Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fyrpriset i Kaskö går till föreningsaktiv eldsjäl

Nyhetsbild

Kompetensbristen kan bli ett hårt slag mot turism- och restaurangbranschen – "Behövs ett rejält uppsving"

Brist på personal och kompetens på flera nivåer är ett hot mot turism- och restaurangbranschen på svenska i Finland. Utbildningsanordnare efterlyser en nystart och erbjuder gratis kurser.

Nyhetsbild

I fjol gav Kristinestad över 25 000 euro i stöd för att ge unga jobb – den som är mellan 15 och 24 år har chans till jobbsedeln

Kristinestad betalade i fjol via ungdomsjobbsedeln över 25 100 euro i stöd. Stödet ges till arbetsgivare som anställer Kristinestadsungdomar. Året innan var stödet drygt 33 100 euro.

Nyhetsbild

Väggarna kommer emot i Kristinestad i höst – finska skolan måste få rum för sex klasser till

Det blir betydligt fler elever i Kantakaupungin koulu i Kristinestad i höst. Fler rum behövs då skolan får nästan 50 elever mer än nu.

Nyhetsbild

Resul följer hela tiden med läget i hemlandet Turkiet: "Jag kan inte sluta tänka på det som hänt"

Närpesbon Resul Erdal är uppvuxen i Turkiet. Han har svårt att sätta ord på känslorna efter de grymma jordskalv som drabbat hans hemland.

Nyhetsbild

Nya bränslestölder i Österbotten: 10 000 liter har stulits de senaste veckorna – polisen hoppas på tips från allmänheten

Nyhetsbild

Bygglinjen i Närpes får en andra chans – Lärare: "Det känns riktigt bra"

Uppdaterad. "Ett bra beslut. Sydösterbotten behöver den här utbildningen" säger läraren Frejvid Niemi om att den hotade bygglinjen vid Yrkesakademins enhet i Närpes får en chans till. Däremot pausas en linje i Vasa, och då det gäller närvårdare ändras arbetsfördelningen mellan Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

Snart får Lotta vända på dygnet precis som hon vill – går i pension efter 45 år som journalist på Sydin

På torsdag bjuder Lotta Sjöblad på pensionskaffe på redaktionen i Kristinestad och på fredag gör hon sin sista arbetsdag. Hon har varit Sydin trogen under hela sitt yrkesverksamma liv.

Nyhetsbild

Byggfirma planerar två nya parhus i Närpes – "Intresset är stort"

Petalaxföretaget Wikcon är i startgroparna med två nya parhus i Näsby. Företaget har numera egen elementtillverkning vilket gör att byggprocessen går snabbare.

Nyhetsbild

Se namnen: Närpes premierade framgångsrika idrottare – fem av de femton var på plats

Årets första fullmäktigemöte i Närpes inleddes med en ceremoni. Femton idrottare premierades – Melvin, Casper, Caroline, Inez och Hannes var de fem som hade möjlighet att vara på plats. Uppdaterad.

Nyhetsbild

Närpes förbinder sig inte till kvotflyktingar – "I grunden finns en vilja ta emot"

Emina Arnautovic (SFP) föreslog i en motion att Närpes förbinder sig ta emot 25 kvotflyktingar vartannat år. Ett och ett halvt år senare landade motionen hos fullmäktige. Svaret kan förkortas till "nej, det finns inte resurser just nu, men kanske senare". Det var Arnautovic inte nöjd med.

Nyhetsbild

Församlingar i Sydösterbotten miste 360 medlemmar – födelseunderskott främsta orsaken till obalans

Alla fem församlingar i Sydösterbotten fortsätter tappa medlemmar. Främsta orsak är att de som dör är betydligt fler till antalet än de som föds. Minskningen i fjol var sammanlagt 360 personer.

Nyhetsbild

Korsnäs har anställt en digitalista – daghemmen ska utveckla det digitala kunnandet

De tre daghemmen i Korsnäs ska under året utveckla och främja det digitala kunnandet. En digitalista har anställts för att genomföra projektet.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Jani är både bok- och färghandlare – kommuner ger många sommarjobb

Ur Historiska arkivet 3/2013. Ny bok- och färghandlare, kommuner anställer unga för sommaren och Ungas råd vill riva språkmurar. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–14 februari 2013.

Nyhetsbild

Volleybollaktiva dominerade när Kristinestad delade ut idrottspriser

Volleybollaget KriVe samlade flera priser när Kristinestad premierade idrottare och prestationer.

Nyhetsbild

Rattfyllerister sysselsatte polisen i Österbotten – och ett försök till mord i Kauhajoki

Rattfyllerister och våldsbrott sysselsatte polisen under helgen i Österbotten.

Nyhetsbild

NTM-centralens vattenöversikt: Vinteröversvämning med exceptionella vattennivåer i januari

Det milda vädret och regnet i mitten av januari ledde till att vattenföringen i åarna och vattenståndet i sjöarna nådde vinterflödesnivåer. Snabbast steg vattenföringen i Lappfjärds å och i de övriga åarna söder om Vasa.

Nyhetsbild

Vytautas Zidonis från Harrström jobbar i Ukraina – "Många ukrainska soldater har djur i skyttegravar"

Vytautas Zidonis från Harrström i Korsnäs och åkte till Ukraina för att hjälpa djur i nöd. Väl framme möttes han av ett mörkt och bombat Charkiv.

Nyhetsbild

Elevantalet ökar med 50 nästa läsår i Närpes – då behövs mer timresurser och pengar

Växande elevantal, pandemin och invandringen. De här faktorerna ökar behovet av timresurser i skolorna i Närpes. Den budgeterade resursen räcker inte till.

Nyhetsbild

Vi fick 444 svar – läsarna berättar om barnlöshet och barnfrihet: "Alla påpekar vår barnlöshet konstant och det gör otroligt ont

Att vilja ha barn men inte få eller att inte vilja ha barn men känna press från omgivningen. Det här var återkommande teman i de berättelser som kom in via Sydins enkät.

Nyhetsbild

Läkaren Sandra ville tillbaka till hemtrakterna: "Hälsocentralen i Närpes är bekant sedan studietiden"

Även om Sandra Bengs är nyvald läkare på Närpes hälsovårdscentral är hon inte ett helt obekant ansikte för patienterna. Under studietiden har hon jobbat där flera somrar. Hon är dessutom en av flera läkare som återvänt till hemorten.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Dynamit stals i Kaskö och Pörtombor får Övermarkvatten

Ur Historiska arkivet vecka 5/1973. Skarp kritik mot Neste-utredningen, FB ger klarsignal för Skogs-Botnia i Kaskö och och Pörtomborna får Övermarkvatten. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.1–3.2.1973

Nyhetsbild

Pampasquiz 140: Ebba finns i Jakobstad – men var hittar vi Per?

Testa dina kunskaper om Österbotten i vårt Pampasquiz!

Nyhetsbild

Aktiv Kasköförening vann Hälsostegen – en byförening i Kristinestad blev tvåa i Folkhälsans nationella kampanj

Nyhetsbild

Jack Moutainstream och Magpie Freddie är kollegor på arbetstid och cowboys på fritiden

Cowboyskytte är en rolig sport i och med att det är väldigt aktivt, säger två arbetskollegor som hittat ett gemensamt intresse.

Nyhetsbild

Närpes högstadieskola är nu officiellt invigd – "Att bygga skola är en framtidssatsning"

En officiell invigning av Närpes högstadieskola har hållits i dag, med bandklippning festtal och musik. Senare i vår ordnas öppet hus för allmänheten.

Nyhetsbild

Skrapa och måla, täck fönstren uppmanas i Sydins egen gårds- och gatusyn

Med anledning av att stadens fastigheter inte kom med i den gårds- och gatusyn som Kristinestads stad gjorde, gjorde Sydin en egen.

Nyhetsbild

Juristen svarar: Är det på säljarens eller köparens ansvar när nya husägaren får problem med fuktskador?

Juristen Christian Näsman svarar på läsarnas frågor. Veckans fråga handlar om försäljning av fastigheter och vem som är ansvarig om den nya ägaren får problem med till exempel fuktskador.

Nyhetsbild

Kaskö gör nytt försök att sälja före detta ämbetshuset

Nyhetsbild

Liva Berg fick hedersomnämnande i skrivtävling: "Det känns speciellt"

Det var första gången Liva Berg från Lappfjärd skickade in en text till en tävling och resultatet blev ett hedersomnämnande. Läs hennes berättelse här.

Nyhetsbild

Bottenhavets Hälsa efter kritiken: "Generellt fungerar vårt samarbete med kunder i området bra"

Bottenhavets Hälsa kommenterar intervjun med Seppo Kuusinen, som riktade kritik mot vården i Kristinestad. Här ger bolaget svar.

Nyhetsbild

I fjol fälldes 570 älgar i Sydösterbotten

Nyhetsbild

Kristinestad svarar på barnfamiljers önskemål – rutschkanan i simhallen öppen under milt väder

Besökarantalet sjönk, i synnerhet barnfamiljerna svek när Kristinestad stängde rutschkana – som nu öppnas igen under mild väderlek.

Skolsekreterare vald i Kristinestad

En sekreterare har valts inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad. Sju personer var intresserade av befattningen.

Nyhetsbild

Men här stoppas rivningen – "Ganska galet, ingen i Antila vill ju se det här"

Vissa åläggs riva sina uthus, medan andra inte får – hur förtvivlat de än vill. Tom Haavisto frågar sig om det här är rätta vägen för att locka inflyttare till Kristinestad.

Nyhetsbild

Fyra från YA i Närpes tävlade i Taitaja-mästerskapen – duktiga blivande närvårdare och merkonomer

En närvårdarstuderande från YA i Närpes var snubblande nära en finalplats. En annan kom på fjärde plats. Också merkonomstuderande från Närpes har tävlat, men ännu vet de inte hur det gick i semifinalen i Taitaja-mästerskapen.

Nyhetsbild

Gårds- och gatusynen tillbaka efter paus på fem år – slog ner på 32 objekt

Senast Kristinestad lät utföra syn var 2017. Nu hittades 32 objekt över hela kommunen som bör åtgärdas. I kärnstaden har kåkarnas skick förbättrats.

Nyhetsbild

VIDEO: Vad är egentligen ett ljudbad? Vi besökte Stefan Backas, 42, i Malax: "Det har förändrat hur jag ser på mig själv"

MALAX När Stefan Backas gick in i väggen blev ljudet hans räddning. Nu hjälper han andra att stressa ner och komma i kontakt med sitt inre jag. Vi fick ett smakprov på ljudbad i hans studio i Övermalax.

Familjedagvårdare får större ersättning för lunch och mellanmål

Då familjedagvårdaren gör lunch till barnen får måltiden kosta 2,09 euro per barn. Det är den rekommenderade kostnadsersättningen år 2023 och den gäller nu i Närpes.

Nyhetsbild

Nitton lediga lärarjobb i Närpes i höst – de här fem lärarna slutar

Ämneslärare, klasslärare, speciallärare, timlärare: en lång rad med lärare behövs i Närpes i höst. Nitton ordinarie jobb är utlysta. Däribland tjänsten som rektor för Närpes högstadieskola.

Nyhetsbild

Nya museiarbetarna i Kristinestad: "Vi har ett mångsidigt jobb i en spännande miljö"

Arbetsfältet är mångsidigt för de båda nya museiarbetarna i Kristinestad. Första dagen i jobb har Tarja Aurell och Anna Karhila inte hunnit planera så mycket men vet redan att det handlar om allt från forskning och dokumentering till att tvätta fönster i stadens museum Carlsro.

Nyhetsbild

Matteläraren Anders har märkt hur elevers kunskaper försämrats: "Det vi gjorde förr måste göras enklare i dag"

Läraren Anders Hollfast i Närpes högstadieskola har närmare 35 års perspektiv på matematikundervisningen. Han håller med om att kunskapsnivån sjunker i matte. Under de år han varit med har han märkt en långsamt nedåtgående trend.

Nyhetsbild

Också Närpes finns med på ett hörn i "Österbottens hjältar" – programmet följer vardagshjältarnas jobb

I dokumentärserien "Österbottens hjältar" lär tittarna känna poliser, akutvårdare, brandmän och tullare i Vasa. Programmet följer med dem dygnet runt och lär känna dem i deras yrkesroll, men också som människorna bakom uniformerna.

Nyhetsbild

Folk bantar med hjälp av diabetesmedicin – också i Närpes, Kaskö och Kristinestad gapar hyllorna för Ozempic tomma

Efterfrågan är större än vad medicintillverkaren hinner producera då diabetesmedicin används också som bantningskur.

Nyhetsbild

Färre älgar fälldes under senaste jaktsäsongen – så här gick älgjakten i Österbotten

Totalt fälldes lite över 37 000 älgar, uppger Finlands viltcentral.