Hälsocentralen ger politiker huvudbry

NyhetsbildZoom
Tandvården har redan flyttat ut ur hälsocentralen på grund av inomhusluften. Ännu är det oklart vad som behöver göras åt fastigheten för att få bukt med problemen. Foto: Daniel Nissén
Det är en lång lista med renoveringsobjekt man har i Kaskö. Nu funderar man på vad som ska göras åt den dåliga inomhusluften i hälsocentralen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Problemen med inomhusluften i fastigheten som inhyser hälsocentral och bibliotek i Kaskö fick en ny vändning vid årsskiftet när personalen vid tandvården inte längre kunde vistas där (SÖ 3.1). Som SÖ skrev förra veckan ska tandvården flytta till stadens hamnhus.

Flytten löser det akuta problemet med tandvården men åtgärdar inte grundproblemet, nämligen hälsocentralens/bibliotekets skick. Och på den punkten finns det fortfarande mer frågor än svar.

– Vi måste ju sätta huset i skick, det är en självklar sak, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Det som gör situationen lite knepigare är att fastigheten ägs av ett fastighetsbolag. Närpes sparbank är största ägare. För Kaskö stad, som äger resten, innebär det att man inte ensidigt kan fatta beslut om åtgärder.

– Så vi måste komma överens hur vi gör med renoveringen. Vi har inte rätt att gå in där och göra som vi vill utan det måste vara ett gemensamt beslut.

Fastighetsbolaget har bolagsstämma inom kort och enligt Närpes sparbanks vd Hans Bondén är det här en sak som kan komma upp till diskussion då.

Det är också oklart ännu hur stora problem det finns i huset och hur stora åtgärder som krävs. Allt det här kräver ytterligare utredningar.

– Frågan är om vi kan ha människor där under renovering, vad det blir för renovering, hur mycket som ska göras. Allt sådant måste klarna så att vi vet om vi kan ha någon verksamhet där, säger Mangs.

Skulle man bli tvungna flytta ut övriga verksamheten medan en renovering pågår uppstår nya problem. Att hitta ersättande lokaler för hälsocentralen och eventuellt biblioteket är inte det lättaste.

I nuläget finns ändå inga beslut om att flytta något annat än tandvården. Övrig verksamhet fortsätter som normalt tills vidare.

– Först måste vi få klart för oss vad som måste göras och få en överenskommelse med andra delägaren.

Allt kommer över en så man vet inte riktigt vad man ska ta tag i först.
Carl-Gustav Mangs

Det här är ändå långt ifrån enda fastighetsbekymret i Kaskö. Tekniska centralen ska flytta ut ur sin lägenhet i Kasköhus eftersom den är avsedd för boende. Här överväger man antingen hamnhuset eller att se om Tekniska centralen (där man tidigare konstaterat dålig inomhusluft) i Inre hamnen kan fås i skick.

Också i stadshuset har personal haft problem med luften men här finns inga beslut på vad som ska göras. Inte heller då det gäller det gamla utrymda skolhuset har man kommit närmare ett beslut om dess öde.

– Allt kommer över en så man vet inte riktigt vad man ska ta tag i först. Men vi skulle behöva komma så långt att vi får ett beslut om vad vi ska göra med husen. Vi kan inte ha det att ligga på det här sättet.

En stor orsak till att allt dragit ut på tiden är att man haft flera personalbyten på tekniska avdelningen under det senaste året. Mangs hoppas ändå att man under våren ska få beslut fattade.

Planeringen av ett nytt daghem stannade också upp i somras men även där borde arbetet igen börja framskrida.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Nyhetsbild
Lokalt

Kvinna vurpade med bil på Strandvägen i Närpes – landade på taket i diket

NÄRPES På fredagseftermiddagen inträffade en bilolycka på Strandvägen mellan Tjärlax och Nämpnäs. Det var bilen bakom den olycksdrabbade bilföraren som ringde om olyckan, säger jourhavande brandförman.

Nyhetsbild
Opinion

Plastbergen måste minska

Ledare lördag 22 september Plastavfall är ett stort problem och krafttag krävs för att det minskar.

Nyhetsbild
Lokalt

Hemlig lista i Kristinestad förklaras med ”oklarheter”

Kristinestads finska församling fortsätter hemlighålla namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Förklaringen är att det fyra dagar senare fortfarande finns oklarheter om kandidaternas valbarhet och vilka som gett sitt samtycke till kandidatur

Mest läst senaste veckan