Nu kan du ta del av ett tidsdokument som ungdomar skrivit under den märkliga pandemitiden i början av 2020-talet. Texterna producerades till skrivtävlingen "Ung 2021" mellan april och oktober 2021. 

UNG 2021: Arrangörer

  • Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.
 

Formen och temat var fritt med utgångspunkt i hur det är att vara ung 2021. Bland texterna finns exempelvis debattinlägg, dikter, essäer, sånger och en pjäs. Texterna ser i stort sett ut som då de lämnades in, även om vi har redigerat dem något.

Deltagarna fick välja om de uppgav sitt namn, en pseudonym, eller bara till exempel sin ålder och hemort. Därför ser signaturerna något olika ut.

Tidsdokumentet är öppet för alla.

Klicka här för att läsa bidragen.

Vissa av texterna innehåller ämnen som kan vara triggande, som ätstörningar, självskadebeteende och psykisk ohälsa.

Juryn bestod av representanter från HSS Media, Förlaget, Unga scenkompaniet, Läsambassadörerna och Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland. 


Projektet gick av stapeln i april, då vi lanserade en enkät som ungdomar fick fylla i. Samtidigt drog skrivtävlingen "Ung 2021" igång. Vinnarna utsågs i slutet på november.

Under året har vi dessutom kontinuerligt producerat artiklar som tar avstamp i ungdomars liv. Samtliga artiklar har varit öppna för alla.  Alla artiklar, inklusive vinnarintervjuerna och -bidragen, hittas under projektets gemensamma samlingssida. 

Klicka här för att komma till samlingssidan.