Avsnittet av riksväg 8 mellan Pörtom och järnvägsviadukten på Kallmossen och Vasaväggen mellan Ivars rondellen och Yttermark finns bland de vägar som ska få ny beläggning i sommar.

Det framkommer ett pressmeddelande från Närings-, trafik- och miljöcentralen.

På Österbottens NTM-centrals område, det vill säga i landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten, kommer 350 kilometer väg att få ny beläggning. Det är 100 kilometer mindre än i fjol. I pengar handlar det om 17 miljoner euro för beläggning, lappning och vägmärkning, vilket är 3 miljoner mindre än i fjol.

NTM-centralen konstaterar i sitt pressmeddelande att vägnätets skick försämras allt snabbare. Trots att beläggningsprogrammet var nästan rekordartat omfattande år 2016, ökade antalet vägavsnitt i dåligt skick både på huvudvägarna och i det övriga belagda vägnätet.

– Landsvägarnas struktur börjar komma till sin vägs ände och lätta beläggningsmetoder som tillämpats i flera år, tunna beläggningar och de senaste fyra årens våta vintrar avspeglas i att landsvägarnas skick försämras allt snabbare, konstaterar NTM-centralens verksamhetsstyrningschef Jarmo Eskola.

Projekten har konkurrensutsatts. De båda landsvägsavsnitten i Närpes åtgärdas av Lemminkäinen Infra Oy.