Från onsdag till söndag kan svenska medborgare, som är bosatta eller tillfälligt befinner sig utomlands, rösta i riksdagsvalet.

I Finland går det att rösta på ambassaden i Helsingfors, generalkonsulatet i Mariehamn eller på konsulaten i S:t Michel, Tammerfors och Åbo.

Dessutom kan man rösta i Vasa, i juridiska utbildningens utrymmen i Ekgården på Storalånggatan 28-30. Utbildningen har ändå inget med röstningen att göra, säger Petra Sund-Norrgård, professor på Svenska handelshögskolan i Helsingfors och universitetslektor vid Helsingfors universitets juristutbildning i Vasa.

– Jag har personligen fått i uppdrag att ordna röstningen. Och det måste alltid vara två röstmottagare så jag har min man, Marcus Norrgård, med mig.

Uppdraget har hon fått av Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid.

– Det här är en service för svenskar utomlands. De får möjlighet att rösta på plats och behöver då inte brevrösta, säger Sund-Norrgård.

Utlandssvenskar, alltså svenska medborgare som utvandrat och är folkbokförda utomlands, får bara rösta i riksdagsvalet.

Andra, exempelvis svenska medborgare som är på semester utomlands på valdagen, får dessutom rösta i kommun- och landstingsvalet som ordnas samtidigt.

Petra Sund-Norrgård säger att det är svårt att uppskatta hur många som kommer att besöka röstningslokalen i Vasa.

– En hel del människor har ringt och frågat om det. Vi räknar med några tiotal, men jag tror inte det blir så många som hundra.

På onsdag inleds förhandsröstningen i Vasa

  • Svenska medborgare kan förhandsrösta utomlands genom att antingen brevrösta eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.
  • Brevröstningen inleddes redan den 26 juli. Den 16 augusti inleddes förhandsröstningen på konsulaten och ambassaderna.
  • I Vasa kan svenska medborgare rösta i juridiska utbildningens utrymmen på fjärde våningen i Ekgården, Storalånggatan 28-30.
  • Röstningen inleds onsdagen den 22 augusti. Från onsdag till fredag kan man rösta mellan klockan 10 och 13. På lördag är röstningslokalen öppen mellan klockan 10 och 14 och på söndag mellan klockan 12 och 16.
  • Det går inte att rösta i utlandet på valdagen eftersom rösterna ska hinna skickas till Sverige i tid till rösträkningen.