Musik och konserter

Afterwork på Venn

Klockan 16.30 på fredagen bjuder Vasa stadsorkester på en musikstund på Venn. Evenemanget är gratis.

80- och 90-talsmusik på Butcher & Banker

Senare på kvällen ordnas "Forever young"-kväll på Butcher & Banker, som utlovar de bästa hitsen från 80- och 90-talet. Både baren och nattklubbsdelen håller öppet till 04.30, så det finns tid att dansa till Aqua och Backstreet Boys hela natten.

Evenemanget har 30 års åldersgräns, men alla som känner sig som "millennials" kommer in.

Fredrik Furu på Ritz

Det nya albumet "Ögonblick" släpptes i början av mars och lördagen den 25 mars uppträder Fredrik Furu på Ritz i Vasa.

Dörrarna öppnas klockan 18 och konserten är cirka 90 minuter lång. Billigare för studerande, pensionärer och medlemmar.

Artisten Fredrik Furu växte upp i Jakobstad, men har sedan dess bott i Stockholm, Helsingfors och Vasa.

One Desire på Teatro

Rockbandet One Desire med André Linman i spetsen kommer till Teatro på fredagen. Dörrarna öppnas klockan 22 och biljetterna blir billigare om man köper på förhand.

Svängigt på Doo-bop club

På fredag blir det salsa med Los Cubatas – och på lördag jazz med Mathias Sandberg trio. Dörrarna öppnas klockan 19 båda kvällarna. Biljetterna är billigare för medlemmar.

Hemmamys

Earth hour – släck lamporna!

På lördagen släcker människor världen över onödig belysning i en timme, klockan 20.30–21.30. Även i Vasa uppmärksammas detta genom att minska belysningen på Salutorget, Senatsgatan, Vasaesplanaden och gågatan i centrum.

Släck lamporna, tänd ett ljus och försök läsa en bok som man gjorde förr i tiden.

LISTA: Tio av era bästa boktips

Det är helt okej att ligga på soffan en helg helg om man känner för det.

Serier utan krav på hjärnkapacitet

Finskspråkiga brukar ibland tala om "aivot narikkaan" när de ska ut och festa, alltså att man lämnar hjärnan i garderoben. Samma princip kan vara skön att följa när man tittar på serier ibland. Nedan några tips på realityserier som inte kräver någon hjärnkapacitet över huvud taget.

"Aivot narikkaan"-serier på Netflix

  • Too hot to handle. Ett gäng festprissar samlas i ett hus med enkla regler: Ingen sexuell fysisk kontakt är tillåten. Prispotten består av 100 000 dollar – och varje regelbrott innebär avdrag. En kyss kostar 3000 dollar. "Hur svårt kan det vara?", tänker man kanske, men...
  • Love is blind. Här får deltagarna inte se varandra före de bestämmer om de ska gifta sig eller inte. Det är precis så absurt som det låter: Deltagarna dejtar (med en vägg som skiljer dem åt) i tio dagar och lär känna varandra enbart via samtal. Förvånansvärt nog slutar detta ofta i ett frieri.
  • The circle. Deltagarna flyttar in i varsin lägenhet i samma byggnad, där de lär känna varandra enbart via en skärm som påminner om olika sociala medier. Deltagarna får själva bestämma om de deltar som sig själva eller med en fejkad identitet. Vem är catfishen?
  • The perfect match. När man sett igenom alla ovan nämnda serier är den här serien en kombination av dem alla: Alla deltagare i "The perfect match" har tidigare deltagit i någon annan realityshow. Och konceptet är enkelt: Du ska hitta din perfekta matchning. Nästan som Tinder.
  • Singles inferno. En betydligt mer sofistikerad dejtingshow från Sydkorea. Här använder deltagarna formellt språk när de träffas, bugar och niger och tittar knappt varandra i ögonen. Respektfullt – och jättegulligt.

Eller succéserien Selling Sunset, som följer om ett gäng kvinnor som säljer lyxbostäder i Los Angeles-området. Drama, intriger – och otroligt dyra hus.

Umgås med djur

Promenad med fluffiga alpackor

På lördag har man chans att ta en lugn skogspromenad tillsammans med några alpackor som bor på Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund. Promenaden är 1,5 kilometer lång och startar klockan 11.

Alpackspromenaden kostar för både vuxna och barn, och besökarna ombeds boka plats på förhand.

Terrängritt med islandshästar

Stallet Minttu & Mascot i Sundom ordnar terrängturer med islandshästar för både nya och vana ryttare. Ritten anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Terrängturerna kostar mellan 55 och 70 euro per person.

Bokningar görs alltid på förhand!

Mat och dryck

Våffeldagen

Våffeldagen är en tradition som firas den 25 mars i Sverige, Norge och Danmark – men borde vi inte införa det också i Finland? Varför inte besöka Waffle planet i Rewell – eller gör egna våfflor med det här enkla receptet.

Det här receptet är för åtta portioner.

Var finns Vasas bästa burgare?

Friends & Brgrs, Social burger joint, Tesses café, Mikki's ... Eller gamla goda McDonalds och Hesburger? Man kanske inte hinner, vill eller kan besöka alla under en och samma helg, men prova på något nytt nästa gång! Bokför, ge betyg och diskutera hejvilt i bilen på vägen hem.

Det finns förstås hur många restauranger som helst med hamburgare på menyn, men de här ryktas vara några av nejdens bästa:

Bästa burgarna i trakten?

  • Friends & Brgrs: fredag klockan 10.30–22, lördag 11–22, söndag 12–21. Hovrättsesplanaden 16, Vasa.
  • Social burger joint: fredag 11–23, lördag 11–23, söndag 12–21. Hovrättsesplanaden 16, Vasa.
  • Korv Görans: fredag 10–22, lördag 12–22, söndag 12–21. Brändö torg, Vasa.
  • Mikki's: fredag 10–20.30, lördag 12–20.30, söndag 12–20.30. Agnesvägen 4, Smedsby.
  • Tesses café: fredag 9–20, lördag 11–20, söndag 11–20. Karlebyvägen 2063, Kuni.