Björn Nyberg

bjorn.nyberg@sydin.fi

Nyhetsbild

Vasa har letat upp hus man inte tidigare fått skatt för, Korsholm håller på

FUSIONSDISKUSSIONEN Vasa har tipsat skatteförvaltningen om 1719 byggnader för att få mer fastighetsskatt. Korsholm håller också på och uppdaterar fastighetsregistret.

Nyhetsbild

Nytt hus planeras alldeles intill Vasa torg

VASA Vasa kan få ett nytt hus alldeles i stadskärnan. Ett fastighetsbolag vill bygga ett flervåningshus vid brandgatan bakom Aktiahuset.

Nyhetsbild

Det blir spartalko i Vasa – 2,5 procent ska bort

VASA Vasas ekonomi går inte ihop i år. Verksamheten måste bantas med 2,5 procent för att staden ska nå budgetmålet. Och det måste man göra.

Nyhetsbild

Korsholms och Vasas avtal säger mer om språken än många andra fusionsavtal

En språkstrategi i all ära. Det viktiga för de språkliga rättigheterna i en ny kommun är enligt professor Markku Suksi vad som står i förvaltningsstadgan.

Nyhetsbild

Rekordmånga ettor i Vasas svenska skolor – här är listan

Ett rekordantal ettor börjar i Vasas svenska skolor i höst. Ettorna blir fler i alla skolor utom Vikinga. Men det här ser ut att bli toppåret.

Nyhetsbild

Mobbningsprogram är bra – men är empatifostran bättre?

VASA Det var allvarsamma miner i publiken när ungdomar läste upp verkliga mobbningsberättelser. Men kanske tog arbetet mot mobbning sedan ett litet steg framåt.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Politiker vill göra mer åt mobbningen

VASA Mycket bra görs, men det behövs mer systematik. Det var politikernas budskap när Vasafullmäktige diskuterade mobbning.

Nyhetsbild

Vasafullmäktige vacklar om Wasa station – men går vidare

VASA Några få vill dra sig ur, några fler är kritiska. Men än är Vasafullmäktige med på Wasa station. De viktiga besluten tas i maj.

Nyhetsbild

Skolpersonalen: Mobbning på sociala medier är värst

MOBBNING Det finns en frustration bland lärarna över att ansvaret för att bekämpa mobbning skyfflas över på skolorna. Det visar VBL:s och CLL:s enkät.

Nyhetsbild

Arbetet mot mobbning strukturerat, men det tar aldrig slut

MOBBNING Alla ansvarar för det förebyggande arbetet, särskilda team tar tag i enskilda händelser. Så ser antimobbningsarbetet ut i skolorna.

Nyhetsbild

Gambämark lyfte teaterns ekonomi från minus till plus

VASA Trots renovering gick fler än väntat på Wasa Teater i fjol. Det gör att bokslutet är 100 000 euro bättre än budgeten.

Nyhetsbild

Vasa satsar på Öjberget, utegym och släggkastning

VASA Öjberget får en konditionstrappa och centrum ett utegym. Idrottssektorn i Vasa har en halv miljon euro att sätta sprätt på i år.

Nyhetsbild

Redan frälsta talade om fusionens möjligheter

FUSIONSDISKUSSION En större kommun i Vasaregionen har det väl förspänt. Men utan fusion drar Seinäjoki det längre strået. Vikten av storleken togs upp i ännu en debatt.

Nyhetsbild

Korsholmaren har mindre lån, men Vasabon är rikare – så här ser ekonomin ut

VASA/KORSHOLM Det finns mer likheter än skillnader i Korsholms och Vasas ekonomier. Skillnaderna hindrar inte en fusion, heter det i de ekonomiska utredningarna.

Nyhetsbild

I år blir det nästan ingen ny asfalt alls i Vasa

VASA En rekordliten del av underhållsanslagen i Vasa går i år till att förnya asfalt. Orsaken är att vinterunderhållet är dyrt och att gatorna blir fler.

Nyhetsbild

"Vackert gjord snöröjning", "En försämring" – åsikterna delade om Vasas snöröjning

VASA En del av VBL:s läsare ger Vasas snöröjning gott betyg i år. Men de kritiska kommentarerna överväger.

Nyhetsbild

UPPROP: Vad tycker du om snöröjningen i Vasa?

Det kom mycket snö under tisdagen. Det kommer mer i veckoslutet. Hur tycker du att Vasas snöröjning fungerar den här vintern?

Nyhetsbild

Vasa stad klarar av snön bättre – och får till och med beröm

Byte av entreprenörer är en orsak, att det snöar vid lämpliga tider kan vara en annan. Men faktum är att Vasaborna är nöjdare med snöröjningen i år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet