Cecilia Udd

cecilia.udd@sydin.fi

Nyhetsbild

Här kan nya radhus byggas – Staden och odlare samarbetar i Pjelax

Närpes stad har köpt ett markområde nära skolan i Pjelax av Christer Lillandt. Tanken är att omvandla åkermarken till bostadstomter. Odlare är engagerade i ett radhusprojekt.

Nyhetsbild

Wideroos inleder ny karriär: "En seger för vår programförklaring"

Jag är inte gjord för att sitta på soffan, säger Ulla-Maj Wideroos, som nu ger sig i kast med kyrkopolitik på riksnivå. Hon blev röstmagnet i Borgå stift i valet av ombud till kyrkomötet, som sannolikt får ta ställning till förslaget att kyrkan ska tillåta vigsel av samkönade par.

Nyhetsbild

Fler nya företag i regionen i fjol – utom i Kristinestad

2019 var ett bättre år än 2018 när det gäller företagsamheten i regionen. I fjol grundades fler företag i Närpes, Kaskö och Korsnäs än året innan. I Kristinestad grundades färre, men nettot var ändå bättre.

Affärslokaler i torghuset får ändras till kontor för församlingen

Stadsstyrelsen ger grönt ljus för att ändra två affärslokaler i torghuset till kontorslokaler, så att Närpes församling kan flytta pastorskansliet till byggnaden.

Nyhetsbild

Varg fastnade på viltkamerabild i Rangsby

På tisdagsmorgonen kom en varg på besök till en matplats för rådjur och hjort i Rangsby. Patric Forsströms viltkamera förevigade vargen då den sniffar på maten. Här kan du se bilden.

Nyhetsbild

DNA från spillning berättar: Varg vandrade från Tenala till Övermark

Genom att samla in och analysera vargspillning kan man följa hur vargarna vandrar. Det är långt. En varg från Pörtom vandrade 600 kilometer till Kittilä och en varg från Tenala gick drygt 300 kilometer till Övermark.

Närpes godkände förlikningen – ersätts för asfaltkartellens överpris

Stadsstyrelsen i Närpes godkände den förlikning som YIT erbjudit staden. Det betyder att staden får nästan 75 000 euro i ersättning för det överpris staden betalat för asfalteringsarbeten på grund av kartellen.

Nyhetsbild

Fem personer ingår i rekryteringsgrupp för ny stadsdirektör

Stadsstyrelsen i Närpes har tillsatt en arbetsgrupp som ska förbereda rekryteringen av en ny stadsdirektör. Till arbetsgruppen valdes fem personer.

Nyhetsbild

Elva vargar i två flockar rör sig i Närpes, enligt inventering

Bristen på snö i Sydösterbotten försvårade den rovdjursinventering som gjordes i söndags. Trots snöbristen lyckades man ringa in två vargflockar i Närpes och många lodjur. I Kristinestad blev resultatet skralt.

Nyhetsbild

Stormen fällde träd över vägar

Den hårda sydliga vinden på söndagskvällen gav brandkåren i Kristinestad sysselsättning med att röja träd som fallit över vägar.

Nyhetsbild

Vilse i mjölkdjungeln? – här benar vi ut begreppen

Förr fanns det tre mjölkburkar att välja mellan – fettfri, lättmjölk och helmjölk – nu finns det en uppsjö av mjölksorter. Här guidar vi dig i mjölkdjungeln.

Nyhetsbild

Trångt i mjölkhyllan – "Måste nästan offra en mjölksort om det kommer en ny"

Den som ska handla mjölk på S-market i Närpes har över 30 alternativ att välja mellan, kommer marketchef Markus Bergman till då han räknar burkarna i mjölkskåpet.

Nyhetsbild

Därför ska små barn sitta bakåtvända – "Köp helst inte begagnad barnstol"

Omkring en tredjedel av barnen sitter fel i bil, visar stickprov som Trafikskyddet gjort. Hur barn ska sitta och varför, fick föräldrar i Närpes information om i tisdags.

Nyhetsbild

Hoppas att flytten till torghuset ger uppsving för församlingen – "Tröskeln att stiga in ska vara låg"

En soffhörna för spontana besökare, utomhusgudstjänster på torget, kanske ett sommarcafé… Närpes församling smider planer inför flytten till torghuset.

Nyhetsbild

Över hundra skrev ut sig i Kristinestad – Minus 4,4 procent i Kaskö församling

Medlemsflykten från Kristinestads svenska församling bekräftas av den statistik som Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har sammanställt för fjolåret. Prästernas uttalanden om homosexualitet fick fler än vanligt att träda ur kyrkan.

Nyhetsbild

Häggblom tog redan över som tf. stadsdirektör i Närpes

De tillfälliga arrangemang som planerats för tiden då Närpes är utan ordinarie stadsdirektör fick tas i användning tidigare än beräknat.

Nyhetsbild

Regionen har tappat 2 361 invånare på 20 år – det är som om hela Korsnäs hade försvunnit

Folkmängden i Sydösterbotten har minskat med 2 361 invånare hittills under 2000-talet. Det är Kaskö och Kristinestad som blöder mest, städerna har förlorat var femte invånare.

Nyhetsbild

Professorn om befolkningsutvecklingen: Det skulle behövas en extern chock

Om den negativa befolkningsutvecklingen fortsätter som hittills i Kristinestad? Vad händer då? Hur länge dröjer det innan kommunen går upp i rök?

Nyhetsbild

Antalet födda på uppåtgående i Närpes – i övriga kommuner pekar kurvorna nedåt

Kaskö hade en historisk bottennotering i fjol då bara ett barn föddes. Hur har födelsetalen sett ut de senaste tjugo åren i våra kommuner? SÖ tog en titt på 2000-talets siffror.

Närpes behöver ytterligare en förskollärare

Både Mosebacke skola och Stenbackens skola har så många barn i förskolan de kommande fem åren att det behövs två förskollärare på vartdera stället.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet