Tullens verksamhetsställe i Kaskö stängde för några år sedan. Nu får tullens före detta lokal i Hamnhuset vid djuphamnen ny användning - som tandläkarmottagning.

Lokalen ska anpassas för tandvårdens behov, och om några veckor kan tandläkare och tandskötare ta emot klienter i Hamnhuset.

Tandvården tvingades på grund av problem med inomhusluften flytta ut ur sin lokal i hälsostationen vid torget.

Regionförvaltningsverket hade redan tidigare begärt en utredning av Kaskö om vad staden ska göra för att personalen inte ska utsättas för dålig inomhusluft.

Stadens besked om att tandvården har flyttat ut och får en ny lokal duger som svar för RFV.

Botnia dög inte
I det första skedet var det aktuellt att hyra rum i Metsä-Botnias före detta kontorshus på fabriksområdet.

– Det visade sig inte vara så ändamålsenligt. Vi vill nu i första hand använda de lediga lokaler som finns i stadens ägo, säger stadsdirektör Minna Nikander.

Det blir även flera andra kommunalt anställda som flyttar till Hamnhuset i vår. Två anställda inom socialvården och tre anställda inom tekniska verket har just nu sina arbetsrum i bostadslokaler i Kasköhus. Men eftersom huset finansierats med statliga medel får det inte användas som kontor.

Vi vill nu i första hand använda de lediga lokaler som finns i stadens ägo
Minna Nikander


Nu får de nya arbetsrum i Hamnhuset, som i sin helhet ägs av staden. Hamnhuset i två våningar är cirka 1.200 kvadratmeter stort.

I Hamnhuset finns bland annat Kaskö hamns kontor, och flera privata hyresgäster, bland annat för företagshälsovård.

- Så det blir som en liten välfärdscentral där, säger Nikander.

Minna Nikander betonar att Kaskö stad inte kan ta alla lediga lokaler i hamnhuset i egen användning, eftersom det måste finnas möjlighet för privata företag som verkar i hamnen att hyra in sig.

Eftersom den egna tandläkarmottagningen fortsättningsvis är stängd i Kaskö köper staden just nu tandvårdstjänster av grannstäderna Närpes och Kristinestad.