Björn Nyberg

bjorn.nyberg@sydin.fi

Nyhetsbild

Vi är friska, ja, men...

Hotet om att vården i framtiden får pengar enligt sjuklighetsindexet finns kvar. Det vore fatalt för Österbotten.

Nyhetsbild

Närpesborna minst dementa i landet – kanske

HÄLSA Österbotten har åter fått ett kvitto på att genetiken, levnadsvanorna och vården är bra för vår hälsa. Närpes toppar statistiken, men det finns en bred felmarginal.

Nyhetsbild

Wasalandia ska snyggas upp – men knappast genast

I juni gav byggnadsnämnden order om att Wasalandia måste snyggas upp. Det ska vi göra, säger parkchefen, men det kommer inte att hållas snyggt.

Nyhetsbild

Hälften av församlingarna på minus – många församlingar i Österbotten kämpar med ekonomin

I Pedersöre rasade församlingarnas resultat i fjol. Även andra österbottniska församlingar kämpar mot det minskande antalet skattebetalare.

Nyhetsbild

Den fjärde personen på Blåbärsfjället hittades på en halvtimme

När polisen väl kom i gång med två lavinhundar på Blåbärsfjället i Tamokdalen gick det snabbt. Efter en halvtimme markerade en hund för en död person.

Nyhetsbild

Tesla sålde rekordbra – men i Österbotten leder ett annat märke elbilsligan

BILAR För exakt ett år sedan skrev vi att det ser ut som att Finland har 20 000 elbilar i mitten av 2019. Prognosen håller nästan.

Nyhetsbild

Wärtsiläs aktie får stryk – storbank sänkte riktpriset

AKTIEHANDEL Wärtsiläs aktie har under onsdagen fallit mer än någon dag tidigare det här året. Orsaken hittas i en bank i USA.

Nyhetsbild

LEDARE: Sommarstängd vård är bara början

LEDARE Kanske är företagens brist på arbetskraft ett hinder för att åtgärda bristen på arbetskraft i vården. Hur som helst, den senare bristen börjar vara akut.

Nyhetsbild

Vasa får lägenhetshotell mitt i stan – "Jag tror många kunder är nöjda"

VASA Allt fler jobbar på olika platser en längre eller kortare tid. Då behöver de någonstans att bo. Det behovet vill Forenom nu svara på i Vasa.

Nyhetsbild

LEDARE: Finlands chans att göra skillnad

LEDARE Svåra beslut, trilskande medlemmar och makthavare som byts ut. Finlands halvår som ordförande i EU kan bli en prövning, men också en möjlighet.

Nyhetsbild

LEDARE: Det är inte roligt längre

LEDARE Storbritannien kan få en likadan ledare som USA och på samma sätt. Fast med mindre demokrati. Om det gynnar en lösning på brexit är ifrågasatt.

Nyhetsbild

Vasa förlorade folk, men är ändå en vinnare

Vasas befolkning minskade kraftigt från april till maj. Men skenet bedrar.

Nyhetsbild

LEDARE: Ett bygglov som lovar mer

LEDARE Planeringen och byråkratin har malt beundransvärt snabbt vad gäller Wärtsiläs bygge på Vasklot. Nu gäller det att hålla upp farten även i centrum.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Det behövs jobb i Österbotten – annars fortsätter folk flytta bort

Österbotten lever ganska gott på invandringen. Men den stora faktorn i befolkningsutvecklingen är flyttningen inom landet.

Nyhetsbild

Stugägare mot staden – än är Fårörarnas framtid inte avgjord

VASA Vasa stad kan tänka sig att sälja i stället för att avverka på Fårörarna. Under sommaren funderar en grupp stugägare på ett motbud.

Nyhetsbild

Svinhus i Vasa blir lagerlokal

VASA Vasa stad har sålt ett gammalt svinhus som hört till fattiggården i Klemetsö. De nya ägarna ska hyra ut det som små förråd.

Nyhetsbild

Hästfolket kämpar på – sakta växer hästsportcentret fram

HÄSTSPORT Det är inga stadionpengar hästsporten får. Men nu börjar det komma in en del bidrag till Wahlrooska hästsportcentret i Solf. I augusti ordnas de första tävlingarna.

Nyhetsbild

Höghus på Wasalandia och där Fenno stod – nu tar Vasklotplanen form

VASA I framtiden kan 4 000 personer bo och 3 000 jobba på Vasklot. Utkastet till delgeneralplan skonar skogen men naggar den litet i kanten.

Nyhetsbild

Nu behandlas bygglovet för Wärtsiläs nya anläggning

VASA Det går undan för Wärtsiläs etablering på Vasklot. Nästa vecka avgörs bygglovet. Det gäller en våningsyta på nästan 50 000 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Resterna av Wasalandia måste snyggas upp, annars...

VASA Reparera sönderslagna fönster, ta bort graffitin, fixa stängslet. Staden hotar med ekonomiska följder om Wasalandias rester inte åtgärdas.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet