Vasa sjukvårdsdistrikt rekommenderar munskydd

Invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt uppmanas nu använda munskydd i enlighet med rekommendationerna från Institutet för hälsa och välfärd. Det vill säga till exempel på bussen om det är svårt att hålla säkerhetsavstånd till andra passagerare. Zoom
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt uppmanas nu använda munskydd i enlighet med rekommendationerna från Institutet för hälsa och välfärd. Det vill säga till exempel på bussen om det är svårt att hålla säkerhetsavstånd till andra passagerare.

Däremot gäller rekommendationen om distansarbete inte Österbotten i nuläget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I linje med de anvisningar som kom från Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen går nu också Vasa sjukvårdsdistrikt ut med en officiell rekommendation om användning av munskydd.

Invånarna i distriktet rekommenderas använda munskydd eftersom man under de två senaste veckorna konstaterat nya fall av coronasmitta i Österbotten.

Däremot gäller rekommendationen om distansarbete inte Österbotten i nuläget, skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande på fredagen.

Även Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt gick på fredagen ut med en rekommendation om munskydd. Distriktet fanns inte med på den karta som Institutet för hälsa och välfärd presenterade på torsdagen då inga nya coronafall konstaterats där under de senaste två veckorna, men i och med att ett nytt fall nu uppdagats har läget förändrats.

Annons

Enligt rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd bör personer över 15 år använda munskydd i vissa situationer för att skydda andra människor. Användning av munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken, då man är på väg på coronatest och när man väntar på ett resultat, när man kommer från riskområden och förflyttar sig från en plats till annan, och när man är i karantän men av någon anledning ändå måste röra sig utanför hemmet.

Munskydd ska däremot inte användas om man får orimligt svårt att andas.

I huvudsak ska man själv skaffa de munskydd man behöver, men statsrådet rekommenderar att kommunerna ska se till att skydd finns tillgängliga för de mest utsatta medborgarna.

Användning av munskydd rekommenderas när ...

  • ... du åker kollektivtrafik och det är svårt att undvika nära kontakt med andra.
  • ... när du är på väg för att ta ett coronatest och om du av nödvändiga orsaker måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet.
  • ... när du återvänder till Finland från ett riskområde och är på väg från ankomstplatsen, till exempel flygplatsen, till karantän samt om du av nödvändiga orsaker måste röra dig utanför hemmet medan du är i karantän.
  • ... du befinner dig i en situation där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd till andra människor.
  • De regionala myndigheterna för smittsamma sjukdomar kan även ge egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som baserar sig på deras egna riskbedömningar.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan