Lokalt

Nyhetsbild

En halv miljon till Kristinestadsgator – två kilometer får ny asfaltbeläggning

I årets budget finns 550 000 euro till asfaltering, byggande och grundförbättring av Kristinestadsgator och -vägar. Här är de gator och vägar som får del av anslaget.

Nyhetsbild

Folkökningen fortsätter i Närpes och Kaskö – även Kristinestad visar plus första kvartalet

Den positiva befolkningsutvecklingen i Närpes och Kaskö fortsätter. Båda städerna har fått fler invånare under årets första kvartal. Även Kristinestad visar nu ett litet plus.

Nyhetsbild

Mjölkbonden Benneth märker hur kollegorna försvinner: "Men mjölk ska vi nog alltid ha"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Mjölkbönderna i landet blir färre. Men Benneth Teir i Yttermark tror på näringen. Från hans gård rullar omkring 2 000 liter mjölk ut varannan dag.

Nyhetsbild

Coronagruppen avråder, men träningsmatcher spelas "i hemlighet"

Det finns inget myndighetsförbud mot att spela fotbollsmatcher. Men enligt rekommendationerna ska lagen i de lägre divisionerna låta bli. De senaste veckorna har ändå ett antal träningsmatcher spelats runtom i distriktet.

Nyhetsbild

Intresset för trädgården ökar – "Ha inte för bråttom på våren"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Sandra Konttinen är en riktig trädgårdsentusiast. Hon går i sina föräldrar Margaretha och Hans Wickmans fotspår, hyr deras plantskola Botnia Plant och har produktion i Övermark. Nu ser hon ett ökat intresse för trädgården, växter och självhushållning också i Sydösterbotten.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Även Skaftung skifteslag vill freda havet från turbiner

Skaftung skifteslag med 600 delägare följer grannen i söder och motsätter sig storskalig vindkraft till havs.

Nyhetsbild

Minisoap bland de tio bästa i videotävling – Hedersomnämnande till Kristinestad i tävlingen för unga företagare

UPPDATERAD. Minisoap UF var utvald bland de främsta i två kategorier i finalen i tävlingen ung företagsamhet, Våga vara företagsam. Nu väntar ytterligare en final.

Nyhetsbild

Nötköttsbonden Kim går i pappas fotspår: "Ju längre jag håller på, desto roligare blir det"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Kim Antfolk över jordbruket efter sin pappa och farbror i december 2018. En nötköttsproducent blir aldrig fullärd – och ju längre tiden går, desto roligare blir arbetet, säger han.

Nyhetsbild

Drygt en miljon i underskott i Kaskö – extra styrelsemöte för bokslut och sparplan

Kaskös bokslut för 2020 visar ett underskott på drygt en miljon euro – sämre än väntat, trots coronastödet från staten. Lånesumman per invånare är nu 4 382 euro. Så det finns att hugga tag i för nya ekonomidirektören som tillträder tjänsten tidigare än planerat.

Nyhetsbild

Svenskfinland laddar upp inför digitalt Pampas nationaldag – lyssna på podden Bakom rubrikerna här

Vet du vilken artist som uppträtt flest gånger på Pampas nationaldag? Samma artist uppträder även i år då nationaldagen för första gången ordnas digitalt. Och vad innehåller överlevnadskittet?

Nyhetsbild

Trafikproblem på Västra Långgatan – "Ljud och skakningar irriterar"

Seija Sandberg har köpt ett gammalt trähus vid Västra Långgatan i Kristinestad. Men hon kunde inte tro att det skulle vara så mycket buller och skakningar från trafiken.

Nyhetsbild

Processvatten från fiskförädlingen ökade skörden med 500 kilo per hektar

TEMA: Trädgård och lantbruk. Försöket att underbevattna en åker i Nämpnäs med processvatten från fiskförädlingsföretaget Polar Filé har gett goda resultat. Jordbrukaren Ralf Wilson såg skillnad i växtligheten med blotta ögat.

Nyhetsbild

Antalet gymnasieelever minskar betydligt i Närpes – rektorn ser ingen entydig orsak

På tre år har antalet studerande i Närpes gymnasium minskat med nästan 40. Nästa läsår har skolan under hundra elever. En förklaring till nedgången är helt enkelt att färre ungdomar väljer gymnasiestudier i dag.

Nyhetsbild

Fyra nya fall i Närpes sedan måndagen

Tre av veckans fyra nya coronafall i Närpes är kopplade till utlandsresa, ett har uppkommit under familjekarantän och ingår i en känd smittkedja.

Nyhetsbild

Snart slipper Roger köra slalom på Bötomvägen

På tiden, tycker Roger Holm när tretton kilometer landsväg mellan Lappfjärd och Bötom får ny beläggning.

Lärare valdes i Kristinestad

Lärare har valts inom finskspråkiga bildningsväsendet i Kristinestad. Jobben besätts från den 1 augusti, bestämde utbildningsnämnden.

Nyhetsbild

Padelhall med tre banor byggs på Lappfjärdsvägens industriområde – "Förhoppningsvis klar för spel före årsskiftet"

Företaget Propadel har hittat en ny tomt för en hall med tre banor, på Lappfjärdsvägens industriområde. Förhoppningen är att banorna ska vara spelbara före årsskiftet.

Nyhetsbild

Får bidrag för att renovera kyrkans orgel

Kristinestads kyrkliga samfällighet fick två mindre bidrag när Kyrkostyrelsen fördelade sju miljoner euro i byggnadsunderstöd.

Nyhetsbild

Tre vägar i Sydösterbotten rustas upp i sommar – Nämpnäsvägen är en av dem

Vägarbeten hör sommaren till. Tre projekt finns med på statens lista över vägar som ska fixas till i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Digital folkbildare får pris: "Se möjligheter i stället för att stigmatisera skärmtid"

Det började med en Commodore 64. Nu får digitaliseringsexperten Linda Mannila från Kristinestad pris för sina insatser som folkbildare.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Nyhetsbild

Nu får alla österbottningar under 20 år träna och tävla tillsammans igen

På grund av det lugna läget lättar coronagruppen något på restriktionerna för unga österbottningar.

Nyhetsbild

K5-chefen söker toppjobb i Kauhajoki

Samkommunen K5:s direktör är en av de sökande till tjänsten som ny direktör för vård- och omsorgsområdet i finska Suupohja.

Nyhetsbild

Kasköskrift nominerad till årets hembygdsbok

35 hembygdsböcker har nominerats till Årets hembygdsbok i Finland, däribland en bok om sjöfarare från Kaskö.

Nyhetsbild

Alla insamlade glasögon har fodral då de skickas vidare – Anna-Mi syr nya på löpande band

På sitt insamlingsställe på gruvområdet i Korsnäs har Baltikumvännerna en korg där folk får lämna sina gamla glasögon. Innan de skickas vidare för att så småningom nå nya användare kollas att de är hela. Dessutom förses de par som saknar fodral med ett hemmasytt.

Nyhetsbild

Nya högstadiet växer fram på Mosebacke – i höst ska träfasaden vara på plats

Element för element reser sig det nya högstadiet på Mosebacke i Närpes. Om drygt ett år ska det vara klart att överlåtas till staden.

Nyhetsbild

Ekonomisk djupdykning för Kilen – verksamhetsledare på is

Fjolåret var en ekonomisk djupdykning för Kilens hembygdsgård i Sideby. Också i år räknar styrelsen med att det blir ganska besvärligt. Därför har verksamhetsledaren sagts upp. Coronapandemin är orsaken till problemen.

Nyhetsbild

Kolla varningarna, anmäl och ha släckningsutrustning till hands, uppmanar räddningsverket

Brandkåren ryckte ut till tre gräsbränder i Kristinestad och Närpes under veckoslutet, plus en i Teuva. Nu uppmanas folk att vara försiktiga då de bränner fjolårsgräs.

Nyhetsbild

Skifteslag mot vindkraft till havs – "Sänker fastigheternas värde och stör flyttfåglarna"

Sideby skifteslag motsätter sig Finlands Havsvinds planer på vindkraft utanför kusten. Det är samfällighetens hälsning till planläggningssektionen – som inte behandlar ärendet på sitt aprilmöte, utan eventuellt i maj.

Nyhetsbild

Bäckvägens serviceenhet får enhetsledare

För två år sedan fick ansvariga vårdare titeln enhetsledare på alla boendeenheter i Närpes, utom på Bäckvägens serviceenhet. Nu har det rättats till.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lars Lassfolk i Pjelax har landets största tomatodling – i Lappfjärd var Katri-Helena publikmagneten nummer ett

Ur Historiska arkivet vecka 15/1971. Världens största plastväxthus finns i Pjelax, Tjöck kan få ny folkskola, Katri-Helena sjöng för rekordpublik i Lappfjärd och nytt bostadshus i Kaskö totalförstördes i brand. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–17.4.1971.

Nyhetsbild

Pampasquiz 46: Astrid i Närpes är äldst i Finland – men hur många år är hon?

I veckans quiz besöker vi Finlands äldsta som nyligen firade födelsedag i karantän. Men vi tar också en sväng via en väg med ett ovanligt gulligt namn.

Nyhetsbild

Ännu en gräsbrand i dag – "Det är mycket torrt i markerna nu"

KRISTINESTAD Det var tänkt att endast riset skulle brännas, men elden spred sig till ett 15 meter brett och 40 meter långt område på åkern vid Långviksvägen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Finby daghem har vuxit rejält – behöver egen föreståndare

Från 26 till 85 barn på drygt fem år. Finby daghem växer så det knakar. Nu ska också parkering och lekområden förstoras där. Dessutom behöver dagiset en skild tjänst som daghemsföreståndare.

Nyhetsbild

Skräpbränning i Kristinestad ledde till utryckning – "Läget under kontroll"

Lågorna från brinnande skräp spred sig. 150 kvadratmeter stort område fattade eld.

Nyhetsbild

HSS Media satsar stort – nu anställs fem reportrar till

JOBB HSS Media satsar på kärnan i verksamheten och anställer fler journalister. "Allt tydligare att kvalitativ journalistik intresserar."

Nyhetsbild

Juristen svarar: "Utan tillstånd får inte vaktmästaren ta nyckeln och gå in"

Får en gårdskarl bara gå in i en lägenhet? Är inte det hemfridsbrott? Juristen Christer Näsman svarar på läsarnas frågor.

Nyhetsbild

Näringsrådgivarna vill avdramatisera synen på mat – "Det hör till barnens rättigheter att krångla med maten"

Dieter i all ära, men det som magen gillar allra bäst är regelbundenhet. Näringsrådgivarna inom K5 vill öka medvetenheten kring kosten för att förebygga problem och även i slutändan minska vårdkostnader.

Nyhetsbild

Sportfiskarna vallfärdar till Lappfjärds å – "Den naturliga öringstammen mår bra"

Fiskarna står i täta led längs ån. De kommer långväga ifrån för att ta del av de erkänt goda fiskevattnen Lappfjärds å erbjuder. Dessutom är de ärliga, förutom kanske när de skryter om storleken på fångsten.

Nyhetsbild

Markku och Tomi från Alavo: "En fantastisk plats med riktigt bra fiske"

Markku Maunus från Alavo upptäckte Lappfjärds å av en slump – nu är den inbokad i kalendern som given vårsemester, innan han tar sig an älvarna i norr.

Nyhetsbild

Alla ännu med i valleken i Kristinestad – men nu är det trögt att få fler med

Alla som lovat ställa upp i kommunalvalet är fortfarande med. Flera partier försöker hitta fler kandidater.

Tio lärare valdes i Kristinestad

Tio lärartjänster har besatts för nästa läsår i Kristinestad. Tjänstemannabesluten har fattats av bildningsdirektör Maarit Söderlund.

Tre nya coronafall i Närpes under veckan – Möjlig exponering vid Martens bybutik på måndagen

Uppdaterad. Tre nya fall av corona har rapporterats i Närpes under den gångna veckan. Ett fall bekräftades på torsdagen och två på fredagen. De elever i Pörtom skola och förskola som är i karantän återvänder till skolan på torsdag.

Nyhetsbild

Snabbt beslut på Carlsro – meddelade efteråt att gammal källare rivits

Det gick lite för snabbt då den gamla iskällaren på Carlsro museum revs, medger arkitekten och staden.  Men den var i så dåligt skick att den ändå skulle ha tagits bort.

Körkortet rök efter fortkörning i Kristinestad

En person miste körkortet på grund av fortkörning i Kristinestad på torsdagseftermiddagen.

Tre coronafall i Kaskö – "Många karantänsbeslut för våra förhållanden"

Tre nya coronafall har bekräftats i Kaskö på fredagen. Flera har satts i karantän.

Nyhetsbild

Förlängda kandidatnomineringen har hittills gett två namn i Närpes

Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet i Närpes har kompletterat sina kandidatlistor med ett namn var sedan nomineringstiden förlängdes.

Familjearbetare valdes i Kristinestad

Sex personer var intresserade av att jobba som familjearbetare i Kristinestad. Den valda har tidigare varit vikarie.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Här kan du läsa det senaste om coronaläget.

Nyhetsbild

Flest nya coronafall i Kaskö i dag – resten bor i Närpes, Korsholm och Laihela

Fredagens coronafall finns utspridda i Sydösterbotten och Vasaregionen med merparten i Kaskö.