|

Kumpula-Natri ser ingen enklare förvaltning

NyhetsbildZoom
Miapetra Kumpula-Natri. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Med en kommunfusion hade Vasa varit den tionde största staden. Hade någon tagit sjukhuset från en så stor kommun? undrar Miapetra Kumpula-Natri.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon hoppas på grundlagskutskottet än en gång, Vasas tidigare riksdagsledamot och nu Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP). Men hon är bestört över planerna på att nedgradera Vasa centralsjukhus.

Hon ifrågasätter också den förvaltning som skulle bli enklare.

– Nu har vi 18, 15 och 12 områden och dessutom kommunerna där under. Det ser ut som om inbesparingarna inte kommer genom enklare förvaltning utan från sämre service.

Kumpula-Natri påpekar också att Sverige, som Finland ofta jämför sig med, har 90 joursjukhus.

Hon tror att det skulle ha varit lättare att tala för ett bevarat sjukhus om Vasaregionen hade haft en större kommun. Med en sammanslagning hade den kommunen varit tionde störst i landet, och kunnat motivera att få vara bland de tolv med fulljoursjukhus.

Miapetra Kumpula-Natri är också fullmäktigeordförande i Österbottens förbund.

Kommentarer

Iltalehti: Dator med patientuppgifter från Kstad såldes på loppis

Nyhetsbild
Datorer med känsliga patientuppgifter från Kristinestad har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT
Uppdaterad. En dator med kristinestadsbors patientuppgifter har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Polisen utreder saken.

Mest läst senaste veckan