|

Fullt hus i Kaskö – då får äldre flytta till boenden i grannstaden

NyhetsbildZoom
Det är tidvis brist på lediga platser på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då köper staden tjänster av boenden i andra kommuner, främst då i Kristinestad. Foto: Mona Söderman
Tidvis finns det inte rum för alla klienter på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då måste man köpa platser på boenden i grannkommunerna. Nu behövs ett tilläggsanslag för köptjänster.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Budgetanslaget räcker inte till, utan det behövs 138.000 euro till för köptjänster för äldres boende i år. Stadsstyrelsen föreslår för fullmäktige att tilläggsanslaget beviljas.

Förklaringen är att alla som behöver boendeplats inte har fått rum på det kommunalägda Mariehemmet.

Då har staden köpt boendeplatser av andra, främst då av Esperi Cares vårdhem Ulrika i Kristinestad, till en del även av Geritrim (Bottenhavets sjukhem). Kaskö anlitar även det privata boendet Toves stuga, som ligger vägg i vägg med Mariehemmet.

– Vi strävar efter att de ska bo så nära Kaskö som möjligt, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Läget var mera problematiskt tidigare i år, men enligt de uppgifter Mangs har räcker kapaciteten just nu till på Mariehemmet.

- Vi har just nu ingen kö till Mariehemmet, utan just nu finns två lediga platser. Men situationen kan ändras snabbt, bekräftar grundtrygghetsnämndens vice ordförande Mirja Högstrand (VF).

Hon säger att man därmed kunnat ta hem åldringar som bott på andra orter.

- Geritrim i Kristinestad används för intervallvård för personer som har närståendevårdare.

Uppdaterad 17.10 klockan 14.45 med Mirja Högstrands kommentarer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan