|

Påskbrasorna stoppas av risk för gräsbränder – nu får ingen tända öppen eld i Österbotten

NyhetsbildZoom
Det verkar inte bli några påskbrasor i år, eftersom det nu råder risk för gräsbränder i hela Österbotten. Foto: Heikki Torala/Arkiv
Meteorologiska institutet har slagit fast att det nu är så torrt i markerna att det är förbjudet att göra upp öppen eld. Det betyder att påskbrasorna är hotade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ordnar din by påskbrasa utan brasa?

  • Är du en av dem som arrangerar påskbrasa i Österbotten och som nu får tänka om?
  • Mejla oss på dagbok@hssmedia.fi före kl 15 i dag, torsdag. Ställer ni in helt eller kör som vanligt, men utan brasa?
  • Vi publicerar en karta med programmet i morgon, fredag.
 
Föreningar och familjer runtom i Österbotten har haft siktet inställt på påskbrasor och korvgrillning på påsklördagen. Men nu råder varning för gräsbrand, vilket innebär att det råder förbud mot att tända några brasor.

Det enda som kan rädda påskbrasetraditionen är rejäla regnmängder under de kommande dygnen – men några sådana löften ger meteorologerna inte. Sannolikheten för fortsatt gräsbrandsvarning är stor.

På torsdagen väntas solen skina från en klarblå himmel och temperaturen rör sig kring 18 grader. På fredagen blir det lite mer moln, men inget regn.

Och på påsklördagen blir det sommarvärme med omkring 20 grader och klart solsken.

Det innebär att påskfirandet sannolikt får ordnas på alternativt sätt i år. Det slutliga beslutet fattas på torsdagen.

Meteorologiska institutet varnar för gräsbrand. Påskbrasor är öppen eld och det är förbjudet att göra upp öppen eld då det råder varning för gräsbrand. Foto: SkärmklippÖsterbottens räddningsverk påpekar att fyra markbränder redan har brutit ut i vår i den här regionen.

Räddningsverket påminner om att markbränder kan starta från öppen eld eller till och med från en cigarettfimp, ifall man inte är tillräckligt försiktig.

Att bryta mot förbud att göra upp öppen eld är en straffbar handling.

Kommentarer

Fortfarande fler frågor än svar om dataskandalen i Kristinestad

Nyhetsbild
Stadsjuristen Niklas Granö väntar på information om innehållet på datorerna. Det var meningen att de skulle förstöras, men det brast någonstans eftersom de återfanns på loppis i Björneborg. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Frågorna är fortfarande fler än svaren när det gäller de ur bruk tagna datorerna från Kristinestads hälsovårdscentral som såldes på en loppis i Björneborg. Än har polisen inte hunnit granska hårdskivorna för att se vad allt där fanns.

Mest läst senaste veckan