Är du utmattad av en konstant press att prestera? Eller kanske du inte känner av prestationsångest? Eller är du den som har tricken för att stå emot samhällets, familjens och dina egna allt för höga krav? 

Varför siktar vi ens mot stjärnorna om det får oss att må dåligt? 

Berätta i Vasabladets, Österbottens Tidnings och Sydins anonyma undersökning om hur prestation präglar ditt liv. Och hjälp oss att utreda hur diagnos duktig ser ut i Svenskfinland. Frågorna riktar sig till barn, unga och unga vuxna (12–29 år) och har skrivits tillsammans med Unga scenkompaniet (USK) och unga från andra stadiet. 

– Vi hoppas de unga känner att det finns ett intresse att ta del av deras åsikter, tankar och upplevelser, så att vi får en bred uppfattning om hur unga ser på prestation och hur det påverkar dem, säger Alexandra Mangs från USK.

– Jag hoppas att så många som möjligt svarar så att individer, människor och samhället får en tankeställare och börjar fundera djupare på prestationskrav, säger Agnes Bertell som är abiturient på Vasa gymnasium.

Undersökningen är början av ett mera långsiktigt projekt som ska granska vår tids press på unga. För det verkar inte finnas någon gräns på hur bra, duktig, eller snygg man kan vara i dag. Perfektion är det nya normala när prestationssamhället får bestämma. 

Bland annat lanserar HSS Media senare i år en skrivtävling för unga i åldern 16–20 år. Tävlingen arrangeras i samarbete med många aktörer. Temat kommer vara prestation, och förutom tävlingen kommer läslust att väckas genom olika insatser bland andra stadiets elever. 

Men vi börjar med undersökningen som du hittar här

Pressbild från föreställningen