Björn Nyberg

bjorn.nyberg@sydin.fi

Nyhetsbild

Sverigedemokraterna kan ha nått sin kulmen nu

Det finns exempel på svensk politik som kan skötas över de gamla blocken. Och det finns exempel på Sverigedemokrater som nöjer sig med att föra dialog i sakfrågor.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Lätt val i sak, men vad blir följden?

Löfvén, Kristersson och de andra överskuggar kärleken där de hänger på broräcket över den pittoreska Svartån i Västerås. Bakom valplanscherna syns hänglåsen som unga par låst fast som tecken på evig trohet och kärlek.

Nyhetsbild

Studerande lär ut hjärt- och lungräddning

VÅRD Har kunskaperna i hjärt- och lungräddning rostat? På torsdag och fredag visar Novias sjukskötarstuderande vad de lärt sig.

Nyhetsbild

Landskapets styrelse vill utreda järnväg till Vasa flygplats

Ett järnvägsspår via Vasa flygplats borde utredas. Det anser landskapsstyrelsen i sitt utlåtande om planen för en batterifabrik.

Nyhetsbild

Hettan och torkan ökade inte vattenförbrukningen i stan

VATTEN Vi sparar på vattnet. Högre välstånd anses öka vattenkonsumtionen, men ändå minskar den per person. En stor orsak är bättre hushållsmaskiner, men också större medvetenhet.

Nyhetsbild

Vasabons vattenräkning stiger med 17 euro per år

VATTEN Vattenavgifterna i Vasa höjs med tio procent de två kommande åren. Orsaken är renoveringar och investeringar.

Nyhetsbild

Snabba ryck – Wärtsiläs område i centrum fick ny beteckning i stadens planer

VASA Två dagar efter att Wärtsilä meddelade att bolaget lämnar Vasa centrum har staden ändrat områdets användningsändamål. Nu kan det också användas för "mångsidigt urbant boende".

Nyhetsbild

Wärtsiläs besked ger Vasklots tornhus ny fart – mer service väntas också

VASA Detaljplanen för ett 21 våningar högt hus på Waskias parkering har varit klar i två år. Och nu flyttar Wärtsilä sina arbetstagare till Vasklot.

Nyhetsbild

Stadens kostnad för Wärtsiläs satsning ännu oklar

VASA Vad Vasa stad eventuellt måste bygga för Wärtsiläs storsatsning på Vasklot återstår att se. Den konkreta planeringen börjar först nu.

Nyhetsbild

Korsholmarna ökade mest i juli – Vasa har vänt uppåt

I juli ökade antalet österbottningar för första gången i år. Den största ökningen står Korsholm för, och för Vasa har det definitivt vänt.

Nyhetsbild

Förhandlingarna om fusion i gång på allvar – och nu är det bråttom

Det kommer att bli knappt om tid för fusionsbeslut i Korsholm och Vasa. Blir det fler förseningar kan en eventuell fusion få skjutas fram ett år.

Nyhetsbild

Planläggningsdirektör: Nya hamnvägen får förnyad aktualitet

WÄRTSILÄ Vasas stadsplanerare får mer jobb när Wärtsilä storsatsar på Vasklot. Men det är ett kärt besvär, säger planläggningsdirektören.

Nyhetsbild

Nu börjar Korsholm och Vasa förhandla på riktigt

Hittills har Korsholm och Vasa bara lagt grunden för fusionsförhandlingarna. Men när den gemensamma ledningsgruppen möts i dag kan man börja diskutera på riktigt. I november ska ett förslag till fusionsavtal vara klart.

Nyhetsbild

Omröstning om Kvevlax bibliotek – resultatet blev en flytt till lärcentret

KORSHOLM Det blev omröstning i kommunstyrelsen om var Kvevlax bibliotek ska finnas. En majoritet höll på den ursprungliga planen, att det flyttar till det nya lärcentret. Kvevlax centrum blir ändå inte tomt.

Nyhetsbild

E-coli orsakar badförbudet – virus troligen ingen nyhet

VASA Om det fanns bara noro- och adenovirus i badvattnet skulle det bli en rekommendation att inte bada. Men när det fortfarande finns för mycket e-colibakterier och enterokocker är resultatet ett förbud.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Ge poliserna högre lön

LEDARE Utan fler poliser kan polisen inte arbeta preventivt och förhindra att små brott blir stora. Och utan brottsutredare utreds inga brott.

Nyhetsbild

LEDARE En illaluktande väckarklocka

LEDARE Få se om hundratals kubikmeter avloppsvatten mitt i Vasa ger utslag i mer pengar för bättre rörsystem. Det finns möjligheter till det.

Nyhetsbild

Alla Vasaunga får inte gratis preventivmedel – men utbudet ökar

VASA Det ser inte ut att bli gratis preventivmedel till alla Vasabor under 25 år. Men litet mer delas ut utan avgift, och så ska det informeras mer.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Landsbygd och stad hör ihop

LEDARE Fyra av fem finländare vill att staten håller hela Finland bebott. En reaktion på all predikan om urbanisering kanske, men att sätta stad mot landsbygd är inte sunt.

Nyhetsbild

LEDARE Förlorade jobb på gott och ont

LEDARE Upp- och nedgångar är vanliga i flyktingmottagningen. Och en nedgång är förstås bra. Men tyvärr beror den nu inte på fred på jorden, utan på politiska beslut.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet