns en hotbild mot kejsaren – i alla fall i det escape room-äventyr som nu ordnas i Närpes.

Nyhetsbild

Alvina har redan tagit emot många gäster: "Det här kunde vi inte tro"

Hösten 2014 flyttades en nätt liten stockstuga i sin helhet från Malax till Edsviksjön i Korsnäs. Nu, sex år och otaliga arbetstimmar senare, är den i bruk för övernattning. Och föreningen som står bakom får allt fler medlemmar.

Nyhetsbild

Ofog i Kaskö: cykel i flaggstång och papper i rabatten

Ofog skedde i Kaskö under de mörka timmarna natten mot måndagen. Returpapper hade strötts ut och en cykel var upphissad i flaggstången på torget.

Nerskräpat i Lappfjärd efter dansen – "Fick plocka glasskärvor vid gungorna"

Efter helgens festligheter vid ungdomslokalen i Lappfjärd fick brandklubben städa upp både skräp och krossat glas vid närliggande daghem och skola.

Nyhetsbild

Kaskös folkmängd ökar – "Tacka grannen för det"

Kaskös folkmängd har ökat med över två procent hittills i år. Tacka grannen för det, säger stadsdirektören. Och grannen hon talar om visar också ett stort plus i statistiken.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Nyhetsbild

VIDEO: Både mer och mindre kända pärlor spelas i Stockholm

Bland andra uppträder Chris Parkes och finlandssvenska Jannica Gustafsson som båda är solister i Sveriges radio symfoniorkester.