Anders Bergvik

anders.bergvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Målet: Locka fler till Kristinestad

Ledare tisdag 16 juli. Kristinestad strävar framåt och visar upp sig – ändå lyfter det inte, av någon anledning.

Nyhetsbild

Talas planerar för bostäder i översta våningen i varuhuset

Översta våningen samt vinden i varuhuset Talas planeras för bostäder. Runt 12 lägenheter mot Salutorget och Stadsfjärden kan bli verklighet inom kort.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.

Nyhetsbild

Markägare välkomnar vindkraften till Tjöck: "Klart skogsägarna ska ta vara på möjligheten"

Projektområdet där Fortum projekterar för 26 vindkraftverk ägs till stora delar av Leo Mård, som välkomnar satsningen. Så länge de inte reser någon turbin på trappan till jaktstugan.

Nyhetsbild

Regeringen vill sänka fastighetsskatt på havsvind – kan ge nytt bränsle åt planerna utanför Sideby

I det färska regeringsprogrammet ingår en skrivelse om sänkt fastighetsskatt på turbiner på havet. Det kan ytterligare spä på diskussionerna om havsvinden utanför Sideby-Skaftung.

Nyhetsbild

Fortum köpte Kristinestad-Tjöck vindpark med planerade 26 kraftverk

Kristinestad-Tjöck vindpark ägs nu av Fortum. I och med köpet äger Fortum projekt med totalt 67 planerade turbiner i södra Närpes och norra Kristinestad.

Nyhetsbild

Vi har i alla fall tur med vädret

Ledare tisdag 9 juli Hettan pinar, reservoarerna sinar. I landet Lagom är det tryggt och som vanligt.

Nyhetsbild

Flera lokala bryggerier släckte törsten förr

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. I tiderna fanns fyra större bryggerier i Kristinestad som försåg törstiga med närproducerat öl. Mikrobryggeriernas renässans borde ge förutsättningar för ny verksamhet, tycker historiker.

Nyhetsbild

Gödsel och växtrester kan värma 1 500 hushåll – planer på biogasverk på Björnön

Inom en radie på 30 kilometer från Kristinestad finns råmaterial som om de omvandlas till biogas kan värma 1 500 hushåll. Det visar en ny utredning. Nu riktas blickarna mot Björnön som möjlig placering för biogasverk.

Nyhetsbild

Större volym och mindre energiåtgång – det gör tomaten mer klimatsmart

Marknadsmekanismerna tvingade odlarna till nya lösningar – i dag är brännoljan så gott som borta, uttaget per kvadratmeter betydligt högre. Tomaten har blivit klimatsmart.

Nyhetsbild

Växthusodlingen halverade sitt kolavtryck och blev klimatvänligare

Den inhemska växthusproduktionen blir allt mer klimatvänlig. Användningen av brännolja har minskat med 85 procent sedan 2004 visar färska siffror. Växthustomatens kolavtryck har halverats sedan 2004.

Nyhetsbild

Satelliten är kaputt – barnen flyttas till Kstad, Tjöck och Lappfjärds skola

Mikrobsjuka Satelliten i Lappfärd töms i sommar. Femåringarna flyttas till läkarbostäderna i Kristinestad medan förskoleeleverna från hösten undervisas i Lappfjärd och Tjöck.

Nyhetsbild

En seger för EU i Finland säger vinnaren i Vasa valkrets

EU-valet. Nils Torvalds fick fortsatt förtroende i EU-valet och sitter på SFP-mandat i Bryssel efter totalt 46 448 röster. I Korsnäs och Kristinestad fick han flest röster, i Närpes och Kaskö blev Torvalds tvåa.

Nyhetsbild

Kaskö IK avancerade i regioncupen efter 2–1-seger på Kvarnviken

Kaskö IK hemmaslog Nokian Palloseura med 2–1 (1–1) efter mål av Amir Kalabic och Bekir Kadic och tog sig vidare till nästa omgång i regioncupen.

Nyhetsbild

Silver till Närpes, en fjärde plats till Kristinestad när studerande tävlade i yrkesskicklighet

Sydösterbottningar visade framfötterna i de finländska mästerskapen i yrkesskicklighet Taitaja–Mästare, det blev både ett silver och en fjärde plats.

Nyhetsbild

Tio år sedan asylcentralen grundades – "2015 var ett utmanande år"

Det har gått tio år sedan Röda Korset grundade mottagningscentralen i Kristinestad. Som mest hade centralen 900 platser, just nu finns 250 asylsökande i staden. Välskött och kostnadseffektiv tyckte överdirektören vid Migri vid onsdagens jubileum i "Garage center" i förra Teledepån.

Nyhetsbild

Personbil besköts i Dagsmark efter bråk

Ett bråk i Dagsmark,  Kristinestad, urartade i skottlossning på söndagsmorgonen. Ingen skadades.

Nyhetsbild

Politiker kräver att stadsdirektör ger upp partibok – "Påverkar inte jobbet"

Åtta Kristinestadspolitiker kräver att stadsdirektören säger upp medlemskapet i SFP. Jag är medlem i många föreningar, men låter inte det påverka mig i min tjänsteutövning, kontrar Mila Segervall.

Nyhetsbild

Kstadsfullmäktige godkände ramar som leder till plus

KRISTINESTAD Kristinestad strävar efter ett plusresultat på 68 000 euro nästa år. Bostadsarrendena ska bli mer rättvisa och basera sig på tomtens värde.

Nyhetsbild

Ny plan föreslår kraftigt ökad avverkning i Kristinestads skogar – skulle ge staden virkesinkomster på 230 000

Tillväxten i Kristinestads skogar tillåter dubbelt så stort virkesuttag menar skogsvårdsföreningen i den nya bruksplanen som tangerar 1 738 hektar av stadens skogar. Uttaget skulle generera årliga inkomster på 230 000 euro.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet