Cecilia Udd

cecilia.udd@sydin.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Förtätning också på byanivå

Alla små byar på landsbygden tynar inte bort och försvinner. Nämpnäs är ett exempel på en växande by.

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Ännu inga sökande till stadsdirektörstjänsten

I nästan två veckor har tjänsten som stadsdirektör i Närpes varit ledigförklarad. Tills vidare har inga ansökningar blivit inlämnade.

Nyhetsbild

4 500 seniorer i Sydösterbotten – var fjärde invånare i Kristinestad och Kaskö är över 70

Sydösterbotten har hög andel seniorer, en grupp som ska skyddas extra noga i coronatider. Så här många 70-plussare finns det i våra kommuner.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Ny regel fördröjer bostadsaffärerna för utländska köpare – som kan hamna i underläge

TEMA: Bygg och renovera. Icke EU-medborgare som planerar köpa en fastighet i Finland måste numera ha tillstånd av Försvarsministeriet för att få köpa. Det berör många husköpare i invandrartäta Närpes.

Nyhetsbild

Stor efterfrågan men låga priser – "Fler köper bostäder i investeringssyfte"

TEMA: Bygg och renovera. Efterfrågan på bostäder är stor i Närpes, säger fastighetsförmedlaren Dan Becker. Men den stora efterfrågan har inte lett till stigande priser. Tvärtom, priserna sjunker. Och det finns en förklaring.

Nyhetsbild

Josefine jobbar helst på skattebok: "Slipper pappersarbetet med egen firma"

Målaren Josefine Lundman ser flera fördelar med att arbeta på skattebok, både för sig själv och för kunden.

Nyhetsbild

Bokföraren: "Byråkratin är en nackdel"

Att anställa någon på skattebok är förknippat med en del byråkrati, men när det väl är igång brukar det funka bra, säger Dan Liljedal.

Nyhetsbild

Köpmannen efter hamstringen – "Vi får varor men kan inte beställa extra"

Tonfisk med oregano är tydligen ingen höjdare, ens i ett krisläge. De burkarna finns kvar. Annars gapar tonfiskhyllorna ganska tomma på K-supermarket i Närpes.

Nyhetsbild

FSG-festivalen i Närpes inställd – den blir nästa sommar i stället

Sommarens stora gymnastikfestival i Närpes är inställd. Festivalen skulle ha samlat 1500 personer i alla åldrar från hela Svenskfinland. Besvikelsen är stor på det lokala planet, liksom förståelsen.

Nyhetsbild

Små konstnärer ska ha utställning – "Det som andra ser som skräp ser barnen som möjligheter"

Söta lurviga nallar och fina landskap med träd finns på de konstverk som barn på Näsby daghem har skapat inom ramen för ett konstprojekt. Och nu blir det utställning.

Nyhetsbild

Byggfirma i konkurs – ny entreprenör måste utses för Mosebacke skola

Den byggnadsfirma som valts till huvudentreprenör för tillbyggnaden av Mosebacke skola i Närpes, Jakobstadsfirman Mäenpää Byggnads, har ansökt om konkurs. Nu förhandlar staden med entreprenören som gav näst billigaste offerten.

Nyhetsbild

Filippinsk restaurang öppnade i Närpes – att valet föll på en tidigare bensinstation har sina orsaker

Hungriga Närpesbor har nu ytterligare ett alternativ att välja på då de ska ut och äta. I söndags öppnade Rochie Malunes en resturang.

Nyhetsbild

Recension: Innehållsrik barnbok skildrar tiden då nationen var ung

Med lagom mycket fakta och lagom mycket fiktion skildrar Monica Borg-Sunabacka inbördeskrigets utbrott ur ett barns ögon.

Nyhetsbild

Odlare om planerna att bränna plantavfall: "Bra alternativ om man får logistiken ordnad"

Joakim Strand, ordförande för Närpesnejdens trädgårdsproducenter, tycker att det är en bra idé att använda gamla tomatplantor som bränsle. Men logistiken kräver eftertanke, med tanke på risken att transporter sprider växtsjukdomar.

Nyhetsbild

Torven ska fasas ut – och då kommer gamla tomatplantor in i bilden

Närpes fjärrvärme räknar med att torven fasas ut som bränsle om tio år. Nu planerar bolaget en ny anläggning och i den ska man använda nya energikällor, en riktigt superlokal.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme slog nytt rekord i fjol – även kummin värmer upp centrum

I fjol distribuerade Närpes fjärrvärme mera värmeenergi till sina kunder än någonsin tidigare under bolagets fjortonåriga historia. Det beror på att byggnadsvolymen har ökat.

Nyhetsbild

Två Närpesfotografer i Österbottens kameraklubbars fotoutställning

De bästa bilderna från den årliga fototävlingen för Österbottens kameraföreningar visas på en utställning som nu kan ses i Närpes. Två fotografer från fotoklubben Focus finns representerade på utställningen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet