– En i personalen kom på idén att vi skulle ha gamla skeppsnamn på avdelningarna. Vi fick en lista och ordnade omröstning. De här namnen fick flest röster, säger Riitta Palmberg, tf förvaltningschef inom vård och omsorgscentralen.

De ville göra som i Närpes, där vårdinrättningarna och avdelningarna har fått namn efter personer som har donerat pengar. I en gammal sjöfartsstad som Kristinestad föll det sig naturligt att namnge avdelningarna efter gamla skepp.

På avdelningarna kommer en tavla av ”moderskeppet” att hänga, tillsammans med historien bakom fartyget.

Kotka och Otto är demensavdelningar med plats för tolv klienter i vardera avdelningen.

Meri är en allmän avdelning med 15 platser liksom Swan med åtta rum.

De är planerade för personer som inte lider av demens men som av andra orsaker är i behov av effektiverat serviceboende med personal dygnet runt.

– Det kan till exempel vara fråga om personer som blivit förlamade och av den orsaken inte klarar av att bo hemma, säger Riitta Palmberg.

Swan inrymmer också kök och matsal.

Aurora fortsätter att vara en avdelning för demenspatienter. De nio rummen som finns där i dag utökas till elva då personalens föreläsningssal görs om för klientbehov.

Kristinahemmets nybyggen och renovering utförs i två faser. Första skedet med nybygge om 39 platser ska vara inflyttningsklart i vår. Det andra skedets nybygge med 8 klientrum, kök och matsal, samt renovering av demensavdelningen och elva klientrum beräknas vara klart i slutet av året, 2018.

Läs mera om det nya Kristinahemmet i torsdagens SÖ (25.1)