|

Lappfjärd på översvämningslista

NyhetsbildZoom
Vårflödet i Lappfjärds å försutspås i dagsläget bli i huvudsak genomsnittligt, enligt NTM-centralen. Foto: Mats Ekman
NTM-centralen har gjort en ny bedömning över riskområden för översvämningar i Österbotten och rankar nu Lappfjärd som betydande riskområde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En hanteringsplan där åtgärder som minskning av översvämningsrisker, beredskapsåtgärder, översvämningsskydd samt verksamhet vid översvämning kommer nu att göras upp.

– Det brukar i allmänhet vara enklare att skrida till åtgärder i vattendrag som anses vara betydande riskområden, säger Sari Yli-Mannila på NTM-centralen till SÖ.

Bedömningen av riskernas storlek bygger på sannolikheten för översvämningar och de skador dessa eventuellt orsakar.

Även Kvevlax, Toby, Runsor och Laihela rankas som betydande riskområde.

Det skedde betydande översvämningsskador i Lappfjärd åren 2012 och 2013.

NTM-centralens förslag går efter en utlåtanderunda till Jord- och skogsbruksministeriet som fastställer områden med betydande översvämningsrisk i Finland senast i december i år.

I vattendragen söder om Vasa förutspås vårflödena i huvudsak bli genomsnittliga, men det finns risk för isproppar. I Tjöck å ser vattenföringen ut att bli större än genomsnittet, meddelade NTM-centralen på fredagen.

– För tillfället ser i alla fall läget bra ut i Kristinestad. Det varma och soliga vädret gör så att isen i åarna smälter på stället, säger vägmästare Niklas Brandt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan