|

Biskopen: Undvik språkbruk som kategoriskt fördömer och förnedrar vissa människor

Jag tycker det bör utredas om det är kränkande och olämpligt, säger biskop Björn Vikström  som nu utreder Kristinestadskaplanens språkbruk och nedsättande uttalanden om homosexuella. Zoom
Foto: Arkiv/Sofia Nygård

Jag tycker det bör utredas om det är kränkande och olämpligt, säger biskop Björn Vikström som nu utreder Kristinestadskaplanens språkbruk och nedsättande uttalanden om homosexuella.

Kaplan Markus Engström i Kristinestad får snart förklara sig för biskopen och domkapitlet. Biskop Björn Vikström beordrar en utredning med anledning av att Engströms språkbruk och kränkande uttalanden i offentligheten om homosexuella. Han har även en hälsning till de i församlingen som nu är upprörda.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Först blåste det kring församlingens kyrkoherde Daniel Norrback efter hans uttalanden om pridetåg som Sodom och Gomorra-tåg. Det har resulterat i flera insändare i både VBL och Sydin. 

Norrbacks kollega i Kristinestads svenska församling, kaplan Markus Engström (tidigare Saarinen) trädde då till sin förmans försvar. I en insändare i tisdagens Syd-Österbotten (15.1) skriver Engström att han håller med Norrback. I insändaren bekräftar Engström tydligt var han står i denna fråga.

Han skriver att "de människor som kämpar med sin sexuella läggning och är söndriga på det livsområdet behöver stöd eller helande för att åtminstone inte leva ut sin böjelse sexuellt" och han använder även formuleringar som att sex mellan personer av samma kön är "onaturligt och avskyvärt". 


På tisdagen blåste det upp till full storm. Biskop Björn Vikström meddelade redan på tisdagskvällen på sociala medier att innehållet i Engströms insändare blir föremål för utredning. 

Annons

– Det går inte att med hänvisning till yttrandefrihet eller rätt till teologisk ståndpunkt skriva dylika okänsliga och grovt förnedrande uttalanden om andra människor och deras identitet och livsval (avskyvärt och onormalt), sade Vikström på tisdagskvällen till Kyrkpressen

Sydin/VBL/ÖT når biskop Björn Vikström på onsdagsmorgonen, och han berättar hur processen nu går vidare.

– Vi har rutiner för det här. När det väcks misstanke om att en präst betett sig eller uttalat sig på ett sätt som är olämpligt så ber vi först om ett bemötande av personen: Vad har hänt och varför? Sedan gör vi en bedömning om det föranleder åtgärder.

Vilka kan dessa åtgärder bli?
– I princip kan det vara så att det inte föranleder åtgärder, eller så kan det ge upphov till en varning. Om man inte rättar sig efter en varning måste man göra en ny bedömning, säger Vikström om hur det rent generellt går till.

Vikström säger att det är skillnad vad man säger i sluten Facebookgrupp och vad man går ut med i en offentlig insändare. Det senare är mer graverande.

Vikström har reagerat på ordvalen i Engströms insändare. 

– Jag kan tänka mig att han anspelar på något bibelställe, men att använda det i en insändare utan att förklara sammanhanget ... Jag tycker att det bör utredas om det är kränkande och olämpligt. 


Biskop Björn Vikström konstaterar att inställningen till homosexualitet och sexuella minoriteter delar prästerskapet.

– Det finns sådana som är djupt kritiska till utlevd homosexualitet. Sedan finns det väldigt många som, liksom jag, tänker att bibelställen måste förstås i sin samtid och att vi måste fundera på hur vi i dag ska förhålla oss till homosexualitet och andra former av sexualitet och inte bara kan avgöra frågan genom att citera ett enskilt bibelställe.

Vad vill du säga till upprörda församlingsmedlemmar i Kristinestad?

– Jag tycker att det är viktigt att man diskuterar frågan på ett sakligt sätt, men att man undviker ett sådant språkbruk som kom fram i insändaren, där man kategoriskt fördömer och förnedrar vissa människor. Man ska inse att den här diskussionen pågår inom kyrkan och att enskilda uttalanden inte är representativa för kyrkan som helhet. 

Vikström har talat med kyrkoherde Daniel Norrback om de uttalanden som han gjort och som blev startskottet för den här debatten. Han vill inte gå in på detaljer.

Ska du även tala med Norrback om språkbruket i Engströms insändare?

– I första hand tar jag upp det med Engström, svarar Vikström.

Björn Vikström avgår som biskop i sommar.

Visa fler

Mest läst senaste veckan