Det interkommunala avfallsbolaget Botniarosk sänker behandlingsavgiften för brännbart avfall per avfallskärl från den 1 maj. Sydösterbottens avfallsnämnd att godkänt sänkningen som är cirka 8 procent.

Orsaken till den goda nyheten ska sökas hos Westenergy Ab i Vasa dit sydösterbottningarnas brännbara avfall har förts för förbränning i drygt fyra år.

Återvinningen av avfallet till biogas har varit effektiv och Westenergy har kunnat sänka sin behandlingsavgift. Nyttan av den sänkta behandlingsavgiften överförs till slutkunden. Genom flitig återvinning och rätt sortering av avfallet har kommuninvånarna bidragit till en effektiv återvinning av avfallet och möjliggjort avgiftssänkningen, skriver Botniarosk i ett pressmeddelande.

Tömningsavgiften för ett avfallskärl består av två delar: behandling och transport av avfallet. Botniarosk ansvarar för behandlingen av avfallet, medan avfallstransportföretaget sköter transporten. Den kommande prissänkningen rör uttryckligen behandlingsdelen.

Avfallstransportföretaget fakturerar tömningen av avfallskärlet, och behandlingsavgiftens andel specificeras på fakturan. Tömningsavgiften per avfallskärl kommer att sänkas med drygt 8 procent för behandlingsavgiftens del.

Avgiften för det brännbara avfall som tas emot på avfallscentralen sänks från 148,80 euro per ton till 142,60 euro per ton. Priserna inkluderar moms.