Anders Bergvik

anders.bergvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Tre nya motioner att bita i – En föreslår att Kstad får välfärdsinstruktör

Den arbetsföra befolkningen rör på sig för lite,  menar lokalpolitikern Tommy Englund (SFP) som vill råda bot på det genom en kommunalt anställd välfärdsinstruktör. Hans motion är en av tre som lämnades in till fullmäktige senast.

Nyhetsbild

18 anmärkningar mot havsvind utanför Sideby och Skaftung – två om Korsnäs-Närpes

Det finns ett stort lokalt motstånd mot en havsvindpark utanför Sideby och Skaftung. Däremot är det endast en person som yrkar på att havsvinden utanför Korsnäs och Töjby ska strykas ur landskapsplanen.

Nyhetsbild

Kräver utredning om näringslivscentralen – "För många anställda sett till resultaten"

Kommunägda aktiebolaget Kristinestads näringslivscentral har för många anställda, sett till de uppnådda resultaten, menar debattören Seppo Kuusinen, som i ett medborgarinitiativ kräver en grundlig utredning av verksamheten.

Nyhetsbild

Återuppväcker planer på havsvind i Sideby – Vill bygga färre men högre kraftverk

Bolaget Finlands havsvind vill att staden Kristinestad startar upp planläggningen av en stor vindkraftspark i havet utanför Skaftung och Sideby igen. Jämfört med tidigare krymper antalet turbiner från 80 till 60. I gengäld blir de större. Investeringen räknas i 700-miljonersklassen.

Nyhetsbild

Kristinestad satte punkt för åtta år lång planprocess – vindkraft i Västervik fick grönt ljus

Snart kan nio vindkraftverk fånga vinden i Västervik – stadsfullmäktige satte punkt för en mångårig planprocess.

Fritidsbostäder blir permanenta i Kristinestad

Två fritidshus får omändras till permanent bostad i Kristinestad.

Nyhetsbild

Befarar viteshot blir prejudikat – "Kommer aldrig att gå igenom"

Toppolitikern och Tjöckbon Henrik Antfolk pulvriserar prejudikatet med viteshot. "Så säljer man inte fastigheter i Kristinestad".

Nyhetsbild

Staden fick tillbaka rivningskåk – staten behöll 47 hektar skog

Nu säljer Kristinestad ett gammalt hus i Tjöck till högstbjudande – med rivningsskyldighet. Staten behåller den värdefulla fasta egendomen.

Nyhetsbild

Får tre års förlängning på byggnadsskyldighet – "Förhandlingar pågår"

Diskussionerna kring en etablering på Östra sidan pågår fortfarande och företagaren Esa Itälaakso får förlängning på byggnadsskyldigheten.

Kristinestad vill anställa fastighetschef

När det inte gick vägen att få en ny tf teknisk direktör vill sektorn för samhällsbyggnad försöka hitta en fastighetschef för att avlasta Niklas Brandt.

Nyhetsbild

Handeln i stadskärnan ska lyftas – "Men vi kan inte blunda för verkligheten"

Den fysiska handeln minskar och stadskärnorna kämpar för att bibehålla livskraften. Så också i Kristinestad där ny grupp spånar på hur Salutorget ska livas upp.

Nyhetsbild

Nu får Kristinestadsborna fika – två nya caféer och ett nygammalt öppnar i vår

Det är caféboom i Kristinestad. Just nu renoveras tre lokaler som kommer att erbjuda kaffe och bakverk under våren.

Enda sökande valdes till överläkare i Kristinestad – efter omröstning

Med rösterna 7–2 har enda sökande valts till ansvarig överläkare vid Kristinestads hälsocentral. Motförslaget var en ny ansökningsrunda.

Nyhetsbild

Kristinestads högstadieskola i UF-final för 14:e gången på raken

14 år på raken har Kristinestads högstadieskola tagit plats på den nationella finalen i Ung företagsamhet. I år blev bivaxdukar det vinnande konceptet – spetsat med inspiration från äldre syskon som redan gjort resan.

Nyhetsbild

Narkotikabrotten rakade i höjden i Närpes och Kristinestad – och trenden är på uppåtgående

Absoluta merparten av brotten utförs av 18–35-åriga män. Saknas dessa sjunker brottsligheten. Sydösterbotten är fortsättningsvis en av hela världens tryggaste platser att bo på, menar kommunikationschef Mikael Appel vid polisen.

Nyhetsbild

Klassisk verkstad fick nytt innehåll när Proflex flyttade till hemorten – men de är även inblandade i guldfebern i Lappland

TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Kristinestadsborna Jaakko Nummela och Tero Lahnakoski startade Proflex i Kaskö redan 2006. I höstas flyttade manskap och maskiner hem igen till Kristinestad. Nu planerar företagarduon nyanställningar.

Nyhetsbild

Ekonomichefens viktigaste ord är nej – "Får kommunen nya uppgifter måste staten betala"

Det viktigaste ordet för en ekonomichef är nej, i synnerhet i dag när kommunerna påförs allt fler uppgifter, läs utgifter – utan att statsandelarna hänger på. Om kommunerna åläggs nya uppgifter och utgifter krävs 100-procentig statlig finansiering, säger Maarit Mäkelä, ekonomi- och personaldirektör i Kristinestad.

Nyhetsbild

Markägare uppmanas flytta grus från grundvattenområde – "Borde ha informerats vid första besöket"

Det är förbjudet att deponera avfall på grundvattenområde, oavsett om det handlar om sand och grus, påminner miljösektionen. En markägare måste nu köra bort gruset från området – därifrån det ursprungligen togs.

Nyhetsbild

Vill fortfarande köpa industrihallar – "Vi har redan investerat flera miljoner i Dagsmark"

Kristinestad behöver inte vara rädd för att inte få industrihallarna sålda om man fattar beslut om att köpa dem. Hyresgästen, företaget Dagsfood är fortfarande intresserat.

Nyhetsbild

HFD: Kristinestad gjorde fel när staden köpte och sålde vidare industrihallar i Dagsmark

En snart sexårig rättsprocess är till ända när före detta näringsombudet Börje Lång får rätt. Högsta förvaltningsdomstolen upphäver stadens beslut om köp av före detta Estrellahallarna i Dagsmark. Kristinestad har rätt kräva tillbaka köpesumman på 1,075 miljoner euro.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet