|

Vattnet är rekordlågt i Närpes och Lappfjärds åar

NyhetsbildZoom
Vattenståndet vid Allmänningsforsen i Närpes å är rekordlågt, omkring 15 centimeter under genomsnittet för tidpunkten. Foto: Malin Bylund
Vattennivåerna är rekordlåga i både Lappfjärds å och Närpes å.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vattenståndet i Närpes å är rekordlågt. Vid Allmänningsforsen är vattenståndet omkring 15 centimeter lägre än vad det i genomsnitt brukar vara den här tiden på året, skriver NTM-centralen i Södra Österbotten i ett pressmeddelande.

Vattennivån började mätas i ån år 1981. Sedan dess har ett så lågt vattenstånd aldrig tidigare uppmätts vid den här tiden på året. Vattenföringen ligger på cirka 0,6 kubikmeter per sekund.

Vid Västerfjärden är vattenståndet ungefär 20 centimeter lägre än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

I Lappfjärds å i Perus ligger vattennivån omkring 25 centimeter under genomsnittet för tidpunkten. Också det här är det lägsta vattenståndet som konstaterats den här tiden på året sedan vattenståndet började mätas år 1979.

Vattenföringen i Lappfjärds å ligger på omkring 1,6 kubikmeter per sekund.


För att vattennivån ska höjas krävs nu större mängder regn. Regnvattnet rinner ut till vattendragen först då den torra marken mättats.

Om torkan fortsätter kan det leda till problem för jordbruket och för vattenlevande organismer, skriver NTM-centralen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan