Även högstadieelever bör använda munskydd i skolan – de som kan ska jobba på distans

Ansiktsmaskerna används nu allmänt runtom i Österbotten. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Ansiktsmaskerna används nu allmänt runtom i Österbotten.

Kampen mot coronaviruset trappas upp i Österbotten. Rekommendationen om munskydd gäller nu alla skolor redan från årskurserna 7–9.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterar att Vasa sjukvårdsdistrikt fortsättningsvis befinner sig i spridningsfasen av coronavirusepidemin, men att situationen lugnat ner sig något.

Dagens incidenstal är 331 smittor per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, vilket är aningen lägre än de föregående dagarna.

331

coronasmittade per 100.000 invånare är incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt just nu.

 

I ett pressmeddelande tackar gruppen invånarna i Österbotten för att de tagit rekommendationerna på allvar. Speciellt användningen av ansiktsmask syns runtom i Österbotten, vilket vittnar om att invånarna tar de starka rekommendationerna på allvar. Gruppen tror även att rekommendationsåtgärderna börjar ha verkan och att spridningen av coronavirussmittan tack vare dem fås under kontroll i regionen.

– Det är viktigt att fortsättningsvis följa begränsningarna och rekommendationerna så att spridningen inte vänder åt fel riktning, skriver coronasamordningsgruppen i sitt pressmeddelande.


Gruppen ändrar nu sin rekommendationen om ansiktsmask. Nu bör alla elever från och med årskurserna 7–9 använda ansiktsmask. Ansiktsmask rekommenderas alltid i offentliga lokaler och vid allmänna sammankomster, inklusive skolor och läroinrättningar från årskurserna 7–9 och uppåt. Rekommendationen följer Institutet för hälsa och välfärds anvisningar.

Den tidigare rekommendationen var att 15-åringar och uppåt använder ansiktsmask. 

Annons

Var och en skaffar ansiktsmaskerna själv. Kommunerna delar ut masker till mindre bemedlade.


Vasa sjukvårdsdistrikt följer den nationella rekommendationen om distansarbete, som är i kraft tills vidare.  Statsrådet rekommenderar att arbetstagare inom den offentliga sektorn arbetar på distans så långt det går.

Österbottens coronasamordningsgrupp sammanträder nästa gång tisdagen 20 oktober. Då tar gruppen ställning till idrottsföreningarnas begäran om att förtydliga anvisningarna för hobby- och tävlingsverksamheten i regionen.

Nyckeltal för coronasituationen i Österbotten

  • Antal positiva totalt: 737 (16 oktober)

  • Regionens incidenstal (14 dygn): 331/100 000
  • Andelen positiva prov: 10,3 procent

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan