22-åriga Markus Vestersund blir snart klar med sin musikalutbildning i Umeå. Musik, sång, dans, teater och skrivande är hans liv. Han väntade sig ändå inte att vinna.

– Jag tycker om att skriva noveller, sångtexter och andra korta texter i stil med det här bidraget. Det känns förstås fint att vinna. 

"Insomnia" är ett textflöde av tankar som kan röra sig i ens huvud när man inte kan somna. Texten innehåller både lättsamma och tyngre ämnen.

– Texten beskriver tankar jag har haft ibland. Den beskriver också hur mycket man distraherar sig själv i stället för att tillåta sig att tänka och känna det svåra. 

Markus Vestersund har stått på scener runt om i Finland och nu i Sverige.


Utdrag ur "Insomnia": 

I stället för att sova ser jag på videor på internet.

I stället för att se på videor på internet scrollar jag Instagram.

I stället för att scrolla Instagram lyssnar jag på musik.

I stället för att lyssna på musik lyssnar jag på grannarna.

Grannarna har inte bråkat i dag ... i kväll ... i natt.

Grannarna har inte bråkat i natt. Klockan är tre på natten. Morgonen.

Klockan är tre på morgonen.

Markus Vestersund

 • Ålder: 22 år.
 • Kommer från: Jakobstad.
 • Bor i: Umeå.
 • Studerar: På Musikalakademien i Umeå.
 • Favoritfilm: Sagan om ringen-trilogin.
 • Senast lästa bok: Ett ufo gör entré av Jonas Gardell.
 

Texten behandlar också teman som ångest, perfektionshets, självhat och självkärlek. Ämnena har tydliga kopplingar till Markus eget liv.

– Allt som står i texten är sant och handlar om mitt eget liv. Som artist kan det vara svårt att låta bli att jämföra sig med andra, att känna att man duger som man är eller att man är tillräckligt bra. Man förtjänar att må bra, men ändå kan det vara svårt. 

Markus kommer från Jakobstad, men bor i Umeå sedan tre år tillbaka. När han blir klar med utbildningen väntar både Norrlandsoperan och Västerbottensteatern. 

– Vår klass har skrivit en helt ny musikal tillsammans med föreningen "Fritid för alla" i Umeå. Den sätts upp på Norrlandsoperan i vår. Jag får inte berätta så mycket om den än, men jag kan säga att jag kommer att ha en rätt så stor biroll. 

– På Västerbottensteatern i Skellefteå spelar jag en av Wendys bröder i "Wendy & Peter Pan".

Markus började spela piano som barn och sjunga som 14-åring. Sedan dess har han stått på scener runt om i Finland. Det har bland annat blivit musikalkonserter, revyer och sommarteatrar.

– Jag har också uppträtt med band. När det kommer till musik inspireras jag mycket av isländska Björk. Så kallad konstmusik, experimentell musik, är min grej.

 
Ett smakprov på Markus sång. Låten heter "Why" ur musikalen "Tick, tick ... Boom!" skriven av Jonathan Larson.

Den kreativa ådran är med andra ord stark. På Markus Instagram får man också se artistiska foton. 

– Precis som text eller musik blir fotografi ett medium man kan uttrycka sig med. Det visuella hör absolut ihop med det man hör eller läser. Det kan faktiskt vara roligt att stå framför kameran och det behöver inte alltid vara så allvarligt. Ibland är det roligaste att umgås med den bakom kameran. 

Skrivandet är också något han brinner för. Han drömmer om att skriva ännu mer i framtiden.

– Jag skriver i stort sett varje dag. Oftast blir det noveller eller sångtexter. Jag har en förhoppning om att skriva och producera ett album med mina sånger. 


Markus tycks inte ha några planer på att återvända till Finland. Han trivs i gemenskapen han hittat i Norrland. 

– Kultur öppnar många dörrar för gemenskap. Här på andra sidan Kvarken har jag hittat en fin miljö att utvecklas som människa i. Vi har en fin öppenhet. Det är bra att komma bort hemifrån för att inse hur vackert det är hemma. Då blir besöken till Österbotten extra speciella.


Vad skulle du säga till andra unga som villl börja med musik, teater eller musikal, men kanske inte vågar?

– Jag vill uppmuntra alla som känner att de har något att berätta att våga göra det. Du är aldrig ensam. Andra kan ha stor hjälp av att höra din berättelse. Hitta det du brinner för och gör det fullt ut. Det kommer inte alltid att vara lätt. Men det kommer att vara värt det.  

– Jag tror på dig, säger Markus till den som tvivlar.

Här kan du läsa "Insomnia" av Markus Vestersund.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

 • Arrangörer: HSS Media, Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.
 • Tema: Att vara ung år 2021. Formen, genren och längden var fri.
 • Tre kategorier: 13–16 år, 17–20 år och 21–25 år.
 • Vinnare i kategori 21–25 år: Markus Vestersund (Jakobstad).
 • Hedersomnämnanden: Irene Åbrandt (Åbo), Julle Vestman (Koskö).
 • Juryn läste bidragen anonymt.