Malin Bylund

malin.bylund@sydin.fi

Nyhetsbild

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska utreda varför växthusarbetare insjuknar i allergier

En del växthusarbetare insjuknar i allergier som är så pass allvarliga att de måste söka sig till nya branscher. Men hur vanliga är allergier egentligen bland växthusarbetare? Och varför uppstår de? Det vill man kartlägga i ett nytt projekt.

Nyhetsbild

Han fick astma efter nio år i växthus – "Efter två timmar där blev jag sämre"

Närpes Nio år men inte längre. Petar Crnobrnja trivdes att jobba i växthus men då han drabbades av astma tvingades han sadla om.

Nyhetsbild

Norrnäsköpmän stänger butiken sista oktober: "Man måste ju sluta någon gång"

Håkans närköps ägare Elisabeth och Håkan Maris tackar för sig och går i pension efter många år i butiksbranschen. De har fortfarande hopp om att hitta någon som vill köpa verksamheten.

Nyhetsbild

Smärtorna var en blodpropp – hans ben måste amputeras efter flera veckor utan hjälp

För Ture Sundblad blev fredagen den trettonde en riktig otursdag. I dag är det fem år sedan hans ben måste amputeras efter komplikationer av en blodpropp. Han fick inte vård i tid, trots att han tidigt sökte sig till hälsocentralen. Och när han väl kom till centralsjukhuset fördröjdes vården även där.

Nyhetsbild

Elevutbyte på gång i Närpes – "Det är mysigt här"

Den här veckan bekantar svenska, isländska och norska elever sig med Närpes genom ett elevutbyte. På onsdag morgon dukades det upp till nordiskt buffébord i högstadiet.

Nyhetsbild

Landskapsplaneraren: "Folk har börjat uppskatta de gamla husens värde"

Allt fler uppskattar och tar hänsyn till de gamla husens värde och det till landskapsplaneraren Riitta Jaakkolas stora glädje. Och staten kan hjälpa till, exempelvis har ståtliga Benvik gård i Närpes fått understöd för att rusta upp fasaden.

Nyhetsbild

Sara Storbäck är Årets ungdom i Närpes: "En stor överraskning"

NÄRPES I samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll utsågs Årets ungdom i Närpes. I år gick utmärkelsen till 18-åriga Sara Storbäck från Pörtom.

Nyhetsbild

Snart är den nya familjeparken klar – "Hit är alla välkomna"

Närpes Den nya familjeparken i Yttermark ska vara en plats för gemenskap. Efter hårt arbete och många talkotimmar är den snart klar för invigning.

Nyhetsbild

VIDEO: "Kaninhoppning är en alldeles utmärkt sport"

Kaninhoppning är en alldeles utmärkt form av sport tycker Mia Gull, en sport som aktiverar både två- och fyrbenta. På Slättens mat och mystik deltar också Österbottens kaninhoppare.

Nyhetsbild

Hektisk sommar för räddningsverket: "Extrem på alla sätt och vis"

Sommaren har varit hektisk för räddningsverket. Nästan hälften av markbränderna skulle ha kunnat undvikas eftersom de uppstått på grund av oaktsamhet och slarv, säger riskhanteringschefen Thomas Nyqvist på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Han rycker ut oavsett tid på dygnet

Närpes Larmet kan gå precis när som helst och då är John-Erik Nybacka redo tillsammans med de andra medlemmarna i Övermark frivilliga brandklubb.

Nyhetsbild

Stationsmästaren: "Man är imponerad"

I Sydösterbotten finns över 100 frivilliga eller så kallade halvordinarie brandkårister. De gör, enligt stationsmästaren Kalle Svedjebäck, en ovärderlig insats.

Nyhetsbild

Det rör på sig på torget – nu är de första försäljningsbodarna på plats

På torsdagen placerades två försäljningsbodar på torget i Närpes.

Nyhetsbild

Vibriobakterier längs hela kusten – bekräftat också i Sydösterbotten

Också i vattnen längs den sydösterbottniska kusten har det varma badvattnet givit upphov till vibriobakterier.

Nyhetsbild

Vuxeninstitutet kickar i gång nya läsåret – lär dig spika pärtor eller grunderna i isländska

Närpes Med ett utbud på 290 kurser och föreläsningar sparkar Närpes vuxeninstitut i gång höstterminen. Gamla kurser varvas med nyheter såsom undervisning i isländska och att spika pärtor.

Nyhetsbild

Gamla grillen i Övermark blir lemonadbryggeri

Närpes Grilljärnet i "Övermark grillin" har svalnat redan för länge sedan men nu kan fastigheten väckas till liv igen. Snart hoppas Fredrik Bäckstrand på att kunna buteljera lemonadflaskor där på löpande band.

Nyhetsbild

Fortsatt tufft läge för köttproducenterna – "en del har torkat bort helt"

Skaftung Kris men ingen renodlad katastrof. Tack vare att bröderna Simon och Rickard Ingves i Skaftung fått skörda omkring 100 hektar av andra jordbrukares vall ser de ut att klara av den tuffa situation som torkan fört med sig.

Nyhetsbild

Trevande inledning på fyrverkerikommersen

Raketförsäljningen brukar rent generellt vara lugnare inför villaavslutningen än inför nyår. Men en så trevande start som försäljningen fick i år hör till ovanligheten. Kanske har folk torkan i bakhuvudet, funderar försäljaren.

Nyhetsbild

Skolfreden utlystes på Mosebacke – på 14 olika språk

Närpes. På onsdag morgon utlystes skolfreden på Mosebacke i Närpes och tillställningen blev samtidigt något av ett språkbad.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet