|

Slut på dagliga rapporter om nya coronafall – "Inte längre ett bra sätt att beskriva epidemiläget i Österbotten"

I nuläget testar hälso- och sjukvården endast en begränsad målgrupp. Det betyder att de smittfall som konstateras med hjälp av självtest syns alltså inte i den officiella statistiken. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

I nuläget testar hälso- och sjukvården endast en begränsad målgrupp. Det betyder att de smittfall som konstateras med hjälp av självtest syns alltså inte i den officiella statistiken.

Österbottens välfärdsområde slutar informera om dagliga antalet smittfall, tester och incidens.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under hela pandemin har Österbottens välfärdsområde dagligen klockan 11 informerat på sin webbplats om hur många nya coronafall som konstaterats under det senaste dygnet, och om incidenstal och antalet tagna tester. Men nu slutar man med den rapporteringen, meddelar välfärdsområdet på måndagen. Förändringen gäller från och med i dag, den 17 januari.

Orsaken till detta är helt enkelt att siffrorna inte längre är ett bra sätt att beskriva det rådande epidemiläget i Österbotten. I nuläget testar hälso- och sjukvården endast en begränsad målgrupp och de smittfall som konstateras med hjälp av självtest syns alltså inte i den officiella statistiken.

Läs också: Nya coronaregler: Minst fem dagars karantän, helst hemmatest – i följande fall tas officiella coronatest

"I Österbotten kommer vi i fortsättningen att publicera en lägesbild om epidemin i samband med de meddelanden som publiceras om coronasamordningsgruppens möten. Dessutom kommer vi efter behov att publicera information på vår webbplats och våra sociala mediekanaler samt gå ut med pressmeddelande", skriver välfärdsområdet i måndagens pressmeddelande.

Annons

VBL/ÖT fortsätter rapportera om coronaläget i Österbotten med uppföljningar om bland annat vårdbehovet på grund av covid-19.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan