Kristinestad

Nyhetsbild

Byte på rektorspost vid Kantakaupungin koulu

Vicerektorn tar över som rektor vid Kantakaupungin koulu i Kristinestad nästa läsår. Nuvarande rektorn fortsätter som klasslärare.

Nyhetsbild

IF Länken skjuter upp Ärevarvet – "Har inte hunnit planera"

Meningen var att IF Länken skulle ha arrangerat Ärevarvet i kväll. Men nu skjuts medelinsamlingsjippot fram.

Nyhetsbild

Gruppis fortsätter – behövs så alla barn i Kristinestad får dagvård

Gruppis får en fortsättning i Kristinestad. Den tillfälliga enheten inrättades för att garantera att alla barn får dagvårdsplats inom utsatt tid.

Nyhetsbild

Omröstning i nämnden om ny lärare till Härkmeri skola

Nu är det bestämt vem som blir ny klasslärare i Härkmeri skola. Svenskspråkiga utbildningsnämnden i Kristinestad valde lärare efter omröstning. Rösterna föll 4-2.

Nyhetsbild

Portar öppnas i Kristinestad – Sorja ser fram emot att ta itu med sin nya trädgård

Under veckoslutet öppnas igen portarna i Kristinestad. Besökare får då bekanta sig med trädgårdar av olika slag. Många renoveringsprojekt visas också upp.

Nyhetsbild

Fastighetsmäklaren Björndahls fick verksamhetsförbud efter besvärsprocess

ÖSTERBOTTEN Högsta förvaltningsdomstolen avslog mäklarfirman Björndahls ansökan om besvärsrätt. Därmed har regionförvaltningsverkets verksamhetsförbud verkställts.

Nyhetsbild

Nu rustas gamla gravstenar upp – "Lyfter fram det värdefulla arbete som dessa personer gjorde"

Ett projekt som det stenhuggare Mike Roddis nu har på sitt bord hör inte till vardagen – men det är bara roligt, tycker han. Försköningen av mor och dotter Svanströms gravsten väntas vara klar i veckan.

Nyhetsbild

Kaskö IK flera klasser bättre än Sporting: ”Får se vad vi har på fredag"

Kaskö IK var bra medan Sporting Kristina var rent ut sagt dåliga. Då avgjordes det sydösterbottniska derbyt tidigt.

Nyhetsbild

Ulla-Maj Wideroos om det låga valdeltagandet: "Partierna borde se sig själva i spegeln"

Kommunalval. Att valdeltagandet endast ligger på 55,1 procent i hela landet bekymrar ex-riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos i Närpes. Lyfter partierna fram de frågor som väljarna uppfattar som viktiga?

Nyhetsbild

"Tack och förlåt" – viktigaste ledorden för lång, framgångsrik politikerkarriär

Kommunalval. Sedan 1968 har Hans Ingvesgård suttit i fullmäktige, vilket torde vara finländskt rekord – När jag har så pass lång erfarenhet vet jag hur slipstenar ska dras, säger han.

Nyhetsbild

Medelåldern steg och Kristinestad blev gråare – Patoranta bryter mönstret

Kommunalval. Medelåldern på de invalda i Kristinestad ökade från 51 år till 54. Andelen kvinnor sjönk från 41 till 33 procent. Ida-Helena Patoranta är ung och kvinna.

Nyhetsbild

Lottomiljonen från Soiles kiosk inlöst – vinnarpar kollade kupongen först efter två veckor

Nu har den miljonvinst på lotto som spelades i Kristinestad lösts in. Vinsten gick till ett par som först inte noterade att den rätta raden fanns på deras kupong.

Källberg överlägsen i Borgå

Axel Källberg är hemma i Finland och då blev det en överlägsen seger direkt.

Nyhetsbild

SFP tappade två mandat i Kristinestad – KD åter i fullmäktige

KRISTINESTAD UPPDATERAD. Svenska folkpartiet är valets förlorare i Kristinestad – får 15 platser jämfört med 17 i dag i Kristinestadsfullmäktige. SDP fick ett tilläggsmandat och KD gör comeback.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Scräpicus Sopicus och Scramlicus Bullricus på scen när Närpes Teater uppför miljöpjäs

Ur Historiska arkivet vecka 23/1971. Närpes teater uppför miljöpjäs för barn, brandkåren redo för en torr sommar och tjöckpojkar framgångsrika orienterare i Tammerfors. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–12.6.1971.

Nyhetsbild

Söker rivningstillstånd för del av församlingshem – "Vi väntar på utlåtande från Museiverket"

Den byråkratiska processen för att få riva den nyare delen av Lappfjärds församlingshem har inletts. Nu inväntas klartecken från staden och Museiverket.

Nyhetsbild

Få kom på tre städers egen konstrunda – regnet avskräckte första dagen

På lördagen hängde en röd ballong i grinden hos konstnärer och hantverkare i Närpes, Kaskö och Kristinestad. Oturligt nog tog regnet över den första dagen av Sydösterbottens konstrunda Art of 3 Towns.

Nyhetsbild

I kväll är det premiär för Finland i fotbolls-EM – Här är fyra röster om landslagets chanser

Nu har EM i fotboll sparkat igång. Finlands herrlandslag ska göra historisk premiär i ett mästerskapsslutspel. Sydin har frågat fyra fotbollsintresserade i Sydösterbotten om Finlands chanser i EM och hur det går i kvällens match mot Danmark.

Nyhetsbild

Historiskt friidrottssamarbete i Kstad – "Vi vill ju inte tävla om samma barn"

Nu har de tre friidrottsföreningarna i Kristinestad, åtminstone till en del, slagit ihop sina påsar.

Nyhetsbild

Sporting brände målchanser – och förlorade: ”Vi ska inte förlora det här”

Dåligt målskytte ställde till det för Sporting hemma mot VPV. Då inkasserade Kristinestadslaget sin andra raka förlust för säsongen.

Nyhetsbild

Kristinestad belönade årets idrottsprestationer – här kan du se vilka som uppmärksammas

Idrottare, lag, tränare, eldsjälar och föreningar belönades då Kristinestad delade ut stipendier för idrottsprestationer.

Ingen vill bli speciallärare i Kristinestad

Ingen har anmält intresse för att vara speciallärare i Kristinestad, visade det sig då ansökningstiden gick ut.

Nyhetsbild

Vargarna har fått fler ungar än tidigare – god tillgång på föda gynnar dem

De kända vargreviren i Närvijoki-Pörtom, Jurva och Storå existerar fortfarande. Och vargarna har ökat i antal, visar Naturresursinstitutet Lukes beräkning över vargförekomsten från mars i år. God tillgång på föda gör att valpningen har lyckats bra också i våra trakter.

Stark säsongsinledning av Sporting Academy

Sporting Kristina Academy är serienykomlingar i division 5, men väl där har laget inlett starkt med två raka segrar och en målskillnad på 7–2.

Nyhetsbild

Vikarie fortsätter inom diakoniarbetet i Kristinestad

Tre diakoniarbetare som alla jobbar deltid finns från hösten i Kristinestads svenska församling. Två heltidstjänster finns.

Nyhetsbild

Planer på fyra dagar sommarmarknad – "Onekligen en risk" säger smittskyddsläkaren

Planen är att ordna traditionell sommarmarknad i Kristinestad . Det kan samlas tusentals människor till staden under fyra dagars tid. Smittskyddsläkaren Peter Riddar är ändå skeptisk till nuvarande säkerhetsplan. Det har onekligen sina risker med ett så stort evenemang säger han.

Nyhetsbild

Hovrätten har avgjort ödet för amfetaminfamiljen från Kristinestad – minderårige sonen får en andra chans

Den stora ändringen är den sextonåriga sonens öde. I tingsrätten dömdes han till villkorligt fängelse. Nu får han en andra chans i livet.

Nyhetsbild

Två sökande räcker inte – Kan bli nya nämnden som väljer ungdomssekreterarens efterträdare

Två sökande anses vara för få. Därför är förslaget nu att man förlänger ansökningstiden för att få fler sökande till tjänsten som verksamhetsledare för ungdomsarbetet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Fiskeriområden fick nog – Klagar hos JK om långa väntetider på skarvbeslut

Kristinestad-Storå fiskeriområde finns med bland en grupp österbottniska fiskeorganisationer i Österbotten och Åboland som nu har vänt sig till Justitiekansler. Orsak: Det tar allt för länge att få beslut om undantagstillstånd för åtgärder mot skarv.

Nyhetsbild

Konstnärer i tre städer gör gemensam satsning – dags för lokal konstrunda

En sydösterbottnisk konstrunda där alla som vill får vara med. Så beskriver arrangörerna evenemanget Art of 3 towns som arrangeras kommande veckoslut. 19 konstnärer och gallerier medverkar.

Nyhetsbild

400 föremål från en förgången tid visas upp – Kristinestads brandmannaklubb öppnar museum

Coronan fick Paul Mattila och Thomas Fröberg att skjuta upp planerna – men nu är det nya brandmuseet i Kristinestad klart. Snart kan brandmannaklubben ta emot de första museibesökarna som kan bekanta sig med cirka 400 föremål.

Nyhetsbild

Kristinestadselever kan välja allt från arkitektur till cirkuskonst – "Det är fina tider"

Eleverna i Kristinestad visade ingen brist på intresse då de fick komma med önskemål om vilka hobbyer de vill utöva efter skoldagens slut. I höst kan allt från bakning till arkitektur och cirkuskonst erbjudas. Närpes går i detta skede in för ett pilotprojekt i tre lågstadieskolor tack vare "Finlandsmodellen".

Nyhetsbild

Knappast nya spelare ännu på fredag: ”Vi gör vårt bästa”

Sporting Kristinas trupp är fortfarande tunn och skör. Till fredagens hemmamatch mot VPV har laget knappast med några nya spelare.

Nyhetsbild

Kristinestad drabbat av internethaveri – förväntas vara åtgärdat redan samma dag

Uppdaterad. Kristinestads stad stötte på problem med internetuppkopplingen under onsdagen. Stadens internetswitch hade sagt upp kontraktet och behövde ersättas. Under några timmar låg all nättrafik nere.

Nyhetsbild

Fler förhandsröster i Närpes och Kristinestad – varannan gäller i Kaskö kan Ulla konstatera

Varannan i Kaskö, var tredje i Kristinestad, var fjärde i Närpes –men bara var sjunde i Korsnäs. Det är stor kommunvis skillnad i intresset för förhandsröstning, en möjlighet som avslutades på tisdagskvällen. Och många passade på just i dag.

Nyhetsbild

Naturresurssektion skjuts fram i Kristinestad – "Måste ha tjänsteman som föredragande"

Det blir ingen ny naturresurssektion i Kristinestad. Behövs inte i detta skede, ansåg stadsstyrelsen när den granskade den nya förvaltningsstadgan.

Nyhetsbild

Får slant för att ordna gratis hobbyverksamhet för barn – 115 000 euro till Sydösterbotten

Regionförvaltningsverken har beviljat 235 kommuner totalt 17 miljoner euro för att genomföra den så kallade Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. De sydösterbottniska kommunerna finns med på listan över mottagare.

Nyhetsbild

I dag är det sista chansen rösta på förhand – det har redan nästan 4 000 gjort

I dag är det sista chansen att rösta på förhand. Närpes har redan en högre andel förhandsröstare än i valet 2017.

Nyhetsbild

Försköningsnämndens verk från början av 1900-talet? – Nu är Arnolds bortg(l)ömda trappa röjd

När gymnasieleverna i Kristinestad röjde för en ny uteplats nedanför skolan blottlades samtidigt en bit kulturhistoria – en stentrappa från början av förra seklet.

Nyhetsbild

Fem söker nytt jobb som personalchef i Kristinestad

Fem personer vill bli personalchef i Kristinestad. Befattningen inrättades i april, ett år efter att förändringar skett inom centralorganisationen. En av de sökande innehar en chefstjänst i Kaskö.

Nyhetsbild

STT:s rankning: Landskapets bästa gymnasium finns i Kristinestad

Finska gymnasiet i Kristinestad är bäst i Österbotten i STT:s jämförelse.

Nyhetsbild

Nu trivs fisken i vattnet – restaurerad glosjö blev gäddsamlingsplats

Gäddfabriken på Björnön steppar upp och utökar produktionen. Det blir mångdubbelt större fångster av gäddyngel efter restaurering.

Nyhetsbild

Tio kändisar tipsar om aktiviteter och ställen i Österbotten

Besök en sandstrand eller ett sommarkafé med oslagbart goda kanelbullar. Varför inte ta med familjens yngsta till en österbottnisk savann eller stiga in i byggnader där historiens vingslag fortfarande fläktar?

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Nejdens första betongstation startade i Finby – och nybygge i Kstad reglerar värmen med toppmodern termostat

Ur Historiska arkivet vecka 22/1971. Ny betongstation kan producera 12 kubikmeter betong i timmen, moderna värmereglerare installeras i nytt hus på Varvsbacken och kurscentralen i Korsnäs uppfyller inte kraven på elevantal. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–5.6.1971.

Nyhetsbild

Nu har över 3 000 avgett sin röst i Sydösterbotten

Över 3 000 sydösterbottningar har redan röstat i kommunalvalet. De ivrigaste förhandsrösterna bor i Kaskö – som vanligt – medan Korsnäsborna föredrar att rösta på valdagen – som vanligt. Se här hur många som röstat i din kommun.

Nyhetsbild

Studenter i Kristinestad om annorlunda år: "Vi har gjort vårt bästa och upplevt fina stunder"

Ett väldigt annorlunda år avslutades med finstämd dimission för liten skara. De 16 nybakade studenterna från Kristinestads gymnasium var glada då de steg ut på skoltrappan.

Två vill leda arbetet bland ungdomar i Kristinestad

Två personer är intresserade av att bli verksamhetsledare för ungdomsarbetet i Kristinestad. En sådan söks då ungdomssekreterare Harriet Lindelöf-Sahl blir pensionär.

Nyhetsbild

Appel-priset går till erkänd videofotograf

Passionerat skildrar han skeendet på ett realistiskt och klarsynt sätt. Så beskriver prisjuryn fotografen som får årets Carina Appel-pris.

Nyhetsbild

Sporting tappade matchen på en kvart: "Kommande veckorna blir inte lätta"

Sporting Kristinas taktik var att täppa till ytor. Då släppte laget till ytor tre gånger om mot ett Norrvalla som dödade seriepremiären på en kvart.

Nyhetsbild

Sporting tappade matchen på en kvart: "Kommande veckorna blir inte lätta"

Sporting Kristinas taktik var att täppa till ytor. Då släppte laget till ytor tre gånger om mot ett Norrvalla som dödade seriepremiären på en kvart.

Logga in för att följa orten