Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Janne Smeds: Säsongen då publiken kom till matcher

Sportkolumnen. Segrar, egna killar och derbymatcher är det som drar publik. Våra lokala lag är beroende av folk på läktarna.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: På besök till IOK fick vi se hur det politiska spelet fungerar

Nyhetsbild

Jim Eriksson: Vi måste välja våra apvanor med omsorg

Sportkolumnen. Hur skulle det gå för människan att leva på detta sätt, att ägna dagen mestadels åt ätande, sittande och tupplurar? Vi blir knappast atletiska och explosiva som aporna, skriver Jim Eriksson.

Nyhetsbild

Natascha Mangs: Filippinerna vann guld – och i Hallis är talkokrafterna guld värda

Jag hoppas att alla som jobbar gratis för våra barn och unga, får känna den uppskattning de är värda, skriver Natascha Mangs i sportkolumnen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Fotbollsfebern stiger – snart är det seriestart

Fotbollen är kanske den lokala idrotten som involverar flest idrottare – och framförallt flest åskådare – i regionen. Det ser bra ut för de flesta av de lokala lagen just nu.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Dåtidens rebelliska idrottskvinnor banade vägen för en mer jämställd idrott

Saara Norrgrann är en av Sydins fyra sportkolumnister.

Nyhetsbild

Jim Eriksson: Kroppens fett – bränsle, fixering och framgångsfaktor

Nyhetsbild

Natascha Mangs: Talkoandan i Hallis och ishockey i Filippinerna

Sportkolumnen. Ishockeyns utmaningar i Filippinerna är av helt annan art än hemma hos oss i Finland, skriver Natascha Mangs, sportkolumnist i Sydin.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Tack och lov finns hockeytvåan – Kraft på väg mot slutspel

Tack och lov är hockeytvåan inte en stängd liga. Kraft hockey tog en blytung seger i Malax nyligen och det inger hopp.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Låt regnbågsflaggan svaja högt på mästerskapstävlingar

Vi har många ställningstaganden inom idrotten just nu. Till exempel anser majoriteten att ryska och belarusiska idrottare eller lag inte ska få delta i internationella mästerskap.

Nyhetsbild

Jim Eriksson: Veteranidrott illustrerar åldrandets framfart och träningens möjligheter – och jag begick en nervös debut

Sportkolumnen: FM i friidrott för veteraner i Botniahallen hölls förra helgen. En av de framgångsrika var en tidigare Närpesbo, Jan Kaas från Näsby.

Nyhetsbild

Natascha Mangs: Jag hatade att åka skidor som barn – nu njuter jag

Sportkolumnen. Jag tror jag blev sist i varje skidtävling när jag var barn och hatade att åka skidor. I dag är skidåkningen motion när den är som bäst.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Så här går det för de sydösterbottniska fotbollslagen i sommar

Sportkolumnen. Jag älskar att tippa och förutspå hur det kommer att gå. Så här tror jag det lokala fotbollsåret kommer att bli. Ta fram dumstruten om jag har fel.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Lekfullheten är barndomens drivkraft till att bygga en mångsidig och stark kropp

Sportkolumn. Det blev många maxpass på 7–10 minuter under min uppväxt i Yttermark. Hemfärden från skolan kunde ta längre tid, då lekfullheten var en drivkraft, skriver Saara Norrgrann.

Nyhetsbild

Jim Eriksson: Ibland är det nödvändigt med plågsam träning

Sportkolumnen. Som inslag i träningen för den som vill komma närmare sitt allra bästa idrottsjag, är det nödvändigt med plågsam träning ibland. Men de hälso- och välmåendeeffekter som kommer av rörelse kräver långt ifrån att man pressar kroppen till det yttersta, skriver Jim Eriksson.

Janne Smeds: Dags att hylla de som hyllas skall

Sportkolumnen. Det har än en gång varit framgång på bred front. Här kommer sista sportkolumnen för året och där hyllas de som hyllas skall.

Janne Smeds: Föreningarna behöver ungdomar som stiger fram

Sportkolumnen. I vår region är det ett måste att hitta och skola fram egna talanger om vi vill hävda oss i seriespel.

Janne Smeds: Det är upp till dig själv om du vill bli bra

Sportkolumnnen. Det krävs en hel del disciplin och pannben om man ska hålla på med individuella idrotter. Klockan eller måttbandet ljuger aldrig.

Janne Smeds: Skidåkningen har fått ett uppsving – nu hoppas vi på en snörik vinter

Sportkolumnen. Det finns många fördelar med längdskidåkning. Den lokala säsongen har redan börjat och vi hoppas på en snörik vinter, för idrottarnas och motionärernas bästa.

Janne Smeds: Våra föreningar får söka hjälp från utlandet

Sportkolumnen. I år kommer konkurrensen om lokala fotbollsspelare att bli större än någonsin. Föreningarnas styrelser har ett stort jobb framför sig.

Janne Smeds: Krafts damer kom med glädjebesked – klart laget ska spela i tvåan

Sportkolumnen Sportkolumnen. Det fanns en hel del frågetecken. Men nu är det mera utropstecken. Regionen behöver ett damlag i fotbollstvåan.

Janne Smeds: Inomhusidrotterna borde höja nivån – och en hall fås till Närpes

SPORTKOLUMNEN. Våra innebandy- och futsallag håller en förhållandevis låg nivå för tillfället. Men futsallagen satsar nu mot högre serier.

Janne Smeds: En fin hockeyhöst med ett bottennapp

Sportkolumn. Det fanns en del frågetecken kring Krafts hockeylag före säsongen. Men Närpeslaget har stundtals visat fin form – och publiken hittar också till läktarna.

Janne Smeds: Fler juniorer får gärna tänka som Ingemar Stenmark

Sportkolumnen. Konkurrensen inom junioridrotten är tuff. Men de sydösterbottniska ungdomarna vill vara med och konkurrera.

Janne Smeds: Vi har inte råd att förlora fler barn och ungdomar

Sportkolumnen. Först satte coronan stopp. Nu kommer nya mörka moln upp på idrottshimlen. Vi har inte råd att förlora fler barn och unga från idrottsrörelsen.

Janne Smeds: Topplagen i trean har mycket jobb framför sig inför en ny säsong

Sportkolumnen. De två sydösterbottniska fotbollslagen i trean gjorde en mycket bra säsong. Kvalspel var inte heller lång borta för varken Sporting eller Korsnäs FF.

Janne Smeds: Den bästa säsongen på länge för Kraft

Sportkolumnen. Det har varit en stabil säsong för Krafts fotbollslag i år. Nu är laget etablerat i tvåan och det känns tryggt att bygga vidare.

Janne Smeds: Ett lag övertygade, ett överraskade ordentligt och två andra presterade enligt förväntningarna

Sportkolumnen. Alla lag i de lägre fotbollsserierna får godkänt eller mer. Och på lördag kan Krafts damer kröna en fin säsong – utan att ens spela.

Janne Smeds: Kraft hockey saknar fem viktiga kuggar, men torde vara ett topplag ändå

Sportkolumnen. På lördag släpps säsongens första matchpuck i Hallis. Kraft hockey kommer till spel utan fem viktiga kuggar, men laget kan nå en topplacering i serien ändå.

Janne Smeds: Sporting kan inte kvala och KoFF får inte spela i tvåan

Sportkolumnen. Seriesegern i fotbollstrean avgjordes med all sannolikhet under den första kvarten i Vasa på tisdagskvällen. Sporting kommer inte att nå kvalplats och KoFF kan inte ta steget upp med sitt lag.

Janne Smeds: Kraft II var utan tvekan bästa laget i serien – men i trean krävs en rejäl nivåhöjning

Sportkolumnen. Kraft II har varit för bra för division 4 i år. Men jag vågar påstå att laget får höja sig om de vill klara sig kvar i trean nästa år.

Janne Smeds: EM-framgången och tunna startlistor

Sportkolumnen. Finlands friidrottsframgångar i EM var de bästa på fyrtio år. Förhoppningen är förstås att detta ska öka intresset för friidrotten som just nu får kämpa.

Janne Smeds: Dags att också se motorsporten

Sportkolumnen. De som håller på med motorsport är inga bovar eller sådana som har sönder vägar och skidspår. Det är en viktig sport får många.

Janne Smeds: De här två lägger ner kropp och själ på idrotten

Sportkolumnen. Har vi några idrottsproffs från Sydösterbotten? Javisst, vi har åtminstone två stycken som har idrotten som sitt jobb.

Janne Smeds: Kraft har lyckats med kontinuiteten

Sportkolumnen. Det blåser positiva vindar kring Kraft hockey just nu. Snart är det dags för ett rekordtidigt pucknedsläpp.

Janne Smeds: Orienterarnas och friidrottarnas stora helg

Sportkolumnen. FSOM i Vasa och Vörå samt friidrotts-FM i Joensuu är något som flera idrottare siktat på en längre tid. Nu är det dags.

Janne Smeds: Kraft II är redo för trean till en ny säsong

Sportkolumnen. Vi kan redan nu välkomna Kraft II till division 3. För Kikken kan det i värsta fall bära åt andra hållet.

Våra friidrottare visade klass

Sportkolumnen. Det har kommit flera positiva nyheter från friidrottsfronten den senaste tiden. Om ett par veckor vänta säsongens viktigaste tävlingar för många.

Janne Smeds: Krafts damer kunde spänna bågen

Sportkolumnen. Man ser redan nu vart det börjar barka. Jag tycker att Krafts damer redan nu ska ta siktet mot tvåan.

Janne Smeds: Kravnivån måste höjas för att göra juniorerna till bra seniorer

Sportkolumnen. Våra juniorlag kan inte vara nöjda om de vinner över KuRy och IK. Speciellt inte om de vill skola spelare för nationell nivå.

Janne Smeds: Tydligt samband mellan bra tränare och framgång

Sportkolumnen. Att hitta tränare är inte lätt. Speciellt inte på små orter. Det är kanske det stora problemet som de flesta föreningar brottas med i dag.

Janne Smeds: Det här borde Kraft hockey också fixa i sommar

Sportkolumnen. Det är inte så länge tills pucken släpps i isen i Hallis. Kraft har ett stort jobb framför sig ännu i sommar. Och jag gillar skarpt idén med två herrlag.

Janne Smeds: Kan vi inte bara bestämma att vi låter domarna döma?

Sportkolumnen. Det råder en stor brist på domare i Sydösterbotten. Många räds kritiken från sidan av planen. Kan vi inte bara låta domarna vara i fred?

Janne Smeds: Skumpan behöver inte läggas på kylning än

Sportkolumnen. De sydösterbottniska lagen har fått en kanonstart på årets fotbollssäsong. Mycket återstår, men det ser väldigt lovande ut hittills.

Janne Smeds: Ingen Åstrand – men flera som kan slåss om FM-medaljer

Sportkolumnen. Friidrottssäsongen kör igång nu. Vi har ingen Jonathan Åstrand längre, han spelar fotboll med Töjby, men det finns flera medaljkandidater i FM i sommar.