Bäst i test

Årets säsong av succéprogrammet "Bäst i test" hade premiär för en tid sedan, och på fredag fortsätter det roliga med Babben Larsson i spetsen. Programmet börjar klockan 21 och sänds på SVT1.

Från 2024 kommer programmet gå på Sveriges TV4 efter att de köpt rättigheterna till programformatet.

Öjberget ännu öppet

Småningom är skid- och slalomsäsongen slut, men ännu är Öjberget öppet. Backen är öppen 17–20.30 på fredag och 11–17 på lördag och söndag. Fint väder utlovas också!

Öjbergets öppettider under påsken

 • Måndag–torsdag, 3–6 april kl. 17–20.30.
 • Fredag–måndag, 7–10 april kl. 11–17.

Så här såg det ut vid Öjberget under sportlovet.

Pampasklimax

Pampasveckan lider mot sitt slut, men för många är det först nu som festen börjar. På fredag är det Pampas nationaldag och den traditionella olympiaden på torget drar i gång klockan 12.

Klockan 22 öppnar dörrarna till kvällsfesten i Rewell, där artisterna Soppgirobygget och Albatraoz & Little Sis Nora uppträder. Evenemanget är huvudsakligen tänkt för studerande, men alla är välkomna.

På lördag blir det sedvanlig sillfrukost i Smedsby UF:s lokaler. Om du inte själv kan, vill eller orkar delta i dessa evenemang kan du också följa med via vår Pampasblogg som varit i gång sedan i måndags.

Bild från olympiaden under Pampas nationaldag 2022.

GW Garneval

Från fredag söndag är GW Galleria i Stenhaga fullspäckat med program för hela familjen. Bungytrampolin, Pippi Långstrumps hinderbana, Inbody-mätningar... Dessutom är Österbottens räddningsverk på plats och visar upp sina brandbilar.

GW Garneval (klockslag)

 • 11–14: Pippi Långstrumps hinderbana
 • 12–16: Gratis hoppning på bungytrampolin.
 • 12–16: Österbottens räddningsverk presenterar sina brandbilar.
 • Hela programmet hittas på GW Gallerias webbplats.

Ramses II på Teatro

Ingen kan ha undgått låten "Villieläin" som blev en av de stora sommarplågorna förra året. På fredag kommer Ramses II, eller Rami Shikeben som han egentligen heter, till Vasa och Teatro.

Dörrarna öppnas klockan 22. Åldersgräns på förköp är 18 år, vid dörren 20 år.

Lär dig om din närmiljö

Om det är något vi lärde oss under coronapandemin var det att uppskatta vår egen närmiljö. Ett av de bästa sätten att börja utforska sin egen region är via statyer och minnesmärken.

Hur ofta går man inte förbi statyer som man inte har någon aning om av de står för? Vasa stad har i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, sammanställt en karta över minnesmärken i Österbotten.

Genom att klicka på märkena på kartan får man mera information om dem. Pricka in 5–10 statyer eller minnesmärken, planera en rutt och gå en promenad i solskenet i helgen!

Klicka här för att se kartan.

Lottastatyn finns på Kaserntorget i Vasa. Statyn restes för att hedra lottornas arbete under kriget.

Hemmaträning för alla

Pilates är en träningsform som stärker musklerna på djupet, förebygger skador och förbättrar hållningen. På Youtube finns en uppsjö av gratis träningspass, vissa 10 minuter långa, andra till och med en timme långa.

Här ett 30 minuter långt pass för nybörjare. Tungt, men inga inga x-hopp och burpees. Och dagen efter känner du kanske av muskler du inte visste att du hade.s

Tips: Logga in med ditt Google-konto och skapa en spellista på Youtube där du sparar olika träningspass. Lätt att välja efter humör!

Var finns Vasas bästa pizza?

Förra veckan tipsade vi om att göra en hamburgerturné i Vasatrakten, så varför inte utse Vasas bästa pizza den här veckan? Pizzerior finns i varje gathörn, här kommer ett urval av några populära ställen:

Några pizzerior i Vasatrakten

 • O Sole Mio: fredag 11–21, lördag 12–21, söndag 12–20. Storalånggatan 34.
 • Marco Polo: fredag 15.30–21, lördag 15.30–21, söndag stängt. Hovrättsesplanaden 11.
 • Illyrians: fredag 10.30–18.30, lördag 11–18.30, söndag 11–16.30.
 • Niska: fredag 11–22, lördag 12–22, söndag 12–20. Hovrättsesplanaden 13.
 • Dallas Pizza Palazzo: fredag 10.30–00, lördag 12–00, söndag 12–22. Västerviksvägen 24.
 • Kvarken Brewery: fredag 11–22, lördag 12–22, söndag 12–19. Replotvägen 427.

Riikka Purra (Sannf), Sanna Marin (SDP) eller Petteri Orpo (Saml), vem blir Finlands nästa statsminister?

Vem blir nästa statsminister?

Söndagen den 2 april är det riksdagsval i Finland – och det ser ut att bli en riktig rysare. I de senaste mätningarna har de tre största partierna nästan exakt lika stort stöd.

Vem blir nästa statsminister: Sannfinländarnas Riikka Purra, Socialdemokraternas Sanna Marin eller Samlingspartiets Petteri Orpo? Vi rapporterar live hela kvällen, så se till att kika in på sajten eller i appen!

I väntan på söndagen kan du lyssna på vår podd, där Patrick Sjöholm intervjuar statsvetare Thomas Karv om det stundande valet.

LYSSNA: Hård kamp om platserna – nagelbitare väntar i Vasa valkrets