Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nya hvc-köket snart klart för inflyttning

Efter en rejäl försening börjar det nya hvc-köket i Närpes vara klart för inflyttning. I februari är det meningen att det splitternya storköket ska kunna tas i bruk.

Nyhetsbild

Ingen omprövning av retroaktiv lön för Kasködirektör

KASKÖ Grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks fick ett retroaktivt lönepåslag om 260 euro. För lite anser hon, men stadsstyrelsen står fast.

Nyhetsbild

Ungdomar reagerar på homosexuttalanden – upplever sig kränkta

Gymnasiestuderande Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenback har absolut ingen förståelse för kyrkoherden och kaplanens åsikter utan finner dem oerhört kränkande.

Nyhetsbild

Kaplanen står bakom sin insändare till 100 procent – tycker att biskopen borde granskas

KRISTINESTAD Kaplan Markus Engström ser ingen orsak att backa på sina uttalanden om homosexuella trots massiv kritik.

Nyhetsbild

Skolan bryter samarbetet med prästerna

KRISTINESTAD Lärarna vid Kristinestads svenska högstadieskola och gymnasium tar avstånd från kyrkoherde Daniel Norrbacks och kaplan Markus Engströms uttalanden om homosexualitet. Skolan vill inte längre samarbeta med dem.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Norrback: Ledsamt om folk går ur kyrkan

Kristinestad Kyrkoherden Daniel Norrback erkänner att det var ett kraftigt språkbruk i kaplan Markus Engströms insändare. Det var onödigt tillspetsat, säger Norrback.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Lisa Enckell: "Debatt om sexualitet bör vara respektfull"

Enligt biskopskandidat Lisa Enckell måste man också kunna diskutera känsliga frågor. Men debatten ska bygga på ömsesidig respekt.

Nyhetsbild

Kristinestadsbor reagerade mot uttalanden – fler än vanligt har skrivit ut sig ur kyrkan

Uppdaterad. Årets första utträde ur kyrkan i Kristinestad registrerades 9 januari. Sedan dess har nya utträden noterats i en veckas tid - och det sammanfaller tidsmässigt med prästernas fördömande av homosexualitet.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Sixten Ekstrand om kaplanens insändare: "Ordvalet är mycket olämpligt"

Biskopskandidat Sixten Ekstrand anser att kaplan Markus Engstrand insändare i frågan om homosexualitet är problemtisk och delvis står i konflikt med prästlöftet.

Nyhetsbild

Biskopen: Undvik språkbruk som kategoriskt fördömer och förnedrar vissa människor

Kaplan Markus Engström i Kristinestad får snart förklara sig för biskopen och domkapitlet. Biskop Björn Vikström beordrar en utredning med anledning av att Engströms språkbruk och kränkande uttalanden i offentligheten om homosexuella. Han har även en hälsning till de i församlingen som nu är upprörda.

Nyhetsbild

Biskopskandidater kritiserar kaplan efter insändare om homosexuella

UPPDATERAD Kyrkoherden Bo-Göran Åstrand, som även kandiderar till biskop, anser att kaplanen Markus Engström i Kristinestad uttrycker sig högst olämpligt och nedlåtande om homosexuella i en insändare i tidningen Syd-Österbotten.

Nyhetsbild

Kristinestad drar nytta av nätverk med 55 städer – Delar med sig av "hemligheter"

Sedan 2012 ingår Kristinestad i det så kallade regionstadsnätverket som består av 55 städer. Regelbundna träffar med maktens män och kvinnor, utbyte av erfarenheter ger mervärde för mindre kommuner.

Nyhetsbild

Brandkåren ryckte ut för att hjälpa fastklämd hund

KORSNÄS Klockan 13.30 kom larmet om att en hund blivit fastklämd i Korsnäs kyrkby. Räddningsverkets personal ryckte ut för att hjälpa djuret. Uppdaterad 15.30.

Nyhetsbild

Saneringsrådgivarens tips: "Det är aldrig så bråttom att man inte hinner sova på saken"

Saneringsrådgivare Harri Hietikko på Centralförbundet för de gamlas väl suckar igenkännande när jag presenterar mitt ärende. Det har blivit allt vanligare att speciellt äldre personer får påhälsning av saneringsfirmor som vill sko sig på snabba avtal.

Nyhetsbild

Försäljarna blev obekväma då de fick frågor från en som kan branschen

En granne som behärskar elbranschen är bra att ha när man får påhälsning av kringresande som vill granska elinstallationer och utföra elsaneringar för dyra pengar.

Nyhetsbild

Skrämselmetoder fick äldre par att skriva på avtal om elsanering – i hus som ska rivas

Försäljarna ritade streckgubbar som fick elstötar då de vidrörde lamporna, allt för att övertyga paret om hur farliga elanslutningar de har.

Nyhetsbild

Sotare: "Vi och brandmyndigheterna granskar brandsäkerheten, inte dörrknackarna"

Brandsäkerheten är en annan tråd som påstridiga hantverkare kan dra i för att sälja sina tjänster. Sotaren Erik Svahn har fått höra talas om många underligheter på sina hembesök.

Nyhetsbild

Ännu inget behov av nattvård i daghem i Närpes

I 1,5 års tid har det varit möjligt att även få nattvård i Skogsdungens daghem i Kalax. Men ännu har man inte haft något barn som haft behov av vård på natten.

Nyhetsbild

Havreexporten växer över Björnön – avsättning och pris talar för Mellaneuropa

I november inleddes exporten över Björnön och på måndagen lastades tredje fartyget, Baltic carrier, med 2.700 ton livsmedelshavre med destination Lübeck, Tyskland.

Nyhetsbild

Över tusen har fått gratis halkskydd i Kristinestad

1 020 Kristinestadsbor har fått halkskydd sedan staden i fjol började dela ut gratis halkskydd till personer som fyllt 70 år.

Soteld orsakade utryckning i Tjöck

Kristinestad En enhet ryckte ut för att se till att en soteld i Tjöck inte skulle sprida sig till byggnaden.

Nyhetsbild

Han tävlar om att bli årets pizzamästare – "Jag har ingenting att förlora"

Närpeskocken Martin Harmina tog sig vidare i tävlingen om att bli årets pizzamästare i Finland. Snart väntar semifinal och i den ska han bland annat bjuda på pizza toppad med grynkorv.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Bageriminnena lever kvar hos Jonna Olsio – "Det har alltid varit en hård bransch med små marginaler"

Skarpt bröd som kunde få hjälmprydda soldater att stjälpa, skorpor som transporterats till Uleåborg bakpå en buss – och blodbröd, som varit ett givet inslag. Mycket har hänt under Närpes brödfabriks drygt 89 år långa historia.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Ett positivt besked: Solveig får tillbaka en del av sina stulna smycken

Närpes

Hon blev så glad att hon knappt fann ord. Solveig Bylund har precis fått veta att polisen har hittat en del av de smycken som stals hemma hos henne fredagen efter nyår.

Nyhetsbild

Närpes lyser upp mest i Finland

Helsingfors ligger långt efter. Närpes är den kommun i Finland som lyser upp mest av alla under dygnets mörka timmar.

Nyhetsbild

Fyra gripna för intrång och stölder hos äldre

Närpes Polisen har gripit fyra personer som misstänks ligga bakom den senaste tidens stölder hos äldre personer, bland annat i Närpes och Teuva.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu är de sista grisarna bakade på Närpes bröd – "Det känns overkligt"

Vemodigt var ett ord som kom att beskriva känslan bland många anställda på Närpes bröd på fredag morgon. Fredagen var deras sista arbetsdag.

Nyhetsbild

Körde drogpåverkad – blev av med körkortet

Närpes En Närpesbo i 40-årsåldern blev av med körkortet för att han kört bil under påverkan av cannabis.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Hans Ingvesgård var nere för räkning – nu ser han framåt och är beredd på comeback

Kristinestad Efter sju månaders sjukhusvistelse och frånvaro från politiken ser kommunalrådet Hans Ingvesgård framåt: Jag skulle bli väldigt glad om jag ännu kunde ge något åt samhället och är beredd att offra mig och satsa, säger han.

Nyhetsbild

"Många pusselbitar kvar" i utredning för Kaskö–Närpes

Utredningen av en fusion mellan Kaskö och Närpes går vidare. Arbetet görs bit för bit.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Inga gratis halkskydd till seniorer i Närpes

I Närpes går man inte in för att avgiftsfritt dela ut halkskydd till de äldre. I äldrerådet, som är initiativtagare i frågan, är man besviken över utgången.

Nyhetsbild

Elin och Alexandra ger sina arvoden till förmån för ungdomarna i Närpes

Bristande intresse och okunskap är de största problemen man axlar i ungdomsfullmäktige i Närpes. Vi behöver få större synlighet och ett ännu större engagemang bland både medlemmar och deltagare, anser medlemmarna Elin Svedman och Alexandra Wegelius.

Nyhetsbild

Elstolpe byggdes in i väntan på flyttning

Ända sedan maj har Närpes stad väntat på att en elstolpe ska flyttas bort vid Västra Närpes skola i Norrnäs som byggs till. Stolpen står fortfarande kvar och nu har den byggts in i nybygget. Nu lovas flyttning inom ett par veckor.

Nyhetsbild

Gav aldrig något förslag: "Skulle lägga ansvaret på flickorna"

I Närpes skulle vård- och omsorgsnämndens ordförande Johanna Borg lämna in en motion om gratis preventivmedel för unga också i Närpes, men ärendet kom inte så långt.

Nyhetsbild

Kostnadsfria p-medel ges nu i Kstad – intresset stort

Intresset är stort för kostnadsfria preventivmedel bland Kristinestadsunga.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Hur klarade du stormen – svara på enkät

Enkät vill utreda skadorna efter stormen Aapeli och österbottningarnas beredskap inför liknande händelser.

Nyhetsbild

Kyrkoherde om pridetåg: "Sodom och Gomorra-parader"

"Man måste inte godkänna sexuella perversioner." Kristinestads kyrkoherde Daniel Norrback har väckt uppmärksamhet med formuleringar på Facebook.

Nyhetsbild

Stormen ledde till bråda tider för skogsvårdsinstruktören – "Kommer att bli en tuff vinter"

Närpes Hur pass omfattande skogsskador nyårsstormen ställde till med är ännu lite för tidigt för att säga, enligt Johan Svedström på Skogsvårdsföreningen Österbotten. Men det är bara att konstatera: Skogsägarna kommer att vara sysselsatta i vinter.