Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Erica Back sjunger för hemmapubliken på ny festival – "Det här är musik som ligger nära mitt hjärta"

Tyskan flyter obehindrat efter snart tre år i Tyskland. Och i vår får Erica Back, med rötterna i Övermark i Närpes, göra en drömroll på scenen.

Nyhetsbild

"Kristinestad är den perfekta platsen för en barockfestival" – på fredag startar Christina Baroque

Kajsa Dahlbäck suckar av lättnad. Med kort varsel har hon lyckats ordna nya lokaler för ett par av konserterna under festivalen Christina Baroque.

Nyhetsbild

Österbottnisk deckare och bilderböcker hör till bibliotekskundernas favoriter – "Man vill läsa sådant man mår bra av"

Det är feel good-romaner och deckare som lånas mest på Kristinestadsbiblioteket sommartid. Personalen delar gärna med sig av boktips för alla åldrar.

Nyhetsbild

Teaterveteranen Ralf Långbacka är död – blev 89 år

Helsingin Sanomat rapporterar att teaterchefen, regissören och författaren Ralf Långbacka har avlidit i en ålder av 89 år.

Nyhetsbild

RECENSION: Ung entusiasm präglade öppningskonsert

Till glädje för klassiska musikens vänner i Sydösterbotten har musikersyskonen Anna-Mari och Samuli Peltonen igen samlat ihop ett speglatt gäng till Kaskö musiksommar. Musikerna som man kan lyssna till hör till det främre gardet av unga musiker som finns idag  i Finland.

Nyhetsbild

En glädje att återse Robin Hood – nu är Sherwoodskogens skådespel ännu bättre

Det är en stor skillnad på årets Robin Hood-premiär och fjolårets. Pjäsen har mognat, djupnat och rollerna har fått mera karaktär, skriver teaterkritikern Tiina Puharinen-Finne.

Nyhetsbild

Scenen byggs med talkokrafter inför Närpes skolmusikkårs Queenshow – "I musikkåren kan ungdomarna få kompisar"

Talkoinsatser från föräldrar är viktiga för att Närpes skolmusikkårs evenemang ska kunna genomföras. Sommarens föreställningar av musikkårens Queenshow närmar sig och scenen byggs.

Nyhetsbild

Sommarteatern Bykiston i Petalax firar 40 år – "En bra teaterupplevelse innehåller både skratt och tårar"

En blandning av nostalgi, humor, musik och allvar utlovas när Bykiston i Petalax firar 40 år med en pjäs om relationsdrama och familjeintriger som utspelar sig vid förra sekelskiftet.

Nyhetsbild

Ny festival tar form i Kristinestad – "Du ska inte behöva åka till Paris för att höra en bra barockkonsert"

Den första helgen i september drar Christina Baroque igång. Festivalen vill stärka kontakten mellan musik, konst och kulturhistoria i Kristinestads inspirerande miljö.

Nyhetsbild

Kaskö hembygdsmuseum går på djupet med stadens första stadsplan – och han som gjorde den skulle säkert känna igen sig än i dag

Inte mycket har förändrats i Kaskö sedan 1700-talet om vi tittar på stadsplanen. Tomtindelningen håller fortfarande streck, 250 år senare.

Nyhetsbild

Johnnys Chinchillas bjuder in till välgörenhetskonsert – rock och pop på kvällens repertoar

På onsdag spelar Johnnys Chinchillas i Åminne paviljong. Intäkterna går via Röda Korset till Ukraina. – Vi tyckte det var dags att väcka bandet igen, säger en medlem.

Nyhetsbild

Den pensionerade polisen Tapio Autio skapar konst för att skingra tankarna – "Jag har kallats galenpanna"

En konstutställning i Lappajärvi visar livet från födsel till död. Konstnären Tapio Autio har sett allt som en polis kan tänkas se. – Konsten är ett sätt för mig att skingra tankarna.

Nyhetsbild

Sommarteatrarna är tillbaka – i år finns det något för alla

I sommar kan man se allt från Astrid Lindgrens klassiska berättelser till ''Markurells i Wadköping'' och ''Populärmusik från Vittula'' i Österbotten. Dessutom fyller Bykiston i Petalax 40 år.

Nyhetsbild

Avslag för permanent hockeyutställning i Lappfjärd – ”Alla ska behandlas jämlikt”

En utställning om Länkens ishockeyverksamhet kan inte permanent placeras i Lappfjärds bibliotek. Det anser välfärdsnämnden i Kristinestad som avslagit en anhållan. Initiativtagare hoppas att staden visar plats för utställningen.

Nyhetsbild

"Nu drar vi i bromsen" – två stora dansgalor ställs in

NYKARLEBY/NÄRPES Det skulle bli världens största dansgala. Med Nordens största dansband genom tiderna. Men nu har den blivit inställd, både i Nykarleby och i Närpes.

Nyhetsbild

Snart är det chans till dans i Fagerö igen – då kommer Vikingarna för att ta farväl av Finlandspubliken

I sommar blir det livat på Fagerö i Rangsby, efter två år som präglats av pandemin. Säsongen inleds redan den sjunde maj. Då bjuder Vikingarna, som är ute på sin avskedsturné, upp till dans.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn är välbesökt – lägger in extra föreställning

Det har varit lugnt på de sydösterbottniska revyscenerna i vinter och vår. Men i Pörtom ungdomslokal spelas det för fullt, och Öppna dörrarna har varit välbesökt.

Nyhetsbild

Det är lätt att bli lyrisk över Närpes skolmusikkårs Queen-show

Energin som flödar från scenen når alla i publiken. Visst är solisterna stjärnor, men de bärs upp av alla de toner och danssteg som träffar rätt då Närpes skolmusikkår och drillflickorna ger sin Queen-konsert.

Nyhetsbild

Karin har mycket nytt att visa upp – fyra år sedan förra utställningen

Stämningen är viktigast för Karin Lipkin-Forsén då hon skapar ett verk. Därför avbildar hon inga petiga detaljer utan rör sig gärna på gränsen till det abstrakta. Nu har hon utställning, och har samtidigt ett och annat att fira.

Nyhetsbild

Skolmusikkåren har väntat länge – men nu får de äntligen bjuda in till Queen-show

Coronapandemin satte käppar i hjulen för Närpes skolmusikkårs Queen-satsning – men snart smäller det. På showen utlovas en varierande helhet.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn sätter publiken i 2,5 timmars skrattkarantän – och det fungerar

Inför en fullsatt salong hade Pörtom uf:s revy Öppna dörrarna premiär i lördags. Inledningsvis fick publiken lyssna till då dörrarna gick i lås samtidigt som publiken fick veta att den nu var satt i skrattkarantän.

Nyhetsbild

Tony från Korsnäs gör kusliga Öjskog-toner – "Jag blev överraskad över att få bidrag"

"Jag har sökt bidrag under flera år, men aldrig tidigare fått pengar" säger Tony Lagerström. Nu får han stöd av Svenska kulturfonden för projektet som är döpt efter en park i Närpes.

Nyhetsbild

Nu får Rickard satsa helhjärtat på musiken och poesin – i slutet av året hoppas han nya albumet är klart

Det blir spännande att se hur pass produktiv jag blir när jag kör på alla cylindrar, säger Rickard Eklund. Han är en av dem som beviljats arbetsstipendium av Svenska kulturfonden.

Nyhetsbild

Pörtom tar ny sats med revypremiären – "Det är jätteviktigt att vi vågar delta i evenemang igen"

I och med att restriktionerna upphävs i mars siktar revygänget i Pörtom in sig på ett nytt premiärdatum. Nu lever de på hoppet att premiären blir av.

Nyhetsbild

Österbottniska syntmästaren Kebu fick fint musikpris

Musikern Sebastian "Kebu" Teir, med rötter i Sideby, belönas med Schallwelle-priset – det tyska priset för elektronisk musik – som bästa internationella artist.

Nyhetsbild

Förbudstiden skulle få finländarna att sluta dricka – i stället ökade både alkoholkonsumtionen och brottsligheten

Under 13 år av alkoholförbud i Finland ökade konsumtionen och finländarnas dryckesvanor förändrades för lång tid. Före förbudet var finländarna bland de nyktraste i Europa.

Nyhetsbild

Närpesbiografen bytte målad vägg mot riktig bioduk – nu ska filmupplevelserna bli ännu bättre

Biobesökarna i Frans Henrikson-salen slipper se film projicerad på en målad vägg. En riktig bioduk har skaffats till salen. På onsdag får nya duken visa vad den går för. Då är det premiärvisning.

Nyhetsbild

Finland omnämnt i amerikansk komediserie – Kristinestad får också vara med på ett hörn

Finland, och till och med Kristinestad, får några sekunders uppmärksamhet i ett avsnitt av en ny amerikansk kriminalkomediserie.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Ett nyare nyårslöfte – utan vare sig triathlon eller surfing

Nyårsberättelse. I år är jag trött på nyårslöftena också. Själva ordet har en klang av misslyckande över sig, något man lovar utan att tänka sig för, och sedan misslyckas med senast i februari, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

Revypremiären i Pörtom skjuts på framtiden – "Vi får helt enkelt se tiden an"

Det försämrade coronaläget och de allt striktare restriktionerna gör att revygänget i Pörtom får tänka om. Det blir ingen premiär den 8 januari.

Nyhetsbild

RECENSION: Skryp läsning i Teirs Kandarjår å sagår

Anders Teirs bok har, förutom ett rent underhållningsvärde, också en språkvårdande funktion. Av dialekten alltså.

Nyhetsbild

Närpesfotografer visar upp verk på cirkulerande utställning – turen har kommit till biblioteket

Till årets upplaga av Österbottens fotoklubbars årsutställning kom 394 bidag in, tagna av 63 fotografer tillhörande åtta olika fotoklubbar. Fyra Närpesfotografers bilder valdes ut till den cirkulerande utställningen, som pågår i Närpes just nu.

Nyhetsbild

Pörtom håller tummarna för revypremiär i januari – fler föreningar väljer att inte spela i vinter

Coronaviruset ställer till det för revymakarna ännu en gång. En del ungdomsföreningar i Sydösterbotten har bestämt sig för att helt och hållet skippa revy i vinter. I Pörtom är förhoppningen att kunna bjuda in till premiär i januari.

Nyhetsbild

LYSSNA: Kulturåret 2021 en berg-och-dalbana – djupa sår läker långsamt för kulturfolket

PODCAST Vasabladets kulturchef Patrik Back summerar ännu ett omtumlande kulturår. Covidintygen ger möjlighet att hålla liv i teatrar och konsertsalar. Men hur sargad är branschen?

Nyhetsbild

Körer med gäster bjöd på proffsig julkonsert i Kristinestad

Recension. Det är detaljerna som gör helheten. Jovisst, det låter som en klyscha, men när Kristinestads damkör och manskör ordnar julkonsert med inbjudna gäster, då bygger de en helhet som håller från början till slut. Och dirigentens detaljer gör sitt.

Nyhetsbild

Här kan du titta på våra konserter – gratis för alla prenumeranter

Lust att gå på konsert för en stund? Här kan du se våra konserter också i efterhand – när det passar dig.

Nyhetsbild

Anders Teir blandar klassiska sagor som "Rödluvan" med egna verk – och allt på Närpesdialekt

Han har många saker på sin meritlista. Nu kan Anders Teir fylla på den ytterligare när han ger ut en bok med sagor och berättelser – givetvis på Närpesdialekt.

Nyhetsbild

VIDEO: Thomas Lundin och Dennis Rönngård tolkar Björn Afzelius – gratiskonsert för prenumeranter

Här kan du njuta av onsdagskvällens digitala konsert med Thomas Lundin och Dennis Rönngård.

Nyhetsbild

Vi bjuder på en till digital konsert – i kväll blir det myskväll igen

Den förra digitala konserten blev en succé – och nu är det dags för nästa. Konserten är gratis för våra prenumeranter.

Nyhetsbild

Klart: Magnus Betnér kommer tillbaka – gör tre shower i Österbotten i vår

Magnus Betnér har gjort fler soloshower än någon annan svensk komiker – och han fortsätter i samma stil. Nästa år gör ståuppkomikern en omfattande vårturné med ett 60-tal stopp, varav tre är i Österbotten.

Nyhetsbild

Sjöng om julen på tre språk – kärt återseende och -hörande efter uppehållet

Fem solister, fyra bandmusiker, tre dirigenter, två körer – som bildade en utmärkt helhet vid adventskonserten i Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids skrev historia i "Tanssii tähtien kanssa" – så här gick det i finalen på söndagskvällen

Krista Siegfrids från Kaskö gjorde succé i "Tanssii tähtien kanssa" från första början. På söndagen var det final – där hon satte dubbelrekord.

Nyhetsbild

KONSERT: Henrik Åberg, Heléne Nyberg och Philip Järvenpää på Strandis i Larsmo – gratis för våra prenumeranter

Njut av denna digitala sommarkonsert inspelad på Strandis i Larsmo.

Nyhetsbild

Klockan 20 i kväll blir det konsert på våra sajter

Vi bjuder läsarna på två digitala konserter i höst- och vintermörkret. I kväll klockan 20 sänds den första.

Nyhetsbild

Vi bjuder på två digitala konserter att njuta av hemma i soffan – pricka in de här datumen i kalendern redan nu

Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin presenterar två digitala konserter i höst- och vintermörkret.