Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nya räddningsdirektören inviger branddepån i Övermark – i höst ska han besöka alla stationer i Österbotten

I samband med Övermarkdagarna på lördag blir det också invigning av den nya branddepån där. Då kommer Österbottens nya räddningsdirektör Torbjörn Lindström på sitt första officiella besök till Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Eskilsöfärjan står stilla i fyra timmar på fredagskvällen

Mellan klockan 18 och 22 på fredag kväll trafikerar inte Eskilsöfärjan alls. Orsaken är att Finferries ska förbättra djupet vid färjans landfäste.

Nyhetsbild

Krock i Kalax – trafiken dirigerades på platsen

Efter en krock mellan två bilar åkte den ena bilen av vägen och landade på en åker invid Strandvägen i Kalax vid lunchtid på fredagen. Både brandbil, ambulans och polis var på plats.

Nyhetsbild

Miska har drömt om stora amerikanska bilar sedan barn – nu har han en pickup med V8

Bilparken i våra sydösterbottniska kommuner har stor variation. Då någon främst ser till bränsleåtgången kan någon annan prioritera stor motor eller rymlighet. Som Miska Bärnlund.

Nyhetsbild

Jari har jobbat med asfalt i 25 år – nu lägger han och kollegorna sista handen på Nya Kaskövägen

Asfalteringen av stamväg 67 mellan Pjelax och Kaskö har lett till köbildningar i ett par veckor nu medan arbetet pågått. Under vecka 30 ska det vara klart, bara det inte regnar för mycket.

Nyhetsbild

Vresros, lupin och balsamin hotar utrota våra egna blommor – men det går att främja naturligt förekommande växtlighet

Invasiva växtarter är ett växande problem i våra trakter. De invasiva växterna tar snabbt över de områden de växer på och kväver alla naturligt förekommande blomster.

Nyhetsbild

Stellas avhandling om arkitekten bakom rådhuset och kyrkan vann pris: "Tänk att nånting jag plitat på så länge uppskattades"

Stella Wedenbergs avhandling om arkitekten bakom rådhuset i Kristinestad och kyrkan i Lappfjärd vann första pris av Konsthistoriska föreningen.

Nyhetsbild

Helgguiden: Gå på fiskfest, spring Bässrundon eller dansa in högsommaren vid en paviljong

Övermarkdagarna med Bässrundon, räddningskurs för paddlare, loppis, fiskfest och massvis med nya filmer. Det och mycket mer bjuder helgen på.

Nyhetsbild

I sommar läggs 100 000 ton asfalt i Sydösterbotten – jobbet pågår till oktober

Totalt 100 000 ton ny asfalt läggs ut på vägar i Sydösterbotten i sommar. Niko Sekki på företaget Asfalttikallio säger att det är en beställning modell större som NTM-centralen har upphandlat av dem. Nästa vecka flyttar teamet från 67:an till riksåttan.

Nyhetsbild

Moa i Österbotten – tomatkarneval och alpackor i Närpes

Nylänningen Moa Pöysti lär känna Österbotten i sommar. Denna gång är det Närpes som får ett besök.

Nyhetsbild

Antonio redo för sin tjugotredje resa till Ukraina

Antonio Nyman har på eget initiativ åkt till Ukraina 22 gånger. När vi pratar med honom förbereder han sig för sin tjugotredje färd. Antonio levererar förnödenheter till militärsjukhus och brigader.

Nyhetsbild

Glada miner på barnens dag fastän regnet öste ner – Wilton fick inte napp i år heller

Barnens dag är en årlig tillställning på Kilens hembygdsgård där föreningen ordnar program och aktiviteter för barn. Aktiviteterna har blivit fler de senaste åren, och besökarna också.

Nyhetsbild

Fyra vill vikariera som lärare i engelska i Närpes högstadieskola

Nyhetsbild

Det blev "Cha Cha Cha" men inget hopp från bryggan då simskolan höll avslutning i Kaskö

Årets simskola i Kaskö kantades av både hård vind, regnskurar och cyanobakterier. Men också en hel del sol och många glada barn.

Nyhetsbild

"Det kändes som att jag tankade hela tiden" – då bytte Camilla till elbil

Bilintresset tar sig många uttryck. För somliga är det viktigaste att ha en bruksbil som är i bra skick och uppfyller vissa krav. För Camilla Storm är det viktigt att hundburarna ryms bak i bilen – och att bilen drivs på el.

Nyhetsbild

Rejäla skurar drar in över Österbotten – FMI varnar

Det gäller att ta det försiktigt i trafiken de närmsta dagarna. Under onsdagen drar ett kraftigt regnområde in över Österbotten.

Nyhetsbild

Samma byggfirma planerar både radhus och parhus i Närpes – med totalt fjorton nya bostäder

Byggfirman Wikcon från Petalax har redan planer på två parhus i Näsby. Nu tänker de också bygga ett radhus i Kåtnäs. Där blir det mindre och billigare bostäder.

Nyhetsbild

Stans färskaste brygga sväljer tolv båtar – men nu stiger avgifterna och underhållet bromsas

I början av augusti ska båtägarna kunna angöra vid den nyaste av stadens bryggor. Nu borde det börja muddras runt bryggorna i Stadsfjärden, men när ekonomin är ansträngd skjuts det på, misstänker vägbyggnadsmästare Niklas Brandt.

Nyhetsbild

Lyssna: Dataprofessor från Kristinestad lät AI göra låt – tror inte på framtid med mördarrobotar

Linda Mannila har valts till årets Flicka från Kristinestad. Hon forskar kring de samhälleliga aspekterna av AI, som enligt bedömare kan ersätta hundratusentals jobb i framtiden. Eller varför inte göra en rocklåt av en artikel?

Nyhetsbild

Det blev lapp på anslagstavlan i Fagerö – på onsdag badar simskolebarnen i Norrnäs i stället

På måndagen inleddes simskolan i Fagerö, samma dag togs också prov på badvattnet. Resultatet blev en info-lapp som upplyste om förekomsten av cyanobakterier och ett brev till föräldrarna.

Nyhetsbild

Cyanobakterier hittade på nio stränder i Sydösterbotten – nu avråds från bad där

På måndagen tog Västkustens miljöenhet sina planlagda prover för att kontrollera vattenkvaliteten vid badstränderna. Vid några av dem kunde de konstatera förekomst av cyanobakterier.

Nyhetsbild

Miranda Eklund: Tomatkarnevalen är en suspekt fyllefestival vid ryssgränsen – tydligen

Nyhetsbild

Potatisodlarna i Lappfjärd prövar nya odlingsmetoder – kvalitetssystemen blir strängare

Potatisodlare i Sydösterbotten prövar under sommaren att göda och behandla potatisåkrarna med nya naturliga tillsatsämnen och gödningsmedel. De ska ge skörden en jämn kvalitet som uppfyller stramare krav. Nu träffas de i Lappfjärd för att diskutera och besöka försöksåkrarna.

Nyhetsbild

Nu är grunden till nya daghemmet i Pjelax gjuten – när skolan börjar ska elementen levereras

Första skedet av tillbyggnaden av Pjelax skola inleddes i juni då förskolan revs. Nu är socklarna gjutna för två tillbyggnader och sen väntar gjutning av golv och leverans av element.

Nyhetsbild

Vägarbete på Närpesvägen gör körfälten smalare – bilister får förbereda sig på köer

Filen är för närvarande smalare än vanligt på Närpesvägen mellan Ivars korsning och blivande rondellen till Skarpängsvägen.

Nyhetsbild

Klara och Roger gifte sig med Akrafjället i bakgrunden – där var det lättast att uppfylla prästens språkkrav

Att hitta en präst som pratar både svenska och isländska var ett av de viktigaste kriterierna då Roger Sjöström och Klara Harðardóttir skulle gifta sig. Den önskan visade sig vara lättast uppfylld på Island.

Nyhetsbild

Plantskolan tvingades slänga 200 tujor – "Finns inget att göra"

I år står de lite här och där, de bruna tujorna. Enligt plantskoleägaren Kjell Wickman är boven i dramat för lite värme och sol redan i fjol. Själv har han fått lov att slänga 200 plantor av en sort.

Nyhetsbild

Alf satsade på en korv medan barnbarnen shoppade loss – bland rekordmånga marknadsbesökare

En tillställning som ska besökas, tycker Alf Kangasniemi om sommarmarknaden i Kristinestad. På lördagen fick han och barnbarnen trängas med 30 000 andra besökare som lockades av det vackra vädret.

Nyhetsbild

Äldreboenden och daghem kommer inte att få vegetariskt fem dagar i veckan – men användningen av rött kött ska minska

I Närpes matservicekök bereds omkring 600 matportioner till 40 äldreboenden och daghem varje dag. Och de har redan bytt ut en del rött kött mot annat. Men skulle de följa rekommendationerna fullt ut skulle ingen äta maten längre, tror bespisningschefen.

Nyhetsbild

Besvikelsen stor bland producenter över förslaget att vi ska äta allt mindre kött – "Det är oroväckande"

Enligt förslaget till de nya näringsrekommendationerna ska finländare nu helst undvika processat kött helt och hållet. Det är ett särskilt hårt slag mot producenterna inom grisnäringen, som redan nu är få.

Nyhetsbild

Frida varvar ekonomistudier med kaninhoppning – men tävlingskarriären har hon lagt på hyllan

Då Frida Åbacka var fem fick hon sin första kanin. Sedan dess har det varit kaniner för hela slanten, både i form av tävling i kaninhoppning och som klubbledare.

Nyhetsbild

Pampasquiz 215: Vilken är Vasas favoritsevärdhet enligt Tripadvisor?

Klarar du av alla tio frågor i vår österbottniska frågesport?

Nyhetsbild

De representerar en utdöende yrkeskår: "Om någon släcker internet blir vi inkallade"

Daa di di daa… rabblar Britt-Marie Enlund. Som före detta telegrafist kan hon prata hela meningar med hjälp av morsealfabetet. Det är en kunskap som inte längre behövs. Eller vem vet, det kanske den gör.

Nyhetsbild

Två vill vikariera för präst i Närpes – kyrkorådet röstade för kvinna

Det fanns plötsligt två präster som var intresserade av att vikariera för kaplanen Marcus Jakobsson, som ska vara tjänstledig ett år. Kyrkorådet röstade och föreslår en kvinnlig vikarie.

Nyhetsbild

Skoglunds check på 25 000 euro räddar lokalen i hembyn – målet är att bidra med ännu mer

Först ska fasaden där hackspettarna härjat åtgärdas. Tjöck-Påskmark uf gläds åt stordonation när bidragen stryps och underhållsskulden växer.

Nyhetsbild

Torget är fullpackat – finvädret lockar besökare från när och fjärran

Den traditionella sommarmarknaden i Kristinestad är i gång. Vissa besökare går bara ut genom framdörren till marknaden men andra kommer långväga.

Nyhetsbild

Alger stoppade simskolan i Kaskö – de som skulle avlägga prestationer fick åka till grannstaden

Under den sista dagen av simskolan upptäcktes alger vid stranden i Kaskö. Det blev mest lek på stranden men de som hade prestationer kvar att avlägga fick åka till Kristinestad.

Nyhetsbild

Veterinär döms – varnades för att ta in olagliga mediciner men fortsatte ändå

En österbottning tog in olagliga läkemedel i landet. Nu har veterinären fått sin dom.

Nyhetsbild

Ukraina, jämställdhetsfrågor och säkerhet på tapeten – "Om 10 år hoppas jag krigen har tagit slut"

Globala, nationella och regionala kriser präglar vardagen för en stor del av världens befolkning i dag. En expertpanel samlades på Samhällsdagarna för att diskutera hur man kan hantera och förhindra dessa kriser.

Nyhetsbild

Benjamin hittade postjakten "Wasa" av en slump – tar besökare i Kristinestad på seglats i helgen

Benjamin Kalliomäki på Kristinestads sjöhistoriska förening har ordnat ett ypperligt tillfälle för turister och marknadsbesökare. En replika av en postjakt från 1600-talet erbjuder seglatser i Kristinestads skärgård på lördag och söndag under marknadshelgen.

Nyhetsbild

"Kan de så kan vi" – Filip, 12, och Noah, 13, startade egen webbshop

Kompisarna Noah Skrifvars och Filip Lindqvist tränar brottning och spelar teater, läser om aktier och klipper gräs. Sedan två veckor tillbaka driver de också en webbshop.

Nyhetsbild

Korsnäströjan är internationell kändis och museets största dragplåster – nu har också en 103-åring hittat hem

Korsnäströjan, brudkammaren och utställningen om säljakten. Det intresserar främst besökarna i Korsnäs hembygdsmuseum, säger guiden Sofia Helsing. Ortens egen, färggranna tröja är numera internationellt känd och lockar stickentusiaster från bland annat England och Nederländerna.

Nyhetsbild

Här gick strandlinjen för 375 år sedan – om lika många år till kan Stadsfjärden vara torrlagd

Koppön växte fram ur havet och när landhöjningen väntas fortgå i ytterligare 10 000 år dröjer det inte alltför länge förrän fjärdarna är torrlagda. Då får vi en helt annan stad, räds lokalhistorikern.

Nyhetsbild

Årets landsbygdsansikte finns i Norrnäs – och Töjby

Norrnäs har inte bara utnämnts till Årets by i Österbotten. Där hittas också den som får titeln Årets landsbygdsansikte.

Nyhetsbild

Säkerhet, dålig ekonomi och Kasköbanan på agendan när politiker debatterade

Politikernas sommarpanel var en av höjdpunkterna på årets samhällsdagar i Kristinestad. Mellan pikar från bägge sidor om hur nuvarande och förra regeringen gjort fel, debatterades också säkerhetsfrågor, den klena ekonomin och framtiden.