Vasa sjukvårdsdistrikt: Alla som kommer från Sverige bör hålla sig i karantän

Infektionsöverläkare Juha Salonen säger att det är önskvärt att människor fortfarande undviker resor som inte är nödvändiga. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Infektionsöverläkare Juha Salonen säger att det är önskvärt att människor fortfarande undviker resor som inte är nödvändiga.

Turismen från Sverige är ett orosmoment i Österbotten. Vasa sjukvårdsdistrikt påminner om vikten av att alla resenärer håller sig i frivillig karantän i 14 dagar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"I Vasa sjukvårdsdistrikt är man för tillfället mycket bekymrad över hur turismen från Sverige till Finland eventuellt påverkar coronaläget i området." Det skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande på tisdagen. I meddelandet konstaterar man att coronaviruset för tillfället har kvästs i Österbotten, men att det är viktigt att alla följer de nationella rekommendationerna om karantän även under semestern så att läget inte utvecklas till det sämre.

Enligt Utrikesministeriets rekommendation ska varje person som anländer från Sverige till Finland självmant hålla sig i karantän i 14 dygn.

– Trots att en person före resan fått ett negativt resultat i det test som används för att påvisa förekomsten av covid-19-virus kan man inte utesluta att personen håller på att utveckla en coronavirusinfektion eller att personen blivit smittad efter provtagningen, säger Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt i pressmeddelandet.

Salonen poängterar också att antikroppstest inte är helt tillförlitliga när det gäller att visa på om en person tidigare haft coronavirus.

Annons
– Det bästa sättet att förebygga eventuell smitta är att undvika resor och följa de rekommendationer som getts om frivillig karantän och säkerhetsavstånd, säger han. 

Vad innebär frivillig karantän?

  • "När du kommer till Finland från ett land med gränskontroll vid de inre eller yttre gränserna ska du under 14 dygn begränsa onödiga närkontakter och sätta dig i frivillig karantän.
  • Vid självkarantän får du röra dig mellan din arbetsplats och din bostad. Andra nödvändiga resor är också tillåtna. Använd egen bil, om möjligt.
  • Till exempel skolgången för barn som anländer till Finland jämställs med nödvändiga aktiviteter.
  • Tänk på följande: Undvik fysiska kontakter och håll ett säkerhetsavstånd på minst 1–2 meter till andra människor. Utför bara nödvändiga ärenden. Undvik folkgrupper och närkontakt så mycket det bara är möjligt. Om du inte kan undvika närkontakt tvätta dina händer med vatten och tvål omedelbart efter kontakten. Iaktta god hand- och hosthygien."
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd
 

Testning av symptomfria inte ett alternativ till karantän

Enligt sjukvårdsdistriktet har det hänt att resenärer från Sverige kommit för att ta ett coronatest även om de inte haft några symptom. Sjukvårdsdistriktets hälsomyndigheter vill därför påminna om att testning av symptomfria personer inte är ett alternativ till frivillig karantän. 

Den som får symptom som tyder på coronavirus ska söka sig till provtagning genom att först ringa den nationella jourhjälpen 116117, påminner man.

Juha Salonen säger att det är önskvärt att människor fortfarande undviker resor som inte är nödvändiga.

– Det skulle vara bra om man redan innan man planerar en resa allvarligt överväger om den verkligen är nödvändig. Och man ska naturligtvis inte resa om man har symptom som tyder på en luftvägsinfektion. Då lönar det sig att besöka webbplatsen omaolo.fi och göra det test och följa de råd som finns på webbplatsen, säger Salonen.

Utrikesministeriet: Undvik resor som inte är nödvändiga

  • "Utrikesministeriet avråder från resor som inte är nödvändiga, med undantag för de länder som omfattas av de nya bestämmelserna om inre gränskontroll och nya karantänsrekommendationer från den 15 juni. Dessa länder är Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.
  • Även om Finland avstått från gränskontroll och karantänrekommendationer när det gäller vissa länder kan länderna själva ha gällande restriktioner som gäller resenärer. Kontrollera alltid de aktuella inresebestämmelserna med mållandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
  • Med resor som inte är nödvändiga avses till exempel fritidsresor.
  • Alla som återvänder till Finland från ett land med gränskontroll uppmanas fortfarande till självisolering i hemmet i 14 dagar."
  • Källa: Utrikesministeriets rekommendation
 


Artikeln uppdaterad 30.6.2020 klockan 21.45: Faktarutan "Vad innebär karantän?" har bytts ut till en faktaruta med "Vad innebär frivillig karantän?", vilket är det som rekommenderas för resenärer från exempelvis Sverige.

Visa fler

Mest läst senaste veckan