Svenskar kan förhandsrösta i Vasa – "Många har ringt och frågat"

NyhetsbildZoom
Svenskar som bor i Vasa eller är där på besök kan rösta i valet i juridiska utbildningens utrymmen i Ekgården, Storalånggatan 28-30. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig
Den 9 september är det val i Sverige. Svenskar som befinner sig i Finland kan förhandsrösta på sex olika ställen, bland annat i Vasa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Från onsdag till söndag kan svenska medborgare, som är bosatta eller tillfälligt befinner sig utomlands, rösta i riksdagsvalet.

I Finland går det att rösta på ambassaden i Helsingfors, generalkonsulatet i Mariehamn eller på konsulaten i S:t Michel, Tammerfors och Åbo.

Dessutom kan man rösta i Vasa, i juridiska utbildningens utrymmen i Ekgården på Storalånggatan 28-30. Utbildningen har ändå inget med röstningen att göra, säger Petra Sund-Norrgård, professor på Svenska handelshögskolan i Helsingfors och universitetslektor vid Helsingfors universitets juristutbildning i Vasa.

– Jag har personligen fått i uppdrag att ordna röstningen. Och det måste alltid vara två röstmottagare så jag har min man, Marcus Norrgård, med mig.

Uppdraget har hon fått av Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid.

– Det här är en service för svenskar utomlands. De får möjlighet att rösta på plats och behöver då inte brevrösta, säger Sund-Norrgård.

Utlandssvenskar, alltså svenska medborgare som utvandrat och är folkbokförda utomlands, får bara rösta i riksdagsvalet.

Andra, exempelvis svenska medborgare som är på semester utomlands på valdagen, får dessutom rösta i kommun- och landstingsvalet som ordnas samtidigt.

Petra Sund-Norrgård säger att det är svårt att uppskatta hur många som kommer att besöka röstningslokalen i Vasa.

– En hel del människor har ringt och frågat om det. Vi räknar med några tiotal, men jag tror inte det blir så många som hundra.

På onsdag inleds förhandsröstningen i Vasa

  • Svenska medborgare kan förhandsrösta utomlands genom att antingen brevrösta eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.
  • Brevröstningen inleddes redan den 26 juli. Den 16 augusti inleddes förhandsröstningen på konsulaten och ambassaderna.
  • I Vasa kan svenska medborgare rösta i juridiska utbildningens utrymmen på fjärde våningen i Ekgården, Storalånggatan 28-30.
  • Röstningen inleds onsdagen den 22 augusti. Från onsdag till fredag kan man rösta mellan klockan 10 och 13. På lördag är röstningslokalen öppen mellan klockan 10 och 14 och på söndag mellan klockan 12 och 16.
  • Det går inte att rösta i utlandet på valdagen eftersom rösterna ska hinna skickas till Sverige i tid till rösträkningen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan