De gör välgörenhetskonserten

  • Artister: Sarah Nedergård, Erica Nygård, Towe Widerberg, Heléne Nyberg, Lovana, Philip Järvenpää, Stephan Nyman, Isa Lindgren-Backman, Nykarleby Manskör

  • Piano: Thomas Enroth
  • Gitarr och bouzouki: Peter Enroth
  • Violin: Krista Kairaneva
  • Programvärdar: VBL:s och ÖT:s ledarskribent Dan Ekholm och Röda Korsets Ann-Mari Audas Willman
  • Idé och projektledning: Thomas Enroth och Patrik Stenvall
  • Filmning: Martin Karlsson och Jakob Lövlund
  • Klipp och redigering: Martin Karlsson
  • Musikmix: Jakob Lövlund
  • Mastering: Tom Käldström
  • Konserten är ett samarbete mellan Röda Korset, Indigo Music, Ritz Vasa, Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydin, Radio Vasa, Harry Schaumans Stiftelse och Seger Marketing.
  • Tidpunkt: 17 mars klockan 19.
  • Plats: Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens webbplatser. Konserten sänds på Radio Vasa fredag och lördag klockan 18:03.

 

Blåa och gula lampor lyser upp Ritz scen i Vasa. Små dammkorn dansar i ljuset och det ligger en allvarsam ton i luften. Det här är ingen lek, som musikern Thomas Enroth uttrycker det.

– Kriget måste få ett slut, sjunger Towe Widerberg i konsertens andra låt.

Innan har Isa Lindgren-Backman framfört Björn Afzelius vackra och odödliga låt "Sång till friheten". Österbottniska artister och musiker har samlats på en välgörenhetskonsert till förmån för de krigsdrabbade i Ukraina. 

Europa har skakats om i grunden. För bara fyra veckor sedan lugnade vi barnen med att krig bara förekom långt borta. Krig hörde till de europeiska historieböckerna. Men så plötsligt håller våra lugnande ord inte längre. Ett brinnande krig kom nära och den största flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår.

Det är blodigt allvar.

– Jag har gjort många välgörenhetskonserter tidigare, men ingenting har berört mig lika mycket som kriget i Ukraina. Det har verkligen påverkat mig, säger Enroth.

Thomas Enroth står för musikarrangemangen. Han är innerligt tacksam för alla musiker som ställer upp för dem som drabbats av kriget i Ukraina.


Han och sambon Heléne Nyberg har grannar från Ukraina. Grannarna berättar om fasansfulla händelser i Ukraina.

– Det är allas vår plikt att försöka hjälpa. Många av artisterna som uppträder har levt utan inkomst i två år på grund av pandemin. Och nu då samhället öppnar igen är det första de gör en välgörenhetskonsert. Det säger något om viljan att hjälpa.


Lördagen efter krigsutbrottet vaknade Enroth med en skrikande känsla. Han måste göra något. Så han kontaktade HSS Medias ledande nyhetschef Patrik Stenvall för att kolla om tidningarna ville vara med och ordna en konsert. 

– Det är en självklarhet för oss att vara med. HSS Medias tidningar har tidigare arrangerat både välgörenhetskonserter och direkta insamlingar i samarbete med olika hjälporganisationer till förmån för flyktingar, säger Stenvall.

I en chatt ritade de upp ramarna för konserten. Sedan gick det undan. Artister bokades och allt föll på plats på bara två veckor. Enroth är tacksam, för ingen av artisterna han frågade tackade nej. Några var förhindrade men alla önskade att de hade kunnat vara med.

– Sångerna har valts ut noga för att publiken ska känna något. Jag har själv gråtit under konsertinspelningen. Men jag finner en kraft och tröst i musiken och i min barnatro.

Stenvall hoppas att konserten ska samla en stor summa pengar till Röda Korsets arbete.

– Jag hoppas också att konserten ger en stund av eftertanke i en svår tid. Jag tror det är bra att vi har möjligheten att samlas och tänka på och hjälpa dem som har det mycket svårt i vårt närområde.

Malin Alhbeck, som har rötterna i Vasa, bor i Kiev i Ukraina tillsammans med sin familj sedan tjugo år. Då kriget bröt ut befann sig familjen på semester i Egypten. Krigsutbrottet kom som en chock.

– Vi var beredda på att något kanske kunde hända i östra Ukraina, men inte att det skulle bli ett fullskaligt krig. Det trodde vi aldrig, säger Ahlbeck.

För tillfället bor de i Åbo på grund av kriget. Ahlbeck hoppas att hennes berättelse ska få folk att vilja hjälpa de krigsdrabbade.

– Det är beundransvärt att det ordnas en sådan här konsert. Jag hoppas kunna hjälpa genom att dela min historia.

Malin Ahlbeck bor i Kiev i Ukraina. Men på grund av kriget har hon och hennes familj flyttat till Åbo. På konserten delar hon sin berättelse.


Några andra av familjen Ahlbecks släktingar har också kommit till Finland. Men alla har inte kunnat lämna Ukraina. Hon håller kontakt med sina vänner och kollegor via telefon. Ofta pratar de om alldagliga saker för att skingra tankarna en stund. 

Kiev är en grön, levande stad med kastanjeträd och floden Dnepr. Men nu är staden inte sig lik längre. Borta är det rika kulturlivet och stadspulsen.

– Nu är det beckmörkt om nätterna. Alla måste tejpa för fönstren nattetid. Där hörs bomber och flyglarm.

– Vi har vårt allt i Kiev. Det är vårt hem.

Lotta Wiklund, som bor i Stockholm men har rötterna i Nykarleby, tog färjan för att medverka i konserten.

– Jag råkade ringa Enroth för att fråga om han ville vara med och göra en liknande konsert i Österbotten. I stället kom jag hit. På tisdag ordnas en konsert i Stockholm, säger Wiklund som ger ut musik under artistnamnet Lovana.

Wiklund har påverkats känslomässigt av det som händer i Ukraina. Hon har svårt att förstå hur några få personer i Ryssland kan ställa till med så mycket lidande och elände. 

Lotta Wiklund ger ut musik under namnet Lovana. Hon framför låtarna


Ann-Mari Audas-Willman, som är ordförande för Finlands Röda Kors Österbottens svenska distrikt, är konferencier tillsammans med Vasabladets och Österbottens Tidnings ledarskribent Dan Ekholm. Pengarna som doneras under konserten kommer att gå oavkortat till Röda Korsets katastroffond. Redan innan konserten har det kommit in betydande donationer. Audas-Willman är tacksam.

– Det är så fint och rörande att det ordnas en sådan här konsert och att se hur många som vill vara med. Nu lever vi en tid då kultur är extra viktigt för alla. Genom den kan vi öppna upp och bli berörda i själen.

Konsertens sänds den 17 mars klockan 19 på Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens webbplatser. Konserten är öppen för alla och den kan ses i efterhand. Konserten kommer också höras på Radio Vasa på fredag och lördag klockan 18:03.

Du behöver inte vänta till torsdag för att hjälpa. Det går bra att donera redan nu. Mer information hittar du på Röda Korsets webbplats.