Ann-Sofie Långvik

ann-sofie.langvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Metallbranschen ropar efter arbetskraft – och nu lovar YA hjälpa till

NÄRPES Metallindustrin har ett skriande behov av arbetskraft, medan intresset bland ungdomar att utbilda sig inom branschen minskar. Yrkesakademins enhet i Närpes har fått tilläggsfinansiering för att kunna ge kortvarig riktad utbildning för snabb rekrytering till företagen.

Nyhetsbild

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild

André Linman rockade loss med symfoniorkester – Helt najs, tyckte åhörare

KRISTINESTAD Kombinationen hårdrock och symfoniorkester gick hem hos skoleleverna i Kristinestad och Närpes. Skolkonserten i Kristinahallen med André Linman och Vasa stadsorkester var en lyckad show.

Nyhetsbild

Den här hösten behöver svampplockaren inte gå besviken från skogen

NÄRPES I år finns det gott om svamp. Hösten har bjudit på lämpliga mängder regn och Karl-Johan tackar. Svampkonsulten Birgitta Eklund i Övermark kan inte låta bli att ta sin korg och gå på svampjakt ut i skogen.

Nyhetsbild

Diakonen som blir präst: ”Den som har alla svar har inte ställt alla frågor”

NÄRPES Livets stora frågor, de som inte nödvändigtvis har något svar, triggade diakonen Patrica Strömbäck i Nämpnäs att bli präst.

Nyhetsbild

Garaget länsades – inbrottstjuvarna tog till och med barnens leksaker

NÄRPES Tjuvarna tog det mesta som gick att bära ut, till och med barnens leksaker. När Chris Donaldson i Övermark skulle hämta verktyg från uthuset för att fortsätta renovera huset möttes han av ett tömt garage.

Nyhetsbild

Skyddsnät och beckolja håller älgflugorna på avstånd

Närpes Med svampkniven skramlande i ett zinkämbar hålls både björn och varg på avstånd. Men metoden biter inte på älgflugorna. De kommer ändå. Och i år finns de i stora mängder, mycket mer än normalt, har svampkonsulent Birgitta Eklund erfarit.

Nyhetsbild

Nu tillsattes gruppen som ska träda in om epidemier bryter ut

KRISTINESTAD Vid misstanke om en matförgiftningsepidemi, eller då befolkningen smittats av dricksvatten eller badvatten, är det speciellt en grupp i kommunen som aktiverar sig. Epidemiarbetsgrupppens viktigaste uppgifter är att förhindra att smittan sprider sig och att utreda varifrån den härstammar.

Nyhetsbild

Närpesbo gick till final i snapsvise-FM

Mats Wikman från Närpes är en av åtta finalister i årets snapsvise-FM i Lovisa. Tävlingen ordnas den 7 oktober och i finalen tävlar tio bidrag.

Nyhetsbild

Kerstin Häggqvist ny hälsoinspektör i Kristinestad

KRISTINESTAD Kerstin Häggqvist valdes till ny miljö- och hälsoinspektör i Kristinestad. Det är fråga om en tillsvidareanställning på 60 procent.

Nyhetsbild

Vindmöllorna i Hedet får större vingar – kan börja byggas tack vare avtal med Google

NÄRPES Elleveransavtalet med Google innebär att Neoen och Prokon kan börja bygga vindkraftsparken Hedet i Övermark i år.

Nyhetsbild

Studerande från Närpes och Teuva lär språk till varandra

NÄRPES Foppatofflor flög i alla tänkbara riktningar när tvåorna i Närpes gymnasium hade besök av studerande och lärare från Teuvan lukio. I ett nytt språksamarbete träffas de för olika aktiviteter på de båda nationalspråken.

Nyhetsbild

Nya mått för trailrar utmanar tillverkarna

NÄRPES Nya mått för den tunga trafiken ger släpvagnstillverkarna vissa utmaningar. Bland annat ställs nya krav på vissa tillverkningsstationer om det blir tillåtet att registrera upp till sex meter längre släpvagnar.

Nyhetsbild

Utveckling och demokrati är honnörsord för nya rektorn

KRISTINESTAD Han vill se mer demokrati i skolan, vill skapa ett ökat samarbete med arbetslivet och strävar till att utveckla pedagogiken. Peter Grannas har inlett sin nya karriär som rektor för gymnasiet i Kristinestad.

Nyhetsbild

"Fel fokus i diskussionen om skolcampus"

KRISTINESTAD I det politiska vevas frågan om ett gemensamt skolcampus för de finska och svenska högstadierna och gymnasierna i Kristinestad. Peter Grannas, rektor på svenska gymnasiet, tycker att det pedagogiska innehållet har fått för liten plats i diskussionen.

Nyhetsbild

Baracker en vanlig syn på skolgårdar

Ledare tisdag 4 september. Baracker har blivit lösningen på många utrymmesproblem.

Nyhetsbild

Forskningsprojekt i Lappfjärd: Blir unga havsöringar skarvmat?

KRISTINESTAD Blir de unga havsöringarna i Lappfjärds å skarvmat? Det vill Österbottens fiskarförbund utreda i ett nytt forskningsprojekt.

Nyhetsbild

NTM:s nya matsal klar före jul – "Skriande behov av mera plats"

NÄRPES Tillbygget vid Närpes Trä och Metall i Gottböle tar form, våning för våning. Den nya delen ska inhysa bland annat matsal och kontor och invigningen sker då företaget fyller 70 år 2020. Vd Kurt-Erik Nordin säger att företaget har ett skriande behov av mera plats.

Nyhetsbild

Får bygga hall för havreexport i Kaskö hamn

KASKÖ Cewal Grains Oy fick bygglov för en drygt 4.000 kvadratmeter stor lagerhall i Kaskö hamn.

Två bilister krockade i Lappfjärd

Två personbilar kolliderade i korsningen av Stenvägen och Norra Lappfjärdsvägen i Lappfjärd på tisdag eftermiddag. Ingen skadades.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet