VBL/ÖT kunde redan på onsdagen, enligt uppgifter från Regionförvaltningsverket, rapportera att coronarestriktionerna i Österbotten skärps nästa vecka med anledning av det försämrade coronaläget. Nu har Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland också officiellt skickat ut sitt beslut.

Läs också: Tuffare coronaregler i Österbotten på måndag: Högst 50 på julkonserter och andra tillställningar – men covidpass ger undantag

"Med sammankomstbegränsningen vill man trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården och en lyckad smittspårning. Samtidigt vill man göra det möjligt att genomföra jultidens evenemang på ett hälsosäkert sätt. I beslutet beaktades också att det riksomfattande epidemiologiska läget har försämrats", skriver RFV i sitt pressmeddelande på torsdagen.


De skärpta restriktionerna innebär alltså att alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med över 50 deltagare förbjuds i kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. Detta gäller från och med måndag den 20 december och fram till onsdag den 19 januari. 

Beslutet är fattat med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar. 

Den som ordnar tillställningar och evenemang kan dock ta i bruk covidintyget som ett alternativ till begränsningarna. Covidintyget kan krävas av personer som har fyllt 16 år.


Fram tills nu har det funnits ett undantag för allmänna tillställningar där alla har sittplats, som gällt på till exempel teatrar och biografer – men det undantaget gäller inte längre från och med nästa vecka. Därför meddelar nu bland andra Wasa Teater att man tar i bruk covidintyget "för att kunna fortsätta erbjuda teater och föreställningar för publiken". 

Alla teaterbesökare över 16 år ska alltså visa covidintyg då de anländer. Publiken uppmanas komma i god tid innan föreställningen börjar.