|

Närpes dödförklaras på Facebook

NyhetsbildZoom
En dödsannnons över Närpes har cirkulerat i sociala medier. Foto: Mikael Nybacka
I helgen har en dödsannons över Närpes stad cirkulerat i sociala medier. Det är en reaktion mot att staden ska bli tvåspråkig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I dödsannonsen sörjs staden av de enda kvarvarande svenska kommunerna i landet, "syskonen Korsnäs och Larsmo" och "kusiner på Åland". Så här ser versen i annonsen ut:? "Genom århundraden av krig och hungersnöd stod du stadigt Men med det nya årtusendet kom förrädarna som sålde din själ för några silverslantar". Enligt annonsen sker jordfästningen i stillhet 31 december. Närpes-Närpiös födelsedag firas 1 januari, meddelas det på finska. Dödsannonsen är en reaktion mot stadsfullmäktiges beslut om att staden ska ansöka om att bli tvåspråkig från årsskiftet. Orsaken är att man då inte går miste om stadsandelar som man skulle göra om man förblir enspråkigt svensk. Andreas Slama är den som ligger bakom dödsannonsen. Han säger att annonsen ska ses som en protest mot att svenskan utarmas i Finland. - Det är ett litet inlägg i debatten och en sorg över hur det ser ut att gå för Närpes. Det har en viss betydelse att vi snart bara har två svenska kommuner kvar förutom Åland. Ju fler kommuner som blir tvåspråkiga desto större blir faran för svenskan. Dödsannonsen har väckt många känslor på Facebook. Flera har skrivit att annonsen är osmaklig. Andreas Slama säger att det inte var meningen att någon skulle ta illa vid sig. - Jag funderade länge på om jag skulle våga lägga upp något så provokativt och visst kan man tycka att det är osmakligt att tala om döden på det viset, men annonsen ska ses som en karikatyr och en profetia över hur det kan gå. Det var aldrig menat som ett extremt seriöst bidrag i debatten. Beslutet har väckt många känslor hos Närpesborna. Enligt Närpesbon och advokaten Henrik Becker kommer det att leda till besvär i förvaltningsdomstolen, antingen av honom själv eller någon annan. Det var Pohjalainen som var först med nyheten.

Kommentarer
|

Påskbrasorna stoppas av risk för gräsbränder – nu får ingen tända öppen eld i Österbotten

Nyhetsbild
Det verkar inte bli några påskbrasor i år, eftersom det nu råder risk för gräsbränder i hela Österbotten. Foto: Heikki Torala/Arkiv
Meteorologiska institutet har slagit fast att det nu är så torrt i markerna att det är förbjudet att göra upp öppen eld. Det betyder att påskbrasorna är hotade.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan