Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Antonia släpper ny låt på kvinnodagen: "Den är skriven till dem som inte behöver vara rädda när de går hem på natten"

Den internationella kvinnodagen till ära släpper Antonia "Abela" Bondén låten "What is it like". Datumet är ingen slump, enligt Bondén är det hennes viktigaste låt hittills som dessutom bidrar till att samla in pengar till en kvinnorättsorganisation.

Nyhetsbild

RECENSION: Bölerevyn är både vitsig och vass – premiärpubliken gav stående ovationer

Böle uf:s trumfkort är jämnheten och bredden, både i fråga om manus och skådespel, skriver SÖ:s recensent.

Nyhetsbild

RECENSION: Unga stjärnor lyser klart på revyscenen i Pörtom – och revypappan får taket att lyfta

Det sjungs och det spelas, både musik och teater, så det står härliga till på årets revyscen i Pörtom. Och hux flux har en helt ny generation hittat teatertiljorna – och gör det med bravur.

Nyhetsbild

Är du multilojal eller en nepo baby – kolla listan över 2023 års nyord

Många ord med en koppling till artificiell intelligens, AI, finns i årets nyordslista, men också många andra ord som speglar vår tid. Kolla Språktidningens lista om du har koll på orden.

Nyhetsbild

Nu är det klart – Robert Gustafsson till Österbotten

Den levande svenska humorlegendaren Robert Gustafsson gör en Finlandsturné nästa år. Han besöker fem orter – och två städer i Österbotten finns på turnéschemat.

Nyhetsbild

Kristinestads Manskör jubilerar med årets största julkonsert – med över 80 personer på scenen

Med 80 personer på scenen har jubileumskonserten likheter med en skolmusikkårsshow, säger dirigenten Anders Teir.

Nyhetsbild

LISTA: Här är årets lokala julkonserter

Julen och advent är på intågande. På många håll runt om i Österbotten bjuds det på julkonserter av olika slag. Med vår julkonserts-guide kanske du hittar ett evenemang som passar just dig.

Nyhetsbild

Julia från Härkmeri ger ut debutalbum: "Jag ger lyssnaren min dagbok"

Hennes första singelsläpp höll sig på Vegatoppen i tolv veckor. Nu är Julia Grannas med rötterna i Härkmeri aktuell med debutalbumet "Pieces".

Nyhetsbild

Närpes fick fint författarbesök när Kjell Westö signerade böcker på bokhandeln: "Det har nästan blivit tradition"

En av Finlands främsta författare, Kjell Westö, besökte Närpes på fredagen.

Nyhetsbild

Här flyttas Kasköbiblioteket låda för låda – men tiotusen böcker måste skrotas

En många månader lång flytt- och saneringsoperation pågår som bäst i Kaskö. Då ska alla de böcker som kan räddas från förra bibliotekets adress flytta till det nya stället.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Det är kulturen som är poängen med kultur

Nyhetsbild

"Österbottnisk afton" är en tragikomisk föreställning med glesbygd och död i fokus

Då österbottniska artister samarbetar kan vad som helst hända. I detta fall blev resultatet en "Österbottnisk afton" som bjuder på en mer ledsam bild av Österbotten blandat med skratt.

Nyhetsbild

Julia från Närpes spelar in kortfilm i Japan: "Jag blir väldigt inspirerad här"

För Övermarkbon Julia Mäkkylä känns Japan som ett andra hem och hon tilltalas av japansk kultur. För tillfället bor hon där och spelar in en kortfilm som handlar om förväntningar.

Nyhetsbild

Hondra Öl som spelar tramsmetall på Närpesdialekt har släppt debutalbum – och avslöjar bästa livespelningen hittills

Deras debutalbum "Doft oåv pannoljon å höjjbaalan" med 12 låtar av tramsmetall är nu ute. Sångaren Otto Malossi berättar att låtarna, som spelats in både i Tjärlax och i Åbo, är skrivna med glimten i ögat.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids och Mark Levengood gör julshow – och besöker Österbotten

"Nu får jag jobba med henne, och det blir 'Christmas ding-dong'", säger Mark Levengood om samarbetet med artisten Krista Siegfrids. Tillsammans ska de rumla runt bland minnen av lyckliga och katastrofala jular.

Nyhetsbild

Nedergård, naket och "nepo" på österbottniskt fattigmansvis – Wasa teaters spelår i tio punkter

Det är premiärtider på Wasa teater, och på lördag har storsatsningen "Vänd om min längtan" urpremiär. Patrik Back nynnar "I could have my Gucci on" och reflekterar kring teaterns spelår.

Nyhetsbild

Matteus Blad, 36, turnerar i Finland med sin gripande tolkning av Bellman – "Som en käftsmäll"

Bellman är inte bara en gubbe som levde på 1700-talet. Med hjälp av sångaren och skådespelaren Matteus Blad får skaldens texter och melodier nu nytt liv. I Kristinestad uppträder han torsdag den 7, i Vasa på fredag 8 september.

Nyhetsbild

Sanna och Jessica ställer ut människors berättelser i konsthallen: "Alla har en men det syns inte"

Sanna Ek och Jessica Lindgren har fångat sydösterbottniska människors liv och drömmar genom fotografier och tavlor. Inom ramen för projektet Samhällskonstnärer i Sydösterbotten vill de förmedla att alla människor har en berättelse, märkvärdig eller ej.

Nyhetsbild

"Barbie" är populär även i Närpes – men en annan film är alla tiders etta

Succéfilmen "Barbie" är ohotad bioetta i USA för andra veckan i rad. Publiken i Närpes verkar också gilla Barbie.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Urho Kekkonen 2.0 – och en sällskapslek i Österbotten

Det finns en lek som går ut på att man ställer alldeles för närgångna frågor till människor man just mött. Det är naturligtvis allas vår gamla favorit, Placera österbottningen.

Nyhetsbild

Nästan fullsatt hela sommaren för Närpes Teater – "Vi är supernöjda"

Närpes Teater har haft en lyckad sommar. Men i lördags gick vridläktarens maskineri sönder och då blev det svettigt för ensemblen.

Nyhetsbild

Vittnen till krigets sår: Mariia Dovhan och Oleksii Karpovych - "Det lilla jag trodde mig veta om livet, visade sig vara intet"

Utställningen "Shattered Youth" visar hur kriget knäcker människan som aldrig riktigt kan återhämta sig. Utställningen pågår till den 31 juli i Vasa.

Nyhetsbild

Kstadsbon Harry Kinos har förlänats titeln Director musices

Nyhetsbild

RECENSION: Ångesten lurar bakom skrattet – Vridins 1990-tals pjäs varvar hårda smällar, humor och starka människoöden

"Än klappar hjärtat" är en specialskriven pjäs för och av skådespelare vid Närpes Teater. Det märks, för det känns som om många roller sitter så starkt i sina skådespelare att rollerna är skrivna för just dem. De duktiga är många, och Magdalena Snickars är lysande.

Nyhetsbild

Premiärdags för Närpes teater – med nyskriven pjäs om svåra tider men också om kärlek och kämpaglöd

På torsdag är det premiär för Närpes teaters nyskrivna pjäs "Än klappar hjärtat". Vridläktaren tar åskådarna tillbaka till 90-talet. De får se hur den tidens lågkonjunktur och kriget på Balkan påverkade ett litet samhälle i Närpes. Det är också en berättelse om medmänsklighet, kärlek och gemenskap.

Nyhetsbild

Gyllene Tider övar in gamla hits innan de drar ut på turné – "Det är klart vi ska bjuda på nostalgifest"

Efter 40-årsfirandet 2019 trodde Gyllene Tider att det var över för bandet. Men pandemin gav livet en ny innebörd och Per Gessle kände en längtan efter att spela ihop med sina 70-talskompisar igen.

Nyhetsbild

Månskensbonden släpper duett med dialektpoeten Rickard Eklund

Låtarna skrev Månskensbonden till Oravais teaters uppsättning av "Populärmusik från Vittula". Han kan relatera till pjäsens huvudkaraktärer.

Nyhetsbild

RECENSION: Körer och spelmanslag bjöd på pigg och fräsch konsert – med lokala folkmusikvisor

Den mäktiga kyrkan kändes inte så kall och man blev varm inombords av de medverkandes utstrålning, speciellt barnkörens, skriver Mikael Ekholm om en folkmusikkonsert i Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

RECENSION: Ungdomarna tog publiken med storm i sin musikalversion av "Djungelboken"

Ungdomarna som står på scenen har verkligen lyckats. Vi ser redan fram mot nästa musikal på Mosebacke, skriver vår recensent Anders Teir.

Nyhetsbild

Byggprojektet som blev fotoprojekt finns att se i konsthallen – "Det är viktigt att bevara byggnadsarv och allmogekultur"

I Övermark renoverar Minna-Marika Lindström ett gammalt hus enligt traditionella metoder. Plötsligt blev det till ett fotoprojekt med ett viktigt budskap.

Nyhetsbild

Eklund bokdebuterar med diktsamling: "Med bilden av tundran försöker jag beskriva en tillvaro av missbruk och utanförskap"

Med utgivningen av "tundra" kommer artisten, och numera också poeten, Rickard Eklund tillsammans med Ralf Andtbacka gör en poesi- och musikturné i Svenskfinland.

Nyhetsbild

RECENSION: Lappfjärdsrevyn bjuder på gott skratt och kreativitet i överflöd – och är väl värd den fyra år långa väntan

Lappfjärds ungdomsförening gör stilig comeback efter fyra år med skrattframkallande nummer som "Näringsbrist", "Elsparardajin" och "Veitgasin".

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Låt oss inse fakta, jag är en hemul

Människan är ett flockdjur. Att inte få höra till flocken är lika med döden. Och i något skede bestämde sig min hjärna tydligen för att försöka höra till samtliga flockar, kosta vad det kosta vill, skriver Maria Grundvall i sin kolumn.

Nyhetsbild

23 orsaker till Närpesbandet 1G3B:s storhet: platserna 10–1

Dyngmetalbandet 1G3B har konsert i Vasa i kväll. "E verkar som om förköpsbiljetten sku ga åt som kalja åp en 1G3B-keik" skrev bandet inför konserten. Patrik Back listar 23 orsaker till att gruppen härskat på scenen i 23 år.

Nyhetsbild

Närpesaktuella författaren Nilla Kjellsdotter lovar: Det blir fler böcker om den österbottniska polisen Mija Wadö

Det går bra för Nilla Kjellsdotters böcker och ljudböcker. Just nu har hon över 90 000 sålda exemplar. Om ett år kommer den tredje delen i Mija Wadö-serien, "Tills natten är slut" – och fler delar utlovas. På tisdag besöker hon Närpes.

Nyhetsbild

Välgörenhet på HSS Medias sajter – av unga, för unga

En välgörenhetskonsert i gott samarbete mellan musikutbildningarna i Jakobstad, HSS Media och Indigo Music ser dagens ljus. Bakom initiativet står HSS Media.

Nyhetsbild

"De är legender i Sverige" – Thomas och Per-Erik har lyssnat på publiken när de valt låtar till nostalgikvällen

JAKOBSTAD/VASA Publiken har frågat efter låtar av svenska legendarer på Legendernas nostalgikväll. Per-Erik Krooks och Thomas Enroth har lyssnat. Och det kommer att höras – på tre orter i Österbotten.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Historien om de hemska hallonen

Maria Grundvall skriver krönikor i Sydin med några veckors intervall.

Nyhetsbild

Bölerevyn "Spot on" träffar mitt i prick – och ungdomar glänser i rampljuset

Träffsäker humor, fyndiga kupletter, lagom skruvat innehåll och utomordentligt skådespel. Med de ingredienserna blir Böle ungdomsförenings revy en högklassig upplevelse.

Nyhetsbild

Närpes teater har nyskriven 90-talspjäs på gång – samma författarduo stod bakom omtyckta pjäsen om 80-talet

I sommar blir det en återgång till lågkonjunkturens 1990-talet i Öjskogsparken i Närpes. Närpes teater bjuder då på en nyskriven dramapjäs. Samma duo som skrev pjäsen om det glada 80-talet har även nu hållit i pennan.

Nyhetsbild

LYSSNA: Bengtas Ballin tolkar 1G3B:s klassiska låt – här kan du höra den

"Med ny melodi och harmonisering ackompanjerat av akustiska gitarrer och slagverksinstrument försöker vi lyfta vi fram det vackra i texten" skriver Bengtas Ballin om tolkningen av "Bråtas".

Nyhetsbild

"Jag gillar att vara Håkan" – nu visas filmen som Silas, 10 år, har huvudrollen i på bio också i Finland

Silas Strand, 10 år, sa genast ja när hans mamma frågade om han ville provspela för rollen som Håkan Bråkan. Så kom det sig att han fick sin största filmroll hittills.

Nyhetsbild

Böle uf laddar för att bjuda in till revy efter några års paus – snart är det dags för premiär och då blir det "Spot on"

"Spot on" är namnet på Böle ungdomsförenings revy, som har premiär om några veckor. Skådespelargänget är laddat och ser fram emot att få underhålla sin publik – äntligen.

Nyhetsbild

RECENSION: Pörtomrevyn ger tidvis svindel

"Nu ska det svänga, nu släpper vi ljuset in… Nu finns det chans att le." Det beskedet ger gänget bakom årets Pörtomrevy "Svindel". Och visst svängde det – ibland gav det mera svindel, ibland mindre - på premiären i lördags.

Nyhetsbild

RECENSION: "Bränn it proppan" är ett stabilt hantverk

Revymakarna gör ett gott hantverk. Idéerna flödar och spelglädjen är påtaglig, skriver Anders Teir om Brahegårdens revypremiär.