Anders Bergvik

anders.bergvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Ändrar plan så att potatispackeri kan expandera

Delgeneralplanen för Ömossa vindkraftspark har förhindrat industriutvigning i Back – nu ska planen ändras så att företaget Öströmin perunatuote kan bygga ut.

Nyhetsbild

Här ska va gött att leva – invånare tyckte till på historisk stämma

När Kristinestadsborna tycker till rosas lugnet, tryggheten och det rika förenings- och kulturutbudet. Historiens första kommundelsstämma lockade ung som gammal.

Nyhetsbild

EPV fick femte bygglovet i Uttermossa – Ömossaparken kan svälla

EPV:s planer på att förstora vindkraftparken i Ömossa tog ett kliv närmare förverkligande på onsdagen, när Kristinestad beviljade bolaget sitt femte bygglov.

Nyhetsbild

PVO-chef om rivning: Inget lätt beslut, men enda möjligheten

Pohjolan Voima hade försökt realisera kraftverket i flera år utan att lyckas nå ända fram. Efter att rivningen av kolkraftverket är slutförd lämnar PVO efter sig en hamn och 108 hektar mark på Björnön i Kristinestad - samt ett skattebortfall på 150 000 euro.

Nyhetsbild

Pohjolan Voima river kolkraftverket i Kristinestad

Pohjolan Voima har fattat beslut om att riva kolkraftverket på Björnön i Kristinestad. Rivningen inleds redan under våren.

Nyhetsbild

Sommarjobbssedel blir ungdomsjobbsedel – gäller nu hela året i Kristinestad

Sommarjobbssedeln i Kristinestad utsträcks nu att gälla hela året. 12 000 euro finns att sökas av ungdomar och arbetsgivare med Kristinestad som hemort.

Nyhetsbild

Kristinestad kritisk till att låta Vasa bestämma miljöarbetet – "Bättre bilda eget område"

Kristinestad sällar sig till de som anser att inflytandet över miljöarbetet minskar om det underställs Vasa-Korsholm. Nu framförs även ett förslag om att samkommunen K5 ska ta på sig uppgiften.

Nyhetsbild

Hon flyttade till Kristinestad efter nio år i förskingringen

I fjol fick Kristinestad 74 nya invånare i ålderskategorin 19–29. En av dem är Josefin Rönnqvist som bytte bort huvudstaden.

Nyhetsbild

215 flyttade till – och 215 flyttade bort från Kstad

När Kristinestadsbon flyttar är det Vasa som drar. När nya invånare flyttar in är det till kärnstaden, visar statistik från magistraten.

Nyhetsbild

Ny bro till Högholmen bär 76 ton – i vår kan kanalen muddras

Nästa vecka är den nya bron till Högholmen med en maximal bärighet på 76 ton klar att färdas över. Tanken är att kanalen ska muddras i vår för att ytterligare öka genomströmningen.

Nyhetsbild

Nya exportmarknader för potatisen – samtidigt ökar importen

Potatisen tar nya vägar genom export till Sverige, Estland och Danmark. Ändå så osäker att vi koncentrerar oss på den inhemska marknaden, säger Micael Gröndahl på packeriet Lappfjärds potatis i Dagsmark.

Nyhetsbild

HFD satte punkt för kaffekiosktvist i Kstad

Efter en drygt tre år lång process sätter Högsta förvaltningsdomstolen punkt – det var rätt av staden att låta företaget Aimoharppaus arrendera mark för kaffekiosk vid stranden i Kristinestad.

Vägdirektören: Några 20 centimeter djupa spår vill vi inte se

Årets vinter har varit lättare och klagomålen till NTM-centralen betydligt färre. Men 20 centimeters djupa spår ingår inte i avtalet med entreprenören, säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Bedrövligt, tycker ortsbor och trafikanter om Skaftungvägens skick

Tre stycken 15–20 centimeter djupa spår – och en mötande bil. Välkommen till verkligheten för de som använder landsväg 6600, mellan Härkmeri och Sideby.

Nyhetsbild

Sibeliusgatans snöhjälte – Stig röjer även grannarnas infart när de är bortresta

Med hjälp av "grötmotorn" skottar Stig Forsström egen gårdsplan vid Sibeliusgatan i Kristinestad – och även grannarnas infart om de inte är hemma.

Nyhetsbild

Kottar indränkta i stearin ledde Engelholm till Helsingfors

I 13 år på raken har Kristinestads högstadieskola kvalificerat sig för den nationella UF-finalen. I vår är det Antony Engelholm som representerar skolan, med cembratallkottar indränkta i stearin från Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

Kstad betalade 125 000 i konsultarvoden för upphandlingen av öppenvården

Kristinestad tog hjälp av två konsulter för att jobba fram utkontrakteringen av öppenvården. Totalt 125 000 kostade hjälpen. Förra veckan beslöt nämnden enhälligt bordlägga ärendet.

Nyhetsbild

Samtliga tillbaka i jobb på NTM

Saneringsarbetet på NTM framskrider. Släpvagnssidan, som var minst utsatt i branden på söndag, var färdigsanerad på onsdagen och är åter i full produktion i morgon torsdag.

Nyhetsbild

Satelliten mår illa – gymnastiksalen stängs denna vecka

Satelliten eller den före detta finska skolan i Lappfjärd är sjuk – mikrober finns i konstruktionerna, ventilationen släpper ifrån sig glasfiber och stängs ner. Renovering kostar miljonbelopp.

Nyhetsbild

Föräldrar vill ha bort barn ur gamla skolhuset – föreslår modulhus vid skolan

Öroninflammationer, hosta, snuva, huvudvärk – nej, hösten på Satelliten var inte enkel för Anna Hoxells dotter och misstankarna är att det är mikroberna som satt sina spår.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet