Det finns en vision om en bro över Kvarken som skulle betjäna regionerna men även stora delar av Finlands exportindustri. Diskussionen om en fast förbindelse har diskuterats en tid i Vasabladets spalter och olika alternativ har presenterats.

VBL och ÖT genomförde bland annat en enkät med samma tema. 

I nyhetspodden Bakom rubrikerna är det ord och inga visor då marinbiologen Anna Törnroos-Remes kullkastar visionen om en fast förbindelse över Kvarken. Orsakerna till att projektet är ogenomförbart är flera.

Men Törnroos-Remes är förvånad över att man inte redan insett att en bro inte kan byggas. På grund av områdets unika miljön och status är det inte lagligt att bygga en fast förbindelse mellan Vasaregionen och Umeå. 

Enligt finländsk lag är det inte tillåtet att försämra naturvärden i exempelvis naturskyddsområden. Utöver finsk och svensk lagstiftning lär man stöta på problem med EU-lagstiftning och Unesco. 

– Med lite bakgrundsundersökning skulle man ha besparat sig både tid och pengar. Man kanske tror att de ekonomiska effekterna möjliggör en fast förbindelse. Tyvärr funkar det inte så, säger Törnroos-Remes i podden. 

Ett nytt avsnitt av Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnarsajtSpotify och Apple podcasts.