Sofia visste redan som barn att hon ville ha en stor familj – "Det är fint att ha alla nära sig"
Sofia Bobäck i Härkmeri är en av dem som svarade på Sydins enkät om barn och barnlöshet. Hon kommer själv från en stor familj med många syskon.
Sofia Bobäck i Härkmeri är en av dem som svarade på Sydins enkät om barn och barnlöshet. Hon kommer själv från en stor familj med många syskon.
Tempot är högt men stämningen god på Stora Enso i Tjöck. Fabriken står inför stora förändringar just nu. Tack vare nya investeringar kan de snart göra fotografiskt exakta tryck på lådorna.
Staten önskar att Närpes skulle ha fler förmånliga hyresbostäder. Sydösterbotten önskar fler inflyttare.
Kristinestad betalade i fjol via ungdomsjobbsedeln över 25 100 euro i stöd. Stödet ges till arbetsgivare som anställer Kristinestadsungdomar. Året innan var stödet drygt 33 100 euro.
Det blir betydligt fler elever i Kantakaupungin koulu i Kristinestad i höst. Fler rum behövs då skolan får nästan 50 elever mer än nu.
Det handlar inte om ålder, hur och vad man tänker, skriver Per Danielsson.
Alla fem församlingar i Sydösterbotten fortsätter tappa medlemmar. Främsta orsak är att de som dör är betydligt fler till antalet än de som föds. Minskningen i fjol var sammanlagt 360 personer.
Ur Historiska arkivet 3/2013. Ny bok- och färghandlare, kommuner anställer unga för sommaren och Ungas råd vill riva språkmurar. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–14 februari 2013.
Volleybollaget KriVe samlade flera priser när Kristinestad premierade idrottare och prestationer.
Att vilja ha barn men inte få eller att inte vilja ha barn men känna press från omgivningen. Det här var återkommande teman i de berättelser som kom in via Sydins enkät.
Ur Historiska arkivet vecka 5/1973. Skarp kritik mot Neste-utredningen, FB ger klarsignal för Skogs-Botnia i Kaskö och och Pörtomborna får Övermarkvatten. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.1–3.2.1973
Med anledning av att stadens fastigheter inte kom med i den gårds- och gatusyn som Kristinestads stad gjorde, gjorde Sydin en egen.
Det var första gången Liva Berg från Lappfjärd skickade in en text till en tävling och resultatet blev ett hedersomnämnande. Läs hennes berättelse här.
Bottenhavets Hälsa kommenterar intervjun med Seppo Kuusinen, som riktade kritik mot vården i Kristinestad. Här ger bolaget svar.
De kartor och fotomontage som presenterats framgår att anläggningen till stora delar ska byggas på mark som inte tidigare har lagts under grävskopan. Det betyder att ännu ett stycke natur förstörs, skriver Viking Högnäs.
Besökarantalet sjönk, i synnerhet barnfamiljerna svek när Kristinestad stängde rutschkana – som nu öppnas igen under mild väderlek.
En sekreterare har valts inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad. Sju personer var intresserade av befattningen.
Vissa åläggs riva sina uthus, medan andra inte får – hur förtvivlat de än vill. Tom Haavisto frågar sig om det här är rätta vägen för att locka inflyttare till Kristinestad.
Senast Kristinestad lät utföra syn var 2017. Nu hittades 32 objekt över hela kommunen som bör åtgärdas. I kärnstaden har kåkarnas skick förbättrats.
Arbetsfältet är mångsidigt för de båda nya museiarbetarna i Kristinestad. Första dagen i jobb har Tarja Aurell och Anna Karhila inte hunnit planera så mycket men vet redan att det handlar om allt från forskning och dokumentering till att tvätta fönster i stadens museum Carlsro.
Sporting Kristina är det enda sydösterbottniska laget som är med i finska cupen.
Efterfrågan är större än vad medicintillverkaren hinner producera då diabetesmedicin används också som bantningskur.
Seppo Kuusinen fick nog av felbehandlingar och dålig kontinuitet bland läkarkåren i Kristinestad. Han valde att bli patient vid Kaskö hälsocentral i stället.
Planen att bygga bostäder på den så kallade kanslihustomten i Kristinestads absoluta centrum får reaktioner.
Gamla kyrkan ska omges av frid och ro. Nya etableringar kräver nya attraktiva bostäder. Där är två åsikter kring kanslihustomten.
Orsaken är fortfarande oklar till den våldsamma branden i Lappfjärd i början av januari. Den kan ha börjat i en bil i verkstadshallen.
Långtradare i Tyskland ska tankas med syntetisk metan från Kristinestad. Men vilka är riskerna för lokalbefolkningen då brandfarliga ämnen ska transporteras och hanteras i Kristinestad? Frågor ställdes när MKB-programmet presenterades på tisdagen.
Affärsanställdas fackförbund Pam hotar med strejk. Nås inget resultat vid förhandlingarna som fortsätter på onsdagen (1.2.) kan det bli en strejk som trappas upp i olika skeden. Den berör matbutiker runtom i landet, men få i Sydösterbotten.
Det var fler människor som flyttade till Närpes än som flyttade från Närpes. Därför ökade folkmängden för fjärde året i rad i kommunen.
Ett utkast till skötsel- och användningsplan för Natura 2000-området i Kristinestads skärgård är klart. Utkastet skickas nu på remiss. Det presenteras också för allmänheten i februari.
Ur Historiska arkivet 1/1998. Final nästa för flickorna i Kvittro som segrade i Vasa, Yttermarkelever måste byta skola på grund av fuktskador och Fyrenskidåkare slog knockout på motståndarna. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 3–31 januari 1998.
Föreningen Österbottens byggnadsvård kritiserar också förslaget på att ändra planen för kanslihuskvarteret i Kristinestad. Genom ändringen skulle det bli möjligt att bygga småhus i kvarteret.
Kristinestadsbon Allan Skoglund, född 1937 försvann från Tjöck 30 juni i fjol. Terrängsökningarna är avslutade och tipsen har slutat komma.
Familjen Norrvik räddade linden i Rådhusparken från att bli flis. I stället tillverkades skärbrädor, bord, ljusstakar, grytunderlägg. Och det finns material till mer.
KRISTINESTAD En förbipasserande såg ett rådjur i knipa på isen utanför Kristinestad på söndagen. Räddningsverket ryckte ut.
Ur Historiska arkivet vecka 4/1973. Nytt motell öppnade vid riksåttan med Pörtoms första restaurang, kommunkansliet i Närpes övergår till automatisk databehandling med hyrd dator och elledningen till Högåsens sportstuga är färdig. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–27.1.1973.
Trots det lägsta födelsetalet på tiotalet år fick Närpes fler invånare under 2022. Både Kristinestad och Korsnäs fortsätter att tappa invånare. Också i Kaskö, som haft en ökning under ett par år, minskade befolkningen under fjolåret. Det visar de preliminära befolkningssiffrorna.
Det blev omröstning när vice ordförande i svenska församlingsrådet skulle väljas i Kristinestad. Rösterna föll 8–3 och rådet har därmed samma vice ordförande som senaste period. Ekonomisektionen valdes också efter omröstning.
Norska Arca Novas planer för inre hamnen diskuteras med tjänstemän och politiker i Kristinestad på onsdag.
Det är positivt att staden erkänner behovet av nya bostäder, men just kvarter 241 ska lämnas i fred, skriver Rita Backman.
När landet skriker efter arbetskraft står ungdomarna i kö för att få jobba på Bötombergen. Nu har föreningen som driver verksamheten där fått pris som den attraktivaste arbetsplatsen i Kristinestad.
Fler var permitterade i Sydösterbotten i december än i november. Arbetslösheten har ökat i samtliga kommuner, men är som lägst i Kristinestad.
Mycket flyter ännu, men Sporting ser ut att få ihop en trupp som ska kriga i toppen av division 3, hoppas ordförande Jari Rantala.
Det finns en hel del att göra. Det är en helt ny organisation som ska byggas upp. Det konstaterar Marjo Österdahl, som har valts till vd för det nybildade mat- och städtjänstbolaget Stöd Botnia.
Kristinestad använder inte sin inlösningsrätt för aktier i Sarastia Ab. Det handlar om aktier som i samband då välfärdsområdena trädde i kraft övergick till nya ägare.
Förslaget om två nya tjänster förordas av stadsstyrelsen i Kristinestad. Det handlar om en välfärdsdirektör och en integrationskoordinator. Fullmäktige bestämmer hur det blir med tjänsterna.
I en lång och utdragen process är det tredje avslaget från Migri nu ett faktum. Familjen riskerar att utvisas till Irak, efter åtta år i Kristinestad. Shaho Osman Mahmud utreder ännu om det finns möjligheter för dem att få stanna.
Ett nytt avtal om Sydösterbottens avfallsnämnd behövs då Kurikka sagt upp tidigare avtal. Fram till årsskiftet skötte Botniarosk avfallshanteringen i Jurva, som sedan 2009 är en del av Kurikka.
Sex personer ville i senaste omgång bli projektkoordinator i Kristinestad men nu läggs befattningen igen på is. Stadsstyrelsen har bestämt att rekryteringen avbryts.