Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

VIDEO: Hör Lasse Eriksson sjunga sin nya låt – nu ger han sig ut på turné med dialekt i fokus

Lasse Eriksson och Anders Teir ger sig ut på miniturnén Kåtong Laiv där dialekt står i fokus. De kommer att riva av gamla låtar – och bjuda på helt nytt material. Här kan du få ett litet smakprov.

Nyhetsbild

Allt från Kristinestadsmotiv till japansk konst på galleri Spectra

Sammanlagt 14 konstnärer och 81 verk har nu intagit Galleri Spectra i Kristinestad. Konstföreningen Spectras traditionella sommarutställning pågår.

Nyhetsbild

Klubben fyller konsthallen – temat rörelse gav upphov till brett spektrum av tolkningar

Närmare 80 verk ställs ut under Närpes konstklubbs traditionella sommarutställning. Temat är rörelse och tolkningarna bjuder på en utställning med stor variation.

Nyhetsbild

I sommar gör hon debut på Närpes teater – "Att ha en vridläktare är så lyxigt"

Öjskogsparken i Närpes har förvandlats till Sherwoodskogen utanför Nottingham. I sommar sätter Närpes teater upp familjepjäsen "Robin Hood" och regissören Lilian Ruotsala gör debut på vridläktaren.

Nyhetsbild

Kaskö musiksommar är tillbaka – "Nu inser folk hur mycket de saknat levande musik"

I fjol skulle 250-årsminnet av Beethovens födelse ha varit tema för Kaskö musiksommar. Festivalen ställdes då in på grund av coronarestriktionerna, men är nu tillbaka – liksom Beethoven.

Nyhetsbild

Teaterpodden djupdyker i skådespeleriets värld

Tobias Klemets möter Unga scenkompaniets konstnärliga ledaren Alexandra Mangs för att diskutera sommarteater och konsten att skådespela.

Nyhetsbild

Nu satsar Martina helhjärtat på konsten: "Jag har släppt hämningarna helt"

Peace, Embrace och Corona blues. Det några av de nästan 40 verk som Martina Uthardt ställer ut i konsthallen i Mitt i stan-huset i juni. Jag vill inge hopp, livsglädje och energi, säger Malaxkonstnären.

Nyhetsbild

Julia uppmärksammas för ännu en novell – nu vill hon ta sig an längre verk

Arvid Mörne-tävlingen. Julia Mäkkylä fick blodad tand efter hedersomnämnandet i skrivtävlingen Arvid Mörne 2017. Efter det har hon fått flera noveller publicerade – och kammat hem andra plats i samma tävling.

Nyhetsbild

Evelina skriver om dysfunktionella vänskaper – prisas för novellen Smal

Arvid Mörne-tävlingen. Jag tycker att det är kul att poängtera saker i vår samtid som vi inte riktigt kan prata med varandra om, säger Evelina Kulp. Nu har hon kammat hem tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen.

Nyhetsbild

Här är historierna bakom Désirée Saarelas sånger – återgivna av Saarela själv

Sånger fulla av livsglöd som härstammar både från ett krigshärjat Österbotten och vår samtid. Det är vad Désirée Saarela & Triskel framför under morsdagskonserten med HSS Media.

Nyhetsbild

På söndag: Se morsdagskonsert på våra sajter – "Man blir kanske lite överraskad"

HSS Medias tidningar bjuder sina prenumeranter på en exklusiv morsdagskonsert. Désirée Saarela & Triskel levererar en kulturyttring full av puls, lokalhistoria och framtidstro.

Nyhetsbild

Maj månad innebär ny konst att betrakta – Wikström, Hudd och Sundbäck ställer ut i Närpes

Nu går Raimo Hudds och Etel Wikströms konst att spana in i Mittistans konsthall. Majvor Sundbäck är utställare i huvudbibliotekets tidningsläsesal.

Nyhetsbild

Nu ska Erica äntligen få möta publik igen – och det blir på hemmaplan

Mezzosopranen Erica Back har i princip inte alls fått möjlighet att uppträda för publik under pandemin. Längtan är stor, nu ska den stillas. Nu bjuder hon in till konsert på hemmaplan, i Övermark kyrka.

Nyhetsbild

Teaterpodden: Sommarteaterns betydelse för Österbotten

Två passionerade österbottniska teaterprofiler deltar i det andra avsnittet av Teaterpodden. Alf Burman och Rebecca Åkers diskuterar sommarteater i det här avsnittet.

Nyhetsbild

Nu får musikanterna träffas som hela orkestrar igen – och årets första maj-parad blir virtuell

Efter en minst sagt annorlunda tid för Närpes skolmusikkår börjar verksamheten återgå till det normala. När det kommer till den traditionsenliga paraden på första maj fick man tänka om. I år blir den av – men i virtuellt format.

Nyhetsbild

Tittare fick önska låtar – här kan du se konserten i efterskott

"Love me when I'm old" är ett av alla guldkorn som spelades på söndagskvällens önskekonsert. Konserten är den sista i serien.

Nyhetsbild

Här kan du se musikdokumentären Puzzel av David Strömbäck – "Helt nytt för mig"

Se musikern David Strömbäcks pinfärska musikdokumentär här. I den halvtimmes långa dokumentären får du bland annat höra tre låtar inspelade live.

Nyhetsbild

David Strömbäcks pussel fick annan form än tänkt – gjorde musikdokumentär

David Strömbäck gav ut nya låtar och planerade en turné. Den satte pandemin stopp för. I stället blir det premiär för en musikalisk dokumentärfilm.

Nyhetsbild

RECENSION: Jordbrukarsonen från Pjelax gjorde karriär som matematiker

Som äldsta sonen i en jordbrukarfamilj var det egentligen meningen att Boris Sjöberg skulle bli bonde hemma i Pjelax. Men hans lärare såg nånting i den unge Boris, och tack vare det blev han matematiker i den akademiska världen. Nu har hans fru skrivit en bok om matematikerns väg.

Nyhetsbild

Abstrakt konst från Replot i april månads utställning

Målning är min stora passion och jag målar helst abstrakt i akryl. Så presenterar sig april månads utställare i Mitt i stan-huset.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Intressen: film, böcker, oroa sig

Kolumn. Jag brukar trösta mig med att en nervös läggning också är en värdefull egenskap, i alla fall evolutionärt. Om alla hade varit adrenalinstinna mammutjägare skulle mänskligheten ha dött ut för länge sedan, skriver Maria Grundvall i sin kolumn.

Nyhetsbild

VIDEO: Tommys bjöd upp till dansbandskväll – här kan du se söndagens konsert

I kväll bjuder Tommys upp till dans. Med sig har de Hans Martin och Ramona Nordberg. Herman Hagnäs pratar med artisterna mellan låtarna. Dansbandskvällen kör igång klockan 18.

Nyhetsbild

VIDEO: Här kan du se påskkonserten i Munsala kyrka

I söndagens påskkonsert medverkande är Kristoffer Streng, Therese Karlsson, Margaretha Nordkvist, Helene Nyberg och Charlotta Kerbs samt Mikael Svarvar, Stefan Jansson och Musikhuset i Jakobstad. Konserten är inspelad i Munsala kyrka.

Nyhetsbild

LYSSNA: Teaterpoddens första avsnitt hittar du här

Hör samtalet mellan Tobias Klemets och Simon Nystén, Marja Vuori och Tilda Eklund.

Nyhetsbild

Tobias öppnar dörren till österbottnisk sommarteater i ny podd – "Som en egen värld"

I det första avsnittet sätter Tobias Klemets och hans poddgäster fokus på Närpes Teater.

Nyhetsbild

Dialektprogram på tablån – Kåtong laiv intar tv-studion på långfredagen

Nu har När-tv:s och Krs-tv:s tittare något att se framemot på långfredagen. Då intar Anders Teir och Lasse Eriksson studion och bjuder på livesänt tv-program på Närpesdialekt – och ska presentera ett bra ord för munskydd.

Nyhetsbild

VIDEO: Här kan du se nostalgikonserten med Philip Järvenpää och Benny Törnroos

Philip Järvenpää och Benny Törnroos står på scenen tillsammans med ett storband. Det blir pop, rock och country från 1960-talet.

Nyhetsbild

RECENSION: Björn Taxell samlade sina tankar kring empati, synergi och samverkan

I boken Du och jag tar Björn Taxell fram miljöer och sammanhang alltifrån de första levnadsåren i födelsestaden Åbo till tiden som samhällspåverkare i vuxen ålder. Det står klart att omtanken om den enskilda människan är viktigt att föra fram för författaren.

Nyhetsbild

Podcasten Bakom rubrikerna: Coronaläget hotar festivalsommaren

Stora artistnamn är på gång till Vasa i sommar. Men hotar coronaepidemin att än en gång stjälpa delar av den finländska festivalsommaren?

Nyhetsbild

"Nämen hej! Är det du?!" – se nya avsnittet av talkshowen med Thomas Lundin

I kväll är det dags för det sista avsnittet av den finlandssvenska talkshowen. Vi börjar klockan 18!

Nyhetsbild

Idén har funnits där i många år – nu skriver Anders Teir sagobok på dialekt

Vårutdelning. Idén har funnits där längre och nu ska den förverkligas. Till hösten hoppas Anders Teir på att hans sagobok – givetvis skriven på Närpesdialekt – ska vara klar.

Nyhetsbild

"Nämen hej! Är det du?!" – se avsnitt 3 av talkshowen med Thomas Lundin

Det är dags för avsnitt 3 av den nya finlandssvenska talkshowen.

Nyhetsbild

Hon blir projektledare för nytt folkmusikcenter i Lappfjärd

Ett folkmusikcenter skapas vid Lappfjärds folkhögskola. En etablerad sångare-låtskrivare blir projektledare för utbildningen.

Nyhetsbild

"Nämen hej! Är det du?!" – se avsnitt 2 av talkshowen med Thomas Lundin

Det är dags för avsnitt 2 av den nya finlandssvenska talkshowen.

Nyhetsbild

Här är konst som föddes under coronavåren – Gull ställer ut "färgsprakande palett"

Konstnären Mia Gull visar nu upp konst som till stor del skapades under coronavåren 2020. Här finns allvar, men också humor. Jag tycker om att busa med konsten, säger hon.

Nyhetsbild

Nämen hej! Är det du?! – Här kan du se första talkshowen med Thomas Lundin på vår webb

ÖSTERBOTTEN WEBB-TV. Nu är det dags. Första programmet av det finlandssvenska soffprogrammet hittar du här. Klicka bara fram artikeln.

Nyhetsbild

Talkshowen kompletteras med fem digitala konserter som sänds under våren

ÖSTERBOTTEN Det är Kulturfonden och Konstsamfundet som gör talkshowen möjlig. De finansierar också fem virtuella konserter som snart produceras.

Nyhetsbild

Thomas och Thomas ordnar unik talkshow – de hemliga gästerna avslöjas först i soffan

Musikern Thomas Enroth och programledaren Thomas Lundin har slagit ihop sina påsar. Deras nya soffprogram börjar sändas redan i februari.

Nyhetsbild

Bokhandlare i Österbotten tipsar om vårens boksläpp

Deckare, faktaböcker och sagor. Vårvintern bjuder på spännande och intressanta böcker. Bokhandlare i Österbotten tipsar om böcker de ser fram emot.

Nyhetsbild

Föreställningarna av Råttfällan flyttas fram – "Visst var det lite väntat"

Coronaviruset satte än en gång käppar i hjulen för Närpes teaters planer. Nu har vinterpjäsens föreställningar blivit framflyttade och ett nytt premiärdatum är satt.

Nyhetsbild

Kurator släppte ny låt – för första gången på nästan tjugo år

Nu har hårdrocksbandet Kurator släppt den nya singeln Black from ashes – den första egna låten på nästan tjugo år. Och fansen har fler låtar att se fram emot.

Nyhetsbild

Fantasitema när konstklubben ställer ut – "En salig röra men i positiv bemärkelse"

När Närpes konstklubb bjuder in till vinterutställning är mångfalden stor. Klubben har återigen gått in för att följa ett tema, den här gången föll valet på fantasi.

Nyhetsbild

RECENSION: En läsvärd personskildring om och av Matti Sundberg

När Matti Sundberg tog över som chef vid Metsä-Botnias fabrik i Kaskö var enheten förlustbringande. Men personalen antog utmaningen och årsproduktionen och lönsamheten steg. Gustav Lawast har läst Sundbergs självbiografi "Med egna ögon".

Nyhetsbild

KONSERT: Markus Lytts och hans vänner bjuder alla på julkonsert

Den stämningsfulla julmusiken kan också ses i efterskott här på sajten. Julkonserten "Lytts & hans vänner" – videon finns i artikeln.

Nyhetsbild

KONSERT: Njut av stämningsfull julmusik – här kan du se Årets annorlunda julkonsert

I kväll bjuder vi på en tidig julklapp till alla prenumeranter: En exklusiv inspelning av årets stora julkonsert! Se den här!

Kommande evenemang

Läs Sydin digitalt i fyra månader för 25 €

Normalpris 47,60 €

Hämta erbjudande