Efterlyser bättre skräphyfs och städkampanjer i Kristinestad

NyhetsbildZoom
Varför slänger folk så mycket i naturen, undrar Gerd Metsäranta. Hon plockar skräp då hon hittar sådant.  Foto: Lotta Sjöblad
Skräp som kastas kring vägrenar, i naturen eller lämnas vid miljöstationer får Gerd Metsäranta i Kristinestad att reagera. Om inte annat hjälper hoppas hon att staden ordnar årliga städkampanjer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är bedrövligt när skräpet lämnas så att det kommer ut i naturen. Nu kastas mycket var som helst. Tobaksaskar till exempel slängs då de blir tomma och man hittar ofta dem på olika ställen, säger Gerd Metsäranta.

Viktigt är att skräpet sorteras rätt och samlas in så det inte blir liggande. Om det slängs i gräset trasas allt sönder när gräset klipps och små metall- eller plastbitar sprids omkring.

Zoom

Tussilagorna är inte det första man tittar på utan skräpet drar blickarna till sig. Foto: Lotta Sjöblad


– Blåsten kan sedan föra plasten ut i havet. Det talas mycket om de problem den här mikroplasten sedan orsakar för bland annat fiskar.

Fåglar sliter sönder påsar
– Vid miljöstationen på Sjögatan finns många gånger skräp som inte hör hemma där. Skräp kastas också längs den nya infarten från Tjöck. Fåglar brukar också ofta slita sönder skräppåsar som lämnats vind för våg och blåsten sprider sedan ut innehållet.

Skräp som dumpats på en några hundra meter lång sträcka längs en vägren fyllde några gamla jordsäckar. Runt gamla begravningsplatsen på Östra sidan fick hon snabbt ihop tre plastkassar med skräp.

Det är bara några exempel. Gerd Metsäranta hoppas att fler skulle plocka skräp som de ser i naturen.

Stadsborna kan städa på talko
– Staden kunde också varje år ordna städtalkon så att omgivningarna snyggas upp. Med plasthandskar på händerna är det lätt att plocka bort skräpet.

Zoom

Två gamla jordpåsar har fyllts med skräp som Gerd Metsäranta hittat i naturen.  Foto: Lotta Sjöblad


Gerd Metsäranta var till miljöstationen på Alesundsgatan på onsdagen.

– Där fanns också mycket som inte hör hemma där. Jag hittade till exempel ett gammalt tangentbord och ett toalettlock som dumpats där.

En glasburk med fimpar hade också placerats där. Den hade visserligen locket ordentligt påskruvat men fimpar ska inte lämnas på miljöstationerna. Gerd Metsäranta kontaktade avfallshanteringsbolaget Botniarosk efter turen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan