Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Lerknådarverk visas i Kristinestad

Lekande lätt i lera är namnet på den utställning som nu pågår i stadsbiblioteket i Kristinestad. Bakom den står ett gäng lerknådarfantaster, som de kallar sig.

Nyhetsbild

Hundratals målningar i Ann-Mari Långbackas gömmor

Ann-Mari Långbacka var en produktiv konstnär. Då hon avled i fjol fanns det målningar i mängd i hennes hem i Finby. Nu har alla hennes alster samlats ihop till en minnesutställning.

Nyhetsbild

Ordkonstnären från Korsnäs fick ärofyllt pris i Sverige – nu finns hon på samma lista som Nobelpristagare

Matilda Södergran drabbades av en låsning i skrivandet – men hon bröt sig loss och skrev "Överlevorna". Nu belönas hon med ett prestigefyllt pris.

Nyhetsbild

Ungdomsgalan blir grande finale för Anders Teir

När Anders Teir talar om Ungdomsgalan som en show i mindre format, menar han inte att den är mindre som produktion eller att den skulle kräva mindre av de medverkande. Det är de medverkande artisterna som är mindre till formatet.

Nyhetsbild

Petter i Kristinestad gör animationer som använts miljoner gånger, över hela världen

En av Petter Pentiläs animationer har använts 81 miljoner gånger. Han siktar på att göra hobbyn till ett jobb efter studierna.

Nyhetsbild

Camilla från Närpes skriver för barn om känsliga ämnen

I sina senaste böcker för barn och unga skriver Närpesbördiga Camilla Gunnarsson om mobbning och om hur barn kan uppleva en skilsmässa.

Nyhetsbild

Brahegårdens revy lovar ösa ur den lokala skattkistan

Gänget bakom Brahegårdens revy har haft att ösa ur, som vanligt. Lokalsamhället har bjudit på det ena och det andra som revymakarna kunnat frossa i. Premiär för  ”Såhe ere! Elä ere” är det på fredag.

Nyhetsbild

Ungt revygäng i Lappfjärd bjöd på en helkväll i tv-soffan

Det var ett ungt revygäng som ställde sig på scenen i Lappfjärd då revyn "Lokal-in-tv" hade premiär på lördag kväll. Den ungdomliga entusiasmen gav föreställningen både energi och volym.

Nyhetsbild

Lappfjärdsrevyn fick "tv-format" – Premiär på lördag

Revybesökarna på årets Lappfjärdsrevy ser sketcherna genom "tv-rutan". Däremellan ryms även gristransporten som hamnade i diket och nedläggningen av ett bageri med mera.

Nyhetsbild

Ungas läsvanor ska främjas genom kampanj – bibliotek i Vasa och i Kristinestad deltar

VASA Totalt 22 bibliotek mottar 5000 euro var för att främja barn och ungas läskunnighet. Genom kampanjen anställer biblioteken en ung person som till exempel kan läsa högt på sagotimmar eller arrangera workshops.

Nyhetsbild

Vindkraftverk och vargar är givna inslag i årets Övermarkrevy – nu är det dags för premiär

På lördag smäller det – då är det revypremiär i Övermark. Nu återstår bara finslipning av revypjäsen, som har inslag av såväl vindkraftverk som vargar.

Nyhetsbild

I sommar möter publiken Maria i Kyroboas

ORAVAIS Snön ligger djup över marken i Kyroboas men Oravais Teater är redan i full gång med förberedelserna inför sommarens teateruppsättning som denna gång ska handla om den osannolika profetissan Maria Åkerblom.

Nyhetsbild

Allt från Trump till bygdeoriginal utlovas i årets Pörtomrevy

Nu övas det för fullt. Snart ska texter, steg, sång och låtar sitta i huvudet. Snart är det premiär på årets revy i Pörtom.

Nyhetsbild

Fyrsällskap visar filmer i Kristinestad och Korsholm

Finlands Fyrsällskap visar filmer om fyrar i Finland och Estland. Den nya "Eldtornen" är gjort på både svenska, finska och estniska.

Nyhetsbild

Skolmusikkårens nya ledare: Jag har alltid drömt om att bli dirigent

NÄRPES Redan i lågstadiet drömde Benny Ojala om att bli dirigent. Nu slår det in, då han valdes till verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår.

Nyhetsbild

Tolv vill efterträda Lasse Eriksson som kultursekreterare

Endast en person är intresserad av att efterträda Anders Teir som verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår. Däremot lockar tjänsten som kultursekreterare efter Lasse Eriksson tolv personer.

Nyhetsbild

1G3B:s låtar försvunna från Spotify

Två av 1G3B:s skivor finns kvar på Spotify, men resten är borta. Vi ringde upp Francis Ford Kokkola för att få svaret på frågan varför.

Nyhetsbild

Månskensbonden uppträder på Svenska dagen i Kristinestad

Folktinget firar i år Svenska dagens huvudfest på Åbo Svenska Teater den 6 november. De firar också dagen i Kulturhuset Dux i Kristinestad.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Kantorn gjorde egen musik till mässa – premiär på söndag

Egna varianter av högmässor är inte alldeles vanliga. Kantorn Gerd Lindén och hennes dotter Jessica Bergström-Solborg beslöt att göra en.

Nyhetsbild

Österbottniska musikrävar hyllar The Eagles i rätt tonart

The Eagles, ett av världens mest kända rockband, är aktuellt med en Europaturné 2019. Det finns inget Finlandsbesök på schemat – men österbottningarna kan höra ett ambitiöst gäng sjunga The Eagles klassiker i höst.

Nyhetsbild
1

Guy Rosenholm fick första Georg Backlund-stipendiet

Finby byförening delade på lördagskvällen ut det första Georg Backlund-stipendiet. Det tillföll Guy Rosenholm, som uppfyller kriterierna med råge.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

Mark Levengood kommer till Österbotten med nyskriven föreläsning

– Det viktiga för oss finlandssvenskar är att värna om vårt lagskydd, att inget ruckas när det kommer till våra rättigheter, säger Mark Levengood som föreläser i Österbotten i november. Premiär blir det i Dagsmark, efter det ställer Levengood sig på scenen i Jakobstad och Vasa. Levengood poängterar att hans föreläsning präglas av humor men att det inte handlar om ståuppkomik.

Nyhetsbild

Folktro, kärlek och historia i mytomspunnen gruva

Det är premiär för pjäsen "Gruvliga berättelser" fredagen den 10 augusti. Sommarteatern håller hus vid den gamla gruvan i Korsnäs och bjuder på lokal historia, kärleksdrama och folktro i en konflikt mellan natur och industri.

Nyhetsbild

Ralf Långbacka blir hedersdoktor vid Konstuniversitetet

Ralf Långbacka har vid 85 års ålder en utblick över finländsk och västerländsk teater som omspänner sju årtionden. Han vill inte skriva dagens teaterkonstnärer på näsan men önskar att de skulle återupptäcka Brecht. På lördag promoveras han till hedersdoktor vid Konstuniversitetet.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Rötter och vingar temat för musiksommar

Den elfte upplagan av Kaskö musiksommar blir den sista med den konstnärliga ledaren Maija Reinikainen.

Nyhetsbild

Snabba ryck på revyscenen i Övermark

Allt från skarvar och vargar till kärlek och romantik avhandlas i årets revypjäs i Övermark.

Nyhetsbild

Kebu får tyskt pris för elektronisk musik

Musikern och kompositören Sebastian "Kebu" Teir, med rötter i Sideby och bosatt i Esbo, har vunnit Schallwelle Award – det tyska priset för elektronisk musik – som Bästa artist 2017.

Nyhetsbild

Erica Back sjunger i direktsänd operaföreställning

Operasångerskan Erica Back, med rötter i Närpes, medverkar just nu i Olli Kortekangas nyskrivna opera ”Veljeni vartija” som spelas i Tammerfors. På onsdag visas föreställningen i direktsändning på Arenan.

Nyhetsbild

Ingen Oscarsnominering för Andrea Eklund

"Sommarlängtan", som är komponerad och sjungs av Andrea Eklund, Oscarsnominerades inte i kategorin "Bästa sång". Låten från filmen "Trollvinter i Mumindalen" var en av 70 låtar som hade chans att nomineras.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn både roande och tankeväckande

SE BILDSPEL Årets Pörtomrevyn är en gemytlig tillställning som både roar och manar till eftertanke. Många lokala företeelser tolkas på revyscenen, men också händelser i landskapet, nationen och till och med i USA och Nordkorea lyfts fram.

Nyhetsbild

Fyndigt och rappt i Brahegårdens revy

KRISTINESTAD Språkliga krumbukter, storslagna planer och vardagliga händelser tas upp i Brahegårdens revy denna gång.

Nyhetsbild

Krigsveteraner får se Okänd soldat gratis

Alla krigsveteraner i Finland får gratis gå och se på dagsföreställningar av nya "Okänd soldat"-filmen.

Stjäl som en skata i konstens namn

KULTURKOLUMN. Videoinstallationer, nä vet ni vad. Jag älskar film, men jag har väldigt svårt för konstutställningar med film. Ändlösa inzoomningar på konstnärens odiskade tallrikar eller ett landskap där det händer... ingenting. Sånt klarar man sig utan.

Fotografen Esa Ylijääskö får Carina Appels pris

KRISTINESTAD Priset ur Carina Appels minnesfond går i år till fotografen Esa Ylijääskö. Priset på 3.000 euro överräcks den 25 juni 2017 på hembygdsmuseet Kilen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

Nytt projekt: Var med och forma framtiden

Vi talar ofta om framtiden med en blandning av förtjusning och skräck. Nu kan alla vara med och ge sin bild av framtiden. Allt material läggs upp på en digital vägg, ”2017 framtidsbilder av Finland”.

Nyhetsbild

Fullträff i Lappfjärd

Visst kan de roa en publik i Lappfjärd. I årets revy "Laffjöl runt" plockar revygänget poäng efter poäng i sina varierande nummer.

Nyhetsbild

Kvällens Pleppo inhiberad

Kvällens föreställning av "Pleppo Två" har inhiberats, meddelar Wasa Teater.

Nyhetsbild

HIM uppträder på Tuska

HIM är huvudartist på Tuska-festivalen nästa sommar, meddelar festivalen. Bandet har inte tidigare uppträtt på Tuska.

Nyhetsbild

Rickard Eklund vann dikttävling

Rickard Eklund, uppvuxen i Övermark och bosatt i Vörå, har vunnit Solveig von Schoultz-tävlingen. Tävlingen, som ordnas för 30 år fyllda, gällde i år dikter.

Nyhetsbild

Le Corbusiers verk på världsarvslistan

Den fransk-schweiziska arkitekten Le Corbusiers, det vill säga Charles-Édouard Jeannerets (1887–1965), verk har lagts till på Unescos världsarvslista.

Nyhetsbild

Andrea Eklund vann pris med sin första komposition

Närpesbördiga Andrea Eklund vann tredje pris i damkörskategorin med sitt verk Dalen i den internationella tävlingen, Vocal Espoo International Choral Composition Competition, på söndag kväll.

Nyhetsbild

Populär Pippi bidrog till rekordvår på Wasa Teater

VASA. 22.000 besökare såg Wasa Teaters föreställningar i vår. Det är nytt publikrekord för teatern.

Kommande evenemang