Kultur

Nyhetsbild

Nedergård, naket och "nepo" på österbottniskt fattigmansvis – Wasa teaters spelår i tio punkter

Det är premiärtider på Wasa teater, och på lördag har storsatsningen "Vänd om min längtan" urpremiär. Patrik Back nynnar "I could have my Gucci on" och reflekterar kring teaterns spelår.

Nyhetsbild

Matteus Blad, 36, turnerar i Finland med sin gripande tolkning av Bellman – "Som en käftsmäll"

Bellman är inte bara en gubbe som levde på 1700-talet. Med hjälp av sångaren och skådespelaren Matteus Blad får skaldens texter och melodier nu nytt liv. I Kristinestad uppträder han torsdag den 7, i Vasa på fredag 8 september.

Nyhetsbild

Sanna och Jessica ställer ut människors berättelser i konsthallen: "Alla har en men det syns inte"

Sanna Ek och Jessica Lindgren har fångat sydösterbottniska människors liv och drömmar genom fotografier och tavlor. Inom ramen för projektet Samhällskonstnärer i Sydösterbotten vill de förmedla att alla människor har en berättelse, märkvärdig eller ej.

Nyhetsbild

"Barbie" är populär även i Närpes – men en annan film är alla tiders etta

Succéfilmen "Barbie" är ohotad bioetta i USA för andra veckan i rad. Publiken i Närpes verkar också gilla Barbie.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Urho Kekkonen 2.0 – och en sällskapslek i Österbotten

Det finns en lek som går ut på att man ställer alldeles för närgångna frågor till människor man just mött. Det är naturligtvis allas vår gamla favorit, Placera österbottningen.

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Nästan fullsatt hela sommaren för Närpes Teater – "Vi är supernöjda"

Närpes Teater har haft en lyckad sommar. Men i lördags gick vridläktarens maskineri sönder och då blev det svettigt för ensemblen.

Nyhetsbild

Vittnen till krigets sår: Mariia Dovhan och Oleksii Karpovych - "Det lilla jag trodde mig veta om livet, visade sig vara intet"

Utställningen "Shattered Youth" visar hur kriget knäcker människan som aldrig riktigt kan återhämta sig. Utställningen pågår till den 31 juli i Vasa.

Nyhetsbild

Kstadsbon Harry Kinos har förlänats titeln Director musices

Nyhetsbild

RECENSION: Ångesten lurar bakom skrattet – Vridins 1990-tals pjäs varvar hårda smällar, humor och starka människoöden

"Än klappar hjärtat" är en specialskriven pjäs för och av skådespelare vid Närpes Teater. Det märks, för det känns som om många roller sitter så starkt i sina skådespelare att rollerna är skrivna för just dem. De duktiga är många, och Magdalena Snickars är lysande.

Nyhetsbild

Premiärdags för Närpes teater – med nyskriven pjäs om svåra tider men också om kärlek och kämpaglöd

På torsdag är det premiär för Närpes teaters nyskrivna pjäs "Än klappar hjärtat". Vridläktaren tar åskådarna tillbaka till 90-talet. De får se hur den tidens lågkonjunktur och kriget på Balkan påverkade ett litet samhälle i Närpes. Det är också en berättelse om medmänsklighet, kärlek och gemenskap.

Nyhetsbild

Gyllene Tider övar in gamla hits innan de drar ut på turné – "Det är klart vi ska bjuda på nostalgifest"

Efter 40-årsfirandet 2019 trodde Gyllene Tider att det var över för bandet. Men pandemin gav livet en ny innebörd och Per Gessle kände en längtan efter att spela ihop med sina 70-talskompisar igen.

Nyhetsbild

Månskensbonden släpper duett med dialektpoeten Rickard Eklund

Låtarna skrev Månskensbonden till Oravais teaters uppsättning av "Populärmusik från Vittula". Han kan relatera till pjäsens huvudkaraktärer.

Nyhetsbild

RECENSION: Körer och spelmanslag bjöd på pigg och fräsch konsert – med lokala folkmusikvisor

Den mäktiga kyrkan kändes inte så kall och man blev varm inombords av de medverkandes utstrålning, speciellt barnkörens, skriver Mikael Ekholm om en folkmusikkonsert i Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

RECENSION: Ungdomarna tog publiken med storm i sin musikalversion av "Djungelboken"

Ungdomarna som står på scenen har verkligen lyckats. Vi ser redan fram mot nästa musikal på Mosebacke, skriver vår recensent Anders Teir.

Nyhetsbild

Byggprojektet som blev fotoprojekt finns att se i konsthallen – "Det är viktigt att bevara byggnadsarv och allmogekultur"

I Övermark renoverar Minna-Marika Lindström ett gammalt hus enligt traditionella metoder. Plötsligt blev det till ett fotoprojekt med ett viktigt budskap.

Nyhetsbild

Eklund bokdebuterar med diktsamling: "Med bilden av tundran försöker jag beskriva en tillvaro av missbruk och utanförskap"

Med utgivningen av "tundra" kommer artisten, och numera också poeten, Rickard Eklund tillsammans med Ralf Andtbacka gör en poesi- och musikturné i Svenskfinland.

Nyhetsbild

RECENSION: Lappfjärdsrevyn bjuder på gott skratt och kreativitet i överflöd – och är väl värd den fyra år långa väntan

Lappfjärds ungdomsförening gör stilig comeback efter fyra år med skrattframkallande nummer som "Näringsbrist", "Elsparardajin" och "Veitgasin".

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Låt oss inse fakta, jag är en hemul

Människan är ett flockdjur. Att inte få höra till flocken är lika med döden. Och i något skede bestämde sig min hjärna tydligen för att försöka höra till samtliga flockar, kosta vad det kosta vill, skriver Maria Grundvall i sin kolumn.

Nyhetsbild

23 orsaker till Närpesbandet 1G3B:s storhet: platserna 10–1

Dyngmetalbandet 1G3B har konsert i Vasa i kväll. "E verkar som om förköpsbiljetten sku ga åt som kalja åp en 1G3B-keik" skrev bandet inför konserten. Patrik Back listar 23 orsaker till att gruppen härskat på scenen i 23 år.

Nyhetsbild

Närpesaktuella författaren Nilla Kjellsdotter lovar: Det blir fler böcker om den österbottniska polisen Mija Wadö

Det går bra för Nilla Kjellsdotters böcker och ljudböcker. Just nu har hon över 90 000 sålda exemplar. Om ett år kommer den tredje delen i Mija Wadö-serien, "Tills natten är slut" – och fler delar utlovas. På tisdag besöker hon Närpes.

Nyhetsbild

Välgörenhet på HSS Medias sajter – av unga, för unga

En välgörenhetskonsert i gott samarbete mellan musikutbildningarna i Jakobstad, HSS Media och Indigo Music ser dagens ljus. Bakom initiativet står HSS Media.

Nyhetsbild

"De är legender i Sverige" – Thomas och Per-Erik har lyssnat på publiken när de valt låtar till nostalgikvällen

JAKOBSTAD/VASA Publiken har frågat efter låtar av svenska legendarer på Legendernas nostalgikväll. Per-Erik Krooks och Thomas Enroth har lyssnat. Och det kommer att höras – på tre orter i Österbotten.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Historien om de hemska hallonen

Maria Grundvall skriver krönikor i Sydin med några veckors intervall.

Nyhetsbild

Bölerevyn "Spot on" träffar mitt i prick – och ungdomar glänser i rampljuset

Träffsäker humor, fyndiga kupletter, lagom skruvat innehåll och utomordentligt skådespel. Med de ingredienserna blir Böle ungdomsförenings revy en högklassig upplevelse.

Nyhetsbild

Närpes teater har nyskriven 90-talspjäs på gång – samma författarduo stod bakom omtyckta pjäsen om 80-talet

I sommar blir det en återgång till lågkonjunkturens 1990-talet i Öjskogsparken i Närpes. Närpes teater bjuder då på en nyskriven dramapjäs. Samma duo som skrev pjäsen om det glada 80-talet har även nu hållit i pennan.

Nyhetsbild

LYSSNA: Bengtas Ballin tolkar 1G3B:s klassiska låt – här kan du höra den

"Med ny melodi och harmonisering ackompanjerat av akustiska gitarrer och slagverksinstrument försöker vi lyfta vi fram det vackra i texten" skriver Bengtas Ballin om tolkningen av "Bråtas".

Nyhetsbild

"Jag gillar att vara Håkan" – nu visas filmen som Silas, 10 år, har huvudrollen i på bio också i Finland

Silas Strand, 10 år, sa genast ja när hans mamma frågade om han ville provspela för rollen som Håkan Bråkan. Så kom det sig att han fick sin största filmroll hittills.

Nyhetsbild

Böle uf laddar för att bjuda in till revy efter några års paus – snart är det dags för premiär och då blir det "Spot on"

"Spot on" är namnet på Böle ungdomsförenings revy, som har premiär om några veckor. Skådespelargänget är laddat och ser fram emot att få underhålla sin publik – äntligen.

Nyhetsbild

RECENSION: Pörtomrevyn ger tidvis svindel

"Nu ska det svänga, nu släpper vi ljuset in… Nu finns det chans att le." Det beskedet ger gänget bakom årets Pörtomrevy "Svindel". Och visst svängde det – ibland gav det mera svindel, ibland mindre - på premiären i lördags.

Nyhetsbild

RECENSION: "Bränn it proppan" är ett stabilt hantverk

Revymakarna gör ett gott hantverk. Idéerna flödar och spelglädjen är påtaglig, skriver Anders Teir om Brahegårdens revypremiär.

Nyhetsbild

Brahegården i Kristinestad fick välja och vraka i revymaterialet – ”Namnet antyder den röda tråden”

Brahegårdens revymakare hade inga problem att få ihop material till sin revy "Bränn it proppan". Det händer så mycket i Kristinestad att de måste välja och vraka. Dessutom ledde restriktioner till en påtvingad spelpaus.

Nyhetsbild

Snart utkommer Julias första bok – och fler lär det bli för det finns gott om idéer

I januari utkommer Övermarkbon Julia Mäkkylä första bok. Det känns kul och spännande, tycker hon, som har många idéer i bakhuvudet.

Nyhetsbild

Teaterintresserade i Kristinestad uppförde pjäser i uthus och Hotel de Ruckel – och samlade in pengar för välgörande ändamål

Teaterintresset i Kristinestad var livligt trots att en fast scen länge saknades. Först spelades teater både i uthus och i borgarhem. På 1870-talet började man spela teater i rådhussalongen.

Nyhetsbild

Borgare och mamseller ställde sig på tiljorna i 1800-talets Kristinestad – startskottet blev ett besök av svenskt teatersällskap

Intresset för scenisk konst väcktes på allvar i Kristinestad på 1800-talet efter att ett teatersällskap besökt staden. Snart ställde sig stadens borgare, fruar och mamseller också själva på scenen. Först handlade det om sällskapsspektakel men efter hand framfördes samma pjäser som på huvudstadens scener.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Frid, frid och annan frid – i ett lindgrenskt julstök eller någon annanstans

Kulturkolumnen: Finns det någon räddning för oss som dras med en ofullbordad längtan efter ett lindgrenskt (läs Astrids Lindgrens idyll) julstök? Ja, kanske. Vi kan till exempel välja att ta efter Alfons Åbergs pappa i stället, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

1,3 miljoner till konst, musik, forskning och studier – här är de som får bidrag från Svenska Österbottens kulturfond

Närmare 600 bidrag går till utbildning, forskning och kultur.

Nyhetsbild

Konstprojekt efterlyser samhällskonstnärer: "Konsten ska kännas och synas"

Konstprojektet Samhällskonstnär vill ge upphov till konst som berör och interagerar med samhället i området från Malax i norr till Kristinestad i söder.

Nyhetsbild

KLART: Legendariska popbandet Gyllene Tider kommer till Österbotten

Österbottenbesöket har dröjt i årtionden, men sommaren 2023 kommer popbandet Gyllene Tider till Vasa. Även andra namnstarka artister är klara för konsertkvällen i augusti.

Nyhetsbild

Svens och Soiles utställning lyfter fram jämlikhet och sexuella minoriteter: "Alla har samma rättigheter"

Det är inga fotografier på lador och idylliska vyer som nu ställs ut i konstaulan i Mitt i stan-huset.

Nyhetsbild

De här konstnärerna och konstsammanslutningarna får statens konstpris – en Kasköbo finns med på listan

Statens konstkommissioner har tilldelat statspriserna 2022 till meriterade konstnärer, arbetsgrupper och konstsammanslutningar. En Kasköbo finns med bland mottagarna.

Nyhetsbild

Imponerande skådespel i Pengrännon – och vilken regidebut för Alex Holmlund

Närpes Teater bjuder på en fartfylld fars som får publiken att vika sig av skratt. Det är så proffsigt som amatörteater kan bli.

Nyhetsbild

Värdefull dokumentation av berättelser om tonkgåbbin, ynjibyggaren och andra väsen

Tron på övernaturliga väsen levde kvar i våra trakter ännu för 40–50 år sedan då språkforskaren Ann-Mari Ivars gjorde ljudupptagningar av dialekterna i Sydösterbotten. Nu har de berättelserna samlats i en bok om folktro. 

Nyhetsbild

Nu flyttar Närpes teater in i Frans Henrikson-salen för att spela vinterpjäs – "Det blir många skämt och mycket springande"

En fartfylld komedi utlovas när Närpes teater sätter upp pjäsen "Pengrännon". När Sydin hälsar på teatergänget byggs scenografin så att karaktärerna Eva och Håkan ska kunna flytta in.

Nyhetsbild

Stor variation när Fotoklubben Focus ställer ut – nu är temat fotografens eget val

I november ställer Fotoklubben Focus ut i Mittistan-husets konsthall. Utställningen bjuder på stor variation.

Nyhetsbild

VIDEO: Om irriterande beteende på sociala medier – "Facebook Fighter" är höstens sista kortmusikal

Denna kortmusikal skildrar det moderna digitala samhället, främst människors provocerande och genomtänkta beteende på sociala medier.

Nyhetsbild

Prinsessan läser Närpesbördiga Camillas bok i radio – "Knappast något man säger nej till"

För ett tag sedan fick författaren Camilla Gunnarsson glädjande nyheter av sitt förlag.

Nyhetsbild

VIDEO: Hemlig förälskelse på en teater – se musikalen "Finding the words" gratis här

Kortmusikalen "Finding the words" skildrar bland annat sexuella minoriteters liv inom teatervärlden.

Nyhetsbild

VIDEO: Rädslor, mod och främlingsfientlighet – se kortmusikalen "Bystander" här

Nu är det dags för den andra musikalen som Vasabladet, Österbottens tidning och Syd-Österbotten bjuder på i höst. Materialet är öppet för alla!

Nyhetsbild

Händer i kväll: Dags för höstens andra kortmusikal– öppet material för alla

I ett samarbete med Musikteater i Österbotten presenterar HSS Media fyra kortmusikaler i höst. I kväll är det dags för den andra.

Nyhetsbild

Fåglar och hus med budskap – aktuella utställningar i Närpes

I konsthallen i Mitt i stan-huset visas under oktober månad Susanne Broändas och Antti Vaaranmaas konst. I biblioteket i Närpes pågår en utställning med Britta Bergström-Jungells målningar.