Under hela pandemin har Österbottens välfärdsområde dagligen klockan 11 informerat på sin webbplats om hur många nya coronafall som konstaterats under det senaste dygnet, och om incidenstal och antalet tagna tester. Men nu slutar man med den rapporteringen, meddelar välfärdsområdet på måndagen. Förändringen gäller från och med i dag, den 17 januari.

Orsaken till detta är helt enkelt att siffrorna inte längre är ett bra sätt att beskriva det rådande epidemiläget i Österbotten. I nuläget testar hälso- och sjukvården endast en begränsad målgrupp och de smittfall som konstateras med hjälp av självtest syns alltså inte i den officiella statistiken.

Läs också: Nya coronaregler: Minst fem dagars karantän, helst hemmatest – i följande fall tas officiella coronatest

"I Österbotten kommer vi i fortsättningen att publicera en lägesbild om epidemin i samband med de meddelanden som publiceras om coronasamordningsgruppens möten. Dessutom kommer vi efter behov att publicera information på vår webbplats och våra sociala mediekanaler samt gå ut med pressmeddelande", skriver välfärdsområdet i måndagens pressmeddelande.


VBL/ÖT fortsätter rapportera om coronaläget i Österbotten med uppföljningar om bland annat vårdbehovet på grund av covid-19.