|

Lappfjärd på översvämningslista

NyhetsbildZoom
Vårflödet i Lappfjärds å försutspås i dagsläget bli i huvudsak genomsnittligt, enligt NTM-centralen. Foto: Mats Ekman
NTM-centralen har gjort en ny bedömning över riskområden för översvämningar i Österbotten och rankar nu Lappfjärd som betydande riskområde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En hanteringsplan där åtgärder som minskning av översvämningsrisker, beredskapsåtgärder, översvämningsskydd samt verksamhet vid översvämning kommer nu att göras upp.

– Det brukar i allmänhet vara enklare att skrida till åtgärder i vattendrag som anses vara betydande riskområden, säger Sari Yli-Mannila på NTM-centralen till SÖ.

Bedömningen av riskernas storlek bygger på sannolikheten för översvämningar och de skador dessa eventuellt orsakar.

Även Kvevlax, Toby, Runsor och Laihela rankas som betydande riskområde.

Det skedde betydande översvämningsskador i Lappfjärd åren 2012 och 2013.

NTM-centralens förslag går efter en utlåtanderunda till Jord- och skogsbruksministeriet som fastställer områden med betydande översvämningsrisk i Finland senast i december i år.

I vattendragen söder om Vasa förutspås vårflödena i huvudsak bli genomsnittliga, men det finns risk för isproppar. I Tjöck å ser vattenföringen ut att bli större än genomsnittet, meddelade NTM-centralen på fredagen.

– För tillfället ser i alla fall läget bra ut i Kristinestad. Det varma och soliga vädret gör så att isen i åarna smälter på stället, säger vägmästare Niklas Brandt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild
Lokalt

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Mest läst senaste veckan