Kurs i klassisk burlesk i Kristinestad

Den som vill addera lite glamour till en vanlig helg i november kan prova på klassisk burlesk i Kristinestad på lördag. Det är Erika Strengell, eller Natrix de Nova som hon kallar sig i det här sammanhanget, som lär ut konsten på en tretimmarskurs.

Burleskdansösen Natrix de Nova, alias Erika Strengell, lär ut konsten i Kristinestad på lördag.

Deltagarna får lära sig de vanligaste stegen inom genren, och övar in en enkel koreografi. Det enda som behövs är bekväma kläder, en vattenflaska, och ett öppet sinne. En del rekvisita såsom silkeshandskar finns på plats, men givetvis är man också välkommen att klä sig enligt tema ifall man vill. För alla vuxna åldrar och kroppar!

Burleskkursen pågår på lördag 4.11 klockan 13.30–16.30 i kursgården Kristina. Arrangör är Kristinestads medborgarinstitut som också tar emot anmälningar.

På Trio Saludos avskedsturné består medlemmarna av Reigin Ingo, Håkan Streng och Peter Ingo.

Trio Saludos sista konsert

Sångruppen Trio Saludo fyller 50 år och är också ute på sin avskedsturné. Deras allra sista konsert blir i Dagsmark. Att det blir just där beror på att en av trions ursprungsmedlemmar Arto Rintamäki är född i Dagsmark.

Trio Saludo är mest känd för sina sydamerikanska och spanska låtar. Gruppen har under sin karriär gjort shower runtom i Finland men också i bland annat London, Paris, Amsterdam, Hamburg och Barcelona. Trion har släppt tio album och tre singlar under de gångna 50 åren.

Trio Saludo uppträder i Majbo, Dagsmark lördagen 4.11 klockan 18. Biljetter på netticket.fi eller vid ingången.

Lapua-Uusi-Guinea spelar musik av Korsnässpelmannen Taklax.

Folkmusikkonsert i Korsnäs

På söndag blir det musik av spelmannen Johan Erik Taklax (1856–1947) på biblioteket i Korsnäs. Han är i dag känd som en storspelman i Finlands folkmusikliv och i Sverige, framförallt tack vare de melodier han spelade: de växlar ofta mellan tonarter på ett unikt sätt.

För framförandet står folkmusikgruppen Lapua-Uusi-Guinea, som bland annat gett ut en skiva med musik av Taklax. Gruppens nya arrangemang innehåller en massa olika stilar: influenser av Erik Satie, Esbjörn Svensson och Led Zeppelin, flamenco-handklappar, polska som polka, folk-jazz-punk-fusion och till och med en barockpreludium och fuga.

Konserten är i Korsnäs bibliotek, söndag klockan 17–18. Gratis inträde.

Trion I Fäälan är (från vänster) Tom Forsman, Mats Granfors och Kenneth Nordman. I helgen får de förstärkning av ett helt storband.

I Fäälan möter big band

Över helgen blir det också folkmusik på Lafo i Lappfjärd. Det är folkmusiktrion I Fäälan som tillsammans med storbandet Fort Big Band fusionerar folkmusik med storbandsarrangemang.

Storbandet har medlemmar från bland annat Närpes och består av både proffsmusiker och duktiga amatörer.

På lördag och söndag träffas medlemmarna på Lafo för att öva och på söndag avslutas helgen med en inbandad och videofilmad konsert som är öppen för allmänheten.

Konserten Fort Big Band möter I Fäälan är på söndag klockan 16 i kulturhuset Dux.

Anders Norrback och Dennis Rundt står för talen på Svenska dagen-festen i Närpes på måndag kväll.

Svenska dagen-fest i Närpes

På måndag den 6 november firar vi svenska dagen, och då blir det fest i Frans Henriksson-salen i Närpes. Välkomsttalet hålls av riksdagsledamoten Anders Norrback och festtalert av Dennis Rundt. Bandet Lapua Uusi Guinea, som uppträder i Korsnäs dagen före, bjuder också på folkmusik av Johan Erik Taklax.

Svenska dagen-fest i Frans Henrikson-salen 6.11 klockan 18. Fritt inträde.

Anne Manner har hållit kursen ”Skriv, illustrera, fotografera!” i Korsnäs. På kulturkvällen där får besökare ta del av vad kursdeltagarna åstadkommit.

Kulturkväll i Korsnäs

På svenska dagen blir det också kulturkväll i Korsnäs. Anne Manner håller i trådarna och besökarna får ta del av det hennes deltagare i kursen ”Skriv, illustrera, fotografera!” har producerat under de två månader kursen pågått. Det blir foton, illustrationer och texter för barn, unga och vuxna.

Kulturkvällen i Korsnäs hålls i biblioteket 6.11 klockan 19–20.30.

I filmen

Årets mest omtalade film har premiär

Filmen "Sound of Freedom" är en av årets mest kontroversiella filmer som nu också visas i Kristinestad och Närpes. Filmen har hyllats av konspirationsteoretiker och blivit en kassako i USA.

"Sound of freedom” handlar om den federala agenten Tim Ballard som en dag tröttnar på att bara sätta dit pedofiler, han vill rent konkret rädda de utsatta barnen också. Så han lämnar sitt jobb, reser till Colombia och tar sig an ljusskygga syndikat som ägnar sig åt människohandel med barn.

Men filmen har blivit ett vapen i kulturkriget och ett fenomen i högerextrema kretsar i USA, där actionfilmens budskap fångats upp av konspirationsteorin Qanons anhängare samt fått stöd av ex-presidenten Donald Trump och hans väljare.

Sound of Freedom visas på Bio Dux i Kristinestad fredag 3.11 klockan 20, måndag 6.11 klockan 19 och tisdag 7.11 klockan 16. På Bio Bio Showtime i Närpes är det söndag 5.11 klockan 19 och
tisdag 7.11 klockan 19 som gäller.