Enhälligt i Kristinestad för mera vård till välfärdsområdet

Styrelseordförande Hans Frantz och direktör Marina Kinnunen är med om att av sjukvårdsdistriktet  bygga upp det nya välfärdsområdet. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Styrelseordförande Hans Frantz och direktör Marina Kinnunen är med om att av sjukvårdsdistriktet bygga upp det nya välfärdsområdet.

Överför också social- och primärvården till Österbottens välfärdsområde. Det föreslår en enhällig stadsstyrelse i Kristinestad. Stadsfullmäktige bestämmer hur det blir.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Redan i december beslöt fullmäktige i Kristinestad att specialsjukvården överförs till den nya samkommunen Österbottens välfärdsområde. Nu ska besked ges om social- och primärvården. Kommuner som bestämmer sig före den 16 juni är genast med i den fortsatta beredningen.

Förslaget är att Kristinestad överför social- och primärvården till välfärdsområdet från början av 2022. Det är då den nya samkommunen, uppbyggd kring kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt, ska inleda sin verksamhet. Välfärdsområdet ska överta ansvaret för social- och hälsovården, som idag sköts av kommunerna, samt för specialsjukvården. 

Staden Kristinestad har inför bildandet av välfärdsområdet ingått ett femtonårigt avtal med Pihlajalinna om att bolaget ska ta ansvar för stora delar av hälsocentralens verksamhet. Det nya välfärdsområdet erbjuds bli delägare i det nya bolag som grundas för serviceproduktionen i Kristinestad och där börsbolaget Pihlajalinna är majoritetsägare och staden  äger en mindre del av aktierna. 
 

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Overlook hotell väntar på de första gästerna – "Bin tycker om kvistar med hål och vass att krypa in i"

Ingen insekt har ännu hittat till Sara och Tom Hoxells hotell.
Foto: Ann-Sofie Långvik

Ingen insekt har ännu hittat till Sara och Tom Hoxells hotell.

Sara och Tom Hoxell byggde ett insektshotell på sin gård i egen design men inspirerade av bilder på nätet. "De är så fina", säger Sara Hoxell.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan