Potatisodlarna fick mer betalt

NyhetsbildZoom
Henrik Antfolk, potatisodlare i Tjöck, gläds över att priset på potatis går åt rätt håll.  Foto: Malin Bylund/Arkiv
Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I mitten av januari fanns 115 miljoner kilo mat- och matindustripotatis i lager.

Skörden var ställvis god inom huvudproduktionsområdena och särskilt i Norra Österbotten.

I mitten av januari stod lagren i Österbotten och Norra Österbotten för 58 miljoner kilo av den totala mängden matpotatis i landet. När Södra Österbotten räknas med, står områdena för 75 procent av matpotatislagren i Finland.

– I Kristinestad var det ett skörde­mässigt normalt år där de rikliga regnen ändå inte påverkade så mycket som man befarade, säger Lappfjärdsnejdens odlarförenings ordförande Henrik Antfolk.

Producentpriserna har även stigit något. I december 2017 var medelpriset 19,04 cent per kilo medan motsvarande pris ett år tidigare var 16,44 cent.

– Det är klart positivt med ett medelpris som går åt rätt håll och långt bättre än bottennoteringen på mellan 8 och 12 cent – då ville man bara gråta.

Nitton färre gårdarAntalet gårdar uppgick till 475 med en sammanlagd odlingsareal för mat- och livsmedelsindustri­potatis på 10 881 hektar. Jämfört med året innan minskade antalet gårdar med 19, eller fyra procent.

Den genomsnittliga arealen för mat- och livsmedelsindustripotatis var 23 hektar per gård.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan