Förra lördagen vaknade musikern Thomas Enroth upp med en tanke som inte ville släppa honom. En inre röst sade att han ska samla artister i Österbotten för att ordna en välgörenhetskonsert för de drabbade i Ukraina. Enroth och HSS Medias ledande nyhetschef Patrik Stenvall chattade på telefonen och det hela föll på plats på några morgontimmar. 

Artisterna, arrangörerna och mottagarorganisationen Röda Korset vill nu bjuda in alla till välgörenhetskonserten "Sånger för fred". 

Konserten sänds på Vasabladets, Österbotten Tidnings och Sydins webbplatser och kan höras på Radio Vasa torsdagen den 17 mars klockan 19. Donationerna – som kan göras redan nu, under och efter konserten – går i sin helhet till Röda Korsets insamling.

– Det känns fint det ordnas en konsert och att så många artister vill vara med och samla in pengar för de som drabbats av konflikten i Ukraina, säger Audas-Willman, som är ordförande för Finlands Röda Kors Österbottens svenska distrikt.

Audas-Willman och Victoria Nylund, tf verksamhetsledare för Finlands Röda Kors Österbottens svenska distrikt, kände sig lurade då kriget i Ukraina blev ett faktum.

Då Ryssland attackerade landet kastades alla européer in i en ny vardag. I många år har vi levt i tron att krig på europeisk mark hör till det förgångna. Men plötsligt kom kriget nära. Bilvägen från Helsingfors till Kiev är 1 400 kilometer. Vi kan jämföra med vägen mellan Utsjoki i norra Finland och Helsingfors; den är kring 1 250 kilometer. 

– Jag blev förvånad över att kriget utvecklades så snabbt och jag är oerhört ledsen över att se alla människor som drabbas, säger Victoria Nylund.

Audas-Willman konstaterar att man brukar lugna barn med att det inte kommer några krig hit.

– Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt att det skulle bli krig så nära oss.

Thomas Enroth.


Som privatpersoner blev Audas-Willman och Nylund chockade, men organisationen som de representerar var beredd. Röda Korset är ständigt redo att rycka in var i världen en kris än bryter ut. 

– Röda Korset är berett hela tiden. För oss är frågan inte om en kris kommer. I stället frågar vi oss när, var och hurudan krisen blir. Vi sitter aldrig och rullar tummarna och väntar på problem. Då det är lugnare tider gör vi alltför att förbereda inför nästa kris, säger Audas-Willman.

Det som behövs nu är pengar. Det går redan nu att donera så man behöver inte vänta till välgörenhetskonsten. Röda Korset och andra hjälporganisationer har startat omfattande insamlingar till förmån för krigets offer i Ukraina.

Alla bidrag är välkomna och kan hjälpa människorna på plats i Ukraina. Har man inte pengar att ge just i dag kan man ge senare. I samarbete med lokala organisationer omvandlas pengarna till vatten, mat och skydd och annat som uppfyller grundläggande behov.

– Vi har nätverk som ser till att pengarna används på rätt sätt. För tillfället befinner sig tre finländska experter i Ukraina för att hjälpa Röda Korset där. De samarbetar med Röda Korset på plats, säger Nylund.

Artister på konserten

  • Sarah Nedergård

  • Erica Nygård
  • Towe Widerberg
  • Heléne Nyberg
  • Lovana
  • Philip Järvenpää
  • Charlotta Kerbs
  • Stephan Nyman
  • Isa Lindgren-Backman
  • Nykarleby Manskör
  • Thomas Enroth på piano
  • Peter Enroth på gitarr och bouzouki
  • Krista Kairaneva på violin
  • Programvärdar: VBL och ÖT:s ledarskribent Dan Ekholm och Röda Korsets Ann-Mari Audas Willman
  • Konserten är ett samarbete mellan Röda Korset, Indigo Music, Ritz Vasa, Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydin, Radio Vasa och Harry Schaumans Stiftelse
  • Datum: 17 mars klockan 19.

 

Audas-Willman och Nylund är rörda över hjälpsamheten som finns i Österbotten. Vill man engagera sig som privatperson kan man ta kontakt med dem eller med någon av distriktets 37 avdelningar i det svenskspråkiga Österbotten.

Folk har redan hört av sig och vill donera kläder. Men ukrainarna är inte i skriande behov av kläder för tillfället. I stället handlar det om att bygga upp sönderbombade el- och vattenledningar och se till de grundläggande behoven.

– Men vill man donera kläder kan man ge dem till våra loppisar. Då omvandlas kläderna till pengar, säger Audas-Willman.


Vi lever i oroliga tider och mycket är osäkert. Audas-Willman säger att det bästa vi kan göra är att försöka leva så normalt som möjligt. Samhällets beredskap är högre och bättre om vi tar hand om oss själva och andra.

– Då kan vi också effektivt hjälpa människor i nöd.