Kristinestad

Nyhetsbild

Antalet arbetslösa nu på samma nivå som före coronapandemin – allra lägst är den i Sydösterbotten

Arbetslösheten har nu för första gången minskat till samma nivå som före pandemin, skriver NTM-centralen i sin senaste sysselsättningsöversikt. Närpes har nu den näst lägsta arbetslösheten i Österbotten.

Nyhetsbild

Barn och unga smäller flaskbomber även här – polisen avråder starkt

PET-bomber, eller flaskbomber, är populära bland barn och ungdomar just nu. Fenomenet förekommer också i Sydösterbotten. Polisen varnar för att de kan vara farliga.

Nyhetsbild

Ålderstigna musslor förökar sig inte – nu ska "barnkammare" byggas i Lappfjärds å

De är få kvar, och de är gamla. Men myndigheterna har inte kastat yxan i sjön – nu görs en satsning på att få den hotade flodpärlmusslan i Lappfjärds å att föröka sig. EU-pengar används för att bygga nya "barnkammare".

Nyhetsbild

Post- och telehuset gapar tommare och är till salu – en gång i tiden var det arbetsplats för nästan 200 personer

Ägaren vill gärna bli av med 4 228 kvadratmeter i Kristinestads centrum. En fastighet som ekar rätt tom i dag jämfört med glansåren när omkring 200 personer jobbade i fastigheten.

Kristinestadskille överlägsen i natt-DM

Natt-DM i orientering gav sju medaljer till de sydösterbottniska idrottarna.

Tolvåring nätade i debuten för Saragoza

Innebandysäsongen körde igång på lördagen i Nurmo och för Saragoza steg en tolvåring fram.

Nyhetsbild

Illa tilltygad Lappfjärdsgubbe ska restaureras – polisen lade undersökning på is

Fattiggubben i Lappfjärd ska restaureras och sedan åter sättas på plats. Den 170-åriga gubben vid kyrkan råkade illa ut i maj. Nu söks en konservator som kan restaurera fattiggubben.

Nyhetsbild

Sporting gjorde halvdussin mot IK Myran: ”Det var full kontroll”

Sporting Kristinas målskytte fungerade verkligen mot IK Myran. Nu har Kristinestadslaget häng på Kaskö IK i tabellen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Unga Tjöckorienterare deltog i FM – och första enskilda vägen i Närpes asfalteras

Ur Historiska arkivet vecka 37/1971. FM satte unga orienterare från Tjöck på ett hårt prov, Nixvägen i Närpes asfalteras och Kikken på väg mot avancemang. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.9.1971.

Nyhetsbild

Sporting Academy spelade genom femman på en säsong – ”Juniorerna har utvecklats”

För andra året på rad fick Sporting Kristina Academy fira avancemang. Nu är det unga laget klara för division 4.

Nyhetsbild

Snart går en dröm i uppfyllelse för Heli och Kent – nästa sommar flyttar de in på tomten vid havet

TEMA: Hus & hem. Om allt går enligt planerna får Heli och Kent Rosenback flytta in i drömhuset på drömtomten nästa sommar. Då går flyttlassen från andra sidan stan till den havsnära tomten.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören lägger ribban högt: "Målet är att få Kasköbanan elektrifierad"

Då Kaj Suomela räknar upp milstolpar under sina snart fem år som landskapsdirektör i Österbotten nämner han Kasköbanan. Att avvärja nedläggningshotet som vilat över banan var oerhört viktigt för regionen. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba för nästa steg.

Nyhetsbild

Redan trångt i Myllybacken – fler på dagis då barnfamiljer flyttat till Kristinestad

Det är redan trångt på Kristinestads nya daghem Myllybacken. En orsak är att flera barnfamiljer flyttat till stan. Även en del barn till asylsökande har beviljats plats. Därmed har staden 10 procent fler i småbarnspedagogiken än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Viktigt veckoslut för Sportings båda lag: ”För en gångs skull har vi bästa laget”

Ett lag vill till fyran, det andra gör allt för att undvika fyran. På lördag spelar Sporting Kristina Academy om avancemang och på söndag spelar representationslaget med kniven mot strupen.

NTM-centralen kräver mer naturutredningar i Skatan

Myndighetens efterlysning: Vilka konsekvenser får det nya bostadsområdet i Skatan på Natura-området Kristinestads skärgård?

Nyhetsbild

Ett nyckelfärdigt hus var aldrig ett alternativ för dem: "Husleverantören godkände alla våra ändringar"

TEMA: Hus & hem. Marina Lassfolk och Manfred Yliluoma vill sätta sin egen prägel på huset de bygger och gör mycket själva. Målare Marina väntar nu på dagen då hon få börja gå an med spackelspade och pensel.

Nyhetsbild

Norrback satsade mest på valet – en fullmäktigeordförande har inte redovisat valfinansiering

Uppdaterad. Riksdagsledamot Anders Norrback hade den dyraste kommunalvalskampanjen i Sydösterbotten. Men flera invalda och ersättare har inte lämnat in redovisning, bland dem en fullmäktigeordförande – trots att det borde ha skett för en månad sedan. Det visar Sydins granskning.

Nyhetsbild

Rasmus, Sakari och Riku tävlar om FM-medalj – Skriver lokal volleybollhistoria

Tre unga volleybollkillar från Kristinestadsföreningen Kristiinan Vesa ska få spela FM för regionlag det här veckoslutet.

Nyhetsbild

Sporting kan få båda lagen i samma serie – "De får spela för fullt, så ser vi hur det går"

Representationslaget och andralaget i samma serie, division 4. Det kan snart vara en realitet för Sporting Kristina, om det blir dels degradering, dels avancemang. Ordförande Jari Rantala kommenterar situationen.

Nyhetsbild

Efter 50 år som företagare i hamnen – nu planeras hans tomt för bostäder

Snart ska Jan Hannus bort när bosättarna ska in. Han önskar att hans lilla "plätt" undantas planeringen av inre hamnen. Vem ska bo på alla tomter, frågar han sig.

Nyhetsbild

Förslag för inre hamnen: Strandpromenad, färre höghus och klaffbro över Stadsfjärden

Öppen strandpromenad över hela inre hamnen, lyder ett krav. En klaffbro till Varvsbacken, föreslår Sydbottens natur och miljö. Och statliga NTM-centralen vill flytta flervåningshus längre bort från stranden. Där några åsikter om planutkastet.

Nyhetsbild

Däckverkstad i Lålby bytte ägare – "Trevligt att det finns unga som tar över"

Efter 29 år på däckverkstaden Mobiroll i Lålby tackar Eddy Häggblom för sig – och säljer företaget till en annan Lappfjärdsbo.

Nyhetsbild

Nya coronafall i både Närpes och Kristinestad – "Vi har en smittkedja på gång"

Nya coronafall inrapporteras i Närpes och i Kristinestad. Efter ett par veckor utan nya fall har Närpes nu en smittkedja som lett till drygt tio personer i karantän.

Nyhetsbild

Jovisst ska det bli höstmarknad i stan – "Vi har blivit duktiga på att ta hänsyn"

Begränsningarna har lättat lagom till Mikaelimarknaden i Kristinestad, men det går ändå bra att vara förnuftig, påminner Angelique Irjala på näringslivscentralen.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som blir ny informatör för Luckan

UPPDATERAD. Totalt 21 personer sökte jobbet. Nu är det klart vem som efterträder Robert Westergård som informatör för Luckan i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Byarna miste vallokaler – då görs ett försök med förhandsröstning

Valet i januari 2022blir det första då man i Korsbäck, Perus och Ömossa inte kan rösta på den egentliga valdagen. Därför testas nu ambulerande förhandsröstning i välfärdsområdesvalet. Men valfunktionärerna gör bara ett kort besök.

Nyhetsbild

Kristinestad vill få med broar på investeringslista – har önskemål om projekt som staten redan lovat ta itu med

Kommunerna får tycka till om statens nya investeringsprogram för trafikleder – och Kristinestad passar på att bifoga en önskelista på broar som ska åtgärdas. Men ett projekt som stadsstyrelsen nu vill ha med har staten redan tidigare lovat ta itu med.

Nyhetsbild

Eleverna får välja och vraka bland hobbyer – så här anammar kommunerna Finlandsmodellen

Nu får de sydösterbottniska skoleleverna chansen att pröva på nya hobbyer. Eller vad sägs om cirkus, parkour, modeskapande och arkitektur? I den nya Finlandsmodellen har kommunerna fått stöd för att erbjuda gratis hobbyverksamhet för sina skolelever.

Nyhetsbild

Så här många har fått båda sprutorna – intresset minst bland 30-39-åringar

Vaccineringen mot covid-19 framskrider – nu har över 12 000 sydösterbottningar fått två doser vaccin. Så här långt tycks intresset överlag vara svalast bland 30–39-åringarna, åtminstone för Kristinestads och Närpes del. Se här hur läget är i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Sydösterbotten kör med tunga politiker i välfärdsområdet – men uppdraget är kortvarigt

De som har de tyngsta kommunala posterna i Närpes och Kristinestad tar även plats i det nya välfärdsområdets styrelse. Då det gäller ordförandeposterna uteblev förnyelsen – SFP förlitar sig på två rutinerade män.

Nyhetsbild

Postutdelningen flyttade till Lappfjärd

Posten flyttade utdelningen från posthuset i stadskärnan till Lappfjärd.

Nyhetsbild

Stängningshot avvärjt – Ömossabaren fortsätter i nygammal regi

Den anrika baren i Ömossa fortsätter sin verksamhet. Den ena av de båda hyresgästerna fortsätter driva baren, tillsammans med ny kompanjon.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Motionsbudkavlen landade i Närpes på sin väg söderut – och i Kristinestad såldes vatten i stället för mjölk

Ur Historiska arkivet vecka 36/1971. Korsnäsbor överlämnade budkavlen till representanter för Pörtom, vägen genom Närpes centrum förnyas för nästan 1,5 miljoner mark och Kristinestadsborna fick vatten i stället för mjölk. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 7–11.9.1971.

Nyhetsbild

Full fart på Bötombergen när Folkhälsan bjöd in till kalas – Bengt tog sig an balansbanan

Det fanns aktiviteter för såväl gammal som ung då Folkhälsans hundra år firades med friluftsdag på Bötombergen i Lappfjärd. Bengt Haglund var en av dem som tog sig an balansbanan – och bra gick det.

Nyhetsbild

Sporting illa ute i fotbollstrean efter kryss: ”Det räcker inte för oss”

Sporting Kristina räddade en poäng efter sen kvittering i Nykarleby. Men en poäng värmer inte mycket i bottenstriden.

Nyhetsbild

Prislappen för skolbygge i Kristinestad avskräckte – nu måste projektet bantas

Tio miljoner euro för ett nytt gymnasium och högstadieskola i Kristinestad går inte an. Planeringen fortsätter, men tekniska sektorn efterlyser färdkost.

Nyhetsbild

CPC inledde markarbetena för 31 turbiner i Lappfjärd – "Kristinestad kan även bli stor på fossilfri vätgasproduktion"

CPC Finland startade bygget av andra vindkraftsparken i Kristinestad och planerar för vad som kommer: Fossilfri vätgasproduktion. Där kunde Kristinestad bli en naturlig plats.

Nyhetsbild

Skador på riksåttan i Lappfjärd och Ömossa reparerades – nästan fyra kilometer ny asfalt

Två avsnitt längs riksväg 8 mellan Lappfjärd och Ömossa har fått ny asfalt. Groparna och fårorna är borta.

Inga sydösterbottniska lag tampas om FM-medaljer

Friidrottssäsongen kulminerar med stafett-FM i Uleåborg i helgen. Men inga sydösterbottningar finns med i startlistorna.

Nyhetsbild

Direktör i Kristinestad söker jobb i Seinäjoki

Seinäjoki ska få en ny bildnings- och välfärdsdirektör då nuvarande direktör går i pension. En av 18 sökande är ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

Väderkvarn fick tillbaka vingar – "Nu är det bara att börja mala"

I ett par års tid har väderkvarnen på Kilen i Sideby saknat vingar. Nu är de tillbaka, nytillverkade och nytjärade.

Nyhetsbild

Beslut på torsdagen: Två klasser i karantän i i Kristinestad

Två klasser inom inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad har satts i karantän.

Nyhetsbild

Från dynamisk yoga till ljudbad med tibetanska klangskålar – ny studio öppnade i Kristinestad

Stressen och stillasittandet ökar. Olika typer av wellnesstjänster följer och nu finns de under ett och samma tak i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tre tappar, en förening stiger ordentligt i friidrottsrankingen

Tre av de sydösterbottniska friidrottsföreningarna tappar på rankingen. En av föreningarna stiger över sjuttio placeringar.

Nyhetsbild

Folkhälsan 100 år – "Lokalavdelningarna är kittet i verksamheten"

Folkhälsans uppdrag tar inte slut. Nu sätter hundraåringen fokus på barnens, familjernas och de ungas hälsa. Och en nygammal hälsofrämjare har tagits till heders under pandemin.

Nyhetsbild

Folkhälsan bjuder på friluftsdag – "Vi vill att folk ska må bra och röra på sig"

Folkhälsan i Lappfjärd är en av nio aktiva Folkhälsanföreningar i Sydösterbotten. På lördagen firar de förbundet Folkhälsans 100 år med en friluftsdag på Bötombergen.

Nyhetsbild

Efter snart ett halvsekel går ungdomssekreteraren i pension – nu får hon mer tid över för långa hundpromenader

I 48 år har Harriet Lindelöf-Sahl jobbat för barn och unga i Kristinestad. Nu får labradoren Linus mera tid med matte då hon går i pension.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Kristinestad

Det är nu endast ett fåtal elever i Kristinestad i karantän. Smittan ser inte ut att ha spridit sig. Men två nya fall har bekräftats.

Nyhetsbild

Österbottnisk sjöfart lyfts fram – hoppas tiotal Kristinestadsbor ska iklä sig i 1700-talskläder

Ett projekt där den österbottniska sjöfartens betydelse lyfts fram tar form. En del av det är planerna i Kristinestad att utforska och återskapa 1700-talet. Då lades grunden för den på sin tid viktiga sjöfarten i staden.

Nyhetsbild

Mikael Hoxell räddade livet på svärfar – "Det går inte att beskriva hur tacksam jag är"

Mikael Hoxells svärfar fick en svår hjärtattack – men tack vare rådigt ingripande av svärsonen, nödcentralen och sjukvårdspersonal är Alf Lind hemma igen efter flera veckor på sjukhus. Jag är så tacksam att jag inte kan beskriva det, säger Alf.

Logga in för att följa orten