Evenemang för över 50 personer får ordnas i december – så länge säkerheten kan garanteras

Enligt Regionförvaltningsverket får evenemang ordnas för över 50 personer i december. Bilden är tagen i Schaumansalen i Jakobstad. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Enligt Regionförvaltningsverket får evenemang ordnas för över 50 personer i december. Bilden är tagen i Schaumansalen i Jakobstad.

Regionförvaltningsverket har uppdaterat sina begränsningar för evenemang. Begränsningarna luckras upp en aning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har fattat ett nytt beslut om vilka sammankomstbegränsningar som gäller i landskapen Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Birkaland och Mellersta Finland. I december får offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för över 50 personer ordnas inomhus och i avgränsade områden utomhus så länge deltagarnas säkerhet kan tryggas. I november var samma siffra 20. 

Arrangörerna ska trygga säkerheten genom att se till att deltagarna håller tillräckligt avstånd till varandra och genom att se till att det finns goda möjligheter till handtvätt. Det här i enlighet med anvisningarna från Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd. 

– Situationen är mycket bättre nu än för en månad sedan. Vårt beslut gäller inte privata sammankomster, utan endast allmänna sammankomster, säger Marko Pukkinen, överdirektör för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. 

Den 17 november förlängde Österbottens coronasamordningsgrupp sin starka rekommendation om att man ska avstå från att ordna privata tillställningar för över 10 personer i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad, Närpes och Nykarleby. Rekommendationen för övriga kommuner är att inte fler än 20 personer samlas privat. Rekommendationerna gäller till åtminstone 2 december. 

Annons

Epidemin allas ansvar

Var och en kan med sitt eget agerande hjälpa till att stoppa spridningen av coronaviruset. Regionförvaltningsverket påminner om att coronavirset smittar särskilt lätt vid långvariga närkontakter och att man därför inte ska delta i sociala tillställningar om man har minsta lilla symtom. Vid symtom ska alla närkontakter undvikas. 


Regionförvaltningsverket följer den epidemiologiska utvecklingen i landet och ändrar vid behov tidigare beslut. Det senaste beslutet träder i kraft 1 december och gäller fram till årsskiftet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan