|

Kumpula-Natri ser ingen enklare förvaltning

NyhetsbildZoom
Miapetra Kumpula-Natri. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Med en kommunfusion hade Vasa varit den tionde största staden. Hade någon tagit sjukhuset från en så stor kommun? undrar Miapetra Kumpula-Natri.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon hoppas på grundlagskutskottet än en gång, Vasas tidigare riksdagsledamot och nu Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP). Men hon är bestört över planerna på att nedgradera Vasa centralsjukhus.

Hon ifrågasätter också den förvaltning som skulle bli enklare.

– Nu har vi 18, 15 och 12 områden och dessutom kommunerna där under. Det ser ut som om inbesparingarna inte kommer genom enklare förvaltning utan från sämre service.

Kumpula-Natri påpekar också att Sverige, som Finland ofta jämför sig med, har 90 joursjukhus.

Hon tror att det skulle ha varit lättare att tala för ett bevarat sjukhus om Vasaregionen hade haft en större kommun. Med en sammanslagning hade den kommunen varit tionde störst i landet, och kunnat motivera att få vara bland de tolv med fulljoursjukhus.

Miapetra Kumpula-Natri är också fullmäktigeordförande i Österbottens förbund.

Kommentarer
|

Busschauffören sover när andra rockar och rattar när andra sover

Nyhetsbild
Att vara busschaufför innebär bland annat att man hela tiden behöver ha stenkoll på att alla resenärer faktiskt är med. Christian Ingves räknade oss noggrant efter varje paus vi hade så att ingen slarvat bort sig. Foto: Miranda Eklund
En dag med: Christian Ingves. Guide på en semesterresa genom Kroatien eller chaufför för hårdrockare på väg på konsert – den ena arbetsdagen är inte den andra lik för busschauffören Christian Ingves. Honom har vi följt under en arbetsdag till och från Tavastehus och konsert med Metallica.

Mest läst senaste veckan