Ann-Sofie Långvik

ann-sofie.langvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Brasorna ser ut att stå orörda på påskafton – börjar det inte regna är det förbjudet att elda

Många föreningar får bereda sig på att ordna påskfest utan brasa på lördag. Meteorologiska institutet har utfärdat varning för markbrand. Om varningen är i kraft ännu på lördag är det förbjudet att tända på.

Nyhetsbild

Risk för gräsbrand kan förbjuda påskbrasor – Besked ges på torsdag

Det kan bli förbud mot att göra upp öppen eld i Österbotten under påsk. Det betyder i så fall inga påskbrasor får tändas. Räddningsverket ger besked på torsdag.

Nyhetsbild

Grannarna gratulerade nya riksdagsledamoten Anders Norrback med hembakat

Det skramlar till i ytterdörren när Ingegärd och Gun Åbacka kommer för att gratulera grannen och nyblivna riksdagsledamoten Anders Norrback. Med sig har de en stor pavlova med frukt som tillbehör, vackert dekorerad och inslagen i cellofan. De är glada och stolta över Norrbacks valframgång.

Inträdet till Carlsro höjs med en euro

Inträdesavgiften från Carlsro museum går till staden Kristinestad i stället för till understödsföreningen och staden börjar betala vaktmästarens lön under museets öppethållning i sommar.

Nyhetsbild

Elin Hoxell upplevde vårmarknaden på höga höjder

Femåriga Elin Hoxell flyger högre och högre i trampolinen på vårmarknaden i Kristinestad. Mamma Anna Hoxell ser roat på. Just där, vid trampolinen och den uppblåsbara rutschbanan har familjen hållit till en god stund redan.

Nyhetsbild

Nu är allt klart inför röstningen i riksdagsvalet

Valurnan är på plats, bord och stolar framplockade och röstningsbåsen står där de ska stå. Det mesta börjar vara fixat inför riksdagsvalet på söndag. Men valsedlarna och röstlängderna är ännu bakom lås och bom.

Nyhetsbild

Kultursekreteraren sköter museerna i Kristinestad

Kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund får mot sin vilja ansvar för museerna i Kristinestad, då den nya välfärdsnämnden fördelar ansvarsområden.

Nyhetsbild

Skiftesreglering i Övermark: "Åkerbyte bra för miljö och ekonomi"

Att köra från åker till åker som ligger flera kilometer från var­andra tar tid och belastar miljön. Det är också mera lönsamt med odlingsmark som ligger närmare varandra. Därför görs skiftes­regleringar.

Nyhetsbild

Det händer alltid något roligt när de "vanliga" människorna kommer på besök

Det är förväntan i luften när ett gäng frivilliga Kasköbor som kallar sig "Iloa elämään – glädje i livet" besöker de boende på Mariehemmet. Det gör de med jämna mellanrum. Glädjen är ömsesidig.

Nyhetsbild

Benny Ojala började nya jobbet mitt i showrumban

Benny Ojala började sitt nya jobb som verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår mitt i förberedelserna inför Ungdomsgalan 2019. Det var bara att hoppa ombord. I ett sådant stort arrangemang finns mycket att lära.

Nyhetsbild

Ungdomsgalan blir grande finale för Anders Teir

När Anders Teir talar om Ungdomsgalan som en show i mindre format, menar han inte att den är mindre som produktion eller att den skulle kräva mindre av de medverkande. Det är de medverkande artisterna som är mindre till formatet.

Nyhetsbild

Fredagar är otursdag i trafiken – då sker flest olyckor

De flesta trafikolyckor sker på fredagar. De som skadar sig mest i trafiken är ungdomar under 18 år, sannolikt mopedförare. De är minst skyddade.

Nyhetsbild

Fotoklubben Focus: Låt bilderna glädja äldre i stället för att gömmas undan

Det är synd att de gamla bilderna ligger undangömda, tyckte medlemmarna i fotoklubben Focus, och föreslog att de i stället hängs upp till glädje för de äldre.

Nyhetsbild

Jubilerande Rotaryklubben välkomnar nya medlemmar med öppen famn

En av dem lät sig övertalas av sin orgelelev att komma med, en ville få mera vuxna i sin bekantskapskrets, en var mera svårflörtad och tog tio år på sig och en ville vara den första kvinnan. Den gemensamma nämnaren för dessa fyra är Närpes Rotaryklubb.

Nyhetsbild

Vindkraftsparken kan bli Kalax bidrag till ett fossilfritt samhälle

Göran Gjäls som i många år har ”slitit hund” för att Kalax ska få sin vindkraftspark, är nu glad åt att projektet får statligt stöd. Han tar det som en bekräftelse på att vindparken blir av, även om han ännu inte vågar fira.

Nyhetsbild

Vände sig till förvaltningsdomstolen efter utebliven lönekorrigering

En tidigare lärare vid Söff  i Yttermark har vänt sig till Vasa förvaltningsdomstol för att upphäva ett nämndbeslut i Närpes, då hennes krav på retroaktiv lönehöjning avslogs.

Söff vill inrätta ny lärartjänst

Närpes vuxeninstitut och Söff vill inrätta ytterligare en lärartjänst från hösten. Bakgrunden är det ökade behovet av språkstudier för invandrare.

Nyhetsbild

Unga låtskrivare får proffshjälp inför MGP på läger i Lappfjärd

Elva österbottniska unga låtskrivare har precis tagit stora steg närmare musiktävlingen MGP. De deltar det här veckoslutet i ett start-up läger i Lappfjärds folkhögskola för att lära sig skriva bra låtar.

Nyhetsbild

På Vitsippan löper både snacket och maskorna

Ibland kommer Åldersros avdelningsskötare Kirsi Widberg till dagcentret Vitsippan bara för att få höra intressanta historier. Den varan finns det gott om runt kaffebordet.

Nyhetsbild

Efter The Voice of Finland – nu siktar Saana Staaf på jazz

Nu blickar Saana Staaf från Pörtom framåt med erfarenheterna av tv-sända tävlingen The Voice of Finland i kappsäcken. Hon säger att hon har lärt sig mycket och förstått nya saker.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet