Ett nytt läsår har börjat och utbytesstudenterna på yrkeshögskolan Novia inleder snart sina kurser. Leon Mickler och Tom Matischak från universitetet Nürtingen-Geislingen i Stuttgart ska studera företagsekonomi och har just fixat det sista inför skolstarten.

– Vi kom hit förra veckan och ska vara här till jul. Allt är väldigt nytt och det ska bli kul att komma i gång och träffa de andra studenterna, säger Leon. 

Varken han eller Tom har besökt Finland eller något annat nordiskt land tidigare. De är imponerade av naturen. Den var en av orsakerna till att de valde just Finland.

– Vi har redan hunnit skaffa cyklar så vi ska kunna ta oss runt här i Vasaområdet. Jag hoppas att det blir en kall vinter med mycket snö, säger Tom.

I höst ska Tom Matischak och Leon Mickler gå kurser i bland annat internationell handel och logistik.


På hemuniversitetet i Tyskland är det obligatoriskt att studera två terminer utomlands. De har alltså vetat länge att de skulle på utbyte och är glada att pandemin inte har satt käppar i hjulet. 

– Lyckligtvis behövde vi inte skjuta upp studierna. Det tvingades de som går året över oss göra, säger Tom.

De hoppas att så mycket som möjligt av kurserna kan hållas på plats i skolan. En resa till Lappland skulle de också gärna göra.

– Det ska bli kul att träffa både finländare och de andra utbytesstudenterna. Jag vill lära mig mer om kulturen här och samtidigt träna min engelska, säger Leon.

Tom Matischak hoppas att kurserna kan hållas på plats i skolan i höst.
 

I höst välkomnar Novia 47 utbytesstudenter till campuset i Vasa och en till Jakobstad. Katja Bonäs, internationell koordinator, har tagit emot största delen av dem under de senaste två veckorna.

– Vi kommer bland annat ha studenter från Tyskland, Spanien, Nederländerna, Polen och Frankrike. Elva av dem är ingenjörsstudenter från vårt partneruniversitet Universitat de Lleida i Spanien som ska tillbringa hela läsåret här och få en dubbel examen.


"Vi kommer bland annat ha studenter från Tyskland, Spanien, Nederländerna, Polen och Frankrike."

Katja Bonäs

internationell koordinator

 

Bonäs hjälper studenterna med frågor de har både före och under utbytet. Dessutom får de en egen tutor som möter dem vid ankomsten och ger råd om praktiska saker.

– Förhoppningsvis blir tutorerna också goda vänner med utbytesstudenterna och presenterar dem för sina kompisgäng.

Intresset för att åka utomlands från Novia har varit svalare av förståeliga skäl. Yrkeshögskolan har också valt att inte aktivt marknadsföra studier och praktik utomlands på grund av pandemin.

– Det är därför extra roligt att vi har så många utbytesstudenter här. Det är en fantastisk möjlighet för oss att jobba med internationalisering på hemmaplan då våra kurser på ett naturligt sätt får en härlig mix av internationella studenter.Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.