Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

I många hem blir det matsvinn av bortglömda frukter och torra brödbitar

Bröd, frukter och grönsaker hör till de råvaror som ligger i riskzonen för att åka i soporna. Men det finns några enkla knep som kan rädda dem.

Nyhetsbild

De började med ett tegelhus från 1960-talet – nu är det bara tegelstommen kvar i det moderna "sekelskifteshuset"

TEMA: Hus & hem. Efter drygt ett års arbete är Mattias Böling och Lina Häggblom snart i hamn med sitt projekt – att totalrenovera Mattias farföräldrars hus på Vettmossen i Yttermark.

Nyhetsbild

Bäckvägen får ny enhetsledare

En ny enhetsledare har valts till Bäckvägens serviceboende i Kåtnäs.

Nyhetsbild

Ett nyckelfärdigt hus var aldrig ett alternativ för dem: "Husleverantören godkände alla våra ändringar"

TEMA: Hus & hem. Marina Lassfolk och Manfred Yliluoma vill sätta sin egen prägel på huset de bygger och gör mycket själva. Målare Marina väntar nu på dagen då hon få börja gå an med spackelspade och pensel.

Nyhetsbild

Nu har familjen Ojala flyttat in – "En kombination av Skånelänga och Carlsro"

TEMA: Hus & hem. Inredningsmässigt och utvändigt återstår en hel del jobb – men nu har familjen Ojala flyttat in i sitt höga hus på Johannesberg. Tänk att vi plötsligt kommit så här långt, säger mamma Andrea.

Nyhetsbild

Video: En första svängom på länge – paret Sundell: "Det känns så bra att vi dansar så länge de spelar"

Danserna har mest lyst med sin frånvaro i sommar. Det var första gången på ett och ett halvt år som många fick svänga sina lurviga när Trio Janne Enholm bjöd upp till dans.

Nyhetsbild

Personbil körde av riksväg 8 i Närpes

Lite före klockan 17 på torsdagen kom ett larm om att en personbil kört i diket mellan Pörtom och Övermark.

Nyhetsbild

Norrback satsade mest på valet – en fullmäktigeordförande har inte redovisat valfinansiering

Uppdaterad. Riksdagsledamot Anders Norrback hade den dyraste kommunalvalskampanjen i Sydösterbotten. Men flera invalda och ersättare har inte lämnat in redovisning, bland dem en fullmäktigeordförande – trots att det borde ha skett för en månad sedan. Det visar Sydins granskning.

Närpes överlåter vårdens datatjänster till företag

Informationstekniken tar tjuvstart på vårdens överlåtelse till landskapet.

Nyhetsbild

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.

Nytt äldreråd har utsetts

Ett nytt äldre- och handikappråd har valts i Korsnäs.

Nyhetsbild

En knapp månad kvar av skrivtävlingen "Ung 2021" – delta och vinn en telefon

Nu är det mindre än en månad kvar att delta i skrivtävlingen "Ung 2021". Alla som deltar har chansen att vinna en Iphone 11.

Nyhetsbild

570 österbottniska pensionärer sätter Aurora Botnia på prov – väninnegänget från Korsholm: "Äntligen får vi komma ut lite"

Inte en träff på nästan två år har pensionärerna i Österbotten kunnat ordna. När det äntligen är dags för träff får de testa: hur klarar Aurora Botnia att möta 570 glada pensionärer?

Nyhetsbild

LYSSNA: 500 euro per år rakt ner i soporna – så kan du minska matsvinn

PODCAST Varför hamnar mat i soppåsen istället för på faten? Konkreta tips för hur du minskar matsvinnet får du i Bakom rubrikerna, som gästas av VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen.

Nyhetsbild

Central tomt fick ny ägare – flervåningshus kan byggas där, men oklart när

En bostadstomt i centrala Näsby har bytt ägare. Det finns planer på att bygga ett flervåningshus med fjorton, femton lägenheter där, men bland annat prisstegringen på byggvaror gör att köparen ännu avvaktar med planerna.

Nyhetsbild

Fyra våningar med bostäder kan bli av nästa vår – omfattar 28 lokaler

Ännu är för få lägenheter reserverade. Men när Kasköföretaget har 60 procent av lokalerna reserverade sparkas byggandet av ett flervåningshus på Andersrovägen i Näsby i gång.

Nyhetsbild

Efter 50 år som företagare i hamnen – nu planeras hans tomt för bostäder

Snart ska Jan Hannus bort när bosättarna ska in. Han önskar att hans lilla "plätt" undantas planeringen av inre hamnen. Vem ska bo på alla tomter, frågar han sig.

Nyhetsbild

Förslag för inre hamnen: Strandpromenad, färre höghus och klaffbro över Stadsfjärden

Öppen strandpromenad över hela inre hamnen, lyder ett krav. En klaffbro till Varvsbacken, föreslår Sydbottens natur och miljö. Och statliga NTM-centralen vill flytta flervåningshus längre bort från stranden. Där några åsikter om planutkastet.

Nyhetsbild

Nya coronafall i både Närpes och Kristinestad – "Vi har en smittkedja på gång"

Nya coronafall inrapporteras i Närpes och i Kristinestad. Efter ett par veckor utan nya fall har Närpes nu en smittkedja som lett till drygt tio personer i karantän.

Nyhetsbild

Jovisst ska det bli höstmarknad i stan – "Vi har blivit duktiga på att ta hänsyn"

Begränsningarna har lättat lagom till Mikaelimarknaden i Kristinestad, men det går ändå bra att vara förnuftig, påminner Angelique Irjala på näringslivscentralen.

Nyhetsbild

Politiker i Kaskö: "Ingen enkel lösning på ekonomiproblem"

Det finns ingen enkel lösning på Kaskös ekonomiska problem. Arbete krävs för problemen kan inte lösas genom att knäppa med fingrarna, säger politikern Juhani Holm (SDP).

Solgärdet har fått ny teamledare

Till Solgärdet i Övermark har en ny teamledare valts.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som blir ny informatör för Luckan

UPPDATERAD. Totalt 21 personer sökte jobbet. Nu är det klart vem som efterträder Robert Westergård som informatör för Luckan i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Närmare trettio kom på drop in-vaccinering – "Några hundra personer till borde ta första dosen i Närpes"

Då drop in-vaccinering ordnades i Närpes på måndagen tog 27 personer tillfället i akt att få sin första dos mot covid-19. Det är inte uteslutet att fler liknande tillfällen ordnas. För vaccinationstäckningen borde höjas, säger vårddirektören.

Nyhetsbild

Fler klasser med förberedande undervisning behövs – Pörtom får en liten grupp

Det droppar hela tiden in elever med utländsk bakgrund i Närpes. I höst startar en liten klass med förberedande undervisning i Pörtom skola och även i centrumområdet behövs en klass till. Där är problemet att ingen skola har lediga rum.

Nyhetsbild

Byarna miste vallokaler – då görs ett försök med förhandsröstning

Valet i januari 2022blir det första då man i Korsbäck, Perus och Ömossa inte kan rösta på den egentliga valdagen. Därför testas nu ambulerande förhandsröstning i välfärdsområdesvalet. Men valfunktionärerna gör bara ett kort besök.

Nyhetsbild

Vaccineringsovilja förvånar läkare – "40-åringarna är ju ofta föräldrar till de barn som inte ens får ta vaccin

Att så många 30-40-åringar låtit bli att ta coronavaccin oroar infektionsläkare. Många av de ovaccinerade är föräldrar till barn som inte ens får ta vaccin – och nu sprids smittan bland unga. Av de tre som just nu vårdas för covid-19 på centralsjukhuset är två helt ovaccinerade medan den tredje fått bara en dos.

Nyhetsbild

Kristinestad vill få med broar på investeringslista – har önskemål om projekt som staten redan lovat ta itu med

Kommunerna får tycka till om statens nya investeringsprogram för trafikleder – och Kristinestad passar på att bifoga en önskelista på broar som ska åtgärdas. Men ett projekt som stadsstyrelsen nu vill ha med har staten redan tidigare lovat ta itu med.

Nyhetsbild

Politiker vill ha tidigare möten i Närpes – "Lättare kombinera med familjeliv"

Möten under kontorstid skulle underlätta och effektivera beslutsfattandet. Det anser en grupp förtroendevalda i Närpes. Ledningsgruppen ställer sig positiv. Nu passas bollen vidare.

Nyhetsbild

De ungas välmående lyfts upp på seminarium – "Det behövs mer än någonsin nu"

Om två veckor samlas ungdomar, experter och skolpersonal för att diskutera de ungas välmående. Det här är så viktigt, säger projektkoordinator.

Nyhetsbild

Eleverna får välja och vraka bland hobbyer – så här anammar kommunerna Finlandsmodellen

Nu får de sydösterbottniska skoleleverna chansen att pröva på nya hobbyer. Eller vad sägs om cirkus, parkour, modeskapande och arkitektur? I den nya Finlandsmodellen har kommunerna fått stöd för att erbjuda gratis hobbyverksamhet för sina skolelever.

Nyhetsbild

I Kaskö vill barnen pröva på parkour – "Den som ramlar ner får börja om"

Nu kör nya hobbyverksamheter igång i våra kommuner, med pengar från staten. Kasköbarnen är ivriga på att lära sig parkour.

Nyhetsbild

Nu har barnen intagit kyrkoherdens förra kontor – där stortrivs både de och ledarna

Ett stort dockskåp och en hylla med barnböcker har tagit plats i det rum där kyrkoherden förr hade sitt kontor. Församlingens barnverksamhet har tagit över gamla pastorskansliet och trivs ypperligt.

Ny kanslist vald inom vården och omsorgen

En ny kanslist har valts till en befattning på vård- och omsorgsavdelningen i Närpes.

Nyhetsbild

Skattehöjningar föreslås i Kaskö – "Jag lyfter fram den fula katten på bordet nu"

Vi kan inte spara oss till döds, säger ekonomidirektör Esa Högnäsbacka – och föreslår nu högre kommunalskatt för Kasköborna. Han säger att han vill "lyfta den fula katten på bordet".

Nyhetsbild

Så här många har fått båda sprutorna – intresset minst bland 30-39-åringar

Vaccineringen mot covid-19 framskrider – nu har över 12 000 sydösterbottningar fått två doser vaccin. Så här långt tycks intresset överlag vara svalast bland 30–39-åringarna, åtminstone för Kristinestads och Närpes del. Se här hur läget är i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Sydösterbotten kör med tunga politiker i välfärdsområdet – men uppdraget är kortvarigt

De som har de tyngsta kommunala posterna i Närpes och Kristinestad tar även plats i det nya välfärdsområdets styrelse. Då det gäller ordförandeposterna uteblev förnyelsen – SFP förlitar sig på två rutinerade män.

Nyhetsbild

Händer i dag: Närpes ordnar drop in-vaccinering

Vaccinationstäckningen i Närpes ligger överlag på en bra nivå, anser stadens vård- och omsorgsdirektör. På måndagen får de som ännu inte inlett sin vaccination mot covid-19 möjligheten till just det. Då ordnas drop in-vaccinering vid vård- och servicecentret.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme arrenderar tomt för att bygga ny värmepanna

I vinter kan det bli byggstart för Närpes fjärrvärmes nya värmepanna. Höga materialkostnader har senarelagt byggstarten.

Nyhetsbild

Tillfällig vicerektor utsedd för högstadiet

Närpes högstadieskola får en tillfällig vicerektor det här läsåret. Nu har en innehavare förordnats.

Nytt varv med representant till hamnstämma i Kaskö

Fler utredningar önskas innan stadsstyrelsen i Kaskö är beredd att utse stadens representant till hamnbolagets stämma.

Nyhetsbild

Postutdelningen flyttade till Lappfjärd

Posten flyttade utdelningen från posthuset i stadskärnan till Lappfjärd.

Nyhetsbild

Hur ser matsvinnet ut i ditt hushåll – svara på vår enkät

Slängs det för mycket mat i ditt hushåll? Eller kanske du har ett bra tips på hur du minimerar ditt matsvinn. Berätta gärna i vår enkätundersökning.

Nyhetsbild

Stängningshot avvärjt – Ömossabaren fortsätter i nygammal regi

Den anrika baren i Ömossa fortsätter sin verksamhet. Den ena av de båda hyresgästerna fortsätter driva baren, tillsammans med ny kompanjon.

Nyhetsbild

Slättens musik lockade kring 350 personer – Järvenpää med band ett av dragplåstren

På fredagen och lördagen ordnades Slättens musik i Närpes. Stadens kultursekreterare blickar tillbaka på ett lyckat evenemang.