|

Presidenten: Vi klarar det här

President Sauli Niinistö publicerade en kort text samtidigt som regeringen höll sin presskonferens på måndagen. Zoom
Foto: Riikka Hietajärvi//Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö publicerade en kort text samtidigt som regeringen höll sin presskonferens på måndagen.

Regeringens beslut om beredskapslagen fattades i samråd med presidenten. Sauli Niinistö skriver också själv en kommentar på sin webbplats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undantagsförhållande och beredskap är ord som kan vara omskakande och skrämmande, skriver republikens president Sauli Niinistö. Men det är skäl att ta dem som enbart ord.

– Om förhållandet är ett undantag är det undantagsförhållande. Om man har skäl att bereda sig är man i beredskap, skriver han.

Presidenten vill tona ner det dramatiska, men konstaterar samtidigt faktum: hela världen är i ett undantagsförhållande. Ingen vet hur det slutar, men effekterna av coronaviruset blir djupa och långvariga.


Vårt dagliga liv förändras, skriver Niinistö, och menar att våra tankar och handlingar nu mer kommer att styras av hälsan, utkomsten och av att bry oss om varandra.

Annons

– Oron riktar sig säkert och förståeligt nog till vår närmaste krets. Men i sista hand gäller detta inte enbart dem, utan alla.

Presidenten understryker att det nu är särskilt viktigt att stöda dem som arbetar för andra, i allt från hälsovården till butiker. Som kunder har vi att bry oss om att servicen fortgår, och handla därefter, skriver han.


Det kommer att bli ekonomiska förluster, och de förlusterna måste jämnas ut, anser Niinistö, och avslutar:

– För ett par veckor sedan skrev jag: Det här klarar vi. Så är det.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan