Potatisodlarna fick mer betalt

NyhetsbildZoom
Henrik Antfolk, potatisodlare i Tjöck, gläds över att priset på potatis går åt rätt håll.  Foto: Malin Bylund/Arkiv
Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I mitten av januari fanns 115 miljoner kilo mat- och matindustripotatis i lager.

Skörden var ställvis god inom huvudproduktionsområdena och särskilt i Norra Österbotten.

I mitten av januari stod lagren i Österbotten och Norra Österbotten för 58 miljoner kilo av den totala mängden matpotatis i landet. När Södra Österbotten räknas med, står områdena för 75 procent av matpotatislagren i Finland.

– I Kristinestad var det ett skörde­mässigt normalt år där de rikliga regnen ändå inte påverkade så mycket som man befarade, säger Lappfjärdsnejdens odlarförenings ordförande Henrik Antfolk.

Producentpriserna har även stigit något. I december 2017 var medelpriset 19,04 cent per kilo medan motsvarande pris ett år tidigare var 16,44 cent.

– Det är klart positivt med ett medelpris som går åt rätt håll och långt bättre än bottennoteringen på mellan 8 och 12 cent – då ville man bara gråta.

Nitton färre gårdarAntalet gårdar uppgick till 475 med en sammanlagd odlingsareal för mat- och livsmedelsindustri­potatis på 10 881 hektar. Jämfört med året innan minskade antalet gårdar med 19, eller fyra procent.

Den genomsnittliga arealen för mat- och livsmedelsindustripotatis var 23 hektar per gård.

Kommentarer

Nu har de äntligen flyttat hem igen – två år efter branden

Nyhetsbild
Det nya huset blev gult precis som det förra som brann. Fredrik Grönlund och Ann-Christine Ingves strävade till att få det mesta så likt som möjligt. Foto: Ann-Sofie Långvik
TEMA: Hus & hem. När hon hörde ljudet av utryckningsfordonen som körde förbi visste hon redan vart de var på väg. Stunden innan hade sambon Fredrik Grönlund ringt till Ann-Christine Ingves på jobbet på Andelsbanken i Kristinestad. Han sa: Huset brinner. Kom hem.

Mest läst senaste veckan