Lotta Sjöblad

lotta.sjoblad@sydin.fi

Nyhetsbild

Plastbergen måste minska

Ledare lördag 22 september Plastavfall är ett stort problem och krafttag krävs för att det minskar.

Nyhetsbild

Hemlig lista i Kristinestad förklaras med ”oklarheter”

Kristinestads finska församling fortsätter hemlighålla namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Förklaringen är att det fyra dagar senare fortfarande finns oklarheter om kandidaternas valbarhet och vilka som gett sitt samtycke till kandidatur

Nyhetsbild

Frågetecknen hopar sig kring finska församlingen - Herden mörklägger kandidatlista

Kristinestads finska församling vägrar fortfarande ge ut namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Det strider mot offentlighetslagen. Orsaken uppges vara att kompletteringar behövs. Men åtminstone två tongivande sannfinländska lokalpolitiker i Kristinestad är kandidater.

Nyhetsbild

Val på två skilda dagar måste ordnas i Kstads svenska församling

Församlingsråd väljs i normal ordning i Kristinestads svenska församling på valdagen 18 november. Därefter måste nyval utlysas för att få ihop till ett kyrkofullmäktige, eftersom det nu finns för få kandidater för att fylla de platserna.

Nyhetsbild

Återvinnaren Rita vill börja sortera plastavfall

Rita Backman i Kristinestad är för återvinning och återbruk. Därför vill hon gärna sortera plast också så att den kan användas igen. Nu går plasten i soptunnan. Men snart kan det bli ändring på det.

Nyhetsbild

Plastjippon bra men kunderna önskar fortgående insamling

Botniarosk fick bra feedback då plastförpackningar togs emot under årets jippodagar. Kunderna påpekade dock att insamlingen borde pågå hela tiden.

Nyhetsbild

Miljötänk viktigt då man bygger

Ledare torsdag 13 september. Inspiration och råd finns i överflöd för dem som skapar sina hem.

Nyhetsbild

Assessor om missnöjet med kyrkoherden: Bojkott oväntad men avvikande meningar kända

Det var en överraskning för domkapitlet i Lappo stift att fyra partier bojkottar församlingsvalet i Kristinestads finska församling. Att förtroendevalda och kyrkoherde Martti Toivanen har avvikande meningar är känt.

Nyhetsbild

Fyra partier bojkottar finska församlingens val i Kristinestad

Fyra partier kommer att bojkotta höstens församlingsvalet i Kristinestads finska församling. De fyra är Kristdemokraterna, Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna.

Nyhetsbild

Svårare få behörig personal till dagis "Redan nu brist på barnträdgårdslärare"

Sydösterbotten är inget undantag. Också här blir det problem att hitta behörig dagvårdspersonal, då de nya behörighetskraven ska uppfyllas 2030.

Nyhetsbild

Sedu kunde ha utbildat närvårdare i Kristinestad

Vi hade kunnat ordna utbildning för närvårdare i Kristinestad om vi blivit tillfrågade. 15-20 intresserade hade räckt för start, säger vicerektor Hellevi Lassila vid Sedu, utbildningssamkommunen i Seinäjoki, som har utbildning även i Kauhajoki.

Nyhetsbild

Nyansrikt då Vasakonstnärer ställer ut i Kristinestad

Allt från blyertsteckningar till stålskulpturer finns med då Vasa konstnärsgille nu ställer ut i Kristinestad. Resultatet är en välkomponerad och sevärd helhet.

Nyhetsbild

Vänner ser fram emot en marknadsrunda

Nancy Luomala hoppas på vackert höstmarknadsväder. Då kan hon och vännen Stina Niskala kolla in vad som händer på torget i Kristinestad. De båda är gärna ute på promenad då vädret tillåter.

Nyhetsbild

Kyrkopengar räcker inte till för fastigheter

Ledare torsdag 6 september. Krasst ekonomiskt tänk tvingar församlingar att prioritera.

Nyhetsbild

Lägger renovering av församlingshemmet på is - "Möjlighet till samarbete"

KRISTINESTAD Renoveringen av svenska församlingshemmet i Kristinestad skjuts upp. Nu utreds olika alternativ för församlingens fastigheter. En möjlighet är att svenska församlingen flyttar verksamhet till kyrkan och vid behov hyr in sig i finska församlingshemmet i stadskärnan.

Nyhetsbild

Inger Ylikoski blir ny invandrarkoordinator

Inger Ylikoski i Kristinestad börjar jobba heltid med invandrare. Det handlar om ett nytt jobb som invandrarkoordinator inom FRK Österbotten. Koordinatorn är placerad i Kristinestad.

Nyhetsbild

Välmående och kursgård i fokus för institut i Kristinestad

Välmående är ett återkommande tema för Kristinestads medborgarinstitut. Resultatet av praktiskt kunnande kommer också att synas i kursgården vid Skolgatan.

Nyhetsbild

Medborgare för att slopa sommartiden

Ledare lördag 1 september Fyra av fem svarande sätter tummen ner för sommartid i EU-enkät.

Nyhetsbild

Oklart vem som betalar då Kristinestads simhall saneras

Kristinestad

Det är ännu oklart vem som står för notan då fuktskador i Kristinestads simhall ska saneras. Byggföretaget Skanska meddelar att bolaget inte har något ansvar för skadorna, och nu har juristerna tagit vid. Tidtabellen kan även bli stram.

Nyhetsbild

Närvårdarutbildning i Kristinestad lockar 26

Intresset är stort för den närvårdarutbildning som planeras i Kristinestad. Vi har 26 personer som anmält intresse, säger vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl i Kristinestad.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet