Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Spelmansgillet – och Lasse Eriksson – samlade allsångssugna på torget

Närpes spelmansgilles traditionella allsångskväll samlade en stor skara allsångssugna på torget på onsdagen.

Nyhetsbild

Personalmöte, jordfästning och allsång – prästens arbetsdag är minst sagt ombytlig

EN DAG MED: Ann-Mari Audas-Willman. Att vara präst innebär inte att man bara dyker upp till kyrkan på söndagarna för att hålla gudstjänst. Det är så mycket mer än det. Sydins reporter träffade Närpes församlings nya kaplan Ann-Mari Audas-Willman för att följa henne under en arbetsdag.

Nyhetsbild

Den vackra lupinen kväver ängsblommorna – men det finns ännu fler aggressiva arter

Lupinen har blivit en riktig snackis i år. WWF:s rekommendationer att den ska utrotas välkomnas av en del, medan andra gärna vill njuta av lupinens skönhet den tid den står i blom.

Nyhetsbild

Sjunkande medlemstal oroar församlingarna – många har redan problem med ekonomin och det kan bli värre

Många församlingar kan ha svåra tider framför sig när de ska försöka få ekonomin att gå ihop med allt färre medlemmar. I fjol gick Närpes och Korsnäs på minus.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Jordgubbsodlarna kan glädjas åt en god skörd: "Vädret har varit optimalt"

Jordgubbar på 47 hektar och hallon på 5 hektar – det är arealen på Anders och Niklas Långs bärodling i Pörtom. Årets sommarväder har varit gynnsam för odlingen. Skörden är god och av hög kvalitet.

Nyhetsbild

Här ersätter 56 watt de gamla 250 watts lamporna i vägbelysningsnätet i Närpes

Nu byts 30–50 år gamla lampor ut mot nya energisnåla led-lampor i Närpes. Det är närmare 3 000 lampor och 400 stolpar som ska bytas före slutet av 2020.

Inga blågröna alger har påträffats ännu i sommar

Hittills i sommar har inga blågröna alger observerats. På måndagen kontrollerades stränderna i Närpes och Kaskö.

Nyhetsbild

Allsång som på Skansen – men i Nämpnäs

Arrangörerna väntade högst 200, men allt fler strömmade till då Ljuvliga toner skulle ljuda i Nämpnäs paviljong på tisdagskvällen. Det blev 340 i publiken.

Nyhetsbild

Utbyggnaden av finska skolan igång med en smäll – sprängning och markarbete först i tur

Nu har utbyggnaden av finska skolan i Kristinestad kommit igång. På måndagen började markarbetet vid Kantakaupungin koulu.

Nyhetsbild

Bananbåten tar Paul Lenz runt hela den finländska kusten

I juni blev tysken Paul Lenz pensionär och då fick han äntligen påbörja ett efterlängtat äventyr. Tillsammans med sin tre meter långa ihopfällbara segelbåt ska han segla längs hela Finlands kust. Sydin träffade honom på campingplatsen i Kaskö.

Nyhetsbild

Talas planerar för bostäder i översta våningen i varuhuset

Översta våningen samt vinden i varuhuset Talas planeras för bostäder. Runt 12 lägenheter mot Salutorget och Stadsfjärden kan bli verklighet inom kort.

Nyhetsbild

Kallt men deltagarstarkt på simskolan i Fagerö – "Man ska frysa lite i simskolan"

I fjol var det så varmt att föräldrarna ville bada precis lika mycket som barnen. I år satt föräldrarna invirade i filtar på stranden då simskolan i Fagerö körde igång. Roligt trots vädret, det hade barnen som nu är nästan dubbelt så många som tidigare år.

Nyhetsbild

Skadegörelse i Badhusparken under marknadshelgen

Det var inte bara guld och gröna skogar under marknadshelgen i Kristinestad. I Badhusparken hade det gått vilt till under veckoslutet.

Nyhetsbild

Nya rekord i alla kategorier på marknaden – "Femtioårsfesten levde upp till sitt namn"

Under Kristinestads sommarmarknads femtioårsjubileum slogs rekord i så gott som alla kategorier. Flest besökare, flest försäljare och störst område någonsin.

Nyhetsbild

Grundvattnet i Korsnäs har återhämtat sig: "Det har sjunkit sedan juni men ligger inom det normala"

I fjol somras uppmanade man invånarna i Korsnäs att vara sparsamma med vattenförbrukningen. I år är läget mycket bättre, trots små regnmängder.

Bil krockade med två älgar i Molpe

Natten till lördag inträffade en älgkrock på Strandvägen mellan Molpe och Korsnäs. Inga personskador uppstod.

Nyhetsbild

Lugn marknadshelg för polisen

En överförfriskad person som togs till häktet, några mindre bråk och trafikföreteelser. Trots marknadshelg i Kristinestad har helgen varit rätt lugn för polisen i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Fortsatt badförbud i Töjby trots låga bakterievärden

Bakterienivåerna vid Töjby badstrand ligger nu under gränsvärdet, men tills vidare råder ännu badförbud. Nästa provresultat avgör om förbudet ska hävas eller inte.

Nyhetsbild

Största stammen av älg och vitsvanshjort finns i Sydösterbotten

I Sydösterbotten finns Kust-Österbottens största älgstam. Det märks på mängden beviljade jaktlicenser. Tillsammans har Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening tilldelats drygt 30 procent av hela Kust-Österbottens älglicenser.

Nyhetsbild

Nu ska också Kristinestad få en motionstrappa – "Efterfrågan har varit stor"

Snart kommer motionärerna i Kristinestad kunna varva löpträningen med trappträning. I slutet på sommaren är motionstrappan vid Alesundets spånbana klar.

Nyhetsbild

Årets Övermarkare är en hjälpsam kvinna

Ödmjuk, medmänsklig, hjälpsam och en person som arbetar mycket ideellt inom exempelvis församlingen. Så lyder motiveringen bakom valet av Årets Övermarkare.

Nyhetsbild

Närpes brandklubb segrare i marknadsrodden

Marknadsroddens vandringspris får ny ägare. Årets tävling kammade Närpes brandklubb hem – med marginal.

Nyhetsbild

Mia Sandberg tog över chefsrollen efter nyblivna pensionären Gerd Kronlund

Ung, energisk, ambitiös och kunnig. Så beskriver avgående ledande läkaren Gerd Kronlund sin efterträdare Mia Sandberg.

Nyhetsbild

Hennes mobiltelefon blev uppkopplad till satellitnätet – "Tänk om ett barn sitter och surfar på sin mobil ute till havs"

När Ulla Holmberg reste med Finnlines fartyg till Travemünde, Tyskland, i sommar, blev hennes mobiltelefon plötsligt uppkopplad till satellitnätet. Hon tycker att informationen om båtroaming är bristfällig – speciellt från rederiernas sida.

Nyhetsbild

Museidag bjuder på krig, sjukdomar och bröllop – och hoppas nå en större publik

Under förbudstiden blev plötsligt Närpesborna så sjuka att de behövde stora mängder av apotekets läkarsprit. Det berättar Kaj Irjala om ett av apoteksmuseets 3 000 föremål – och fler historier blir det på lördag då museerna i Närpes håller öppet hus.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

Närpesborna bland de friskaste i landet – utom då det gäller cancer

I Närpes och Korsnäs är man friskare än på de flesta andra håll i Finland. I Kaskö och Kristinestad påverkar en åldrande befolkning.

Nyhetsbild

Lång tradition av förebyggande diabetesvård ger friska Närpesbor

I Närpes lyfter pensionerade ledande läkaren Gerd Kronlund fram förebyggande åtgärder inom diabetesvården som en möjlig förklaring till Närpesbornas goda hälsa.

Nyhetsbild

Offer för människohandel kan finnas nära

Statistiskt sett finns det tio offer för människohandel i Kristinestad. För att uppmärksamma detta ordnades under fredagen Elpidadagen.

Nyhetsbild

Stöldvåg hos åldringar startade i Närpes – två kvinnor dömdes till fängelse

Två kvinnor var ute på en stöldturné i halva Finland under vårvintern. Men det första brottet i serien ägde rum i Närpes i fjol somras.

Nyhetsbild

Tömningsintervallet blev längre – då blev sopkärlen överfulla

Att sopkärl snabbt blir fulla och sopor ställs bredvid är ett återkommande problem vid återvinningsstationen i Närpes centrum. Som bäst är det containrarna med metall som är överfulla.

Nyhetsbild

Korv och tacos på sommarmarknadens födelsedag

Femtioårsjubileum gånger två, mat från alla världens hörn och försäljning av produkter i alla kategorier. Nu är sommarmarknaden i Kristinestad i full gång.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.

Nyhetsbild

Nu är hjältegravarna i Lappfjärd upprustade – med unik belysning

Projektet med att snygga till hjältegravarna vid Lappfjärds kyrka är nu klart. I drygt fyra veckor pågick arbetet där man bland annat har förbättrat grunden, installerat ny belysning och rätat upp stenarna.

Nyhetsbild

Kstads sommarmarknad nalkas – "Det lönar sig inte att komma med full mage"

Kristinestads femtionde sommarmarknad går av stapeln i helgen. Mat från världens alla hörn, festival, återflyttarträff och försäljning av produkter mellan himmel och jord är bara en bråkdel av vad helgen har att bjuda på.

Nyhetsbild

Sommarmarknaden fyller 50 år – "Vad vore Kristinestad utan marknader?"

1969 ordnades den första sommarmarknaden i Kristinestad. 50 år senare är marknaden fortfarande en viktig del av stadens identitet.

Nyhetsbild

Han har fullt fokus på att locka återflyttare till Kristinestad – "Det finns hur mycket jobb som helst"

På fredag ordnar Anthony Hannus tillsammans med näringslivscentralen i Kristinestad en tillställning för återflyttare. Den senaste tiden har Hannus jobbat med diverse projekt för staden – alla med temat att synliggöra möjligheterna i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.

Nyhetsbild

Nytt koncept på årets tre dagar långa Övermarkdagar – "Vi vill att det ska passa hela familjen"

Byns talkokraft är hög och årets Övermarkdagar har utvecklats till ett tre dagar långt evenemang för hela familjen. I helgen väntas allt från Farmrace till teater.

Nyhetsbild

Viktig mix av trender och traditioner

Ledare torsdag 11 juli Marknader ska både bygga på traditioner och kunna anpassa sig.

Nyhetsbild

Torgplaneringen i Kstad kan bli miljonprojekt – men allt genomförs knappast

En miljon, så mycket skulle det kosta att göra om torget i Kristinestad. I planerna ingår bland annat en rondell vid brofästet, en staty utanför biblioteket och bredare trottoarer.

Nyhetsbild

Nu inventeras gnagarna i Lappfjärds å – men bävern är svår att få syn på

Först längs en sandväg och sedan genom en snårig och tät skog går stigen, hela tiden längs med Lappfjärds å. Det är NTM-centralens sommarpraktikanter Veera Hauhia och Essi Kiiskinen som leder vägen. De har under sommaren undersökt förekomsten av europeisk bäver i bland annat Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Bakterier sätter stopp för dopp vid badstranden i Töjby

Det är nu förbjudet att bada vid badstranden i Töjby. Där finns ännu e-kolibakterier i vattnet. Badförbudet gäller tills bakteriehalterna har sjunkit under gränsvärdet.

Nyhetsbild

Kaskö godkände plan för dagis och fick svälja höghus

Kaskö behöver snabbt ett nytt daghem. Men att planen även innehåller två höghus har väckt stark kritik.