Matias Norrgrann och Guy Rosenholm är en författarduo med flera gemensamma projekt bakom sig. De skrev bland annat pjäsen Lemmy badade aldrig i Närpes å, som Närpes teater uppförde somrarna 2018 och 2019.

Nu är de tillbaka som skribenter. I sommar uppför Närpes teater deras nyskrivna 90-talspjäs som heter "Än klappar hjärtat".

Pjäsen Lemmy badade aldrig i Närpes å blev en så pass stor succé att teatern enligt ordförande Simon Nystén ville fortsätta i samma anda. De båda pjäserna bygger inte på varandra, men stuket påminner lite om 80-talspjäsen.

Den nya pjäsen visar hur 1980-talet, som var en ganska fin tid med konsumtionsfest, följdes av 1990-talets lågkonjunktur och lama. Pjäsen handlar om hur företag fick det svårt under de hårda ekonomiska tiderna och hur folk blev uppsagda.

– Efter 1980-talets glamrock kom grungekulturen på 1990-talet. Även det här kommer till en del att märkas i pjäsen, säger Simon Nystén.

Simon Nystén ser fram emot produktionen, som är lokalproducerad hela vägen

Trots att den nyskrivna pjäsen utgår från det som var aktuellt på 1990-talet handlar den också om vanliga individer och människor.

– Den tar upp vilka smällar de får ta och vilka överraskningar livet kan föra med sig. Då det företag pjäsen handlar om får det svårt berörs många människor i det lilla samhället. Deras dagliga liv försvåras, säger Simon Nystén.

Teaterpubliken får följa med olika familjer och karaktärer, deras bekymmer och strävanden i livet.

– Trots att 90-talet var en dyster tid med många motgångar finns mycket humor och hoppfullhet med som en viktig del i pjäsen. Vardagshumorn hjälper till att göra det hela till en rolig föreställning.

"Vardagshumorn hjälper till att göra det hela till en rolig föreställning."

Simon Nystén

Pjäsen utforskar till en del vad som händer med oss människor då det invanda livet förändras och ställs på kant. Simon Nystén konstaterar att de här är frågor som är väldigt aktuella också i dagens värld.

Kriget i Jugoslavien som på 1990-talet förändrade tillvaron för många tas upp i pjäsen medan vi nu upplever krig i Ukraina och även svårare ekonomiska tider.

– Då pjäsen började skrivas hade Ukraina-kriget ännu inte inträffat. Det är ett intressant sammanträffande att samma saker är aktuella på nytt.

Manusförfattaren Guy Rosenholm är regissör med Alex Holmlund som medregissör. Holmlund regisserade också pjäsen Pengrännon som Närpes teater uppförde i vinter och han var regiassistent i senaste sommarpjäsen Robin Hood.

– Det är roligt att två från Närpes är regissörer, säger Simon Nystén.

Han gläds också över att Rosenholm, som tidigare regisserat revyer, nu får regissera sin egen pjäs. Han är en rutinerad kraft på Närpes teater och kan stället utan och innan.

Scenograf blir Pia Enroth, som är erfaren eftersom hon jobbar med olika projekt på Wasa Teater. Också i fråga om scenografin konstaterar teaterns ordförande att det är bra med en specialskriven pjäs.

– De byggnader som finns har beaktats och kan användas. Vi behöver inte riva och börja om med alla byggnader. Vi återanvänder så mycket som möjligt, säger Nystén.

Största delen av skådespelarna som var med i Robin Hood återkommer.

Premiären är inplanerad till början av juli. Ett gäng på cirka 60 skådespelare medverkar, men rollbesättningen är ännu inte klar. Största delen av dem som var med i Robin Hood återkommer.

– Det är många roller och karaktärer som ingår. Amatörteaterns styrka är att det inte finns bara en huvudroll utan många små men viktiga roller. Pjäsen är skriven enkom för oss.

Gänget har en första genomläsning av manuset i början av april. Sedan börjar de öva i slutet av maj eller början av juni.

– Vi ser fram emot produktionen, som är lokalproducerad hela vägen.