|

Ungdomar reagerar på homosexuttalanden – upplever sig kränkta

Ellen Siili, Sofia Finnström och Frida Rosenback reagerar på homosexuttalandena som de finner oerhört kränkande. Zoom
Foto: Anders Bergvik

Ellen Siili, Sofia Finnström och Frida Rosenback reagerar på homosexuttalandena som de finner oerhört kränkande.

Gymnasiestuderande Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenback har absolut ingen förståelse för kyrkoherden och kaplanens åsikter utan finner dem oerhört kränkande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Det började med kyrkoherde Daniel Norrbacks åsikter som väckte reaktion. När kaplan Markus Engström sedermera understödde och spädde på var måttet rågat.

Gymnasiestuderande Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenbacks irritation över homosexuttalandena ledde till att styrelsen för studerandekåren vid gymnasiet skrev en insändare som publiceras i torsdagens Sydin (17.1).  

– Ungdomar i högstadiet och gymnasiet är i en oerhört känslig ålder och upplever sig i dag otroligt kränkta. Hur kan Norrback och Engström ta sig rätten att offentligt kränka en så pass stor grupp – tänker de överhuvudtaget på konsekvenserna, frågar sig Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenback.

Och de tillägger att det är inte första gången liknande åsikter kommit fram – utan att något hänt.

Annons

Ungdomar i högstadiet och gymnasiet är i en oerhört känslig ålder och upplever sig i dag otroligt kränkta.

 

Sofia Finnström har även tidigare diskuterat ämnet med kyrkoherde Norrback – för att uppleva att hon inte blev hörd. Det hände på hennes konfirmationsläger, bland homosexuella konfirmander.

– Gör vi inget, händer absolut ingenting. Det här är enda sättet att påverka och ta ställning – frånsett att utträda ur församlingen. Och visst har vi funderat på att göra det – för vi kan inte stå bakom en kyrka som har representanter som tillåts uttrycka sig så här.

Ämnet har diskuterats flitigt i skolan de senaste dagarna: "hur kan någon ens säga så där utan reaktion", "varför görs ingenting", "jag vill gå ur kyrkan", "varför tar inte kyrkan i med hårdhandskarna mot såna uttalanden" är åsikter som uttryckts i matsal och mellan lektionerna.

Något stöd för Norrback och Engström har åtminstone inte nått deras öron.

– Vill verkligen kyrkan bli av med en åsikt kan den inte ha tjänsteinnehavare som tillåts uttrycka den. Och det går inte att skilja på person och sexualitet.

– Engström ansåg att själva handlingen är synd, men det är ju personen som utför handlingen. Om du är född homosexuell kan du då inte få ge utlopp för sexuella handlingar. Enda utvägen är celibat. Nä, det är så diskrimerande, säger Sofia Finnström.

Svenska gymnasiet och högstadiet meddelade på onsdagen att man bryter samarbetet med församlingens kyrkoherde Norrback och kaplan Engström.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan