Sofia Nygård

sofia.nygard@sydin.fi

Nyhetsbild

Vörå har sålt tre radhus – köparna vill locka nya invånare och turister

VÖRÅ Jordbrukarna Ulf Kullas och Tommy Lillbacka har köpt två radhus i Kimo av kommunen. Nu ska lägenheterna rustas upp och bli hem för både ortsbor och lantbrukspersonal.

Nyhetsbild

Jennie ville testa något nytt – öppnade Vasas första helt digitala blomaffär

VASA Vasabon Jennie McCrea, 31, bytte socionomyrket mot en vardag som florist. Nu har hon öppnat en egen blombutik – som bara finns på nätet.

Nyhetsbild

Elever vill ha mer kunskap om ekonomi: "Dumt att vara 18 år och inte kunna betala en räkning"

VÖRÅ Vi lär oss inte tillräckligt mycket om vardagsekonomi i skolan, säger gymnasieelever i Vörå. Samhällsläraren Maria Holmgård håller med: "Läroplanen är lite snedvriden."

Nyhetsbild

Replotborna ville veta vad som händer vid en fusion: "Kommer Korsholms gymnasium att finnas kvar?"

REPLOT Diskussionsturnén om fusionsavtalsförslaget mellan Vasa och Korsholm landade i Replot på onsdagskvällen. Och Replotborna hade många frågor om skolorna, församlingarna och skärgården.

Nyhetsbild

Joakim tog över föräldrarnas uraffär i Vörå – nu tejpar han bilar och gör reklamskyltar

VÖRÅ När Vöråborna John och Barbro Glasberg stängde sin ur- och guldsmedsaffär tog sonen Joakim över företaget. I dag är det en renodlad reklambyrå – som är på väg att bli ännu större.

Nyhetsbild

Apoteken tar bort blodtrycksmedicin från hyllorna – föroreningar har upptäckts

Blodtrycksläkemedlet Losartan dras tillbaka från apoteken av säkerhetsskäl. Men de 150 000 finländare som använder medicinen kan fortsätta äta den, meddelar Fimea.

Nyhetsbild

Vasabutik byter namn för att hylla pianospelande hunden Elmo: "Han var helt unik"

SE VIDEO Irländska settern Elmo lockade kunder från hela världen till Vasa. När han dog i december ville bästa arbetskompisen Jocke Kulju hedra honom. Elmos namn och bild pryder nu företagets logo.

Nyhetsbild

Företagare designade produkt som ska lösa problemen i duschen: "Jag skar ut modellen från en pizzalåda"

VASA I över 20 år har Sune och Nina Vestergård importerat och sålt kakel till österbottningarna. Nu lanserar de en alldeles egen produkt som Sune har designat på en bit pizzakartong.

Nyhetsbild

Det blir lördagsskola för Vasabarnen nästa år – trots föräldrarnas protest

VASA Åtta föräldraföreningar i Vasa vill att staden skippar de två inplanerade skollördagarna nästa år. Nämnden för fostran och undervisning håller fast vid sitt beslut, men ändrar datumen.

Nyhetsbild

Skattepengarna kan trilla in på kontot redan i augusti – en del får vänta till december

I år får de flesta finländare skatteåterbäring redan i augusti. Den som behöver komplettera sina uppgifter kan fortfarande göra det på papper, men blanketten måste man skaffa själv.

Nyhetsbild

Januarisöndagen firas i Vasa igen – 101 år sedan Mannerheim gav ordern

VASA På söndag är det 101 år sedan general Mannerheim gav ordern om att avväpna de ryska trupperna i Österbotten. I år uppmärksammas januarisöndagen med kransnedläggning, en ny utställning och fest i stadshuset i Vasa.

Nyhetsbild

I Solf får hundar träna i skidspåret på onsdagar – Skidåkare: Vi söndrar inget och städar efter oss

SOLF Varje onsdagskväll tränar Elisabeth Killinen och Camilla Vehkoja med sina hundar i skidspåret i Solf. De är tacksamma över att de får vara där, men önskar att de vore välkomna på fler ställen.

Nyhetsbild

Vasaelever tentade politikerna – "Vad tänker ni göra åt klimatförändringen?"

VASA Valdebatten i Vasa gymnasium hade just börjat när brandlarmet gick. Salen evakuerades, men efter en stund kunde kandidaterna fortsätta svara på elevernas frågor om klimatet, invandringen och svenskan.

Nyhetsbild

Michaela, 28, jobbar med sociala medier – men ser också till att folk träffas på riktigt

VASA När Vasabon Michaela Finne, 28, ordnade sin första frukostbjudning för två år sedan trodde hon aldrig att det skulle bli hennes jobb. I dag säljer evenemangen slut på ett dygn.

Nyhetsbild

Vasabon Jerker, 60, skidade fyra dagar i karolinernas fotspår: "Det finns en gemenskap i historien"

VASA För 300 år sedan dog 3700 soldater – de flesta finländare – i norsk-svenska fjällen. Vasabon Jerker Johnson och några andra skidåkare följde i deras fotspår för att förstå vad som hände.

Nyhetsbild

Nelly, 27, bytte mat mot blommor – nu är hon mästare på att binda buketter

VASA Malaxbon Nelly Koitto, 27, skulle aldrig börja jobba med blommor. Nu har hon den högsta utbildningen man kan få inom just den branschen. Det är hon ensam om i Österbotten.

Nyhetsbild

Läkemedelsbrist hotar efter brexit – Apotekare i Vasa: Kan handla om tiotals mediciner

VASA Det kan bli brist på en del mediciner om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Provisorn Ilari Imppola på Kyrkoapoteket i Vasa är orolig.

Nyhetsbild

Mirkas vd Stefan Sjöberg om brexit: Osäkerheten stiger för varje dag

Storbritannien är en viktig marknad för Jeppoföretaget Mirka. Men just nu råder stor osäkerhet kring brexit. "Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta", säger vd:n Stefan Sjöberg.

Nyhetsbild

Malaxföretagare skänker 90 kilo kött till mindre bemedlade – uppmanar andra att göra samma sak

MALAX Jouni Pajuluoma, vd för Malax kött, ger bort 90 kilo överbliven kalkon till människor som har det sämre ställt. Han uppmanar andra företag att göra likadant: "Det är dags att vakna nu".

Nyhetsbild

Kaffehuset August stänger – Pub Niska tar över verksamheten

VASA Kaffehuset August finns snart inte mer. Ägaren Mårten Berg går i pension och har sålt verksamheten till åländska Pub Niska. "Vi har tittat länge på Vasa", säger Thomas Strandvik, vd för Niska Export.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet