Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Älgtjur fälldes i samband med rådjursjakt – såldes till högstbjudande

Närpes Ett misstänkt jaktbrott ledde till att en skjuten älgtjur beslagtogs av polisen. I lördags såldes den till högstbjudande på en auktion i Finby.

1

Noll intresse för Dagsmark sportplan

IF Länken vill bli av med den – men intresset för sportplanen i Dagsmark är noll.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Trots Kristinestads nej – havsvinden utanför Sideby valsas igen

Redan 2015 sade Kristinestad nej till 80 vindkraftverk utanför Sidebykusten. Men landskapet velar och vet tydligen inte ut eller in. Det är stora bolag bakom som med alla medel ska ha med Sideby, menar Kaj Kärr (SFP) som representerar Kristinestad i landskapsfullmäktige.

Nyhetsbild

Tvättmaskin fattade eld – Gårdsfolket släckte branden

KRISTINESTAD En tvättmaskin började plötsligt brinna i ett småhus i Kristinestad på söndagseftermiddagen. Det dröjde däremot inte länge förrän elden var under kontroll.

Nyhetsbild

Alexandra Sjöblom är brandman – vill inspirera unga som drömmer om yrket

NÄRPES Alexandra Sjöblom från Nykarleby jobbar som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholm. Nu är hon med på Österbottens räddningsverks ungdomsläger i Närpes för att berätta om sitt jobb.

Nyhetsbild

Larmet kan gå när som helst – Ungdomar från hela Österbotten övar i Närpes

NÄRPES Från lördag till söndag håller ett gäng ungdomar från hela Österbotten till i brandstationen i Närpes. De bekantar sig med brandkårens uppgifter och kan bli tvungna att åka på utryckning.

Nyhetsbild

Hundfysioterapeuten har fler ben att hålla reda på – men det viktigaste är helheten

Kaskö Grundidén bakom fysioterapi är den samma oavsett om det är människa eller hund som behandlas. Det viktigaste är att se till helheten, säger Hanna Gkizi som jobbar med både två- och fyrbenta klienter.

Nyhetsbild

Zonta jobbar för fler flickor inom matematik och naturvetenskap

Zontorna sätter fokus på kvinnor och flickor, deras ställning och rättigheter. Det handlar om hälsa, utbildning, att motverka våld, barnäktenskap och människohandel. De jobbar också för att flickor ska satsa på matematik och naturvetenskap. Nu firar den lokala klubben 40 år.

Nyhetsbild

Glada miner då vindkraftsparken börjar ta form – om ett år ska de 18 kraftverken snurra

Närpes Första markarrendeavtalet undertecknades 2012 – nu är skogsavverkningen i full gång. Redan nästa år ska kraftverken snurra i Hedet vindkraftspark.

Nyhetsbild

Polisen ordnar auktion – Säljer hel älg

NÄRPES Polisen auktionerar ut en älg som skjutits i samband med ett jaktbrott på fredagen. Jaktbrottet inträffade på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Innoväxthus vann projekttävling – identifierade problem i växthusklustret

Innoväxthus i Närpes är en av fyra vinnare i NTM-centralens projekttävling i Österbotten. Projektet vann kategorin Nätverkaren.

Nyhetsbild

Knepigt område, tycker skyddsbiolog om Norrfjärden

Skötsel- och användningsplanen ålägger Fortsstyrelsen att skydda naturtyperna, men några större åtgärder är inte aktuella. Det är ett knepigt område, konstaterar skyddsbiolog Carina Järvinen.

Nyhetsbild

Kristinestad sätter ner foten och kräver restaurering av Norrfjärden

2013 avslutades upprensningen av Flybäcken i Norrfjärden i Kristinestad som skulle underlätta fiskens vandring. Men grundproblemet åsidosattes – utloppet jämte omgivningar och idag är det bara flygfiskar som kan ta sig upp i bäcken menar vägmästaren. Nu kräver fiskekommittén att Forststyrelsen restaurerar fjärden.

Nyhetsbild

Misstänkt jaktbrott i Närpes – älgtjur skjuten

Närpes Polisen har uppdagat ett misstänkt jaktbrott som inträffat på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Ger inget förslag för att rädda filialbibliotek: "Får bättre service med bokbuss"

Det blir tydligen inget förslag om tilläggsanslag för att rädda filialbiblioteken i Yttermark och Töjby. Byarnas politiker är nöjda med att bokbussen istället börjar trafikera. Därmed tyder allt på att biblioteken stängs.

Nyhetsbild

Staten låter Fortum ta mark av Kristinestad för ny ledningsgata

Föga förvånande låter statsrådet Fortum tvångsinlösa mark för den nya ledningsgatan från Pjelax till elstationen i Kristinestad. Det blir alltså nya höga kraftledningar på stadens mark.

Nyhetsbild

Debatten gick het om sparprogram i Kaskö

Förslagen på sparåtgärder för de kommande tre åren blev en het potatis i Kaskös fullmäktige. Sparprogrammet krävde flera omröstningar.

Nyhetsbild

ÅA:s styrelseordförande: Vi gör så här för att få bästa möjliga rektor

Två eller elva sökande? Eller något däremellan? Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson vet i nuläget inte om några ansökningar inlämnats till den konsult som anlitas. Han försvarar hemlighetsmakeriet med att "så gör alla andra" för att få goda kandidater, men skulle allra helst ha haft en helt öppen process.

Nyhetsbild

Maskin landade på stortån – arbetsgivaren krävs på böter

När två anställda skulle lyfta en städmaskin till bilen lossnade en spärr och maskinen landade på den enas fot. Arbetarskyddsbrott och vållande av personskada, anser åklagaren.

Nyhetsbild

Diplomaten med rötterna i Kristinestad: "Jag kommer alltid att följa med Kosovo"

Finlands långa tradition av att trygga två nationalspråk intresserar också utomlands. Att lära sig åtminstone grunderna i det andra språket underlättar också tolerans och ömsesidig förståelse, säger ambassadör Anne Huhtamäki.

Nyhetsbild

ÅA hemlighåller rektorskandidater – Professor: Offentlighetslagen gäller

Åbo Akademi vill kringgå lagen när man söker ny rektor. Trots att universitet och högskolor omfattas av offentlighetslagen har ÅA valt att hemlighålla vem som söker tjänsten. ÅA:s styrelseordförande är tidigare kanslern Thomas Wilhelmsson – som även är styrelseordförande för Yle.

Nyhetsbild

De hjälper seniorer att ta till sig möjligheterna på webben

En gemensam satsning av Svenska pensionärsförbundet och HSS Media ska sänka tröskeln för de äldre att ta del av digitala nyheter. Svaret på frågan hur det ska gå till är ett gäng it-intresserade pensionärer.

Nyhetsbild

Rönnlund återvaldes till styrelseordförande

KRISTINESTAD

Christer Rönnlund från Lappfjärd har blivit återvald till styrelseordförande för Psykosociala förbundet. Det blir hans sjätte år som ordförande.

Nyhetsbild

Johannes hämtar inspiration från filmmusiken

Närpes När inspirationen smyger sig på kan 15-åriga Johannes Forsén skriva blåsorkestermusik i åtta timmar om dagen. På söndag framför A-orkestern hans första stora arrangemang.

Nyhetsbild

Drillflickorna har hållit takten i ett halvt sekel

Närpes Drillflickorna är rätt ensamma av sitt slag i landet. Nu har de 50 år på nacken men fortsätter att ständigt utvecklas.

Nyhetsbild

Nu drar det ihop sig till jubileumskonserter för skolmusikkåren – som är större än någonsin

50-åriga drillflickorna och 60-åriga skolmusikkåren bjuder in till jubileumskonserter på söndag. Närpes skolmusikkår är i dag större än någonsin.

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Närpes sponsrar ishockeyn

Kraft hockey får för den här säsongen ett sponsorstöd på 7.650 euro av Närpes stad. Det är samma summa som föreningen fick förra året.

Nyhetsbild

Halva skarvarbetsgruppen har inte sett en skarv

Ungefär hälften av de personer som var med när den nationella skarvarbetsgruppen höll sitt första möte i tisdags har aldrig varit i närheten av en skarvkoloni.

Nyhetsbild

Unga röstar men vill veta mer om kandidater i församlingsval

Vi tänker rösta i församlingsvalet men vi skulle gärna vilja veta mer om kandidaterna. Det säger Amelia Bondegård och Felicia Becker, studerande i Kristinestad.

Nyhetsbild

Inget tryck på att höja skatterna i Närpes

Inga skattehöjningar är aktuella i Närpes. Staden ska enligt stadsstyrelsens förslag ha en inkomstskattesats på 21 procent också nästa år.

Mörskom tog inte stadsdirektören av Kaskö

KASKÖ Mörskom valde ny kommundirektör i måndags. Och namnet är inte Nikander.

Nyhetsbild

Rödpenna gick över mat, trafik och boende i Kristinestad

Förslaget om att utöka matservicen och servicetrafiken från nuvarande nivå ströks när rödpennan gick över välfärdsnämndens budgetförslag i Kristinestad. Budgeterade kostnader för serviceboende och rehabilitering minskades. Två föreslagna nya tjänster ströks och två obesatta tjänster kommer inte heller att besättas enligt det nya förslaget.

Nyhetsbild

Nu fick de sina Folktingsmedaljer - "Vi ska ha svenska dagen alla dagar"

Folktinget arrangerade årets österbottniska svenska dagen-fest i Kristinestad på tisdagen, och då delades tre Folktingsmedaljer ut, till Bror Eriksson, Anna-Lena Kronqvist och Richard Sjölund. Låt det vara svenska dagen 365 dagar om året, lyder en uppmaning från medaljörerna.

Nyhetsbild

Video: Svenska dagen firades med fioler och körsång

JAKOBSTAD Ett par hundra personer firade Svenska dagen i Svenska gården på tisdagskvällen. Extra stolar fick lyftas in.

Nyhetsbild

Folktinget premierar Project Liv och Tomas "Tomppi" Bäck

Två av pristagarna på Folktingets Svenska dagen-fest i Åbo är från Österbotten – föreningen Project Liv och Tomas "Tomppi" Bäck.

Nyhetsbild

Hundratals kilometer väg klassas upp i Österbotten – plogas och sandas bättre

ÖSTERBOTTEN Snart klassas riksåttan söder om Vasa upp, samt pendlingsvägarna till Jakobstad, Vasa och Karleby. Frågan är om österbottningarna nu blir nöjda med vinterunderhållet.

Nyhetsbild

Skarvarnas fel att vattenledningarna började läcka

KORSNÄS Vattenledningen läckte i både Träskvik, Bjurbäck och Smedback. Enligt Roland Westerback, vattenskötare på Korsnäs kommun, var orsaken skarvar som inte höll tätt. – Anfrätning och materialtrötthet är orsaken, säger han.

Nyhetsbild

Fusion Närpes-Kaskö kan bli av tidigast 2021 – "nya" staden får fullmäktige med 35 platser

Tidigast 1 januari 2021 kan Kaskö bli en del av Närpes. I juni nästa år ska fullmäktigeförsamlingarna ta ställning till ett konkret samgångsavtal.

Nyhetsbild

Nu börjar planeringen av tryggare väg i Finby

Det finns behov av en gång- och cykelväg längs Östermarksvägen i Finby, Den skulle sträcka sig från Ängskullsvägen till Östanåkersvägen i Finby. Nu inleds en utredning.

Nyhetsbild

Vinterbad blir lätt en livsstil – många badar flera gånger i veckan

Vinterbad kan vara beroendeframkallande. Margareta Rissanen och Ritva Haapala i Kristinestad badar flera gånger i veckan. De mår toppen i kontrasten mellan den varma bastun och det kalla havet. Nu vill de att fler ska uppleva vinterbad – därför håller man öppet hus med gratis bastu på torsdag.

Nyhetsbild

Djurhållare i Kristinestad misstänkt för flera brott – polisen har inte lyckats förhöra honom

Lamm som drunknat i vattenpölar. Flera tusen höns som ingen visste om. Djurhållaren misstänks nu för flera brott. Djurskyddsperson: "Jag glömmer aldrig vad jag såg på den gården."

Nyhetsbild

Torvförråd vid växthus brann i Dagsmark: "Fanns risk att elden skulle sprida sig"

KRISTINESTAD En brand utbröt i ett hundra kvadratmeter stort torvlager på tisdagsmorgonen.