|

VBL:s och ÖT:s reporter vid ukrainska gränsen: "Omöjligt att inte bli personligt berörd"

Zoom
Foto: Sofia Westerholm

 Sofia Westerholm är i Polen och ser med egna ögon de människor som flyr från kriget i Ukraina. Hon medverkar i nyhetspodden Bakom rubrikerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasabladets och Österbottens tidnings samhällsreporter Sofia Westerholm befinner sig i Polen, bara några kilometer från den ukrainska gränsen. Totalt är två miljoner människor på flykt från kriget i Ukraina och en stor del av dem har Polen som mål. 

Tidigare körde alla bussar direkt till den polska gränsen, men det blev kaosartat. I stället har man nu byggt upp provisoriska gränsstationer för att bättre kunna hantera situationen. Westerholm säger att den station hon befinner sig vid på tisdagseftermiddagen är ett gammal skjul där bussar väntar på att ta emot flyktingar. 

– Här finns bara kvinnor och barn eftersom män i krigsför ålder inte får lämna Ukraina.

Mat serveras från en grill och från den lokala butikens delar man ut frukt. 

Annons
– Människor är tysta. Jag har inte sett ett enda leende, men inte heller en enda tår, säger Westerholm i nyhetspodden Bakom rubrikerna. 

Lyssna på Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnasajtSpotify och Apple podcasts.

 

Listen on Apple Podcasts
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan