Ett par små iakttagelser ur verkligheten: En person sitter och röker i sin bil på parkeringsplatsen till en mataffär. Det är en bil som garanterat är utrustad med "askkopp", men ändå slängs fimpen på marken bredvid.

Kaffet är drucket, varvid den tomma take away-muggen flyger ut genom den öppnade sidorutan och landar i dikesrenen.

Picknicken ute i det fria var trevlig, med korvgrillning, saft och bulle. Man orkade bära oöppnade förpackningar till stället, men sedan tog krafterna plötsligt slut, eftersom plast och annat skräp blev kvar. Liksom glasskärvorna från flaskan som råkade gå sönder...

Listan kan göras hur lång som helst.
Det här är små detaljer, som kanske viftas bort med att "det inte har någon betydelse", och visst finns det värre miljökatastrofer att ligga sömnlös över. Men samtidigt är det här något där alla kan göra en insats.

Det här är små detaljer, som kanske viftas bort med att "det inte har någon betydelse", och visst finns det värre miljökatastrofer att ligga sömnlös över.

Men här kan alla göra en egen insats, helt enkelt genom att låta bli att skräpa ner – och därmed bidra till en trivsammare närmiljö och renare natur. Det är ingen stor uppoffring.

Det som göms i snö kommer upp i tö, och ett mindre trevligt vårtecken är allt skräp.

– Skyldiga till problemet är alla de som tanklöst eller av ren lättja kastar skräpet i diket istället för att ta det till närmaste skräpkorg, säger Marianne Nyqvist-Mannsén som i en intervju för SÖ lyfter fram nedskräpningen i Närpes centrum.Hon plockar ofta skräp på sina promenader.

Hon har ett förslag: Fler skräpkorgar. Det är något som tekniska centralen lätt kunde ordna, anser hon.

Men stadens tekniska central har inga planer på fler skräpkorgar. Det är individens ansvar att inte skräpa ner, det är föräldrarnas sak att lära sina barn att inte slänga skräp, förklarar vägmästaren, och det är förstås också fullständigt sant.

Ändå har Marianne Nyqvist-Mannsén en poäng. Fler skräpkorgar på platser där folk rör sig är trots allt ett kostnadseffektivt sätt att minska nedskräpningen i centrumområdet, där allt fler människor rör sig.

Med tanke på att hon är politiker kan man anta att sista ordet inte är sagt i denna fråga.

SÖ har även berättat om Gerd Metsäranta i Kristinestad, som i likhet med många andra med rätta förundrat sig över hur vårdslöst folk slänger skräp, rentav problemavfall, på allmänna platser. Hon valde att själv agera och städa i naturen. Hon efterlyser allmänna städtalkon för att snygga upp stadsbilden. Det är också en bra idé.

Det allra bästa är naturligtvis att alla tar eget ansvar och inte skräpar ner. Så svårt kan det ju ändå inte vara. Här borde alla vuxna visa gott föredöme.

Men i väntan på att attitydfostran bär frukt är det inte fel att sätta upp fler skräpkorgar och uppmuntra till fler städtalkon.